Groningen Nationaal Park Nederland Outdoor

Nationaal Park Lauwersmeer

5 augustus 2014
Nationaal Park Lauwersmeer

Het was op zondag 3 augustus erg mooi weer. We hadden zin om op pad te gaan en besloten het noordelijkste deel van Nederland te ontdekken. We hadden er eind 2013 al eens een stuk gelopen, maar kwamen toen vast te zitten in een flinke modderpoel. Tijd voor een herkansing voor Nationaal Park Lauwersmeer dus!

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Natuur in het noorden

Het Lauwersmeer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is 45 jaar geleden ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. Hier werd vanwege de veiligheid voor gekozen vanwege de watersnood van 1953. In het midden en oosten van het Lauwersmeergebied is vrijwel alleen natuur. Het Nationaal Park Lauwersmeer is opgericht op 12 november 2003. Op 27 november 2004, in de finaleuitzending van het NCRV-televisieprogramma ‘De mooiste plek van Nederland’, eindigde het Lauwersmeer op de derde plaats na het Overijsselse natuurgebied De Weerribben en het Friese dorp Moddergat. Bron: Wikipedia

Lopen bij het Lauwersmeer

Wij wandelden zondag een stuk door het prachtige gebied. We liepen de (blauwe) Observatietorenroute in het Noordoosten van het park. De route zelf is 6,5 kilometer, maar omdat we er vanaf de parkeerplaats naartoe moesten, deden we er zo’n 8,5 kilometer over. De observatietoren zelf was helaas gesloten. Er zijn overigens ook kortere wandelroutes bij het Lauwersmeer, het zijn er 10 in totaal.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

De enthousiaste boswachter

Wij zouden overigens nog een tweede tocht lopen, maar bij het activiteitencentrum van Staatsbosbeheer troffen we een boswachter die vol passie over de vogels in het gebied vertelde. Hij leerde ons over het ontstaan van het Lauwersmeer en de ontwikkelingen door de jaren heen. Vogels speelden hierin een belangrijke rol vanwege het overbrengen van zaadjes waardoor er planten begonnen te groeien. De boswachter vertelde ons een uur lang enthousiast over het Lauwersmeer. Wat een prachtvent!

Lunchen bij het paviljoen

Vervolgens zijn wij gaan lunchen bij het gezellige strandpaviljoen Meerzicht. Het was er druk en de keuze is er niet reuze. Maar het eten smaakte prima en het terras is erg fijn. Hierna hebben we gekeken bij de dijk, het Lauwersmeer en het knusse Esonstad. Wat overigens een verhaal en belevenis op zich is.

Activiteiten bij het Lauwersmeer
Ik zou best eens terug willen naar Lauwersmeer om nog meer tochten te wandelen. En er zijn ook regelmatig leuke activiteiten om het gebied nóg beter te ontdekken. Ik zou er best eens willen varen of zwemmen en een overnachting is ook fijn zodat je de natuur optimaal ervaart. Het zet me ook aan om vooral meer natuur in Nederland te ontdekken. Er zijn 20 Nationale Parken die ik eigenlijk wel allemaal wil bezoeken. Genoeg moois te ontdekken!

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Bianca 5 augustus 2014 at 16:51

  Mooi! wij hebben er wel eens gekeken voor een korte vakantie maar is er nog niet van gekomen! Ben je wel eens in de weerribben geweest? Ook erg leuk!

  • Reply Marcella 5 augustus 2014 at 17:10

   Ik ben wel eens in Nationaal Park Dwingerleveld geweest en een stukje Alde Feanen, maar verder in geen enkel Nationaal Park in NL. Weerribben staat nog hoooog op m’n wishlist. Ik wil er zoveel mogelijk zien, leuk!

 • Reply Mieke 5 augustus 2014 at 17:49

  Wat een mooie foto’s. Wat is ons eigen kikkerlandje ook eigenlijk mooi. 🙂

  • Reply Marcella 7 augustus 2014 at 11:20

   Er zijn ook prachtige Nationaal Parken dichterbij jouw huis. Moet ik toch écht eens die kant op!

 • Reply Laura 5 augustus 2014 at 17:56

  Ziet er leuk uit! Ik zou er echt een keer heen vinden, vind het alleen lastig om dat soort dingen alleen te doen en ken niet echt mensen die mee zouden kunnen 🙁

  • Reply Marcella 5 augustus 2014 at 18:00

   Ik wil wel met je mee! 🙂

   • Reply Laura 5 augustus 2014 at 19:40

    Dan wil ik ook graag mee!

    • Reply Marcella 5 augustus 2014 at 22:05

     Dat wordt een bloggersmeeting! 😉

     • Laura 9 augustus 2014 at 18:51

      Haha ik zie dit nu pas! Maar tof! Goed idee!

 • Reply Klasine 5 augustus 2014 at 19:18

  Jaaaaa, wat moooi! Echt prachtig!

 • Reply Laura 5 augustus 2014 at 19:40

  Wat een prachtig stuk zeg! Daar wil ik ook een keertje heen.

 • Reply Wanda 5 augustus 2014 at 21:46

  Nou, je hebt mij overtuigd hoor! Jaren geleden ben ik er weleens geweest met een schoolexcursie maar toen had ik er nog niet zoveel oog voor maar het staat al een tijdje op ons lijstje van potentiële uitstapjes maar ik had geen idee dat het er zo mooi was…

  • Reply Marcella 7 augustus 2014 at 07:57

   Het is er werkelijk prachtig, dus ga er vooral nog eens naartoe! En er is ook best veel te doen. Wandelen, voorlichting van Staatsbosbeheer, watersport, terrasje pakken, dagje Schiermonnikoog. Ik ga zeker nog eens terug!

 • Reply Sandra 5 augustus 2014 at 22:36

  Mooi! Het heeft wel iets weg van het Waddengebied, maar dat is niet zo gek natuurlijk. En wat betreft de 20 nationale parken van Nederland, Anto (en Martijn) van we12travel wil dit jaar alle 20 parken bezocht heb ben, kun je leuke info vandaan halen!

  • Reply Marcella 6 augustus 2014 at 07:42

   De zaadjes van planten en bomen op de wadden zijn door de vogels naar Lauwersmeer gebracht, vandaar dat ’t gebied daar op lijkt. Schiermonnikoog is trouwens ook maar 8 kilometer verderop. Ik weet dat Anto & Martijn alle 20 parken bezoeken, dat wil ik nu ook. Gewoon gaan dus!!

 • Reply iliveformydreams.com 6 augustus 2014 at 20:23

  Ik vind de foto’s van jou altijd zo prachtig!

  • Reply Marcella 6 augustus 2014 at 20:28

   Dankjewel voor je lieve compliment!!

  Leave a Reply