Denemarken

Fietsen in Kopenhagen

2 juni 2019
Fietsen in Kopenhagen, Denemarken

Fietsen op reis, dat vinden wij leuk! Je krijgt in korte tijd een goed beeld van de stad. Wij fietsten al vaak tijdens onze stedentrips, dus gingen we ook fietsen in Kopenhagen!

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenFietsen in Kopenhagen, DenemarkenFietsen in Kopenhagen

Al meerdere jaren achter elkaar is København uitgeroepen tot de beste fietsstad ter wereld. Er ligt meer dan 350 km aan fietspad en de meeste inwoners gebruiken de fiets als belangrijkste vervoersmiddel. Omdat wij fietsen op reis onwijs leuk vinden stapten we ook tijdens onze stedentrip Kopenhagen op de fiets. Wij fietsten in Kopenhagen de Highlights tour met Baja Bikes. Vanaf ons hotel in de wijk Frederiksberg liepen we zo naar de fietsverhuur toe. Daar bleek dat we dit keer met een wat grotere groep op pad gingen: 15 mensen. Van 10 tot 13 uur fietsten langs de beste bezienswaardigheden van Kopenhagen. Voor de Highlights fietstour betaal je 250 DKK per persoon (mei 2019). Wij hadden na de tour nog een halve dag om met z’n tweetjes rond te fietsen, dat kost je 325 DKK per persoon.

Wil je weer eens wat anders, boek dan de Kopenhagen Christianshavn Fietstocht. Zo ontdek je alles over vrijstaat Cristiana!

Radhuspladsen Copenhagen Denmark

Rådhuspladsen (Stadhuisplein)

Rådhuspladsen is het centrale plein in Kopenhagen. Het plein van 29.300 m² wordt gebruikt voor grote evenementen. Op Rådhuspladsen ligt het stadhuis van Kopenhagen (1905), het Palace Hotel (1910) en het Kasteel van H.C. Andersen (1893) in het pretpark Tivoli. Al een aantal jaar is het plein nogal rommelig vanwege de aanleg van station Rådhuspladsen van Cityringen, een nieuw traject van de metro van Kopenhagen. De verwachting is dat het traject in 2019-2020 wordt opgeleverd.

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenTivoli pretpark

Het pretpark werd in 1843 door Georg Carstensen opgericht en is een van de oudste attractieparken ter wereld. Tivoli heeft niet alleen een heleboel attracties – waaronder een houten achtbaan uit 1914 – maar is ook bekend vanwege de prachtige tuinen met verschillende thema’s. Als het donker is wordt het park verlicht door honderden lampjes en ook zijn er fonteinshows en wordt er vuurwerk afgestoken. Een toegangskaartje voor Tivoli kost ongeveer €14,- en als je een attractie wilt bezoeken koop je hiervoor een extra kaartje. Je kunt ook een duurder kaartje kopen waarmee je overal in kunt.

Tip: de foodhallen Tivoli zijn gratis te bezoeken én je kunt hier heerlijk eten bij één van de vele restaurantjes!

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenChristiansborg

Hét gebouw wat we al zo vaak hadden gezien in de serie Borgen! Deze politieke serie speelde zich voornamelijk af in dit gebouw. Christiansborg is een paleis op het eiland Slotsholmen. In het gebouw vind je het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof  en het bureau van de Eerste minister van Denemarken. Sommige delen van het paleis worden ook gebruikt door het Deense Koningshuis, zoals de koninklijke stallen.

Tip: de toren van Christiansborg kan je gratis op! Na een securitycheck word je met de lift omhoog gebracht waar je kunt genieten van een geweldig uitzicht op Kopenhagen!

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenDet Kongelige Biblioteks Have

De koninklijke bibliotheek heeft een mooie tuin waar wij doorheen fietsten. De bibliotheek is met een collectie van 6 miljoen boeken de grootste bibliotheek van Noord-Europa. Naast de hoofdvestiging uit 1906 is er in 1999 een modern gebouw geplaatst met de bijnaam Black Diamond. Het schijnt qua architectuur geweldig te zijn om binnen een kijkje te nemen, maar helaas is ons dat niet gelukt tijdens onze stedentrip Kopenhagen. We komen er vast nog wel eens terug 😉

Broens Gadekøkken Copenhagen DenmerkBroens Gadekøkken

Foodhallen in Kopenhagen: ik vind ze geweldig! Halverwege het fietsen in Kopenhagen dronken we een drankje bij Broens Gadekøkken, een openlucht foodhal. Er zijn kraampjes vól eten en een mini-koffiekraampje. Daar ging het ons allemaal om 10:30 uur om, dus de rij was vrij lang. Wij zijn hier niet meer teruggekomen, maar hier lunchen of avondeten lijkt me heerlijk!

Lees ook: foodhallen in Kopenhagen

Nyhavn Denmark

Nyhavn

Vanaf de foodhal rij je zo de brug over naar Nyhavn. Ik vind dit letterlijke de leukste plek van Kopenhagen met al die kleurrijke gebouwen. De Nyhavn werd in de 17e eeuw gegraven als een kanaal dat Kopenhagen verbond met de zee. Het oudste gebouw in Nyhavn komt uit 1681. Bij Nyhavn is het altijd druk omdat het één van de meest toeristische plekken van Kopenhagen is. In de zomer zijn er regelmatig openluchtconcerten en ook in de cafés en restaurants hoor je vaak live muziek. Wil je een rondvaart door de grachten maken, dan vertrek je uit Nyhavn.

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenAmalienborg, de koninklijke residentie

De Deense koningin Margrethe II van Denemarken woont samen met haar zoons Frederik en Joachim met hun families bij Amalienborg. Je vindt hier 4 gebouwen rond een plein met in het midden een grote fontein. De gebouwen zijn rond 1794 in gebruik genomen door de koninklijk familie. Als er een vlag wappert op één van de gebouwen, dan is iemand van de familie thuis. De paleizen worden bewaakt door de Deense koninklijke wacht, dagelijks kan je de wisseling van de wacht zien bij het paleis.

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenDe Kleine Zeemeermin

Den lille Havfrue is wereldberoemd, het stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Het beeld van de zeemeermin werd gemaakt door Edward Eriksen, het is 1,25 meter groot en werd op 23 augustus 1913 op een rots in de haven gezet. Ik verbaasde me over de enorme drukte rondom het beeldje. Ik ben in 2006 in Kopenhagen geweest en stond toen samen met een tiental toeristen bij het beeld. Nu stonden er letterlijk honderden mensen zich te verdringen om het beeld. Tsja, het is een beeld wat bij de stad hoort en wat je gezien móet hebben, maar zoveeeel drukte vind ik wel idioot.

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenKastellet

Vlakbij de zeemeermin kan je de rust weer opzoeken bij Kastellet. Dit vestingwerk is militair terrein, maar ook een cultureel-historisch monument. Je kunt er prima wandelen en genieten van de rust. Het gebied is aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. Vanaf Kastellet heb je een leuk uitzicht op de hogere torens van Kopenhagen.

Fietsen in Kopenhagen, DenemarkenMarcella, Superkilen CopenhagenEn toen hadden we de middag nog!

Rond 13 uur verlieten we bij Kastellet de groep mensen waarmee we rond gefietst hadden. Zij fietsten vanaf daar terug naar de fietsenwinkel, wij hadden nog een aantal uur om met onze huurfiets Kopenhagen te ontdekken. Maar eerst was het lunchtijd. We besloten te gaan eten bij de foodhal Torvehallerne. Hier genoten we beide van een goddelijke zelfgemaakte pasta. Na de lunch fietsten we terug naar Nyhavn omdat ik er graag wat foto’s wilde maken van/met de kleurrijke gebouwen. Onze laatste (fiets)bestemming was het park Superkilen, een openbaar park in de wijk Nørrebro. Dit park is ontworpen door een kunstgroep en voorzien van een gaaf lijnenpatroon. Een ander deel is juist heel speels met roze/rood. Supertof!

Meer fietsen op reis:

Wil jij fietsen in Kopenhagen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest

Copenhagen Denmark

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

14 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Fietsen op reis doen wij eigenlijk best weinig (nu ik dat zeg bedenk ik me eigenlijk dat het meevalt, maar goed, in steden eigenlijk bijna nooit), zouden we echt vaker moeten doen! Kopenhagen staat niet zo op mijn lijstje, het spreekt me niet zo aan. Maar als ik je foto’s zie en verhalen hoor lijkt het me toch best leuk. Fietsen zou ik dan ook zeker doen!

Manon Ruitenberg

Bijzonder om al fietsend een stand te ontdekken, ik denk dat je op deze manier een hoop ontdekt. Bijzonder dat er zoveel mensen rondom de zeemeermin staan!

Aniek

Fietsen in een stad is altijd een goed idee. En zeker als je een stop kan maken bij die foodhallen!

Elisa

Inderdaad leuk om een stad op de fiets te verkennen! Ik deed dat eigenlijk nooit, tot ik naar Hanoi ging. Vond het heel tof. Nyhavn ziet er trouwens inderdaad prachtig uit met al die gekleurde huisjes.

Anne - Ditisanne.nl

Ziet er echt leuk uit! In Barcelona heb ik ook met Baja Bikes gefietst en vond dat eigenlijk verrassend leuk! Grappig dat de serie Borgen zich in dat mooie gebouw afspeelt, moet de serie dan ook maar eens gaan kijken!

sanne

Het is lang geleden dat ik in Kopenhagen was. Wij hebben toen veel gelopen, maar fietsen kan er inderdaad ook prima!

Jenny

Ahhh, wat leuk dat je ook in Kopenhagen hebt gefietst. Sommige dingen liggen daar best ver uit elkaar.

Ik vond Kopenhagen erg leuk.

14
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x