Europa Outdoor Roadtrips

De ruige kustlijn bij de Hook Peninsula in Ierland

19 juli 2015
Hook Peninsula, Ireland

Vorig weekend waren we een heerlijk lang weekend in Ierland. We maakten een mini roadtrip van Cork naar Dublin met onze knalrode Seat Mii zodat we ook de ruige Hook Peninsula én de prachtige Wicklow Mountains konden ontdekken.

Hook Peninsula, Ireland

Flowers

Hook Peninsula, Ireland
Hook Peninsula, Ireland

Naar aanleiding van mijn blog travelplans voor Ierland, kreeg ik van Anne Treur de tip om de Hook Peninsula zeker niet over te slaan. Dit konden we vrij makkelijk meenemen in onze route van Cork naar Dublin, dus op vrijdag gingen we vanuit Avonmore House in Youghal (aanrader!) op pad naar de Hook Peninsula.

Met de ferry naar de overkant

Vanuit Cork hadden we al een stukje gereden, dus de kunst van het links rijden hadden we al aardig onder de knie. Onze navigatie-app was echter nog wel wennen, dus zo werden voor de tweede keer aan de verkeerde kant van het water geleid. Vervolgens mochten we met een ferry bij Wexford alsnog oversteken naar de juiste kade. De kosten waren best pittig voor een tochtje van zo’n 5 minuten. Maar ach, het was wel heel leuk!

Marcella, Hook Peninsula, Ireland

Hook Peninsula, Ireland  Hook Peninsula, Ireland

De oudste vuurtoren ter wereld

Via de Ring of Hook kan je om het schiereiland heen rijden. Hier vind je schattige stadjes, mooie stranden, een vervallen kerk (zie foto) en de Tintern Abbey. Helemaal aan ’t einde van de Ring of Hook vind je de Hook Lighthouse. Dit is de oudste vuurtoren ter wereld die nog daadwerkelijk in gebruik is. Hij is gebouwd rond het jaar 1200 door Lord Marshal. Je kunt de vuurtoren bezichtigen voor €6,50 per volwassene.

Lunchen met een scone

Wij vonden het alleen al ontzettend leuk om rond de vuurtoren de ruige kust te bewonderen. Want die is daar echt werkelijk prachtig! Bij de vuurtoren vind je een restaurant waar je heerlijk kunt lunchen. Ik genoot er van een heerlijke scone voor een klein prijsje. Vanaf de vuurtoren reden we op de Hook Peninsula omhoog via een schattig vissersstadje richting de Wicklow Mountains, wat onze volgende ontdekking zou worden. Daarover de volgende keer meer!

Maps en directions van de Hook Pensinsula

Hook Peninsula, Ireland

Hook Peninsula, Ireland  Hook Peninsula, Ireland
Hook Peninsula, Ireland

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sandra 19 juli 2015 at 15:58

  Moooi! De kust van Ierland is zo gaaf (sowieso de hele UK), maar daar heb ik echt nog niks van gezien! Het schijnt wat weg te hebben van de oostkust van de VS, wat natuurlijk niet heel vreemd is als je kijkt naar de geschiedenis. Volgens mij heb je een fijne mini roadtrip achter de rug!

  • Reply Marcella 20 juli 2015 at 09:33

   Ik zie inderdaad ook van de kust van Engeland en Schotland de mooiste foto’s. Wij waren in Ierland in het oosten, maar de westkant schijnt nog zoveel ruiger te zijn. Dit is natuurlijk ook de oceaan-kant, dus wellicht lijkt die kant dan ook meer op de oostkust van de VS. Maakt me ook wel weer nieuwsgierig, dus we kunnen altijd nog een terug naar Ierland (en Amerika) om nog veel meer moois te ontdekken!

 • Reply Anne Treur (Ditisierland.nl) 19 juli 2015 at 19:01

  Leuk blog en wat een mooie foto’s! Goed om te horen dat Hook Head goed bevallen is! Ben benieuwd naar het verslag over Wicklow; ik ga daar in september weer heen!
  Hartelijke groet,
  Anne

  • Reply Marcella 20 juli 2015 at 09:35

   Hallo Anne! Jazeker, wat een onwijs goede tip heb je ons gegeven! Echt heel leuk om de Hook Head te ontdekken, wat een geweldig mooi gebied! Wicklow kan ik je zeker aanrader, wij hebben daar een prachtige wandeling gedaan. Ontzettend mooi gebied! Ik zal je het linkje van mijn blog daarover sturen!

 • Reply antonette - we12travel 19 juli 2015 at 22:10

  Leuk blog! Ik ben nog niet echt aan de kust van Ierland geweest maar het lijkt me echt een heerlijke plek!

  • Reply Marcella 20 juli 2015 at 09:36

   Dankjewel Anto! In het oosten is de Hook Peninsula zeker een aanrader. In het westen schijnt de kust nog zoveel ruiger te zijn, door de invloeden van de oceaan. Daarvoor wil ik ook graag eens terug naar Ierland!

 • Reply Linda 19 juli 2015 at 22:33

  Ah wat een heerlijke foto’s weer! Ik moet ook echt weer eens terug naar Ierland, is al weer veel te lang geleden. Klinkt trouwens als een heerlijk lang weekend weg 🙂

  • Reply Marcella 20 juli 2015 at 09:38

   Ja, Linda, het was zeker een fijn weekend weg! De combinatie stedentrips met een mini roadtrip om de Ierse natuur te ontdekken was helemaal perfect. Wicklow is dan ook echt een aanrader. Ik zal er snel over schrijven!

 • Reply maudgeniet 20 juli 2015 at 09:58

  Wauw! Zelfs met ‘grauw en donker weer’ ziet het er nog geweldig uit. Het lijkt me heerlijk om een stedentrip te combineren met zo’n ‘roadtripje’.. Ben benieuwd naar je verdere Ierse avonturen!

  • Reply Marcella 20 juli 2015 at 14:48

   Ik ben onwijs blij dat we er een mini-roadtrip van gemaakt hebben, want ik vond Cork & Dublin wat grauw. De natuur was daarentegen onwijs groen en geweldig mooi. Een onwijze aanrader om twee stedentrips zo te combineren!

 • Reply Puck 20 juli 2015 at 14:42

  Jullie zijn wel vaak op pad zeg! En zulke mooie stukken die jullie zien. Ik zou graag nog eens naar Ierland willen…

  • Reply Marcella 20 juli 2015 at 14:47

   Nu ‘toevallig’ een weekend weg zo vlak na onze reis door Canada, vanwege een concert. Normaal gesproken gaan we iets minder vaak weg hoor. Ierland is zeker een aanrader! Pak dan vooral ook de kust en andere natuur mee, ik vond zelf Cork & Dublin vrij grauw. Maar de natuur is er geweldig!

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 20 juli 2015 at 20:28

  Wat mooi Marcella! Ik heb al heeeel veel goeds gezien en gehoord over Ierland, maar helaas nog nooit geweest. Met Ryanair onder andere best goedkope tickets gezien naar Dublin, dus misschien leuk om vanuit daar eens een roadtrip te doen. Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt in ieder geval!

  • Reply Marcella 21 juli 2015 at 19:27

   Ierland is zeker een bezoek waard Kirsten! Ik vond zelf de steden Cork & Dublin vrij grauw, en dat sprak me niet ontzettend aan. De kustlijn en het prachtige natuurgebied Wicklow Mountains daarentegen vond ik echt te gek! Dus ja, een roadtrip is absoluut de moeite waard in Ierland!!

 • Reply Liesbeth | Wacca 20 juli 2015 at 23:13

  Prachtig! Ik zou heel graag eens de bekende Wild Atlantic Way afrijden, maar het lief heeft een hekel aan vakanties waar het slechter weer is dan in België. Ik stuur hem eens deze link, sowieso dat hij dan ook zin heeft om eens naar Ierland af te reizen :D.
  Prachtige foto’s! Het links rijden is een iets, maar viel het wat mee dat je links moet schakelen?

  • Reply Marcella 21 juli 2015 at 19:30

   Wij waren 5 dagen in Ierland, maar hadden ook minder mooi weer dan in Nederland. Het was vooral grijze lucht wat we zagen, gelukkig amper een drup regen. Maar toch vond ik het wel jammer om een zonnige dag in Nederland te missen. Dat hoeft van mij niet wekenlang zeg maar 😉 Dus ik kan me vinden in de mening van je lief. Maar voor een week is het prima te doen!

   Ik heb zelf niet gereden, maar mijn man had er amper moeite mee om links te rijden en te schakelen. Best knap vind ik!

 • Reply Wanda 24 juli 2015 at 11:34

  Ooit wel in Dubin geweest en sindsdien staat het zeker wel op onze lijst om verder rond te gaan kijken in Ierland. Net als in Schotland trouwens, ook ooit in Edingburgh geweest, en dat nodigt ook zeker uit tot meer maar ja… er is zoveel wat we nog willen zien… Nu eerst maar (weer) naar de Ardennen dit weekend!

 • Reply Trees Rotteveel 13 maart 2017 at 15:00

  Ja, de westkust van Ierland is zeker het mooiste gebied van Ierland, maar ook dit is mooi! Mooie foto’s Marcella!

 • Leave a Reply