Europa Stedentrips

Vigeland – Het blote beelden park in Oslo

14 februari 2017
Oslo, Norway

Wist je dat er in Oslo een heus blote beelden park te vinden is? Bij Vigeland vind je ruim 200 beelden, en dat is intrigerender dan je misschien in eerste instantie denkt. Ik vertel je er alles over!

Oslo, Norway Oslo, Norway

De Vigeland-Aanleg (Noors: Vigelandsanlegget) is een beeldenpark in het Frognerpark in de Oslo. Vigelandsanlegget telt 212 stenen en bronzen beelden, die alle tussen 1907 en 1942 zijn gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland.

Veel beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. Onderaan de brug is de ontwikkeling van een embryo tot een kleuter te zien, terwijl rondom de Monolitten alle levensstadia van de mens te zien zijn. Op de monoliet zelf staan op elkaar klimmende menselijke figuren afgebeeld. Bron: Wikipedia

Oslo, NorwayVigeland, OsloVigeland, Oslo

Het blote beeldenpark van Oslo

Tsja, onze nieuwsgierigheid was gewekt! En we hadden tijd over op onze laatste dag in Oslo, dus gingen we gewoon maar even kijken. De beelden in Vigeland geven de ontwikkeling van het leven weer. Zo begin je onderaan de brug met de beelden waarin je de ontwikkeling van embryo tot kleuter ziet. Vervolgens loop je een brug met 58 bronzen beelden over, en worden de beelden steeds ‘ouder’. Je komt bij de fontein met beelden, en loopt door naar de monoliet. Eromheen zie je alle levensstadia van de mens, en op de monoliet zie je klimmende mensen. Vanaf dit plateau heb je een mooi uitzicht over het gehele Vigeland.

Herkenbare stadia & emoties

Zo’n beetje alle levensstadia en emoties komen voorbij. Geschrokken mensen, blije mensen, verdrietige mensen, wanhoop… Jeugd, volwassenheid en ouderdom. Het is echt leuk om je heen te kijken, want veel is herkenbaar. Je blijft er maar kijken en ontdekken. De beelden zijn prachtig gemaakt en vol detail. Echt, ik had niet verwacht dat een park met ruim 200 blote beelden leuk kon zijn, maar dat is het zeker! Zet Vigeland dus zeker op je lijstje, als je naar Oslo gaat!

Meer weten over Oslo? Ik schreef een uitgebreide City Guide Oslo!

Wie, wat, waar:

Vigelandpark
Hoofdingang kirkeveien, in de wijk Frogner
Bus 20, tram 12 (geldt ook voor het museum)
Je kunt er dagelijks naartoe, de entree is gratis

Vigeland museum
Nobelsgate 32
Open di-zo juni-augustus 10 – 17 uur
Toegang is 50 NOK
Website Vigeland Museum

Zou jij het Vigeland park willen bezoeken?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Vigeland, Oslo Vigeland, Oslo Oslo, Norway

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Ilona 14 februari 2017 at 08:04

  Ja, Vigeland. Wij waren in 2012 in Noorwegen, alweer even geleden dus 😉 Ook ideaal in de zomer om er even tot rust te komen, een boek te lezen en genieten van de mensen en de fijne sfeer.

  • Reply Marcella 15 februari 2017 at 21:19

   Leuk dat jullie ook bij Vigeland zijn geweest Ilona! Wij waren er in september, wat te koud voor een boekje. Maar ik kan me zeker voorstellen dat het superfijn is in de zomer! Hebben jullie in 2012 een rondreis gemaakt door Noorwegen? Wij deden alleen een stedentrip, maar een roadtrip Noorwegen staat nog erg hoog op mijn wishlist!

 • Reply Sheila 19 februari 2017 at 09:41

  Oh ja, dit lijkt me dus super interessant om te bezoeken. Ik kende het ook niet. Leuk dat je er over blogt, want dit is niet direct iets waar men het snel over heeft. Ik houd juist van dit soort onbekendere plekjes.

  • Reply Marcella 19 februari 2017 at 12:52

   Ik had er ook nooit over gelezen, maar vond het juist superleuk. Tof om er zo wat extra aandacht aan te geven! Staat Oslo op jouw wishlist Sheila?

   • Reply Sheila 21 februari 2017 at 21:46

    Niet persé op mijn wishlist. Maar het is wel een stad die ik eens wil bezoeken. Maar het ligt natuurlijk dicht bij. Dus het komt er heus wel eens van :).

    • Reply Marcella 24 februari 2017 at 15:57

     Zeker doen, ik vind Oslo echt een heel leuke stad! (maar ook een dure…)

 • Reply Dasja 2 maart 2017 at 17:51

  Grappig, ik heb een paar weken geleden over dit park gehoord. En ook bij mij wekt het interesse op. Wie weet dat als we ooit in Noorwegen zijn we dit park ook gaan bezoeken. Is het toegankelijk met een hond?

  • Reply Marcella 3 maart 2017 at 23:16

   Jazeker, je kunt er prima met een hond wandelen. Echt leuk om naartoe te gaan als je in Oslo bent!

 • Reply Jenny - IkReis 3 maart 2017 at 16:26

  Wat een bizar park lijkt en dit! Maar ook wel weer mooi om het leven zo naakt uitgebeeld te zien.

  Ik ben hier niet geweest tijdens mijn bezoek aan Oslo. Ik had maar weinig tijd, ik moet nog een keer terug 🙂

  • Reply Marcella 3 maart 2017 at 23:21

   Het is zeker een bizar park! Toen ik er voor ’t eerst over hoorde dacht ik dat het een grapje was. Maar het is echt goed uitgebeeld, heel bijzondere plek. Oslo is zeker een leuke stad om ook wat meer tijd door te brengen!

 • Reply Judith | Worldwife.nl 3 maart 2017 at 19:57

  Wat een leuk park lijkt me dat! Denk dat ik me er wel een tijdje kan vermaken. Ik zet het op het lijstje voor als ik nog eens naar Oslo ga.

  • Reply Marcella 3 maart 2017 at 23:21

   Je kunt je prima een tijdje vermaken in Vigeland Judith. Het is superleuk om alle beelden te bekijken, echt bijzonder!

  Leave a Reply