Stavanger is een verrassend leuke, sfeervolle stad vol prachtige houten pandjes. Ik vertel je wat je absoluut moet zien en doen in Stavanger!

Stavanger Norway
Stavanger Norway

De rijke stad Stavanger

Tijdens onze roadtrip Noorwegen is Stavanger een logische plek voor een fijne stedentrip. De stad ligt in het zuidwesten van Noorwegen en omdat onze reis in Kristiansand start kunnen we ‘m goed meenemen op onze route. Stavanger is de 3e stad van Noorwegen, na Oslo en Bergen. Het is de rijkste stad van Noorwegen, sinds de jaren 70 is de stad het centrum van de olie industrie. De stad heeft zo’n 130.000 inwoners. De regio heeft een zeeklimaat waardoor het er veel kan regenen. Het hele jaar is de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt.

Stavanger Norway
Stavanger Norway
Stavanger Norway

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger (oftewel oud Stavanger) is een gebied met zo’n 170 karakteristieke witte houten huizen en smalle straatjes uit de 18e en 19e eeuw en smalle straatjes. Je vindt er woonhuizen, maar ook pittoreske winkeltjes en musea. Zo vind je er het Maritime museum waar je leert over de geschiedenis van de scheepsvaart in de stad. Het gebied is tegenwoordig een cultureel erfgoed en de huisjes worden nog steeds bewoond. Veel tijd hoef je niet uit te trekken voor deze wijk, het is heerlijk om even lekker door alle knusse straatjes te lopen.

Stavanger Norway
Stavanger Norway

De kleurrijke Ovre Holmegate

Wij liepen vrij onbevangen door Stavanger en dus waren we verrast door de Ovre Holmegate die bombol kleur is. Het ene pand is er nog bonter gekleurd dan een andere. Een lust voor het oog en je camera! In deze straat vind je veel restaurants, maar rond lunchtijd werd er vooral nog veel schoon gemaakt. ’s Avonds is het hier ontzettend gezellig, de perfecte plek voor een diner of borrel.

Stavanger Norway
Stavanger Norway

Winkelen in Stavanger

Stavanger heeft een erg leuk centrum vol toffe winkels. Dit zijn afwisselend (Scandinavische) ketens, maar juist ook speciaalzaken. Absoluut leuk om gewoon even door het centrum te struinen en te kijken of er wat leuks voor je bij zit. Wij kochten in Stavanger beide een hippe outdoorbroek.

Stavanger Norway

De domkerk

De Domkerk in Stavanger is de oudste kathedraal van Noorwegen. De domkerk komt uit de 12e eeuw en heeft dankzij diverse restauraties (en brand) het middeleeuwse kenmerken behouden. Je ziet de kerk op diverse plekken boven het centrum uit steken. Hij valt dan ook best wel op met zijn groene toren en steekt lekker af tegen al die witte houten huizen.

Stavanger Norway

Eten & drinken in Stavanger

Voor culinaire topgerechten zit je goed bij RE-NAA, Gaffel & Karaffel, Spiseriet, Hall Toll en Fish & Cow. Goede restaurants die meer betaalbaar zijn: Renaa Matbaren, Bølgen & Moi, Vågen en Kitchen & Table. Ben je dol op vis, dan moet je natuurlijk naar Fisketorget in de haven van Stavanger. Zin in een burger dan is Dognvill burger een aanrader. Zoek je een tof café, ga dan naar Bøker og Børs. Dit staat vol met boeken en er is een fijne tuin waar je kunt genieten van je lekkers.

Stavanger Norway
Stavanger Norway

Doen in Stavanger en omgeving

  • Het herdenkingsmonument Sverd i fjell vind je aan het Hafrsfjord vlakbij Stavanger. Dit monument refereert aan de slag om het Hafrsfjord in de 9e eeuw waardoor Noorwegen één koninkrijk werd. Het grote zwaard symboliseert de Koning, de kleinere zwaarden staan voor de slachtoffers. Vanaf de zwaarden kan je een wandelroute van 9 kilometer lopen om meer te leren over deze geschiedenis.
  • Bij restaurant Fjor & Fjære vind je een enorme bloemenzee. Als gast van het restaurant mag je het park bezoeken. Je kunt er ook een boottocht maken. Het park is geopend van mei tot en met september, meer informatie vind je op de website van Fjor & Fjære.
  • Je kunt het centrum perfect verkennen op de fiets, er zijn zelfs speciale fietspaden voor fietsers. Ook kan je op veel plekken een elektrische step huren, dit kan alleen wel een prijzig tripje worden.
  • Qua musea zit je goed in Stavanger, je vindt er het Stavanger City Museam, Stavanger Martitieme Museaum, Norwegian Canning Museum (schijnt erg leuk te zijn!) en het Stavanger Petroleum Museum.
  • Vanaf Stavanger kan je diverse excursies doen. Het prachtige Lysefjord kan je prima per boot ontdekken zodat je een geweldig zicht heb op de iconische Preikestolen en Kjerag.
  • Hou je van culinair uit eten gaan, hou dan het Gladmat-festival in de gaten. Dit is met zo’n 250.000 bezoekers het grootste culinaire festival van Scandinavië en schijnt een enorme aanrader te zijn.
  • Zo’n 40 kilometer vanaf Stavanger ligt de iconische rots Preikestolen. Wandelen naar de Preikestolen was voor ons een droom die in vervulling ging. Vanuit Stavanger kan je ook bootcruises maken door het knalblauwe Lysefjord.
Stavanger Norway
Stavanger Norway

Overnachten in Stavanger

Ons bezoek aan Stavanger is onderdeel van een camperreis door Noorwegen. Omdat we vanuit Kristiansand in het zuiden kwamen aan rijden overnachtten we aan de kust bij Ølberg Camping, op een half uurtje rijden van Stavanger. Na onze stedentrip Stavanger slapen we in de haven van het stadje Tau.

Zoek je een accommodatie en ben je met een groter gezelschap, dan is overnachten in een historisch houten huis natuurlijk helemaal te gek. Je zit er ook nog aan de kust! Een compact appartement voor twee personen in het centrum kan je natuurlijk ook boeken. Saga Caves Straen en The Yellow Door zijn heel stijlvolle appartementen waar je een voortreffelijk verblijf hebt. Wil je een hotel dan kan ik je het hippe Scandic Stavanger City en Clarion Hotel Stavanger aanraden.

Lees ook: Kamperen in Noorwegen

Boek je activiteit!


Meer over Noorwegen

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Wat sfeervol, die gekleurde, houten huizen. Het ziet eruit als een hele fijne, relaxte stad. Zijn jullie inmiddels alweer thuis?

Manon Ruitenberg

Wat een leuke stad! Lijkt me inderdaad erg fotogeniek zo met die houten, gekleurde huizen en straatjes. Zo te zien hadden jullie ook mooi weer?

Amy

Jaa, Stavanger is echt een leuk stadje. Heel kleurrijk en pittoresk!

Linda

Wat ziet dit er leuk uit met al die kleurrijke houten huizen! Echt heel mooi en volgens mij ook heel sfeervol. Dit zou ik ook willen bezoeken als wij ooit in Noorwegen gaan reizen

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x