Voor is ons fietsen in Valencia de perfecte manier om een stad meteen te leren kennen. Fietsen in Valencia is onwijs leuk! In het centrum is het best druk en moet je goed opletten, maar in het grote Jardín del Turia kan je heerlijk relaxt fietsen. En je bent zo bij het strand!

Jardin del Turia Valencia

Fietsen in Valencia

Wij werden uitgenodigd om te fietsen met Valencia Bikes. We fietsten met een Nederlandstalige gids die ons 3 uur lang enthousiast vertelde over de leuke stad Valencia. Daarnaast vertelde ze ook over Spaanse gebruiken en gewoontes en het dagelijks leven in Valencia. Je kunt elke dag deelnemen aan een fietstour met Nederlandse gids. Wij kozen ervoor om na de tour met z’n tweetje verder te fietsen in Valencia. We fietsten terug naar Ciutat de les Arts i les Ciències om hier nog wat langer te kijken, en we reden door naar het strand. Voor de fietstour betaal je €35,- exclusief servicekosten (2024). Een fiets huur je voor een volledige dag voor €14,-. Wij vonden de combinatie perfect, eerst op pad met een gids en veel leren en daarna met z’n tweeën fietsen.

Valencia

Fietsen in Valencia – Jardín del Turia

Onze fietstocht begon in Jardín del Turia, een enorm park dat langs de bovenrand van het centrum van Valencia loopt (zie de groene baan boven het kaartje). Oorspronkelijk was dit een grote rivier, maar deze zorgde regelmatig voor problemen. In 1957 was er een ernstige overstroming die grote schade veroorzaakte aan de stad en veel mensenlevens kostte. De rivier werd omgelegd naar de rand van de stad, en er werd een groot gebied droog gelegd. In eerste instantie waren er ideeën om dit gebied te gebruiken als snelweg of spoorlijn, maar een burgerbeweging zorgde ervoor dat het een prachtig park werd.

Het Turia park heeft een oppervlakte van 110 ha en strekt zich uit over ongeveer 9 kilometer. In het park vind je veel plantsoenen, sportterreinen, goede fiets- en wandelpaden, fonteinen, een botanische tuin, speeltuinen, een kermis en diverse culturele instellingen. Het park eindigt in het oosten bij Ciutat de les Arts i les Ciències. Er zijn plannen om het park uit te breiden, zodat je via het park naar het strand kunt fietsen.

Torres de Serranos, ValenciaFietsen in Valencia – Serranos torens

De Torres de Serranos is één van de twaalf poorten die Valencia vroeger tegen gevaar moesten beschermen. Deze toren is in Valenciaanse gotische stijl gebouwd aan het eind van de veertiende eeuw. In de loop der jaren zijn de Torres de Serranos gebruikt tegen gevaar van buitenaf, voor het stallen van schilderijen en als gevangenis. Tegenwoordig zijn er regelmatig festiviteiten. Met de vuurwerkshow La Crida wordt jaarlijks in februari/maart Las Fallas ingeluid.

Plaza de la Virgen, ValenciaFietsen in Valencia – Plaza de la Virgen

We fietsen een stukje het centrum in. Plaza de la Virgen ligt in de wijk La Seu. De oorsprong van het plein komt uit de Romeinse tijd. Rond het plein vind je een aantal belangrijke gebouwen van Valencia. Zo vind je er de prachtige kathedraal en de klokkentoren El Micalet, Basílica de la Virgen de los Desamparados en archeologisch museum L’Almoina.

Middenin op het plein vind je een opvallende fontein. Deze fontein beeldt de Turia rivier uit met daaromheen acht naakte vrouwen die staan voor de belangrijkste irrigatiekanalen uit de provincie Valencia. Elke donderdag om 12:00 komt een Watertribunaal bijeen op het Plaza de la Virgen. Dit wordt al gedaan sinds 960 en is oudste tribunaal van Europa. Wanneer er een conflict is over de waterkanalen/irrigatie kunnen boeren naar het tribunaal komen om hierover een uitspraak te krijgen. Een bijzondere traditie die je zeker moet ervaren!

Ciutat de les Arts i les Ciencies Valencia
Ciutat de les Arts i les Ciencies Valencia

L'Umbracle, Valencia

Fietsen in Valencia – Ciutat de les Arts i les Ciències

Terug in het Turia park rijden we naar het oosten, waar het steeds moderner wordt. Omdat Valencia niet langer schuil wilde gaan achter Barcelona en Madrid, werd besloten dat de stad een modern, internationaal imago moest krijgen. Ciutat de les Arts i les Ciències (de stad van de kunsten en wetenschap) is een ontwerp van architect Santiago Calatrava. Er is tien jaar gebouwd aan het complex, het is voltooid in 2009. Het trekt jaarlijkse tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het is enorm leuk om er rond te lopen, en je te verbazen over de architectuur. Zeker met een zonnetje erbij is het witter dan wit en blauwer dan blauw. De lichte kleuren schitteren je tegemoet. Het complex bestaat uit deze zeven elementen:

  • Palau de les Arts – operagebouw en centrum voor podiumkunsten
  • Hemisferic – IMAX cinema
  • El Museu de les Ciències Príncipe Felipe – Wetenschapsmuseum
  • L’Umbracle – wandelpromenade
  • L’Àgora – evenementenhal
  • L’Oceanogràfic – oceanografisch park in open lucht
  • El Pont de l’Assut de l’Or – de brug die met 125 meter het hoogste punt van de stad vormt

Torres de València — In de oorspronkelijke plannen waren er ook drie wolkenkrabbers bedacht. Door de vastgoedcrisis in Valencia werd er voor onbepaalde tijd van deze plannen afgezien. Ze zijn wel te bezichtigen op de maquette van het complex, die te vinden is in het Museu de les Ciències Príncipe Felipe. Bron: Wikipedia

Marcella, strand ValenciaFietsen in Valencia – Naar het strand!

Vanaf de stad van de kunsten en wetenschap fietsten wij in een klein half uurtje naar het strand. Playa de la Malvarrosa heeft een 3 kilometer lange boulevard en talloze restaurants. Eind januari was het wat te fris om lang op het strand te blijven, en het waaide ook flink. Ik kan me voorstellen dat je je vanaf maart/april heerlijk op het strand kunt vermaken. Een fijne plek en mooie afwisseling om het centrum even te ontvluchten.

Je kunt ook fietsen naar Parque Natural de l’Albufera!

Nog zo’n fijne plek is het nationaal park Parque Natural de l’Albufera de Valencia. Wij zijn er niet naartoe gefietst, maar op foto’s van anderen ziet het er tof uit. Mocht je je fiets een dag langer huren, dan is het zeker een aanrader om naar dit natuurgebied te fietsen. Het ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Valencia. Als je geen zin hebt om er naartoe te fietsen, dan kan je er ook met de bus naartoe reizen.

Boek je activiteit!


Wil je ook naar Valencia? Wij sliepen bij Zalamera BnB. Een superleuke accommodatie! Lees ook 9x Doen in Valencia.

Meer leuks in Spanje:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

29 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca

Heerlijk fietsen door Valencia! Door de stad hebben wij ook niet heel veel gefietst. wel door het hele park & naar Albufera!

Karlijn Travels

Dit ziet er geweldig uit! Dan voor de tips 🙂

Sabine

Wat leuk zeg! Ook supermooi weer hebben jullie gehad, mooie luchten levert dat op met die wolkjes 🙂 Ik wil ook nog eens de fietstocht door Bogotá doen die ik aan iedereen aanraad maar dus nog nooit zelf heb gedaan 😛

Co

Wat lijkt me dat toch een heerlijke stad! En fietsen is een goed idee 🙂

Nathalie

Staat hoger en hoger op de must visit lijst. Wat ziet het er geweldig uit!

Katie | Trends 4 Travel

Wauw wat een mooie stad zeg! Een goede tip om een deel van de stad al fietsend te bekijken. Lijkt me erg leuk!

Stéphanie

Fijne inspiratie, een stad is op de fiets ook prima te verkennen en ook heel leuk! Als ik je foto’s mag geloven is Valencia een hele mooie stad!

Yvonne

Ziet er super uit Marcella en gaaf dat je zo naar het strand fietst. Lijkt mij ook wat… even kijken of ze er fietsen met kinderzitjes verhuren. 🙂 En of we ook ergens zo’n heerlijk zonnetje kunnen reserveren alvast.

ivonne

Heerlijk zo door de stad fietsen, wij doen het graag op reis. Een mooie manier om snel een goede indruk te krijgen.

Karlien

Wat een prachtige stad! Zit er al een tijd over te denken om erheen te gaan en zo te zien is het echt de moeite waard 🙂

Narelle | wegvanhetnoorden.nl

Mooie foto’s! Je hebt me enthousiast gemaakt over Valencia, het lijkt me de perfecte citytrip. En fietsen huren is altijd leuk, hebben wij in Washington en New York ook gedaan 🙂

Wanda

Wow… nooit geweten dat Valencia zo’n mooie stad was met zoveel leuke dingen! Zo’n fietstour lijkt me wel wat, inderdaad een leuke manier om een stad te verkennen. We hebben het zelf nog nooit gedaan in een buitenlandse stad maar ik hou het nu wel in gedachten. Vooral die foto van het plein vind ik trouwens erg mooi!

Eva - eighty7

Lijkt me een erg mooie stad; en fietsen is altijd een goed idee! 🙂

Ester

Lijkt me een fijne stad voor een weekendje weg dit voorjaar 🙂 En wat een stralende luchten hadden jullie hier, perfect weer om te fietsen!

Indrukwekkende lijst aan architectuur trouwens van Santiago Calatrava. Het operahuis van Tenerife komt ook van zijn hand; een prachtig bouwwerk!

Helene

kan je ons een fietsroute met de bezienswaardigheden aanbevelen in Valencia?