Eerder schreef ik (Jan) over hoe wij onze reizen door Amerika hebben gepland. In 2010 en 2011 reisden we er rond, en deze maand van 2016 combineren we een stukje Amerika met Canada. In dit blog omschrijf ik onze ervaringen tijdens de eerdere reizen door The States. Want zoals ik in het vorige blog ook al schreef, is reizen door Amerika prima zelf te regelen.

Naar de luchthaven

Je hebt je vliegtickets geboekt, een bezoekersvisum aangevraagd via ESTA en je bent online ingecheckt. Op de dag van vertrek hoef je dan alleen nog maar je ruimbagage in te leveren en een paar uurtjes stuk te slaan na de security-checks. Zorg dat je ruimbagage op slot is met een zogenaamd TSA slot. Dit slot is door de Amerikaanse douane te openen zonder je slot of koffer te hoeven slopen. Je haalt zo’n slot tegenwoordig bij vrijwel elke winkel die koffers verkoopt. En steeds meer koffers hebben een TSA-slot ingebouwd.

Koffer van American Tourister
Je herkent een TSA slot aan het rode icoon.

Door de douane

Een medepassagier die nog veel meer stempels in zijn paspoort had dan wij omschreef het ooit zo: ‘Eenmaal aangekomen op Amerikaans grondgebied zijn er bij de douane twee rijen: American Citizens en Aliens’. De rij met Amerikanen is meestal vele malen korter en wordt bemenst door meer douaniers. De buitenlandse bezoekers moeten maar op hun beurt wachten. Het is niet anders, maar het loont daarom wel om van het vliegtuig tot de douane stevig door te lopen en daarmee zo snel mogelijk in die wachtrij te belanden. Het kan je zo een half uur tijdswinst opleveren. De douanier van dienst vraagt je paspoort en de door jou aan boord ingevulde douaneformulieren. De douanehal is geen plek voor grappen of het maken van foto’s. Blijf beleefd tegen de douanier, en je bent er het snelst doorheen.

Paspoort Marcella
Na de stempel van de douane kun je de koffer van de band halen en kan het avontuur echt beginnen.

Huurauto ophalen

Heb je gekozen voor een huurauto? Dan kun je deze vaak op het vliegveld zelf afhalen. Soms bij een balie in de terminal of in de parkeergarage er vlakbij. Sommige verhuurders hebben geen ruimte op de luchthaven zelf en brengen je met een gratis pendelbus naar de verhuurlocatie enkele kilometers verderop. Zorg dat je een fooitje bij je hebt voor de chauffeur als hij je koffers in en uit de bus haalt. Meer hierover verderop.

Goede kans dat de baliemedewerker je een grotere auto (lees: duurder) wil verkopen. Want je hebt immers wel heel veel bagage bij je! En daarnaast mis je ook nog een aantal essentiele verzekeringen en opties die toch wel aan te raden zijn! Bedenk daarom vooraf goed welke verzekeringen je wel en niet hebt afgesloten en of je dat voldoende vindt of niet. Want na een lange vlucht, zeker naar de Westkust, is het soms verleidelijk om toch mee te gaan in het verkooppraatje. Huur je via een tussenpersoon, dan zijn extra verzekeringen soms wel en soms niet gedekt. Maar, weten we uit eigen ervaring, reken ook mee dat schade veroorzaakt door anderen zomaar ineens door jou betaald moet worden! Via Sunnycars zijn alle risico’s gedekt, wel zo relaxed rondrijden.

Auto kiezen

Huh? Dat had je toch al gedaan bij het boeken? Wij hebben meegemaakt dat we zelf een auto uit de gekozen categorie mochten uitkiezen op het parkeerterrein. Hoewel ze allemaal redelijk op elkaar lijken en qua opties (automaat, airco, zitplaatsen enz.) gelijk zijn, is het toch leuk om een kleur en merk te mogen kiezen. Maar in veel gevallen krijg je gewoon een sleutel mee en is er niets te kiezen. Zijn de auto’s in jouw categorie allemaal de deur uit? Dan krijg je gratis een auto mee uit een even dure of duurdere categorie.

Huurauto in Amerika
Ga je rondreizen met een camper? Dan zul je waarschijnlijk eerst een nacht slapen in een hotel voordat je de sleutels in handen krijgt.

Hotels

Als je slim bent heb je in ieder geval het eerste hotel na aankomst al geboekt. Wij kiezen meestal voor een hotel niet al te ver van de luchthaven en met faciliteiten in de buurt. Denk aan een restaurant voor het avondeten en een supermarkt voor wat essentiële benodigdheden tijdens je reis. Ook hierover later meer!

Inchecken bij hotels gaat in Amerika niet heel anders dan in de rest van de wereld. Bij inchecken wordt gevraagd naar je paspoort en een creditcard voor de borg. Heb je geen creditcard, dan betaal je waarschijnlijk een cash borg die hoger ligt dan het bedrag dat gereserveerd wordt op je CC.

Er zijn tips voor een gratis upgrade. Wij hebben het niet gedaan, maar met name in Las Vegas kan het de moeite zijn om in je paspoort een biljet van $20 te stoppen. Als de baliemedewerker de ruimte heeft, kan je zomaar ineens in een veel luxere kamer terecht komen dan je hebt geboekt.

Hotelkamer Monterey
In Monterey, Californië hadden we een mooie hotelkamer.

Ontbijt inbegrepen?

Stel je niet te veel voor van het ontbijt tijdens het reizen door Amerika. Zeker niet als het een continental breakfast is! Toast met jam en drie soorten cornflakes met melk is dan ongeveer het aanbod. In Miami troffen we het wel heel bont. Een voorverpakte kleffe croissant en een kan koffie was het hele ontbijtbuffet. Gelieve staand op te eten en drinken.

De luxere (zakelijke) hotelketens (Holiday Inn bijvoorbeeld) hebben meestal een stuk luxer ontbijtbuffet met vers fruit en wafels. Zit je vlak naast een 24 hour restaurant? Overweeg dan ook eens om daar te ontbijten.

Restaurants

Eten hoeft zeker niet duur te zijn in Amerika. Er zijn diverse ketens die een beetje tussen fast food en kwaliteitsrestaurant in zweven. Je kunt daar prima eten voor een fatsoenlijke prijs. Grote porties zijn bijvoorbeeld gegarandeerd bij mijn favoriet Denny’s. Hier kun je in veel gevallen 24 uur per dag van de hele kaart bestellen. Als jij wil ontbijten met een steak, dan moet je dat vooral lekker doen is hun motto. Wil je liever Italiaans eten, dan kun je terecht bij Olive Garden of The Old Spaghetti Factory. Voor een flink stuk vlees is steakhouse Outback de place to be. Daarnaast is er uiteraard een keur aan fastfoodrestaurants te vinden in elke grotere plaats en langs de Highways en Interstates. Een pizza afhalen en opeten met mooi uitzicht is bij ons ook een favoriet.

Lunchen in een restaurant?

Elke dag weer een restaurant zoeken is al een opgave. Zeker als je ook tussen de middag nog eens ene plekje moet zoeken. Wij halen daarom nogal eens onze lunch bij een supermarkt. Steeds meer, vooral lokale, supermarkten bieden zelfs verse lunches aan. Zo bespaar je tijd, geld en eet je niet elke dag twee keer patat.

Winkels

Een stadscentrum zoals wij kennen uit vrijwel elk dorp en stad is in Amerika niet gebruikelijk. Ooit hebben we een uur op en neer gereden door Orlando op zoek naar winkels. Die bleken allemaal geclusterd in The Florida Mall, kilometers verderop. En dit is het geval in vrijwel alle steden. Tot honderden winkels bij elkaar in één overdekt gebouw, perfect op temperatuur gehouden door de airco en met gratis toiletten (wat sowieso gebruikelijk is in Amerika) en een foodcourt zodat je van alle gemakken voorzien bent.

Downtown Orlando
Downtown Orlando. Geen winkel te bekennen.

Voor je boodschappen kun je terecht bij supermarkten die veel op de Nederlandse supermarkten lijken of bij de beroemde Walmart. Bij de Walmart kun je naast je dagelijkse boodschappen ook terecht voor een kleine beurt van je auto, een nieuw bankstel en TV. Vaak zijn deze hypermarkten 24 uur per dag open.

Altijd handig om bij je te hebben

Ga je een paar weken reizen door Amerika op een roadtrip? Stap dan zeker eens binnen bij een Walmart of soortgelijke winkel voor deze (vaak goedkope) essentials:

  • Koelbox voor het koel houden van je drinkel en zuivelproducten, eenvoudig te koelen met de ijsblokjes uit de ijsmachine die in de meeste hotels zijn te vinden (zie ook de foto onder Hotels);
  • Hoofdkussen, zeker handig wanneer je van hotel naar hotel reist en niet elke dag weer af moet wachten welk type kussen je aan zult treffen;
  • Stoel (opvouwbaar) om op te zitten bij een lunch op een mooi plekje;

Bij Walmart kun je deze producten al online reserveren en een paar dagen later afhalen in een filiaal naar keuze.

Veel supermarkten bieden een klantenkaart, net als wij de Bonuskaart kennen van de AH. Deze levert vaak fikse korting op bij aanbiedingen en is vaak ter plekke aan te vragen.

Fooien

In Amerika zijn fooien een belangrijke bron van inkomsten voor veel medewerkers van hotels en restaurants. Afhankelijk van hoe goed je de dienstverlening hebt ervaren geef je een fooi van 15% tot 20% bij restaurants en café’s. Je kunt deze fooi eenvoudig toevoegen bij afrekenen met de creditcard of bijschrijven op de papieren bon. In hotels is een cash fooi voor het kamermeisje gebruikelijk, zeker bij een verblijf van meerdere nachten. Een paar dollar per nacht is dan voldoende. Portiers en kruiers krijgen meestal een fooi van ongeveer 1 dollar. Reserveer dus wat extra geld voor fooien als je wilt reizen door Amerika.

In winkels en zelfbedieningsrestaurants (en fastfoodketens) zijn fooien niet gebruikelijk.

Verkeer

De Verenigde Staten zijn uitgestrekt. Veel kilometers maken op een dag is tijdens een roadtrip door Amerika eerder regel dan uitzondering. Maar het rijden over Amerikaanse wegen is ook veel relaxter dan op de Nederlandse wegen.

Wegen in Amerika

De maximumsnelheid ligt lager, maar opstoppingen zijn er eigenlijk alleen in de grote steden. Per staat kunnen verkeersregels verschillen, dus daar zal ik me niet aan wagen. Maar door rood rijden mag op veel plekken wanneer je rechtsaf gaat (wel voorrang verlenen uiteraard). En STOP betekend ook echt stoppen, ook al zie je niemand aan komen. Kom je bij een STOP 4-way kruising? Onthoud dan wie als laatste voor jou aankwam bij de kruising. Nadat hij of zij is geweest mag jij.

Navigeren is niet ingewikkeld in Amerika. Een navigatiesysteem is altijd handig, maar kan ook met een handige app op je telefoon. Voor een paar euro schaf je bijvoorbeeld CoPilot aan. En voor je routebepaling is de Rand McNally wegenatlas onontbeerlijk. Ook verkrijgbaar als digitale versie als app voor op je iPad en iPhone.

Reisgids

Ik ben dol op plattegronden en reisgidsen en koop het liefst alles dat verkrijgbaar is over een stad, regio of land. Ook bij het reizen door Amerika is een reisgids geen overbodige luxe. Maar welke kies je dan?

Capitool

Wij zijn zelf fan van Capitool reisgidsen. Zo is er de Capitool Amerika voor een overzicht van het hele land. Maar ook voor diverse staten en steden zijn er reisgidsen van Capitool.

Wil je graag een paar Nationale Parken aan de Westkust bezoeken? Overweeg dan de gedetailleerde Insight – Nationale Parken West USA.

Een goede wegenatlas is de eerder genoemde Rand McNally Road Atlas.

Kaart en reisgids zijn een must tijdens het reizen door Amerika

Gesprekjes op straat

Een laatste tip. Amerikanen zijn over het algemeen zeer vriendelijk. Tot over het overdrevene af voor ons als nuchtere Nederlanders. Zeker op het platteland is een (oppervlakkig) gesprekje tijdens het reizen door Amerika zo aangeknoopt. De eerste dagen voelt het ongemakkelijk en over the top, maar eenmaal terug in Nederland moet ik ook weer heel erg wennen aan de caissière waar amper een lachje af kan.

Het helpt om het volgende zinnetje vooraf in te studeren om niet met je mond vol tanden te staan. Want er komt snel een moment waarop een Amerikaan je begroet en vraagt hoe het met je gaat. Dan is het handig om “I’m fine, thank you. How are you?” alvast paraat te hebben. Na deze uitwisseling van beleefdheden kun je overgaan tot dat wat je echt wilde bespreken of bestellen.

To go: Amerika & Canada!

Vanaf deze week maken wij een bijzondere reis door Amerika & Canada. Uiteraard kan je live-updates verwachten, via Instagram en Facebook. Ook probeer ik wat liveblogs te maken zodat je met ons mee kunt reizen door Amerika en Canada, stay tuned!

Wat wil je nog meer weten over reizen door Amerika?

Laat het weten in de comments en als ik het antwoord voor je hebt reageer ik en/of vul het artikel aan! En heb je mijn blog over het plannen van je reis naar Amerika al gelezen?

Volg onze reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Over mij

Samen met Marcella reis ik de hele wereld over. Bij voorkeur naar Noord Amerika, maar ik ben ook te porren voor andere bestemmingen dichtbij of ver weg. Ik sleutel vooral aan de achterkant van dit blog. Af en toe waag ik me ook even aan de voorkant.

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Angela

Super post, Jan! Geen vragen, alles is heel duidelijk en volledig. 🙂
Wat het eenvoudige Amerikaanse ontbijt betreft: Ik heb in Orlando eens “plastic” bagels gegeten met stukjes boter (want: te koud om te smeren) en überzoete jam… blegh, haha 😉

Alvast een fijne vakantie gewenst!

Saskia

Wat leuk om jullie ervaringen te lezen. Ook erg leuk geschreven! Lijkt me erg fijn, al die mooie reizen (en herinneringen samen)

Marcella

Alle mooie herinneringen zijn zeker onwijs fijn Saskia. Zo bijzonder om alle avonturen te delen en er steeds weer nieuwe te maken. Ik hou echt van reizen <3

Wanda

Bedankt voor de tip met betrekking tot het huren van een auto! Wij moeten dat nog regelen voor ons weekje Portugal in maart en hebben daar verder weinig ervaring mee!

Marcella

Leuk dat we je ook met tips voor het huren van een auto in Portugal kunnen geven, terwijl we daar nog niet geweest zijn 😉 Leuk dat je daar in maart een weekje naartoe gaat! Portugal staat erg hoog op onze wishlist, lijkt me een geweldig mooi land! <3

Kim

Wat een uitgebreid artikel, super! Amerika en Canada staan beide op m’n wishlist, maar dan zal ik eerst nog heel wat uren voor moeten werken ben ik bang, haha.

Marcella

Werken voor een reis door Amerika & Canada is echt onwijs de moeite waard. Geweldige landen om een roadtrip te maken!

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x