Mijn eerste kennismaking met Italië was op het eiland Sardinië. Een aantal jaar erna volgde een stedentrip Rome. Toen we plannen maakten voor een wandelvakantie in de Dolomieten leek het me dan ook tof om weer een stukje van Italië te ontdekken. We waren dan ook verrast dat de regio Zuid-Tirol eerder Oostenrijks oogt in plaats van Italiaans. En bijna iedereen spreekt er Duits in plaats van Italiaans. Ik vertel je hoe dat zit!

Zuid-Tirol is ook bekend onder de Italiaanse naam Alto Adige. Het is ’t zuidelijke deel van de landstreek Tirol en de meest noordelijke autonome provincie van Italië, onderdeel van de regio Trentino-Zuid-Tirol. Het gebied telt 503.000 inwoners op een oppervlakte van 7.400 km². De hoofdstad van de provincie is Bozen (Bolzano).

De regio is drietalig: zowel het Duits, het Italiaans als het Ladinisch (een nauw aan het Reto-Romaans verwante Romaanse taal) hebben een officiële status. Meer dan 66% van de bevolking is Duitstalig, ongeveer een kwart spreekt Italiaans en 4% van de bevolking, voornamelijk wonend in de Gherdëinavallei, spreekt Ladinisch. Bron: Wikipedia

Ortisei, SüdtirolHoe komt Oostenrijk in Italië?

Zuid-TirolNa de Eerste Wereldoorlog moest Oostenrijk grote delen land afstaan. Hierdoor werd Zuid-Tirol onderdeel van Italië. Wikipedia leert me dat Zuid-Tirol een autonome regio is: ‘Zuid-Tirol heeft de exclusieve wetgeving, die op bepaalde punten die van de Italiaanse staat overstijgt, met name wat betreft openbare ambten, onderwijs, ruimtelijke ordening, jacht en visserij, communicatie en transport’. De meeste mensen die we troffen spraken er Duits, de naamborden zijn meestal tweetalig en soms ook drietalig. Dat die derde taal Ladinisch is, daar zijn we ter plekke niet achter gekomen. Vooral in het noordelijkste deel van Zuid-Tirol zien de huizen er nogal Duits uit. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer je een Zuid-Europees gevoel krijgt. Bolzano is een best Italiaans stadje. Gelukkig zijn er wel overal goddelijke Italiaanse ijsjes, pizza’s en pasta’s te koop. Naast een groot assortiment schnitzels, dat dan weer wel.

In Zuid-Tirol liggen de zuidelijke Alpen, of, zoals ook wel genoemd, de Dolomieten, de Italiaanse uitloper van de Alpen. De hoogste bergen liggen voornamelijk rondom, op of aan de grenzen van Zuid-Tirol. Bron: Wikipedia

Vliegen op Venetië

Wij kozen voor een korte wandelvakantie in Zuid-Tirol omdat je er hoge bergen en prachtige natuur vindt. We vlogen naar Venetië, maar zagen niets van de stad. We reden vanaf daar in zo’n 3 uur omhoog naar het plaatsje Lajen, wat zo’n 30 kilometer boven Bolzano ligt. Hier overnachtten we in Unterkehrhof, in een fijn appartement (headerfoto). Vanuit hier hebben we wandelingen en daguitstapjes gemaakt in verschillende (berg)gebieden. Over onze wandelingen én route maak ik aparte artikelen, zodat je de Dolomieten goed leert kennen. Want deze kan zéker op je wishlist, het is een te gek gebied!

Meer over de Dolomieten!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Valei, Dolomieten

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabine

Wauw die laatste foto: echt indrukwekkend! Heel interessant ook, ik vroeg me al af waarom het zo heet enzo. Ik houd enorm van Oostenrijk en aangezien dit er dus eigenlijk een soort van deel van is zou ik het absoluut geweldig vinden. Ben benieuwd naar de wandelingen die jullie hebben gemaakt!

Stéphanie

Nu ben ik nog nieuwsgieriger naar de wandelingen die jullie hebben gedaan! Op social media zag ik al een aantal prachtige natuur foto’s voorbij komen en dat smaakt naar meer 🙂 Leuk dat je in dit artikel ook iets vertelt over de geschiedenis enzo van het gebied. Heb ik weer wat geleerd!

Maudgeniet.nl

Eindelijk een blog over de Dolomieten! Kan niet wachten tot er meerdere posts online komen! 🙂

ivonne

Ik vind de Dolomieten echt een heerlijk gebied. Er is wat mij betreft maar één nadeel en dat is het wispelturige weer. Het is echt een aanrader en ik ben benieuwd wat jullie daar nog meer zagen!

Caro Cools

Wauw wat een foto’s, het ziet er echt schitterend uit! En van die derde taal had ik ook nog nooit gehoord…

anto

Ik vind Zuid-Tirol echt een aanrader, inderdaad een stukje Tirol en een stukje Italië. Zelf noem ik het graag de Oostenrijkse bergen en de Italiaanse keuken 🙂

Wanda

Ja, dit is echt een regio waar we zeker nog eens naar toe willen! We zijn er ooit door heen gereden en vonden het toen al ontzettend indrukwekkend maar ik wil er zeker nog eens een week of 2 naar toe om de regio echt goed te leren kennen!

Ester

Gelukkig is het eten er wel wat diverser dan in het Oostenrijkse Tirol 🙂 De taalgrens loopt trouwens redelijk strak door de regio, in bepaalde steden praat men liever Duits, in andere steden liever Italiaans. Mooie foto’s Marcella!

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x