(race)Fietsen Europa Outdoor

Station Sagen – Fietsen over een oud treinspoor

26 september 2017
Railbike, Sweden

Fietsen over een oud treinspoor, hoe gaaf is dat?! Wij deden het bij Station Sagen in Zweden. Ik vertel je hoe leuk het was!

Fietsen over het spoor in ZwedenRailbike, Sweden Station Sagen, Sweden

Station Sågen ligt aan het verlaten deel van de ‘Inlandsbanan’, 30 km ten zuiden van Vansbro, Dalarna. De verlaten spoorlijn biedt vele kilometers railsfietsavontuur door de wildernis.

Het spoor op met een railbike

Bij Station Sagen (formeel Station Sågen) kan je vooraf een knalblauwe railbike reserveren. Omdat wij vrij spontaan bedachten wanneer we wilden fietsen op het spoor, belden we ’s ochtends om te vragen of er een fiets vrij was. Dat was het geval (eind augustus), maar gok hier niet op in het hoogseizoen. Wij laadden onze spulletjes en koelbox in en reden naar Vansbro. Hier staat een oud stationnetje waar zelfs nog een ouderwets loket in te vinden is. Achter het station vind je een oude spoorlijn van 16 kilometer lang. Vroeger reden hier wagons, nu kan je er met een speciale fiets overheen rijden.

Station Sagen, Sweden Station Sagen, omgeving, Sweden Station Sagen, omgeving, Sweden Fietsen over het spoor in Zweden

Een tak in je gezicht

Na een korte instructie reden we het avontuur tegemoet. Alhoewel we al vrij snel moesten afstappen om de wissels over te komen. Je moet de fiets dan even begeleiden in het juiste spoor voordat je weer kunt opstappen. Soms kom je een overweg tegen waar het spoor niet door loopt. Ook dan begeleid je de fiets even naar de overkant. Dit is simpel en zo klaar. Je kunt met 2 volwassenen tegelijk fietsen (achter elkaar). Soms is dat zwaar, maar af en toe ga je als een speer over de rails. Als je niet fietst, dan zit je aan de zijkant op een apart zitje. Rustig zit je niet, want het fietsen over het spoor maakt best veel geluid. Gelukkig kan je volop genieten van de ruige natuur. De groene bomen om je heen, het begroeide spoor, de takken in je gezicht die je probeert te ontwijken: dit is echt de natuur van Zweden.

Fietsen over het spoor in ZwedenStation Sagen, omgeving, SwedenStation, SwedenFietsen over het spoor in ZwedenMooie vergezichten en veel groen

Na een tijdje kom je langs een aantal meren waar je mooie vergezichten hebt. Even later kom je op een open vlakte waar je met een beetje geluk wildlife kunt spotten. Je stopt zo nu en dan even om een kijkje te nemen. Bij ons kon dat prima, er was maar 1 ander stel aan het fietsen. Gelukkig maar, want als je een tegenligger treft moet je de fiets van het spoor tillen. Best zwaar met 55 kilo, en vaak was er amper plek naast het spoor om ‘m neer te zetten. Het totale traject is 16 kilometer lang. Je komt langs een aantal meren, een brug, een paar huisjes, een ander oud stationnetje en heel veel groen. Je eindigt bij een stopbordje waar je niet verder kunt. Ik las overigens dat het spoor verlengt wordt volgend jaar, dus dat is leuk!

Station Sagen, Sweden Fietsen over het spoor in ZwedenRailbike, SwedenZoeken naar een picknick plek

Hoewel er veel moois is onderweg, waren wij wel even op zoek naar een geschikte picknick plek. Er is genoeg moois, maar je kunt niet overal even goed bij komen om te zitten. Ook is de brede brug niet dé plek waar je wilt pauzeren. Uiteindelijk belandden we redelijk aan ’t einde van het traject bij een strandje waar we even konden picknicken. We hadden intussen wel wat lekkers verdiend!

Ga fietsen bij Station Sagen!

Je betaalt is 175 sek (18,35) per per tandem of 500 sek (52,40) voor een hele dag. Je hebt de 500 sek al bereikt na 3 uur fietsen, en daar zit je snel op. Op een tandem kan je met 3 volwassenen (2 fietsen, 1 ernaast) of 2 volwassenen en 2 kinderen. 

Sågen 19, SE-780 50 Vansbro
Website Station Sagen
info@stationsagen.com

Zou jij willen fietsen bij Station Sagen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Fietsen over het spoor in Zweden

You Might Also Like

42 Comments

 • Reply Shirley 26 september 2017 at 09:15

  Mooi, lijkt me superleuk om te doen! Ik heb ooit in Kroatië gemountainbiket op een oude spoorweg: Parenzana, was ook superleuk!

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 10:47

   Het was echt heel leuk Shirley! Jouw mountainbike avontuur in Kroatië klinkt ook erg tof!

 • Reply Lotte 26 september 2017 at 10:56

  He, dit vind ik wel iets origineels om te doen! Zo kan je genieten van de natuur en doe je toch ook meteen eens wat speciaals. 🙂

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 10:49

   Prima combi hé! Fietsen op een spoor is heel gaaf!

 • Reply Aniek 26 september 2017 at 14:42

  Het lijkt me grappig om dit een keer te doen. Zeker met zo’n mooi uitzicht!

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 10:49

   Echt wat voor jou als fietsgek Aniek!

 • Reply Betsie molenaar 26 september 2017 at 15:10

  Wat was dat leuk. Op de foto’s lijkt het ook erg mooi.
  Heel bijzonder. De natuur is prachtig.

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 10:50

   Het was echt heel leuk om te doen hé mam! Mooi avontuur!

 • Reply Sabine 26 september 2017 at 15:39

  Wat gaaf! Dat wil ik ook!! 😀

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 10:50

   Ik heb intussen veeeeeel tips gekregen voor plekken waar je dit ook kunt doen. In Noorwegen zijn ook heel gave plekken! #wishlist

 • Reply Hip on Trip 27 september 2017 at 10:26

  Haha, wat grappig! Nog nooit gezien/gehoord. En wat een mooie omgeving!

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 10:51

   Ik kende het ook niet, maar het bleek een gouden tip. Wat een leuke ervaring was dit!

 • Reply Corine 27 september 2017 at 16:35

  Want ontzettend leuk! Ga dit zeker onthouden voor als ik toch nog een keer “vreemd” wil gaan. Meerdere keren in Zweden geweest, vind het daar ook prachtig!

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:00

   Ik moest even nagaan wat je met vreemd gaan bedoelt, maar ik zag je liefde voor Italië 🙂 Zweden is zeker mooi, al ben ik in de regio Dalarna wel uit gekeken. Tijdens een volgend bezoek wil ik een ander deel van het land zien!

   • Reply Corine 5 oktober 2017 at 15:59

    Haha ja mijn partner ben ik trouw hoor 😉 Ik ben er als tiener met ouders geweest maar weet niet meer precies waar helaas en met mijn eigen gezin naar Öland. Dat vond ik heel veel weghebben van de hoge veluwe en was mij te vlak. Ik ben echt een bergen mens.

    • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 16:20

     Wij waren in de regio Dalarna, Midden-Zweden, daar was het ook best vlak. Ik denk dat je voor de bergen niet in Zweden moet zijn, al schijnen er ook delen wat ruiger te zijn. Ik ga een volgende keer voor Noorwegen!

     • Corine 5 oktober 2017 at 16:43

      Toen ik 14 was zijn we ergens geweest waar wel bergen waren. Of ik moet het als kind zo ervaren hebben en waren het meer heuvels? haha Dat weet niet meer. Koude meren en bossen herinner ik me, en ik dacht dus ook bergen. Noorwegen lijkt me ook heel erg mooi.

     • Marcella 5 oktober 2017 at 16:50

      De regio Dalarna heeft wel heuvels hoor, maar echt ruig is het landschap er niet. Dan moet je toch echt in Noorwegen zijn.

      Andere vraag: wat is jouw favoriet qua natuur in Italië? Dolomieten ken ik, maar ben nieuwsgierig of je andere aanraders hebt!

     • Corine 5 oktober 2017 at 18:19

      Mijn persoonlijke favoriet is de regio Piemonte en dan voornamelijk de wijnstreek in het midden van die regio. Enorm veel gekamde heuvels door de wijnranken. Piemonte is de bakermat van de slow food en slow life principe. Het is daar heel relaxed en de mensen enorm vriendelijk. Ze schotelen je graag hun beste wijn en eten voor. En niet te vergeten de heerlijke truffel (wit) komt daar vandaan. Maar er zijn natuurlijk meer regio’s die ik geweldig vind.

     • Marcella 7 oktober 2017 at 12:04

      Klinkt goed, de regio Piemonte! Ik ga het zeker onthouden, als ik weer naar Italië reis. Ik heb er nog veels te weinig gezien: Sardinië, Rome en de Dolomieten. Napels en de omgeving lijkt me ook heel tof!

 • Reply Ana Rita 27 september 2017 at 18:42

  Wat een prachtige omgeving en wat bijzonder dat je hier kunt fietsen over een oud treinspoor! Zelf zou ik dit niet zo snel doen, maar Zweden staat sowieso nog op mijn wishlist.

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:02

   Zweden is sowieso een prachtig land vol mooie natuur! Welk gebied wil je er graag bezoeken?

   • Reply Ana Rita 6 oktober 2017 at 01:04

    Stockholm wil ik graag heen! En vriendlief heeft familie wonen in Goteborg dus daar zullen we ook wel een keer naartoe gaan.

    • Reply Marcella 7 oktober 2017 at 12:04

     Stockholm lijkt me ook zó gaaf! In Göteborg zijn we geweest, dat is echt een toffe stad. We zijn er helaas maar kort geweest, dus we moeten nog eens terug! 😉

 • Reply Janet 27 september 2017 at 20:11

  Wat een leuk idee.. lijkt me supertof om te doen. Prachtige foto’s ook!

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:07

   Fietsen over een oud spoor is zeker leuk Janet! Doen, als je de kans hebt!

 • Reply Denise 27 september 2017 at 21:57

  Ja, leuk is dat! Ik heb het in Frankrijk gedaan met de oudste toen nog als baby in de maxicosi er bij op. Ik wist niet dat het in Zweden ook kon.

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:08

   Ik wist niet dat het in Frankrijk ook kan 😉 Waar in Frankrijk heb je gefietst over een oude spoorlijn?

 • Reply Jessica 28 september 2017 at 13:58

  Wat een gave ervaring en lekker origineel! Zo te zien hebben jullie en je mam veel plezier gehad 🙂

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:09

   Ja, het was echt een heel gave ervaring én een fijne week in Zweden met mijn moeder!

 • Reply Laura | Travelvibe 28 september 2017 at 16:20

  Leuk, al ziet het er best zwaar (oncomfortabel?) uit… Binnenkort hopelijk zoiets zelf ervaren in België…

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:10

   Zwaar was het inderdaad wel. Het is toch een klus om die fiets op gang te brengen. Waar in België kan je fietsen over een oude spoorlijn? Kan ik het op mijn wishlist zetten!

 • Reply Marcel 29 september 2017 at 16:57

  Wat gaaf dat ze van een oude spoorlijn een fietsroute hebben gemaakt. Eigenlijk best een simpel idee maar erg leuk en origineel.

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:11

   Ja, erg leuk Marcel! Ik weet inmiddels dat fietsen over een spoorlijn ook kan in oa Noorwegen en België, dus ik ga het vast en zeker vaker doen!

 • Reply Niels 30 september 2017 at 11:51

  Kijk dat zijn nog eens dingen die je niet elke dag doet! Leuk om een keertje gedaan te hebben lijkt mij. Maar er is maar een fiets? Ziet er aardig zwaar uit. Het lijkt me een goede conditietest 😉

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:13

   Zeker een leuke en originele ervaring Niels! Er zijn meerdere fietsen die je kunt huren, ze hebben er een stuk of 5 volgens mij. Met z’n 3’en rij je op 1 fiets, 2 kunnen er dan rijden en 1’tje zit je op de ‘zijplank’. Zwaar is het fietsen soms wel, vooral als het spoor omhoog loopt!

 • Reply Anita 4 oktober 2017 at 14:54

  Wat een leuk uitje! Ziet er uit als een prachtige (groene) route

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:13

   Het was zeker leuk Anita, een echte aanrader als je eens in de buurt komt!

 • Reply Eva 10 oktober 2017 at 10:24

  Leuk! Wij reden in België (in de Ardennen) wel eens op zo’n railbike. Jammer dat je bij jullie variant achter elkaar zit, dat was bij ons niet

  • Reply Marcella 10 oktober 2017 at 10:49

   Gaaf dat je in de Ardennen ook kunt railbiken. Ik gok dat wij ’t vaker gaan doen! 🙂

 • Reply Kees Aandelen 15 oktober 2017 at 18:12

  Wat een unieke plek zeg, en die natuur is echt verbluffend mooi!

  • Reply Marcella 23 oktober 2017 at 09:18

   Gaaf hé! Daar fietsen was echt zo’n toffe ervaring joh!

  Leave a Reply