Gezondheid Personal

Update #1 – Gezonde voornemens voor de tweede helft van 2017

15 oktober 2017

In juli stelde ik mijn gezonde voornemens voor de tweede helft van 2017. Het wordt hoog tijd om de balans op te maken en je te kijken hoe het nu gaat!

Griekse saladeFruitsalade

Hoe is het met mijn concrete doelen?

In mijn vorige artikel heb ik mezelf een aantal doelen gesteld. Drie maanden later geef ik je een update en vertel ik je hoe het gaat met het halen van mijn doelen.

Meer groente en fruit eten

Dat lukt me steeds beter. Voedingscoach Shirin van Afslank Buddy helpt mij 8 weken lang om gezonde keuzes te maken, en dat is heel fijn! Ik hou wekelijks een dagboek bij waarin ik álles noteer wat ik eet en drink, Shirin geeft me hier vervolgens feedback op. Dat is soms best wel confronterend. Ik hield mijn eetpatroon wel een tijdje bij in een app, maar al mijn eten wekelijks bij elkaar zien maakt het nog een stuk overzichtelijker. Het helpt me om kritisch te zijn en goede keuzes te maken. Heb ik honger? Dan denk ik na over wat ik al gegeten heb, en meestal neem ik dan een stuk fruit of wat groente. Weet ik dat ik ongezonder ga eten met pizza of patat, dan eet ik op andere momenten bewust gezonder. Lukt niet altijd, maar het begin is er.

Het meest lastig vind ik om tijdens onze reizen gezonde keuzes te maken. En tsja, we gaan regelmatig op reis, dus dit blijft mijn valkuil. Zowel in Zweden als op Chios kwam ik weer wat aan. Op reis eet ik vaak wat meer en snoep sneller. In Griekenland at ik veel (Griekse) salades en fruit, maar toch was het aantal calorieën teveel. Ik moet hier toch echt meer op gaan letten.

AppeltaartMinder snoepen

Confession: in de afgelopen week at ik maar liefst 3x taart (moeder jarig, collega nam afscheid, collega jarig). Ik snap dat het nu gek klinkt, maar toch probeer ik bewuster te eten en minder te snoepen. Dat gaat me de ene keer makkelijker af dan de andere keer. Als ik snoep, dan eet ik wel wat ik ’t állerlekkerste vind. Dat helpt me om het snoepen te beperken. Ik eet niet alles wat los en vast zit. Ook heb ik zoet beleg vervangen voor gezonde humus en eet ik vaker fruit. Ik blijf snoepen, maar doe het echt wel minder. Het is een begin.

5 kilo afvallen voor 31 december 2017

Ik mag wel wat vaart gaan maken. Ik moet kritischer worden, want anders ga ik mijn doel niet halen, en dat zou jammer zijn!

Wekelijks 2x blijven sporten, ook als ik mijn fietsdoel gehaald heb

Ik heb mijn fietsdoel van 1.250 kilometer glorieus gehaald met maar liefst 1.400 kilometer. Volgend jaar kan mijn doel wel omhoog naar minstens 1.500 kilometer. Ik fiets 3-4 keer per week 14 kilometer als woon-werk-verkeer, maar ik stap niet meer op mijn racefiets. Uiteraard wil ik wel in beweging blijven, en dus ben ik weer gaan zwemmen. Vorige week zwom ik voor ’t eerst sinds 7 maanden. Ik zwom 60 baantjes in 45 minuten (spierpijn!), gister heb ik dit opgevoerd naar 70 baantjes in 50 minuten. Ik wil terug naar mijn oude ritme: 80-90 baantjes in een uur. Ik wil wekelijks blijven zwemmen, liefst 2x per week. Het is goed voor mijn hele lijf. Ook ben ik aan het onderzoeken of ik een Tacx wil aanschaffen zodat ik in huis regelmatig kan blijven fietsen. Lijkt me een laagdrempelige manier om aan beweging te komen, ook als het buiten regent. De aanschafprijs is echter wel hoog, want ik wil er eentje die ik kan koppelen aan interactieve trainingsprogramma’s (oa Zwift). Volgens mij geeft dat meer uitdaging. Ik ben me aan het oriënteren, dus tips zijn welkom!

Spieroefeningen aan mijn workout toevoegen om blessures te voorkomen

Ondanks een aantal heel goede tips die ik kreeg, heb ik nog steeds niets aan gedaan (sorry!). Ik bedacht me gisteren dat ik met zwemmen ook al mijn spieren train. Vooral voor mijn armen, nek en rug is dat nog even wennen (hallo spierpijn!). Met fietsen ging het natuurlijk vooral om mijn beenspieren, vandaar dat de behoefte aan oefeningen groter was. Toch wil ik wel weer buikspieroefeningen gaan doen. Laagdrempeliger kan niet.

Rother wandelgids Nederland

Dagelijks 10.000 stappen zetten

Ik draag een Garmin Vivosmart en probeer dagelijks om 10.000 stappen te zetten. Ik wandel in de pauzes op het werk en op vrije dagen probeer ik ook altijd een loopje te doen. Vaak blijf ik hangen rond de 9.000 stappen, maar ik doe er mijn best voor om dit doel dagelijks te halen. Lukt niet altijd, vooral als het regenachtig weer is (vandaar die Tacx). Op dagen met mooi weer loop ik graag een rondje samen met Jan. Zo wandelden we vorig weekend samen over Balloërveld in Nationaal Park de Drentsche Aa. Ook vandaag gaan we zeker een stukje wandelen, het is heerlijk weer! De Rother wandelgids Nederland heeft nog een heleboel fijne inspiratie voor ons.

Wat zijn jouw gezonde voornemens?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
26 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Diana

Wat goed dat je dit doet. Herken het vallen en opstaan. En dat snoepen heb ik altijd moeite mee. Zelf merk ik dat ik iets ben aangekomen na Zambia. Ga nu weer veel sporten en wat meer op eten letten. Blijf zo door gaan en elk stapje vooruit is er een.

Yvon

Het helpt al heel goed dat je er bewust mee bezig bent!

Zelf ben ik niet zo veel met mijn gewicht bezig. Ik fiets elke dag naar het werk en probeer 2x per week te sporten. Dat is het zo ongeveer wel 🙂

Yvon

Wat grappig dat je dat denkt 🙂 In mijn optiek valt dat namelijk best mee (of tegen, haha). We bestellen regelmatig en dat is zeker niet altijd gezond.

Vaker sporten zal zeker helpen! 🙂

Betsie molenaarbetsie molenaar

Goed bezig Marcella. Je weet het wel, maar het blijft moeilijk.
Bewegen doe je wel, nu nog minder snoepen, dan val je af.
Succes het gaat je lukken.

Sanne

Ja dat op reis gezond eten een uitdaging is bleek wel in Ierland. Iedere dag aan het bier helpt niet mee haha. Ik probeer ook iedere dag te bewegen en sporten. Fietsen, zwemmen, yoga of een klein rondje lopen.

Sabine

Goed bezig! Zeker om er zo bewust van te zijn. Ik moet even gaan kijken hoe ik mijn sportende leven ga indelen 🙂 Ben al een paar maanden niet naar de sportschool geweest en nu heeft het niet zoveel zin meer omdat we bijna gaan verhuizen. Ik moet dus daar in het nieuwe dorp kijken of ik iets kan vinden waar ik kan sporten. Of zoveel kilometer lopen per dag ofzo. Dat doe ik wel nu ook, heb vandaag nog 1,5 uur gewandeld. Maar ik mis de krachtoefeningen wel erg, ik zie het ook aan mijn lichaam natuurlijk dat ik… Lees verder »

Aniek

Wat goed dat je je fietsdoel al hebt gehaald! En zo’n stappenteller is een goede stok achter de deur. Want hoewel ik heel veel sport, merk ik dat ik best vaak die 10.000 stappen niet haal. Ik heb nu een fitbit en die herinnert me er nog best vaak aan dat ik nog een rondje moet lopen. Of niet te lang achter elkaar achter een laptop moet zitten.

Saskia

Goed bezig hoor. Vooral opschrijven wat je allemaal, soms onbewust, naar binnen stopt helpt bij nij enorm. Daarnaast geholpen worden met betere keuzes maken lijkt me een goede begeleiding.

Succes. En die 5 kilo voor de kerst, gaat je lukken

Denise

Leuk dat gidsje! Ik heb ‘m van Lanzarote (ideaal, klein en handzaam), maar het was nog niet in me opgekomen dat hij er ook gewoon van Nederland is. Ik fiets elke dag (dus dat is al mooi) en ik zorg dat de kinderen ook lekker sporten en buiten komen. Qua eten snoep ik thuis juist veel meer dan op reis. Hier eet ik de hele dag door koekjes en chocola bij de koffie als ik aan het werk ben, en op reis juist helemaal niet. Daar geniet ik altijd intens van het lokale eten en denk ik helemaal niet aan… Lees verder »

Aah niet snoepen is echt zo moeilijk! Ik kan er ook niet van af blijven. Gelukkig sport ik altijd veel en heb ik er niet echt last van, maar gezond is anders. Vooral taart, dat vind ik ZO lekker. Nu probeer ik er maar van te maken dat ik het alleen mag eten als ik het zelf maak, dat snoept toch anders, haha. Ik heb niet altijd zijn om ze eerst te bakken 😛

Niels

Ondanks dat je er zelf misschien anders over denkt vindt ik dat je goed bezig bent. Misschien nog niet op het niveau dat je zou willen maar er zijn pas drie maanden verstreken en als ik het zo lees dan ben je heel actief bezig geweest. En ja, minder snoepen kan best een opgave zijn. Misschien wat gezondere alternatieven in huis halen die je kan pakken als vervanging van je huidige `snoeppatroon´?

anto

Ik snap dat je vaker gezonde keuzes wilt maken maar … heb je er wel eens over na gedacht meer te bewegen op vakantie? Geen idee of je dat doet hoor, maar ondanks dat ik op reis best veel eet, kom ik meestal niet aan, ook omdat ik veel beweeg. Zo heb ik vandaag voor het ontbijt een rondje Gili Air van 5.5 km gelopen. Dat ik dan vanmiddag een ijsje nam, maakt niet zo veel meer uit 😉

Kelly

Wat goed dat je zo bewust met je lichaam bezig bent. Ik ben net terug uit Nepal en wil ook weer meer op mijn voeding gaan letten. Groente en fruit eet ik altijd al veel (vegetariër) maar ik kan best behoorlijk snoepen. Dat mag wel wat minder, maar dat zal niet meevallen tijdens de wintermaanden. Ook wil ik verser gaan koken en meer bewegen 🙂

26
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x
()
x