Europa Outdoor

Skógafoss – De bekende waterval

27 augustus 2017
Skogafoss, Iceland

Watervallen in IJsland vervelen niet. De prachtige Skógafoss kan je van heel dichtbij én van bovenaf bekijken. Een lange trap leidt je omhoog naar een plateau waar je het watergeweld kunt bewonderen. Even verderop vind je nóg een gave waterval!

Skogafoss, IcelandSkogafoss, IcelandSkogafoss, Iceland

De Skógafoss is een 60 meter hoge en 25 meter brede waterval in het zuiden van IJsland niet ver van het plaatsje Skógar. De Skógá rivier stroomt daar nu over de rand van een klif van de voormalige kustlijn van IJsland. Nadat de kustlijn zich door het omhoogrijzen van IJsland na de laatste ijstijd teruggetrokken had (die ligt nu op een afstand van ongeveer 5 km), bleven de kliffen achter en vormen nu over vele kilometers samen met de er achter liggende bergen de begrenzing tussen het laagland en de hooglanden. Bron: Wikipedia

Kamperen met ’t mooiste uitzicht

De Seljalandsfoss en Skógafoss liggen dichtbij elkaar, het is zo’n 15 kilometer rijden. Nadat we achter de Seljalandsfoss langs zijn gelopen, en kampeerden met een geweldig uitzicht, was het de volgende dag tijd voor wat nieuws. Ook bij de Skógafoss kan je kamperen met een prachtig uitzicht op de waterval. Vooral met een tent kan je dichtbij het watergeweld staan, de campers staan wat verder weg.

Skogafoss, Iceland Skogafoss, Iceland Skogafoss, Iceland Skogafoss, Iceland

De trappen op!

Je kunt heel dichtbij de waterval komen, al word je dan sowieso nat. Er stuift flink wat water vanaf, waardoor je van redelijk veraf al best nat wordt. Toch loop je op het watergeweld af. Het is simpelweg te fascinerend! Aan de rechterkant van de Skógafoss zit een trap waar je omhoog kunt lopen. Om hoeveel treden het gaat blijft me onduidelijk als ik er naar zoek op Google (ik heb ze zelf niet geteld). Waarschijnlijk zijn het er een stuk of 400. Boven word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op de omgeving, kijk je op de waterval en zie je een stukje verderop nóg een kleine waterval. Omhoog klimmen loont dus zeker!

Skogafoss, Iceland

Bekend van Wie is de mol?

Komt de Skógafoss met de trap aan de zijkant je enigszins bekend voor? Dat kan kloppen! In Wie is de mol? 2012 werd hier een opdracht uitgevoerd. De kandidaten kregen vragen van Art waarna ze een aantal treden omhoog moesten lopen. Als ze helemaal bovenaan kwamen, verdienden ze geld. Benieuwd of het ze lukt? Wij hebben onlangs dit hele seizoen van Wie is de mol? terug gekeken. Leuk om al die bekende plekken in IJsland, Sevilla én Ronda te zien!

Skogafoss, Iceland Skogafoss, IcelandRijden in IJsland

Wij reisden door IJsland met een camper, maar je kunt er uiteraard ook prima rondreizen met een auto. Bij EasyTerra kan je gemakkelijk het aanbod van autoverhuurders vergelijken zodat je een goede prijs kunt kiezen. En dat is in IJsland extra belangrijk omdat de prijzen er hoog zijn. Je hebt de keuze: een gewone auto of een 4-wheel drive. Met een gewone camper kan je wel over de hele ringweg van 1.339 kilometer vol bezienswaardigheden rijden, maar je mag niet het binnenland in en de F-wegen op. Dat wil echter niet zeggen dat je nooit over onverharde paden rijdt. De ring wordt namelijk regelmatig onverhard waardoor je over de weg hobbelt. Een 4-wheel drive huren is echter wel een stuk duurder, dus kijk goed naar je route en bepaal of het écht nodig is. Voor onze route was een gewone camper prima te doen. De schudden op onverharde stukken namen we maar voor lief.

Meer IJsland!

Ben je benieuwd naar de Skogafoss?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel in mijn artikelen niks anders dan mijn persoonlijke mening. Lees ook mijn disclaimer.

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Elise 27 augustus 2017 at 12:28

  Oh weer zo mooi. Echt wat zou ik graag naar Ijsland willen. Wie weet binnenkort. Fijn om jouw verhalen erover te lezen voor leuke tips alvast. Prachtige foto’s

  • Reply Marcella 27 augustus 2017 at 21:25

   Dankjewel Elise! Ik hoop dat je binnenkort naar IJsland kunt. Het is er echt zo geweldig joh, je zal je er prima vermaken! Werkelijk álles is er mooi!

 • Reply Diana 27 augustus 2017 at 12:42

  Wat een geweldige waterval en dan die ene met die regenboog. Wat was nou de mooiste waterval die je hebt gezien?
  Complimenten voor je foto’s weer Marcella 🙂 genieten.

  • Reply Marcella 27 augustus 2017 at 21:28

   Ik kan geen mooiste waterval kiezen hoor. Er zijn er zóveeeeel en elke is op een andere manier weer te gek. Ik zal over een tijdje een top 5 maken, goed? 🙂 Dankjewel voor je complimenten!

 • Reply Sabine 27 augustus 2017 at 16:26

  Heel mooi! Watervallen heb echt iets he?

  • Reply Marcella 27 augustus 2017 at 21:28

   Absoluut Sabine! Ik heb er intussen al flink veel gezien, maar ik blijf ervan genieten. Zo gaaf!

 • Reply Elisa 27 augustus 2017 at 17:19

  Onwijs mooi weer! Deze waterval heb ik al heel wat kere voorbij zien komen, het lijkt mij zo gaaf om hem in het echt te zien.

  • Reply Marcella 27 augustus 2017 at 21:29

   Dat is het zeker Elisa! Ook leuk om thuis Wie is de mol? weer terug te kijken met het spel bij de Skógafoss. En er waren nog veel meer bekende plekken. Tof!

 • Reply Jenny 28 augustus 2017 at 07:26

  Wat een mooie waterval is het ook. Heb je de zon zien schijnen zodat er regenbogen ontstaan?

  Misschien ga ik met kerst weer naar IJsland – al twijfel ik een beetje over de uren daglicht.

  • Reply Marcella 9 september 2017 at 14:06

   Wij hebben helaas geen regenbogen gezien bij de Skógafoss. De zon scheen helaas niet. Ik ben benieuwd of je met Kerst naar IJsland gaat!

 • Reply anto 28 augustus 2017 at 11:28

  Ik heb deze inmiddels zo’n zes keer gezien en blijf me steeds weer verbazen over de hoeveelheid water die hier naar beneden dondert. Ik denk dat het toch zeker wel mijn favoriete waterval aan de zuidkust van IJsland is!

  • Reply Marcella 9 september 2017 at 14:06

   Dat klinkt heel positief, je favoriet aan de zuidkust! Ik vind zelf de Seljalandsfoss nog iets gaver.

 • Reply Sanne 28 augustus 2017 at 18:02

  Gaaaf! Mijn ouders zijn hier een paar weken geleden ook geweest! De fotos zien er tof uit!

  • Reply Marcella 9 september 2017 at 14:07

   Mooi natuurgeweld hé! Zo tof!

 • Reply Lotte 30 augustus 2017 at 18:32

  Ik vond het ook een knappe waterval, ook leuk dat je tot bovenaan kan stappen. Ik herkende de plek natuurlijk niet, omdat de locaties van de Belgische “wie is de mol” anders zijn. 🙂

  • Reply Marcella 9 september 2017 at 14:08

   Ik weet dat jullie een andere Wie is de mol hebben. Ik kan je zeker aanraden om de NL-variant in IJsland terug te kijken. Zo leuk herkenbaar!

 • Reply Jessica 1 september 2017 at 17:47

  Wat een prachtige plek en wat is het daar onwijs groen zeg!

  • Reply Marcella 9 september 2017 at 14:08

   Mooi hé! Het was er best nat, vandaar dat het ook zo groen was 😉

 • Reply Maud 15 september 2017 at 21:38

  Ontzettend indrukwekkend, lijkt me. Extra gaaf dat je zo dichtbij de waterval kunt kamperen!

  • Reply Marcella 16 september 2017 at 12:40

   Ja, dat leek me ook te gek! Wij sliepen ergens anders met gaaf uitzicht op de waterval, ook tof. De Skógafoss is mooi!

 • Reply Gabrielle 16 september 2017 at 11:23

  Skógafoss vond ik echt geweldig, vooral het uitzicht vanaf boven is echt te gaaf. En zeker de moeite waard 🙂

  • Reply Marcella 16 september 2017 at 12:45

   Jaaaa, de Skógafoss is tof hé! Vond het uitzicht van bovenaf ook te gek. Al dat water zie je er over het randje gaan, wauww!

  Leave a Reply