(race)Fietsen Europa Outdoor

Station Sagen – Fietsen over een oud treinspoor

26 september 2017
Railbike, Sweden

Fietsen over een oud treinspoor, hoe gaaf is dat?! Wij deden het bij Station Sagen in Zweden. Ik vertel je hoe leuk het was!

Fietsen over het spoor in ZwedenRailbike, Sweden Station Sagen, Sweden

Station Sågen ligt aan het verlaten deel van de ‘Inlandsbanan’, 30 km ten zuiden van Vansbro, Dalarna. De verlaten spoorlijn biedt vele kilometers railsfietsavontuur door de wildernis.

Het spoor op met een railbike

Bij Station Sagen (formeel Station Sågen) kan je vooraf een knalblauwe railbike reserveren. Omdat wij vrij spontaan bedachten wanneer we wilden fietsen op het spoor, belden we ’s ochtends om te vragen of er een fiets vrij was. Dat was het geval (eind augustus), maar gok hier niet op in het hoogseizoen. Wij laadden onze spulletjes en koelbox in en reden naar Vansbro. Hier staat een oud stationnetje waar zelfs nog een ouderwets loket in te vinden is. Achter het station vind je een oude spoorlijn van 16 kilometer lang. Vroeger reden hier wagons, nu kan je er met een speciale fiets overheen rijden.

Station Sagen, Sweden Station Sagen, omgeving, Sweden Station Sagen, omgeving, Sweden Fietsen over het spoor in Zweden

Een tak in je gezicht

Na een korte instructie reden we het avontuur tegemoet. Alhoewel we al vrij snel moesten afstappen om de wissels over te komen. Je moet de fiets dan even begeleiden in het juiste spoor voordat je weer kunt opstappen. Soms kom je een overweg tegen waar het spoor niet door loopt. Ook dan begeleid je de fiets even naar de overkant. Dit is simpel en zo klaar. Je kunt met 2 volwassenen tegelijk fietsen (achter elkaar). Soms is dat zwaar, maar af en toe ga je als een speer over de rails. Als je niet fietst, dan zit je aan de zijkant op een apart zitje. Rustig zit je niet, want het fietsen over het spoor maakt best veel geluid. Gelukkig kan je volop genieten van de ruige natuur. De groene bomen om je heen, het begroeide spoor, de takken in je gezicht die je probeert te ontwijken: dit is echt de natuur van Zweden.

Fietsen over het spoor in ZwedenStation Sagen, omgeving, SwedenStation, SwedenFietsen over het spoor in ZwedenMooie vergezichten en veel groen

Na een tijdje kom je langs een aantal meren waar je mooie vergezichten hebt. Even later kom je op een open vlakte waar je met een beetje geluk wildlife kunt spotten. Je stopt zo nu en dan even om een kijkje te nemen. Bij ons kon dat prima, er was maar 1 ander stel aan het fietsen. Gelukkig maar, want als je een tegenligger treft moet je de fiets van het spoor tillen. Best zwaar met 55 kilo, en vaak was er amper plek naast het spoor om ‘m neer te zetten. Het totale traject is 16 kilometer lang. Je komt langs een aantal meren, een brug, een paar huisjes, een ander oud stationnetje en heel veel groen. Je eindigt bij een stopbordje waar je niet verder kunt. Ik las overigens dat het spoor verlengt wordt volgend jaar, dus dat is leuk!

Station Sagen, Sweden Fietsen over het spoor in ZwedenRailbike, SwedenZoeken naar een picknick plek

Hoewel er veel moois is onderweg, waren wij wel even op zoek naar een geschikte picknick plek. Er is genoeg moois, maar je kunt niet overal even goed bij komen om te zitten. Ook is de brede brug niet dé plek waar je wilt pauzeren. Uiteindelijk belandden we redelijk aan ’t einde van het traject bij een strandje waar we even konden picknicken. We hadden intussen wel wat lekkers verdiend!

Ga fietsen bij Station Sagen!

Je betaalt is 175 sek (18,35) per per tandem of 500 sek (52,40) voor een hele dag. Je hebt de 500 sek al bereikt na 3 uur fietsen, en daar zit je snel op. Op een tandem kan je met 3 volwassenen (2 fietsen, 1 ernaast) of 2 volwassenen en 2 kinderen. 

Sågen 19, SE-780 50 Vansbro
Website Station Sagen
info@stationsagen.com

Zou jij willen fietsen bij Station Sagen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Fietsen over het spoor in Zweden

You Might Also Like

44
Reageer op dit artikel

avatar
18 Reacties
26 Reacties op reacties
1 Volgers
 
Meest gereageerd
Meest bediscussieerd
19 Auteurs van reacties
MarcellaFrankKees AandelenEvaAnita Recente reacties van
  Aanmelden  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Shirley
Reiziger

Mooi, lijkt me superleuk om te doen! Ik heb ooit in Kroatië gemountainbiket op een oude spoorweg: Parenzana, was ook superleuk!

Lotte
Reiziger

He, dit vind ik wel iets origineels om te doen! Zo kan je genieten van de natuur en doe je toch ook meteen eens wat speciaals. 🙂

Aniek
Reiziger

Het lijkt me grappig om dit een keer te doen. Zeker met zo’n mooi uitzicht!

Betsie molenaar
Reiziger
Betsie molenaar

Wat was dat leuk. Op de foto’s lijkt het ook erg mooi.
Heel bijzonder. De natuur is prachtig.

Sabine
Reiziger

Wat gaaf! Dat wil ik ook!! 😀

Hip on Trip
Reiziger

Haha, wat grappig! Nog nooit gezien/gehoord. En wat een mooie omgeving!

Corine
Reiziger

Want ontzettend leuk! Ga dit zeker onthouden voor als ik toch nog een keer “vreemd” wil gaan. Meerdere keren in Zweden geweest, vind het daar ook prachtig!

Ana Rita
Reiziger

Wat een prachtige omgeving en wat bijzonder dat je hier kunt fietsen over een oud treinspoor! Zelf zou ik dit niet zo snel doen, maar Zweden staat sowieso nog op mijn wishlist.

Janet
Reiziger

Wat een leuk idee.. lijkt me supertof om te doen. Prachtige foto’s ook!

Denise
Reiziger

Ja, leuk is dat! Ik heb het in Frankrijk gedaan met de oudste toen nog als baby in de maxicosi er bij op. Ik wist niet dat het in Zweden ook kon.

Jessica
Reiziger

Wat een gave ervaring en lekker origineel! Zo te zien hebben jullie en je mam veel plezier gehad 🙂

Laura | Travelvibe
Reiziger

Leuk, al ziet het er best zwaar (oncomfortabel?) uit… Binnenkort hopelijk zoiets zelf ervaren in België…

Marcel
Reiziger

Wat gaaf dat ze van een oude spoorlijn een fietsroute hebben gemaakt. Eigenlijk best een simpel idee maar erg leuk en origineel.

Niels
Reiziger

Kijk dat zijn nog eens dingen die je niet elke dag doet! Leuk om een keertje gedaan te hebben lijkt mij. Maar er is maar een fiets? Ziet er aardig zwaar uit. Het lijkt me een goede conditietest 😉

Anita
Reiziger

Wat een leuk uitje! Ziet er uit als een prachtige (groene) route

Eva
Reiziger

Leuk! Wij reden in België (in de Ardennen) wel eens op zo’n railbike. Jammer dat je bij jullie variant achter elkaar zit, dat was bij ons niet

Kees Aandelen
Reiziger

Wat een unieke plek zeg, en die natuur is echt verbluffend mooi!

Frank
Reiziger
Frank

Grappig, ik bekeek mijn familie foto’s van 2010 toen we in Zweden op vakantie waren: foto’s van blauwe spoorfietsen bij Station Sagen. Ik dacht op Internet te kijken en ik loop vervolgens tegen deze site aan. Leuk om jouw foto’s te zien! Er is weinig veranderd in de afgelopen jaren zie ik. Ik kan alleen maar mede aanraden dit te doen als je toch in de buurt bent: met een leuke vaart, met een hoop herrie, met veel boom en meer.