Pak jij voor een mooie reis ook reisspellen in? Na een actieve dag op reis is het heerlijk om je terug te trekken met een tof spel en elkaar uit te dagen. Ik geef je inspiratie voor de leukste spellen!

Qwixx

Tijd maken voor een spel

Eerlijk is eerlijk: wij zijn best wel eens vergeten om reisspellen mee te nemen. Of we nemen wat spellen mee, maar gebruiken ze niet. Zo is Skip-bo zelfs 5 weken meegereisd door Nieuw-Zeeland, maar gebruikten we ‘m niet en in Canada konden we niet stoppen met dit spel. Soms komt het er minder van en ben je veel op pad of lees je ’s avonds liever een boek. Maak je tijd voor een reisspel, dan vind ik het altijd fijne quality time. Even elkaar uitdagen en ontspannen na een dag vol ontdekkingen. Ik ben er dol op!

Camper Toscane Italy

Reisspellen voor in de camper

Houd er rekening mee wat voor spel je mee kunt en wilt nemen. Wij reizen graag met een camper, dus we moeten er rekening mee houden dat een spel niet teveel ruimte in neemt. Een tafel in een camper is vaak niet zo groot. Tijdens onze vliegreizen namen we meestal compacte spellen mee en ook in hotelkamers is de (tafel)ruimte vaak beperkt. Rij je naar een appartement, dan kan je makkelijk een groter reisspel meenemen. Wij nemen alleen onze spellen mee die we samen kunnen spelen. Hou je ervan om mensen te ontmoeten en samen te spelen, dan kan je natuurlijk ook je spellen voor (nog) meer spelers meenemen.

Rummikub

Rummikub

Wie is er niet groot mee geworden? Het spel blijft leuk: het simpel aanleggen van rijtjes blokjes met elkaar opvolgende getallen of een cluster van blokjes met dezelfde getallen in verschillende kleuren. En dan is er natuurlijk ook nog de joker die in te zetten is als een blokje naar keuze. Rummikub draait om het uitzetten van een strategie om al je blokjes kwijt te kunnen. Het ombouwen van het hele veld terwijl het toch nét niet lukt wat je van plan was blijft hilarisch. Als je Rummikub samen speelt is het soms lang wachten om de eerste 30 punten kwijt te kunnen. Toch is blijft het spel altijd spannend. Wie zou de joker hebben en kan ik m’n laatste blokje nu dan eindelijk kwijt?

Speelduur: 60 minuten
Aantal spelers: 2 tot 4
Kopen: reiseditie Rummikub of original Rummikub

Kolonisten dobbelspel

De kolonisten van Catan dobbelspel

Dit is eigenlijk een variant van Yathzee. Je gooit de dubbelstenen, maakt combinaties en telt je punten. Bij dit spel speel je met 6 dobbelstenen om verschillende grondstoffen te krijgen. Met deze stoffen ‘bouw’ je wegen, dorpen of steden. Je moet eerst wegen bouwen om bij de dorpen en steden te kunnen komen. Ook kan je ridders ‘bouwen’, een soort jokers die je later in ’t spel kunt omwisselen voor een andere grondstof. Het is een kwestie van mazzel wat je dobbelt, dus het spel blijft altijd spannend. Het spel duurt ongeveer een half uur, dus het is prima vermaak. Wij hebben het spel al een tijdje en toen heette het Kolonisten van Catan, maar nu heet het Catan. Maar het is hetzelfde spel!

Speelduur: 30 minuten
Aantal spelers: 1 tot 4
Koop: Catan dobbelspel en extra scoreblokken

Koehandel

Koehandel

Een hilarisch spel waarin je handelt in beesten en bluft over je budget. Om en om ben je handelaar en heb je een beest in de verkoop. Aan de anderen de kans om te bieden op een kip, schaap of paard. Bij vier van dezelfde soort is je set compleet. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk sets te sparen, liefst ook met de duurdere beesten. Zo betaal je met wat mazzel weinig voor een luxe paard of soms belachelijk veel voor een simpele kip om je collectie compleet te maken. Een leuk spel wat je het liefst met meer mensen speelt, dan wordt het bluffen spannender. Er is overigens ook een versie die je wel samen kunt spelen, dat is Koehandel Master. Dat spel zit net even wat anders in elkaar.

Speelduur: 45 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5
Koop: Koehandel en Koehandel Master

Skip-bo

Hét spel wat we meenemen op allerlei reizen en het steeds niet speelden. Sinds onze camperreis West-Canada zijn we verslaafd. Je krijgt bij de start van het spel een stapeltje met 20 kaarten. Deze moet je weg spelen in de stapels van 1 tot en met 12. Soms is dat heel lastig, een andere keer heb je mazzel en gaat het vrij snel. Dat onvoorspelbare maakt het een erg leuk spel. En omdat het niet lang duurt, is het prima om ‘even’ te doen. Of meteen maar een paar keer want het spel is best verslavend.

Spelduur: 20 minuten
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Koop: Skip-bo

Ticket to ride

Een spel wat je niet zomaar meeneemt in je koffer want het is best groot. Ga je met de auto op reis? Probeer er dan wat ruimte voor te maken. Ticket to ride is een erg leuk en verrassend spel én heeft een link met reizen. Het werkt met routes die je moet leggen met je wagonnetjes. Hoe meer routes je legt, hoe meer punten je scoort. Je kunt anderen ook pesten door bepaalde knooppunten te blokkeren. Of je je doel haalt, daar ben je nooit zeker van. Dit spel is spannend tot het einde want dan wordt pas duidelijk welke routes gehaald zijn én wie de winnaar is! Wij hebben Ticket to Ride Europe, maar je kunt het spel ook spelen in andere werelddelen.

Spelduur: 60 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Koop: Ticket to ride

Exploding kittens

Exploding kittens

Wat een hilarisch reisspel is dit! Exploding kittens heb je zó geleerd en vaak is een potje zo klaar. Wat leidt tot een nieuw spel omdat nieuwe rondes voor nieuwe kansen zorgen. Dus voor je het weet speel je best wel wat potjes en heb je een hoop lol. Klinkt als het perfecte vermaak toch?

Het spel draait er om dat je niet de exploding kitten-kaart moet pakken omdat je dan af bent. In het spel zitten ontmantel kaarten om de explosie ongedaan te maken, maar ook zijn er voorspel de toekomst-kaarten, kaarten waarbij je het spel mag schudden of een kaart van een ander mag pakken en hilarische andere kaarten die je zelf maar moet ontdekken. Maak het je medespelers lastig en zorg dat je zelf niet ontploft!

Speelduur: 15 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5 (met 3 of meer spelers wordt het spel leuker)
Kopen: Exploding Kittens, Partypack Exploding Kittens en de uitbreiding Imploding kittens (met de uitbreiding kan je het spel met 6 mensen spelen)

Guillotine

Guillotine

‘Nu je hoofd niet verliezen’ is de ondertitel van dit reisspel, dus dat maakt het meteen spannend. Guillotine neemt je mee naar Franse revolutie. Er moeten twaalf edellieden onthoofd worden en allemaal zijn ze punten of minpunten waard. Met actiekaarten kan je de volgorde veranderen zodat jij meer punten kunt scoren en je tegenstanderd de minpunten krijgt. Het doel is om aan het einde van 3 rondes zoveel mogelijk punten te hebben. Elk spel is anders omdat er veel kaarten zijn, dus voorspelbaar wordt het niet!

Spelduur: 30 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5
Koop: Guillotine kaartspel

Beverbende

Alweer zo’n lekker compact reisspel! Bij Beverbende moet je zo min mogelijk punten halen en dat is ook wel eens lekker verrassend. Voor dit spel heb je een goed geheugen én tactiek nodig. Je krijgt 4 kaarten, maar mag er maar 2 bekijken. Je moet dus onthouden wat er voor je ligt en proberen om te kaarten met het hoogste aantal strafpunten weg te spelen. Na 7 rondes worden de punten opgeteld en is er een winnaar!

Spelduur: 20 minuten
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Koop: Beverbende

Carcassonne

Carcassonne

Jarenlang had ik Carcassonne in huis, maar dankzij vrienden ben ik het ook daadwerkelijk gaan spelen. Dit is typisch zo’n spel wat je even in de vingers moet hebben omdat er best wel wat mogelijkheden zijn. En dan heb ik de vele uitbreidingssets nog niet eens genoemd. In dit bekende legspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met alle wegen, steden, kloosters en weiden. Het is afwachten wat je mag aanleggen, dus je weet nooit vantevoren of je het lukt om grote steden te bouwen of juist lange wegen en weides. Het spel is afgelopen als alles tegels gelegd zijn en het is dan afwachten wie de meeste punten heeft. Ken je het spel goed, dan kan je aan de slag met alle uitbreidingssets. Weet je zeker dat je het toch al leuk gaat vinden, dan is de Bij Box echt een koopje. Ohja, en er is dus een speciale reiseditie die je easy mee kunt nemen!

Spelduur: 35 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Koop: Basisspel Carcassonne, Carcassonne reiseditie en Carcassonne Bix Box 3 bordspel

Qwixx

Qwixx

Een klein doosje met veel speelplezier, dat is Qwixx. Dit spel is simpel en snel te leren, maar elk spel is weer anders. Veel hangt af van een portie geluk, al helpen slimme keuzes je ook. Het leuke is dat je niet op je beurt hoeft te wachten, maar ook bij de gooi van een medespeler mee kunt spelen. Hoe meer getallen je in de gekleurde vakken van je scoreblad kunt aankruisen, hoe meer punten je hebt. Maar dat is niet altijd makkelijk! Wij hebben ook de uitbreiding gekocht waarbij je Qwixx net op een andere manier kunt spelen.

Speelduur: 15 minuten
Aantal spelers: 2 tot 5
Kopen: Qwixx dobbelspel en Qwixx mixx uitbreiding

Regenwormen

Regenwormen

Iedereen die tot 36 kan tellen kan mee doen met die reisspel en dus speelden wij het Regenwormen dobbelspel jaren geleden al eens met Jan’s nichtjes. Bij dit spel zijn hongerige kippen op zoek naar regenwormen. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk regenwormen spaart. Dit doe je door te gooien met de dobbelstenen en na elke worp kies je welk getal je wilt bewaren. Je mag opnieuw gooien en kunt zo alle bewaarde stenen weer kwijt raken of juist extra stenen sparen. Het is een vrolijk spel waar je geluk moet hebben, maar een goeie tactiek helpt je ook!

Speelduur: 20 minuten
Aantal spelers: 2 tot 7 spelers
Kopen: Regenwormen dobbelspel en Uitbreiding Regenwormen dobbelspel

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

18 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Mooie lijst van (voor mij) bekende en onbekende spellen. Koehandel is onze laatste nieuwe aanwinst, maar voor onze jongste nog net een beetje moeilijk.

Marko

Jazeker, spelletjes behoren standaard tot de inpaklijst bij ons. Leuke suggesties doe je, trouwens, met een aantal nieuwe die ik nog niet kende. Guillotine klinkt trouwens wel lekker luguber, vrolijk edellieden gaan onthoofden. Die wil ik zeker eens gaan spelen!

Marko

Ik vind zelf Friesche Velden echt heel leuk. Lijkt beetje op Carcassonne, maar dan héél veel ingewikkelder. Maar was niet echt verkoopsucces geloof ik en is nu slecht leverbaar.

Janet

Heerlijk! Ik houd echt van spelletjes en speel zowel thuis, als op reis regelmatig spelletjes. In de koffer of tas gaat vaak een enkel, klein spelletje mee.

Diana

Zonder spellen op reis gebeurd hier bijna niet haha. Ticket to Ride heb ik afgelopen reizen enorm veel gespeeld (idd met de auto waren we toen). SkipBo is ook echt een leuk spel net als Catan maar dan de twee persoon reisversie.

Annemarie

Bij ons gaat elke vakantie de ‘spelletjestas’ mee, vol met vakantiespellen. Favoriet bij ons zijn Qwixx, Skip-bo, Regenwormen, Beverbende en sinds kort ook Exploding Kittens. Die laatste heeft echt hilarische tekeningen op de kaartjes. 😀

Laatst gewijzigd 2 jaren geleden door Annemarie
Kelly

Wat een leuke lijst! Beverbende, koehandel, Qwixx en Skip-bo zijn erg leuk. Ticket to Ride heb ik op mijn verlanglijstje staan…hoor daar zo’n goede verhalen over.

Denise

Skip-Bo kocht ik ooit vanwege de naam van mijn dochter (niet Skip, haha), maar verder ken ik ze niet. Ik neem vaak weer net andere kleine spellen mee (meestal maar 2, klein en lichtgewicht) en thuis hebben we een paar grotere spellen, maar die gaan nooit mee op reis.

Linda

Ik hou echt van spelletjes, zo leuk! Ik ken ze ook eigenlijk allemaal uit de lijstje en wij hebben ze ook bijna allemaal zelf. Koehandel is niet ons ding. Ik vind hive ook echt een aanrader, is voor 2 personen en heel makkelijk mee te nemen. Echt een leuk spel. En beverbende is hier favoriet qua kleine spelletjes.

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x