Eerlijk is eerlijk: ik had ook nog nooit van Chios gehoord. Toen ik ging Googlen, kwam ik er al snel achter dat het een vrij groot eiland is dat dichtbij de kust van Turkije ligt. Natuurlijk heb ik na een heerlijk verblijf meer leuke weetjes over Chios voor je!

Mesta Chios Greece Chios GreeceChios, Greece

Chios (Grieks: Χίος) is een Grieks eiland en departement in de oostelijke Egeïsche Zee en onderdeel van de regio Noord-Egeïsche Eilanden. De hoofdstad is de stad Chios en het gehele eiland had 53.408 inwoners (2001).

Facts

 • Chios ligt 8 kilometer van de Turkse kust en 5 kilometer van de bij Turkije behorende Paspargos eilanden.
 • De oppervlakte van het eiland is 904 km² en de omtrek van het eiland is 213 kilometer. Dat maakt het een best groot eiland.
 • De geschiedenis van Chios gaat heel ver terug. Er zijn zelfs resten gevonden die aanduiden dat het eiland in de 4e eeuw voor Christus al bestond.
 • Het eiland staat bekend om haar mastiekproductie waarvan onder andere kauwgom, drank en beautyproducten gemaakt worden. In het zuiden van het eiland vind je een aantal typische mastiekdorpen. Wij bezochten Mesta, Olympoi en Pyrgi.
 • Na eeuwenlange bezetting door onder andere de Turken hoort het eiland pas sinds 1912 bij Griekenland.

Marcella Pyrgi Greece Donkey Chios Greece Olympoi Chios Greece

Het eilandleven

 • Rechtstreekse vluchten vertrekken momenteel niet vanuit Nederland naar Chios. Je kunt er komen door te vliegen op Athene (Aegean Airlines) en daarna door te vliegen met een propeller vliegtuigje (Olympic Air) naar Chios stad. Dit maakt je vlucht wat duurder, maar het verblijf op het fijne eiland maakt dit helemaal goed.
 • De meeste inwoners wonen in Chios stad. Zo’n 30.000 van de 55.000 inwoners leven hier. Dit maakt het een drukke stad met veel verkeer. Wij vonden de kleine plaatsjes een stuk aantrekkelijker.
 • Bekende streekproducten zijn: mastiek kauwgom, rozenwater, gekonfijt fruit in stroop en ouzo. In de regio Kampos vlakbij de hoofdstad vind je vele boomgaarden waarvan sinaasappelsap wordt geproduceerd.
 • Belangrijke bezienswaardigheden zijn: het klooster Neo Moni, de mastiekdorpen in het zuiden, de spookstad Anavatos, het stadje Volissos en de vele mooie stranden.

Road Chios Greece Volissos Chios Greece

Onze ontdekkingen

 • Wij waren van donderdagavond tot en met dinsdagochtend op Chios. We hebben ontzettend veel gezien!
 • Met een huurauto rij je het eiland makkelijk rond, de wegen zijn er prima.
 • Ik had het eiland plat verwacht, maar het is heuvelachtig. Je hebt er regelmatig mooie doorkijkjes vanaf heuveltoppen. Een leuke verrassing!
 • Wel is het landschap zeer droog. Ergens afsteken en tussen de plantjes door lopen leverde mij flink wat krassen op mijn benen op.
 • Stranden met knalblauw water vind je hier ook. Wat een pareltjes! Detail: veel stranden bestaan uit grote kiezelstenen.
 • Eind september/begin oktober was het zo’n 20 graden en heel bewolkt op het eiland. De harde wind maakt het al snel fris. We droegen elke dag een korte broek, maar vaak moesten we een trui aan om het enigszins aangenaam te hebben.
 • Het hoofdseizoen is kort, half augustus trekken de meeste mensen er al niet meer naar toe. Ik vond de rust er juist heel fijn. Let wel: half oktober gaan veel accommodaties dicht, dus dan wordt het wellicht wat té rustig.

Ik wil graag meer zien in Griekenland. Denise schreef het artikel Wat te doen op Kos en naar dat eiland ben ik nu ook heel benieuwd!

Meer lezen:

Zou jij Chios willen ontdekken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Chios Greece

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

26 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Narelle | wegvanhetnoorden.nl

Dat is snel! Leuk om te lezen, benieuwd naar de rest! 😀

Saskia

Wat een leuke weetjes en dat gecombineerd met deze leuke foto’s! 🙂

Sabine

Wat prachtig! Goed om ook even te zien waar het eigenlijk ligt in Griekenland haha 🙂 Zo dicht bij Turkije dus, 8km. Ik zou Chios zeker willen bezoeken, houd enorm van Griekenland!

Yvonne

Ik had geen idee dat Chios zo dicht bij Turkije ligt, ben erg slecht in het plaatsen van al die Griekse eilanden. Het eiland ziet er sfeervol uit, ben benieuwd naar je andere verhalen en foto’s!

Yvonne

Dat ’t in de buurt van Rhodos ligt wist ik dan weer wel, daar was ik ooit en had ’t toen gezien, maar ook daarvan kan ik me echt niet herinneren dat t dichtbij Turkije was 🙂

Linda | travellersoftheworld

Ik kende dit eiland ook niet, de naam kwam me ergens bekend voor maar ik wist verder helemaal niks. Leuk om te lezen, het ziet er uit als een leuk eiland om eens te ontdekken. Ik ben benieuwd naar je andere foto’s en verhalen 🙂

Lotte

Fijne weetjes en ik moet ook toegeven dat ik Chios heb gegoogled toen ik hoorde dat je naar daar ging. 🙂

Marlou (REiSREPORT)

Wat een mooie foto’s, en vooral ook die steegjes zien er prachtig uit om doorheen te lopen. Bedankt voor het delen!

Sanne

Leuke weetjes. Ik wist wel dat Chios een Grieks eiland was. Zelf nog nooit in Griekenland geweest.

Ana Rita

Ik heb veel Griekse eilanden bezocht toen ik op uitwisseling was in Athene, Chios ben ik niet geweest maar mijn huisgenoten wel. Zij gingen een grote trip door Turkije doen en Chios was hun verbinding naar Turkije zeg maar. Verder wist ik er eigenlijk niks van af, wat leuk dat jij deze feitjes deelt met ons!

Shirley

Het ziet er heel mooi uit. Volgens mij hebben alle Griekse eilanden hun eigen charme. Ben benieuwd naar je verhalen. Bij Chios denk ik aan chips, maar die blijken toch Chio zonder S te heten, haha.

Sigrid Hoek

Wat een leuke weetjes zeg! Ik moet bekennen dat Ik ook niet eerder van dit eiland had gehoord, Maar het ziet er wel echt heel erg gaaf uit.

ivonne

Wat een heerlijke bestemming. Ik was vorige week voor de tweede keer in Griekenland en had het weer prima naar mijn zin. Chios klinkt als een mooie bestemming en ook leuk om met Athene te combineren (als je er toch bent 😉

26
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x