Watervallen in IJsland vervelen niet. De prachtige Skógafoss kan je van heel dichtbij én van bovenaf bekijken. Een lange trap leidt je omhoog naar een plateau waar je het watergeweld kunt bewonderen. Even verderop vind je nóg een gave waterval!

Skogafoss, Iceland
Skogafoss, Iceland
Skogafoss, Iceland

De Skógafoss is een 60 meter hoge en 25 meter brede waterval in het zuiden van IJsland niet ver van het plaatsje Skógar. De Skógá rivier stroomt daar nu over de rand van een klif van de voormalige kustlijn van IJsland. Nadat de kustlijn zich door het omhoogrijzen van IJsland na de laatste ijstijd teruggetrokken had (die ligt nu op een afstand van ongeveer 5 km), bleven de kliffen achter en vormen nu over vele kilometers samen met de er achter liggende bergen de begrenzing tussen het laagland en de hooglanden. Bron: Wikipedia

Kamperen met ’t mooiste uitzicht

De Seljalandsfoss en Skógafoss liggen dichtbij elkaar, het is zo’n 15 kilometer rijden. Nadat we achter de Seljalandsfoss langs zijn gelopen, en kampeerden met een geweldig uitzicht, was het de volgende dag tijd voor wat nieuws. Ook bij de Skógafoss kan je kamperen met een prachtig uitzicht op de waterval. Vooral met een tent kan je dichtbij het watergeweld staan, de campers staan wat verder weg.

Skogafoss, Iceland Skogafoss, Iceland Skogafoss, Iceland Skogafoss, Iceland

De trappen op!

Je kunt heel dichtbij de waterval komen, al word je dan sowieso nat. Er stuift flink wat water vanaf, waardoor je van redelijk veraf al best nat wordt. Toch loop je op het watergeweld af. Het is simpelweg te fascinerend! Aan de rechterkant van de Skógafoss zit een trap waar je omhoog kunt lopen. Om hoeveel treden het gaat blijft me onduidelijk als ik er naar zoek op Google (ik heb ze zelf niet geteld). Waarschijnlijk zijn het er een stuk of 400. Boven word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op de omgeving, kijk je op de waterval en zie je een stukje verderop nóg een kleine waterval. Omhoog klimmen loont dus zeker!

Skogafoss, Iceland

Bekend van Wie is de mol?

Komt de Skógafoss met de trap aan de zijkant je enigszins bekend voor? Dat kan kloppen! In Wie is de mol? 2012 werd hier een opdracht uitgevoerd. De kandidaten kregen vragen van Art waarna ze een aantal treden omhoog moesten lopen. Als ze helemaal bovenaan kwamen, verdienden ze geld. Benieuwd of het ze lukt? Wij hebben onlangs dit hele seizoen van Wie is de mol? terug gekeken. Leuk om al die bekende plekken in IJsland, Sevilla én Ronda te zien!

Skogafoss, Iceland Skogafoss, IcelandRijden in IJsland

Wij reisden door IJsland met een camper, maar je kunt er uiteraard ook prima rondreizen met een auto. Bij EasyTerra kan je gemakkelijk het aanbod van autoverhuurders vergelijken zodat je een goede prijs kunt kiezen. En dat is in IJsland extra belangrijk omdat de prijzen er hoog zijn. Je hebt de keuze: een gewone auto of een 4-wheel drive. Met een gewone camper kan je wel over de hele ringweg van 1.339 kilometer vol bezienswaardigheden rijden, maar je mag niet het binnenland in en de F-wegen op. Dat wil echter niet zeggen dat je nooit over onverharde paden rijdt. De ring wordt namelijk regelmatig onverhard waardoor je over de weg hobbelt. Een 4-wheel drive huren is echter wel een stuk duurder, dus kijk goed naar je route en bepaal of het écht nodig is. Voor onze route was een gewone camper prima te doen. De schudden op onverharde stukken namen we maar voor lief.

Bezoek ook de prachtige Kvernufoss die vlakbij de Skogafoss ligt!

Meer IJsland!

Ben je benieuwd naar de Skógafoss?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel in mijn artikelen niks anders dan mijn persoonlijke mening. Lees ook mijn disclaimer.

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

22 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elise

Oh weer zo mooi. Echt wat zou ik graag naar Ijsland willen. Wie weet binnenkort. Fijn om jouw verhalen erover te lezen voor leuke tips alvast. Prachtige foto’s

Diana

Wat een geweldige waterval en dan die ene met die regenboog. Wat was nou de mooiste waterval die je hebt gezien?
Complimenten voor je foto’s weer Marcella 🙂 genieten.

Sabine

Heel mooi! Watervallen heb echt iets he?

Elisa

Onwijs mooi weer! Deze waterval heb ik al heel wat kere voorbij zien komen, het lijkt mij zo gaaf om hem in het echt te zien.

Jenny

Wat een mooie waterval is het ook. Heb je de zon zien schijnen zodat er regenbogen ontstaan?

Misschien ga ik met kerst weer naar IJsland – al twijfel ik een beetje over de uren daglicht.

anto

Ik heb deze inmiddels zo’n zes keer gezien en blijf me steeds weer verbazen over de hoeveelheid water die hier naar beneden dondert. Ik denk dat het toch zeker wel mijn favoriete waterval aan de zuidkust van IJsland is!

Sanne

Gaaaf! Mijn ouders zijn hier een paar weken geleden ook geweest! De fotos zien er tof uit!

Lotte

Ik vond het ook een knappe waterval, ook leuk dat je tot bovenaan kan stappen. Ik herkende de plek natuurlijk niet, omdat de locaties van de Belgische “wie is de mol” anders zijn. 🙂

Jessica

Wat een prachtige plek en wat is het daar onwijs groen zeg!

Maud

Ontzettend indrukwekkend, lijkt me. Extra gaaf dat je zo dichtbij de waterval kunt kamperen!

Gabrielle

Skógafoss vond ik echt geweldig, vooral het uitzicht vanaf boven is echt te gaaf. En zeker de moeite waard 🙂

22
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x