Personal

Bestolen worden op reis

9 september 2014
Marcella, rental car America

Reizen is geweldig. Andere landen ontdekken, leren over plaatselijke gebruiken en de prachtige natuur absorberen. Echt genieten vind ik dat. Toch is reizen niet altijd fijn. Zoals toen mijn schoonvader ziek werd toen wij in Nieuw-Zeeland zaten. En tijdens onze roadtrip van een maand door Amerika werden we helaas bestolen.

Ellende in Fresno

Het was in de laatste week van onze roadtrip door het westen van Amerika. We waren net naar Sequoia National Park geweest en overnachtten in het stadje Fresno. De dag erna zouden we doorreizen naar Yosemite National Park. We checkten uit en voor de allereerste keer liet ik mijn rugtas in de auto staan. Veilig vlak naast de lobby. Vijf minuten later troffen we onze auto aan met een ingeslagen ruit. Mijn rugtas met mijn smartphone, beide portemonnees, digitale camera en gloednieuwe iPod waren weg. Zomaar, in een split second… Ik heb nooit eerder zo hard geschreeuwd. Wanhoop ten top.

Regelen, regelen, regelen

Het regelfeest kwam op gang en ging best vlot. De politie nam aangifte op, wij ruilden onze auto om voor een nieuw exemplaar (dankzij de goede verzekering bij de huurauto), we blokkeerden onze passen en mijn simkaart en we onderzochten hoe we aan geld konden komen zonder bankpassen. Gelukkig hadden we onze paspoorten nog wél. Het hotel bood ons een gratis overnachting en gaf een enveloppe met geld zodat we ’s avonds konden eten. Eeuwig dankbaar voor deze onwijs lieve hulp!

Marcella in San Fransico, AmerikaVeel was al geboekt

Een nieuwe creditcard konden we niet aanvragen vanwege het bedrag wat we hadden openstaan. Uiteindelijk konden we eenmalig contant geld opnemen, we moesten berekenen hoeveel we nodig hadden voor onze laatste week. Zo zaten we met een strak budget in San Francisco. Gelukkig hadden we de hotels al geboekt, en ook Alcatraz, de boottocht om orca’s te spotten en honkbal wedstrijd waren al betaald. Maar we zaten wel met de borg, en moesten continue tellen hoeveel geld we nog hadden.

Een zware stempel

En nu ben ik nooit meer onbevangen. Ik hield mijn spullen altijd al goed bij me, maar nu laat ik zeker nooit meer iets onbeheerd achter. Ik neem mijn tas werkelijk overal mee naartoe, alles om te voorkomen dat er iemand mee vandoor kan gaan. En die angst is groot. Ik schrik nog wel eens wakker omdat ik mijn tas zoek. En dat jaren later. Diefstal is onwijs heftig en drukt een zware stempel op je reis. Ik hoop ’t nooit meer mee te maken.

Ben jij wel eens bestolen (op reis)?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply lois71 9 september 2014 at 09:18

  Pfff, heftig dit hoor. Echt balen.
  Mijn zus en ik waren afgelopen zomer in Parijs bij de Tour de France.
  Toen is mijn zus in de metro gerold.
  Je hoort het zoveel en als het je dan zelf overkomt is toch een vreselijke ervaring.
  Ze had behoorlijk wat aan contanten bij zich.
  Het was toch een flinke domper op ons wel verder leuke weekend.

  • Reply Marcella 9 september 2014 at 11:04

   Jeetje, heftige ervaring ook! Je wordt er echt bang van, het heeft onwijs veel impact. En inderdaad is het een flinke domper op je reis. Het duurde bij mij dan ook even voor ik positief kon terug kijken naar die te gekke reis. Wij kregen namelijk ook nog eens niks terug van de verzekering, dus we zaten met hoge kosten om ook nog eens alles te vervangen.

 • Reply Marieke 9 september 2014 at 09:45

  Oh neeeeee! Geert snapt ook nooit waarom ik de ‘belangrijke spullen tas’ áltijd met me mee zeul, maar ZIE JE NOU WEL. Ik blijf het doen, dus 🙂

  • Reply Marcella 9 september 2014 at 11:07

   Jahoor, gewoon blijven doen. En eigenlijk deed ik het ook al vaak. Ik stond regelmatig een meter of 10 bij onze auto vandaan met mijn rugtas op. Maar net op dat ene kleine momentjes verslapt mijn aandacht en dat is mijn tas weg… Ik ben een paar maanden heel gefrustreerd geweest, al helemaal toen ik zag dat veel mensen zoveel makkelijker om gaan met hun spullen…

 • Reply Sandraschrijftenleest 9 september 2014 at 09:57

  Jeetje wat een nachtmerrie!! En dan al dat geregel, daar zit je niet op te wachten. Ik kan mij je angst helemaal voorstellen, heftig!

 • Reply maudgeniet 9 september 2014 at 09:10

  Jeeeeetjw, maar dat is balen zeg!! Pfff.

 • Reply groenebrievenbus 9 september 2014 at 11:02

  Oh jeetje! Denk je dat het wel even kan word alles zo gestolen. Jeetje wat een gedoe! Ik ben gelukkig nog nooit bestolen op reis maar let altijd wel extra op mijn spullen.. *klopt meteen even af*

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 9 september 2014 at 11:08

  Wow, wat een heavy verhaal zeg! Schrikken! Goed om nog weer eens duidelijk te maken dat je altijd de tas met belangrijkste spullen bij je moet houden.. Vergeet ik ook nog wel eens :$ Gelukkig nog nooit zoiets meegemaakt. *klopt af* Wel bijna in Madrid, maar ik had het door dus ze renden snel weg.. fieuw!

 • Reply Mirne 9 september 2014 at 11:15

  Wat vervelend! In Nederland lijkt het me al enorm balen maar in het buitenland zou ik er echt enorm nerveus van worden.

 • Reply Eva 9 september 2014 at 13:12

  Dit klinkt echt heel heftig! Ik denk altijd ‘ach dat gebeurt mij toch nooooit’ waarna ik gewoon met een open totebag door de metro van Parijs rondloop.. Niet slim misschien want het gebeurt wel degelijk.. Zou er ook heel erg zenuwachtig van worden als dat in het buitenland zou gebeuren, wat dat betreft nog ‘fijn’ dat het in Amerika was qua taal en cultuur.

 • Reply Rianne 9 september 2014 at 17:33

  He bah, wat een stomme ervaring! Zelf ben ik in Cambodja bestolen, toen ik sliep is er een tas van m’n kamer gestolen, gelukkig zat hier alleen wat losgeld in en m’n ereader. Ik was allang blij dat het niet de tas met m’n paspoort en andere pasjes was! Maargoed, je weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren op reis!

 • Reply Wanda 9 september 2014 at 20:41

  Ik heb het gelukkig zelf nog nooit meegemaakt maar het lijkt me best wel een domper op je vakantie, vooral omdat die onbevangenheid plots is verdwenen en je zoveel moet regelen en het misschien ook nog maar de vraag is in hoeverre je verder kunt reizen… Zowel vriendlief als ik hebben onze eigen papieren, pinpassen en geld bij zich, zodat we altijd nog wat achter de hand hebben en daarnaast omklem ik zowat mijn tas als we op drukke plaatsen zijn, puur uit reflex…

 • Reply Esther 9 september 2014 at 23:02

  Ben gelukkig nog nooit bestolen. Maar wij hadden ook een overnachting in fresno en we voelden ons er absoluut niet veilig. We zaten in een motel naast de McDonald’s, de tippelaars liepen er rond en zwervers sliepen tegen de McD aan…moesten ook ontbijten bij de McDonald’s…vrij bizar. Gelukkig maar 1 nachtje (het sneeuwde waardoor we sequoia niet in konden, anders 2 nachten)

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 10 september 2014 at 10:37

  Ooh wat erg dit! Had je wel een backup van je foto’s, want dat lijkt mij het allerergste! Ben gelukkig alleen een keer gerold in Belgrado en in Hong Kong is mijn backpack een keer binnenstebuiten gekeerd, maar daar zat gelukkig niets van waarde in.

 • Reply Robert | Traveljunks 11 september 2014 at 08:47

  Da’s flink balen. Vooral dat geregel achteraf pff.. 🙁 Alles mee in je handbagage kan ook verkeerd uitpakken weet ik uit ervaring. Afgelopen jaar in een nationaal park overvallen en dan is het balen dat je alles van waarde in je tas hebt. Het hutje voelde niet veilig om wat achter te laten. Zoiets blijft lastig, maar ik verdeel het in de toekomst weer.

 • Reply Sandra 12 september 2014 at 19:06

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit een enorme impact heeft op je reisbeleving… Dat lijkt mij heel lastig. En wat vervelend dat je van de verzekeringsmaatschappij niets terug krijgt, maar ja…. Dat is ook wel algemeen bekend helaas, dat ze je het zo moeilijk mogelijk maken. Ik neem mijn tas ook áltijd mee van de stoel en zo niet dan zorg ik dat deze uit het zicht ligt. Maar ja, dat is een koe in de kont kijken hè?

 • Reply iliveformydreams.com 14 september 2014 at 09:07

  Och dat lijkt me echt vervelend! Ik heb het zelf (gelukkig) nooit meegemaakt…

 • Reply Marieke 16 september 2014 at 23:00

  Ohh wat vreselijk lijkt me dat! Ik moet er echt niet aan denken. Maar thank God dat je je paspoorten nog had, dat lijkt me helemáál verschrikkelijk. Thanx voor de reminder dat we echt echt echt heel oplettend moeten zijn!

 • Reply We Are Travellers (@Reistips) 2 juli 2015 at 08:53

  Heftig verhaal Marcella! Brrr… ben blij dat ik nooit zoiets heb meegemaakt op reis en hopelijk overkomt het jou ook nooit meer

  • Reply Marcella 3 juli 2015 at 12:58

   Ik hoop zeker dat het ons nooit meer overkomt. Wat een ellende zeg, jeetje! :-/

  Leave a Reply