Krijtrotsen in Denemarken zijn mooi, dat wisten we al van Møns Klint. En dus namen we op doorreis naar Kopenhagen ook een kijkje bij Stevns Klint. Een onwijs leuke stop!

Stevens Klint DenmarkStevns Klint Denmark

Stevns Klint is een reeks kliffen van krijtgesteente gelegen in de Deense gemeente Stevns in de regio en op het eiland Seeland. De krijtrotsen met een lengte van 14,5 km en hoogtes tot 40 m vormen de kuststrook van het eiland met de Oostzee, grenzend aan de zuidelijke ingang van de Sont. Stevns Klint werd in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bron: Wikipedia

Krijtrotsen in Denemarken

Omdat we een paar jaar geleden een kijkje namen bij de krijtrotsen van Møns Klint op het eiland Møn, was het heel aantrekkelijk om tijdens onze autorit naar Kopenhagen een kijkje te nemen bij Stevns Klint. Vanaf Stevns Klint is het nog een uur rijden naar Kopenhagen, het ligt 65 kilometer ten zuiden van de stad. De krijtrotsen in Denemarken zien er ongeveer hetzelfde uit omdat ze langs de oostkust van Denemarken liggen, met invloeden van de Baltische zee. Wel heeft elke Klint zijn eigen bezienswaardigheden, dus het is absoluut de moeite waard om op beide plekken een kijkje te nemen!

Stevens Klint Denmark Stevens Klint Denmark Jan en Marcella Stevens Klint Denmark

Kerkje & een korte wandeling

Wat meteen opvalt bij Stevns Klint is het kerkje van Højerup. Deze staat prominent aan de rand en torent boven de kustlijn uit. Toen wij er waren (mei 2019) werd de kerk gerenoveerd en stonden er flink wat steigers vanwege de werkzaamheden. Normaal gesproken heb je vanaf het balkon bij de kerk een prachtig uitzicht op de krijtrotsen. Rechts van de kerk vind je nog een ander uitzichtpunt en links is een wandelpad wat je naar de vuurtoren Stevns Fyr. Het is nog een eindje naar de vuurtoren, maar loop in elk geval een stukje door tot je bijna bij het open veld bent. Hier vind je een bankje waar je kunt genieten van het mooie uitzicht. Natuurlijk kan je ook nog naar beneden, het strand op. Vanaf het strand kan je de verschillende lagen van de krijtrotsen bewonderen. En je hoeft bij Stevns Klint minder trappen te lopen bij Møns Klint. Scheelt weer 🙂

Je betaalt bij Stevns Klint alleen parkeerkosten. Tussen 10 en 18 uur betaalden wij 40 kronen.

Stevens Klint Denmark Stevens Klint DenmarkStevens Klint Denmark

En dan is er ook nog het fort!

In 1953 werd vanwege de Koude Oorlog in het krijtsteen door de Deense overheid een ondergronds fort uitgebouwd op 18 meter diepte met 1,6 kilometer gangen met een commandocentra, leefkwartieren, munitiedepots en een ziekenhuis en kapel. De krijtrotsen hadden een hoge resistentie tegen de kracht van conventionele en nucleaire wapens. Het fort was in gebruik tot 2000. In 2008 werd Stevnsfort geopend als museum. Wij hebben het fort niet bezocht omdat we op doorreis waren naar Kopenhagen.

Je betaalt 60 kronen toegang voor het fort en 120 kronen voor een tour met gids in de tunnels (dit moet je vantevoren reserveren). Het museum is open tussen maart en oktober.

Meer krijtrotsen:

Meer Denemarken:

Wil jij de krijtrotsen in Denemarken bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met Jan de hele wereld over. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Hond Bros reist meestal gezellig met ons mee. Ik neem je mee in tekst, beeld én video. Reis je met ons mee?

Om dit blog te onderhouden maak ik gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in mijn disclaimer. Klik je hier op en bestel je een product of boek je een accommodatie, dan ontvang ik een klein bedrag als dank voor de verwijzing. Jij betaalt niets extra voor je aankoop.

Dit vind je vast ook leuk:

Aanmelden
Abonneren op
guest

6 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Absoluut! Ooit als tiener wel een paar keer met mijn ouders op vakantie geweest in Denemarken en toen ook wel bij deze krijtrotsen geweest, maar wil zeker nog terug want echt veel kan ik mij er niet meer van herinneren, laat staan dat ik er foto’s van heb.

Jenny

Ik vind krijtrotsen altijd heel mooi. Dit lijkt me dan ook een prachtige wandeling. Heerlijk om even uit te waaien aan zee!

Mirre

Ik zag Denemarken altijd meer als een doorreis land voor Scandinavië, maar jouw artikel bewijst dat er genoeg moois te zien is!

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x