Krijtrotsen in Denemarken zijn mooi, dat wisten we al van Møns Klint. En dus namen we op doorreis naar Kopenhagen ook een kijkje bij Stevns Klint. Een onwijs leuke stop!

Stevens Klint Denmark

Wat is Stevns Klint?

Stevns Klint is een reeks kliffen van krijtsteen op het eiland Seeland. De krijtrotsen zijn zo’n 15 kilometer lang en tot 40 meter hoog. Ze vormen de kuststrook van het eiland met de Oostzee. Stevns Klint is in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Stevns Klint ligt op 65 kilometer ten zuiden van Kopenhagen.

Krijtrotsen in Denemarken

Omdat we de krijtrotsen van Møns Klint fantastisch vonden was het heel aantrekkelijk om tijdens onze autorit naar Kopenhagen een kijkje te nemen bij Stevns Klint. Vanaf Stevns Klint is het nog een uur rijden naar Kopenhagen, het ligt 65 kilometer ten zuiden van de stad. De krijtrotsen in Denemarken zien er bijna hetzelfde uit als Møns Klint omdat ze langs de oostkust van Denemarken liggen, met invloeden van de Baltische zee. Wel heeft elke Klint zijn eigen bezienswaardigheden, dus het is absoluut de moeite waard om op beide plekken een kijkje te nemen!

Stevens Klint Denmark Stevens Klint Denmark Jan en Marcella Stevens Klint Denmark

Stevns Klint: een kerkje & korte wandeling

Wat meteen opvalt bij Stevns Klint is het kerkje van Højerup. Deze staat prominent aan de rand en torent boven de kustlijn uit. Toen wij er waren werd de kerk gerenoveerd en stonden er flink wat steigers vanwege de werkzaamheden. Normaal gesproken heb je vanaf het balkon bij de kerk een prachtig uitzicht op de krijtrotsen. Rechts van de kerk vind je een ander uitzichtpunt en links is een wandelpad naar de vuurtoren Stevns Fyr. Het is nog een eindje naar de vuurtoren, maar loop in elk geval een stukje door tot je bijna bij het open veld bent. Hier vind je een bankje waar je kunt genieten van het mooie uitzicht. Natuurlijk kan je ook nog naar beneden, het strand op. Vanaf het strand kan je de verschillende lagen van de krijtrotsen bewonderen. En je hoeft bij Stevns Klint minder trappen te lopen bij Møns Klint 🙂

Je betaalt bij Stevns Klint alleen parkeerkosten. Tussen 10 en 18 uur is dit 50 kronen (2024).

Stevens Klint Denmark
Stevens Klint Denmark
Stevens Klint Denmark

En dan is er ook nog het fort bij Stevns Klint!

In 1953 werd vanwege de Koude Oorlog in het krijtsteen door de Deense overheid een ondergronds fort gemaakt. Je vindt ‘m op 18 meter diepte met een gangenstelsel van maar liefst 1,6 kilometer. Er zijn een commandocentra, leefkwartieren, munitiedepots en een ziekenhuis en kapel. De krijtrotsen boden een goede weerstand tegen de kracht van conventionele en nucleaire wapens. Het fort was in gebruik tot 2000 en in 2008 werd Stevnsfort geopend als museum. Wij hebben het fort niet bezocht omdat we op doorreis waren naar Kopenhagen.

Je betaalt 85 kronen toegang voor het fort en 190 kronen voor een tour met gids in de tunnels (dit moet je vantevoren reserveren). Actuele gegevens en openingstijden vind je op de website van Stevnsfort.

Meer Denemarken:

Wil jij de krijtrotsen in Denemarken bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Absoluut! Ooit als tiener wel een paar keer met mijn ouders op vakantie geweest in Denemarken en toen ook wel bij deze krijtrotsen geweest, maar wil zeker nog terug want echt veel kan ik mij er niet meer van herinneren, laat staan dat ik er foto’s van heb.

Jenny

Ik vind krijtrotsen altijd heel mooi. Dit lijkt me dan ook een prachtige wandeling. Heerlijk om even uit te waaien aan zee!

Mirre

Ik zag Denemarken altijd meer als een doorreis land voor Scandinavië, maar jouw artikel bewijst dat er genoeg moois te zien is!

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x