Een ander stukje Lissabon vindt je in Belém, een voormalig vissersdorp. Verwacht hier veel prachtige gebouwen, een opvallende brug, een enorm beeld wat over de stad waakt, monumenten én een tof industrieel gebied!

Tram Lisbon Portugal

Santa Maria de Belém is een voorstad en freguesia van Lissabon met een oppervlakte van 3,39 km². Belém (Portugees voor Bethlehem) is gesticht toen Emanuel I van Portugal in 1495 de troon besteeg. Bron: Wikipedia

Neem de tram naar Belém

Toen wij na 2 volle dagen Lissabon genoten hadden van Castelo de São Jorge en regelmatig in dezelfde straatjes kwamen, was het tijd om wat verder buiten de stad op ontdekking te gaan. Belém vind je aan de westkant van het centrum. Belém is een voormalig vissersdorp wat nu opgeslokt is door Lissabon. Je merkt dat de sfeer er heel anders is dan in het centrum. Het is er niet heuvelachtig maar zelfs een beetje weids, het is er gemoedelijk en je vindt er prachtige gebouwen. Dit gebied is niet getroffen door de aardbeving die in het centrum veel verwoest heeft. Wil je in stijl reizen, dan neem je natuurlijk zo’n schattige metro! Lijn 15 brengt je vanaf Baixa dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden in Belém.

Torre De Belém Lisbon PortugalTorre De Belém Lisbon PortugalBewonder Torre De Belém

Deze verdedigingstoren aan de rivier de Taag is gebouwd tussen 1515 en 1521 in de laatgotische Manuelstijl. Andere gebouwen in deze stijl zijn later aangepast, dus wordt er veel waarde gehecht aan de iconische Torre De Belém. Vanaf het begin van de 16de eeuw was Torre de Belém de plek om te starten met vele handel- en ontdekkingsreizen door Vasco da Gama. De toren werd in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument, en in 1983 werd hij (samen met het nabijgelegen klooster Mosteiro dos Jerónimo) door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Vroeger stond de toren nog midden in de Taag, maar omdat de kade verlegd is, kan je er nu makkelijk bij. Wil je in en op de toren, dan moet je niet op maandag naar Belém reizen. Wij deden dat wel, dus ik kan je helaas niets vertellen over de binnenkant.

De toegangsprijs is € 6,- per persoon. Op de eerste zondag van de maand kan je de toren gratis bezichtigen.

Padrão dos Descobrimentos Lisbon PortugalLoop over de boulevard naar Padrão dos Descobrimentos

Vanaf Torre de Belém loop je langs het water en een haventje naar het monument Padrão dos Descobrimentos. Het werd in 1960 gebouwd voor de 500e sterfdag van Hendrik de Zeevaarder en eert de inspirator van de Portugese ontdekkingsreizen. Het monument is 52 meter hoog met 33 verschillende standbeelden van 9 meter hoog: cartografen, ontdekkingsreizigers, kunstenaars, wetenschappers, missionarissen en leden van het koningshuis. Op de top van het monument staat Hendrik de Zeevaarder, uitkijkend over de Taag. Je mag niet op het monument bij de beelden lopen, maar je kunt wél het dak bezoeken voor een geweldig uitzicht. Vanaf hier kan je ook het straatmozaïek zien. Ook Padrão dos Descobrimentos is niet te bezoeken op maandag, dus wij hebben ‘m alleen vanaf het plein bewonderd.

Mosteiro dos Jerónimos Lisbon PortugalNeem een kijkje bij Mosteiro dos Jerónimos

Dit hiëronymietenklooster is één van de meest prominente gebouwen in Lissabon. Het klooster is in 1502 gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. Het klooster staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Mosteiro dos Jerónimos bevat ontzettend veel details die absoluut de moeite waard zijn om goed te bekijken. Wij hebben alleen vanaf de voorkant naar het klooster gekeken, maar de binnenplaats schijnt zeer indrukwekkend te zijn. De omringende tuin is ook absoluut prachtig.

Ponte 25 de Abril Lisbon PortugalPonte 25 de Abril Lisbon PortugalPonte 25 de Abril

Huh, dit is toch de Golden Gate Bridge in San Francisco? Lijkt er ontzettend veel op, is ‘m niet. Al is de Ponte 25 de Abril wél door dezelfde architect ontworpen. De brug is maar liefst 70 meter hoog en 3 kilometer lang en verbindt Lissabon met Almada. Tot 1966 was het alleen mogelijk om met de pont naar de overkant te gaan, dus de komst van de brug maakt het gebied een stuk beter bereikbaar. De brug is in twee richtingen 3-baans én er loopt een spoorlijn onder het wegdek. Ponte 25 de Abril is een tolbrug waar je €3,50 voor betaald als je vanuit het zuiden komt.

Vanuit diverse plekken in Lissabon heb je uitzicht op deze rode brug, zoals vanaf Castelo de São Jorge.

Cristo del Rei Lisbon PortugalGeniet van het uitzicht op Cristo Rei

Nog zo’n ‘hé, die ken ik uit een andere stad’. In Almada vind je het monument Cristo Rei, een enorm beeld van 110 meter wat vanaf de andere kant van de rivier over Lissabon waakt. Uiteraard is dit beeld gebaseerd op het beroemde Cristo Redentor in Rio De Janeiro. Het beeld is tussen 1950 en 1959 gebouwd in opdracht van de Portugese dictator António de Oliveira Salazar. De bouw van het beeld is al goedgekeurd in 1940 en was bedoelt als een smeekbede om Portugal buiten de Tweede Wereldoorlog te houden. Dit is gelukt. Je kunt het monument voor €4,- beklimmen. Het gebied is ook een bedevaartsoort.

LX Factory Lisbon Portugal LX Factory Lisbon Portugal LX Factory Lisbon Portugal LX Factory Lisbon PortugalGa lunchen bij LX Factory

LX Factory ligt niet meer in de wijk Belém, maar je komt er langs op de terugweg naar het centrum, dus je kunt er net zo goed even een kijkje nemen. LX Factory is een verlaten fabrieksterrein vol creativiteit. Je vindt er onder andere ateliers, restaurants, een gave boekwinkel, diverse concept stores, interieur winkels en kledingwinkels. Het is een relaxt gebied waar een fijne sfeer hangt. Overal zie je historie en gave streetart. Wij gingen naar LX Factory om te lunchen en namen natuurlijk ook een kijkje in dit gebied. Absoluut een aanrader!

Adres: Rua Rodrigues de Faria 103 – Lisbon

Meer Lissabon:

Wat lijkt jou ’t leukste in Belém?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

22 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
chucky1012

Het ziet prachtig uit!
Ben er nooit geweest.

Shirley

LX Factory heb ik zo vaak als tip gekregen en gelezen, maar ben er niet geweest helaas. Ben wel naar het klooster en op de toren geweest. Over het uitzicht kan ik je niet meer vertellen, want het was toen te mistig, haha!

Gabrielle

Wat een goede tip! Wij gaan in augustus vier dagen naar Lissabon en hebben dus ook de tijd om dit te doen. Ik had nog nooit van het visserdorp Belem gehoord maar wat is het daar mooi zeg!

Sabine

Leuk! Ik vond het klooster zeker het hoogtepunt. Ik hem niet alles gezien in Belém trouwens, de brug bijvoorbeeld kan ik me helemaal niet herinneren haha

Rowan

Wat een mooi stukje van Lissabon zeg! En in die boekenwinkel kan ik wel een paar uur zoet zijn hoor!

Marcel

Belém is een heerlijke wijk van Lissabon. Op de beklimming van Cristo Rei na hebben we alles gezien wat jullie gedaan hebben. Heb je nog zo’n overheerlijke Pastéis de Nata gegeten in Belém?

Jenny

Ik mis de Pastei de Belem! Zo lekker.

Het ook heel leuk met de fiets van Lissabon naar Belem te gaan. Je rijdt dan langs de Taag. Ik vond fietsen op reis altijd wel fijn.

Saskia

Ik ben er nog nooit geweest maar ziet er wel echt prachtig uit. Echt iets waar ik graag dingen zou willen bekijken en ervaren. Leuk dus om zo toch via de foto’s er een beetje te zijn geweest 😉

Judith

Leuke tips Marcella! Als het goed is gaat het er dit jaar eindelijk van komen om naar Lissabon te gaan. Jouw tips voor Belem komen dan zeker goed van pas.

Judith

Leuk! Ik kijk er naar uit.

Linda | travellersoftheworld

Wat een mooie foto’s! Dit lijkt me echt wel mooi om te zien allemaal, vooral die toren 🙂 Ik zou graag eens naar Lissabon gaan, het lijkt me een hele mooie stad om eens te bezoeken

lucas

ik kom op deze Website voor mijn powerpoint over Portugal. Met deze informatie ga ik zeker een 10/10 halen

22
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x