Omdat ik dol ben op fietsen, vulde ik de racefiets-tag in. Zodat je kunt lezen hoe deze liefde is ontstaan, welke irritaties ik heb en wat er nog op mijn wishlist staat.

Wanneer besloot je te gaan racefietsen?

Oeh, dat is alweer een jaar of 10-11 geleden. Ik fietste vroeger vaak met mijn ouders, maar de ‘vonk’ sloeg over toen ik op een mooie dagen met mijn ouders door de duinen bij Castricum fietste. De natuur en vrijheid: ik vond het heerlijk! Ik reed een tijdje op een mountainbike die ik vond op Marktplaats en kocht al vrij snel een gloednieuwe sportfiets. Die heb ik na een aantal jaar ingeruild voor een racefiets die ik nu alweer ruim 6 jaar heb.

Wat was jouw beginnersfout/ valkuil?

Ik fietste een tijdlang met goedkope/simpele sportkleding en dat is gewoon niet fijn. Zo’n zeem zit niet voor niets in een fietsbroek zeg maar. Intussen koop ik wat duurdere kleding en daar heb ik veel meer lol van (en langer!). Een andere beginnersfout die ik nog steeds maak is het niet vinden van de juiste balans. Ik deed het al niet goed toen ik trainde voor de 240 kilometer van de Elfstedentocht, maar ik heb er nog steeds moeite mee. Hoe meer ik fiets, hoe meer ik ga eten. Helemaal niet goed natuurlijk!

Heb je wel eens last gehad van blessures?

Ja, helaas. In de herfst en winter zwem ik wekelijks 2 kilometer of meer, maar vanaf de lente lonkt het fietsen. Dan ben ik helemaal klaar met de (krappe) openingstijden en vind ik de vrijheid om te gaan fietsen wanneer ik wil zo onwijs fijn. Toch is zwemmen ontzettend goed voor mij, en mis ik het dus als ik het niet meer doe. Ik krijg last van mijn schouders en polsen. Je zou zeggen dat ik er toch eens van moet leren, maar dat is nog niet het geval… Volgend jaar toch écht af en toe zwemmen in het fietsseizoen dus!

Wat is jouw sportoutfit?

Ik heb eindelijk eens geleerd dat een fietsbroek met bretels heel fijn fietst! Ik heb er nu eentje, maar ik ga er zeker nog meer kopen! Verder draag ik een sport bh, een ondershirt van Craft, een fietsshirt met zakjes op mijn rug en een paar fietsschoenen en sportsokken. En natuurlijk fiets ik nooit zonder helm! Qua kleuren probeer ik wat te matchen bij mijn rood-zwart-witte fiets, maar op de foto’s zie je al dat dat niet zo goed lukt 😉

Gebruik je apps tijdens het fietsen?

Ik gebruik al jaren Runkeeper, maar gebruik voor racefietsen nu alleen maar Strava. Leuk met de segmenten om je eigen records te verbreken. Ook kan je de snelste fietser op een traject worden, maar daar ben ik niet snel genoeg voor, haha. Ik heb intussen 1.755 kilometer gefietst dit jaar. Op naar de 2k!

Maakt fietsen je hoofd juist leeg of vind je het heerlijk om zo de dag door te nemen?

Ik ben wel eens gefrustreerd op de fiets gestapt en kwam helemaal relaxt terug. Heerlijk om alles op een rijtje te zetten en tot rust te komen tussen de eindeloze weilanden. Maar ik kan ook geniale dingen bedenken terwijl ik rustig door trap (en dan af en toe stoppen om al die ideeën in een notitie in mijn iPhone te zetten…) Een fijne combi!

Wat staat er nog op je wishlist?

Ik fietste in 2009 de 240 kilometer van de Elfstedentocht en reed vorig jaar de 65 kilometer van de Bauke Mollematocht. Dit jaar sloegen we Bauke over, maar willen we wel een andere tocht rijden. Hopelijk is het weer dan goed! Tochten fietsen, dat wil ik zeker vaker doen. Maar het is ook leuk om eens ergens anders te fietsen, en dat is dankzij onze Thule fietsendrager heel goed te doen. Zo gingen we al fietsen op de Veluwe en fietsen in Duitsland. Vaker doen!

Wat zijn je irritaties om je heen tijdens het fietsen en wat is juist bemoedigend?

Ik vind fietsen in de regen vervelend en ook een stevige wind is niet altijd fijn. Ook zijn drukke fietspaden irritant, dan blijf je bellen om er langs te kunnen. Fietsen samen met Jan vind ik erg leuk omdat we samen onze grenzen verleggen en elke keer nieuwe routes ontdekken. Dat blijven we dus zeker doen!

Meer op de racefiets:

Heb jij een racefiets?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Laura

Super leuk om dit te lezen! En al 1.755 wauw dat vind ik echt best wel veel!

Denise

Goed dat je dat doet! Ik fiets ook heel veel, maar dan meer omdat het moet, om van a naar b te komen, omdat ik geen auto heb. Aan fietsen in de regen heb ik net als jij een hekel. Ik vind regen alleen leuk als het minimaal 25 graden is, ha ha. Op reis kies ik wel ook voor de lol voor het fietsen trouwens hoor, zoals in augustus op Bali. Geen racefietrs was dat, maar een mountainbike. Ik heb er nog steeds pijn in mijn kont van, want we hadden er een paar bobbelige en blubberige paden bij… Lees verder »

Angela

Ja, sinds juli heb ik ook een racefiets en ik kan mezelf wel wel voor het hoofd slaan dat ik het niet eerder gedaan heb… Wat is dit fijn zeg! Naast zwemmen de enige sport waarin ik mezelf helemaal kan geven, voor meer dan 100% en met een brede glimlach. Ik loop ook hard, maar daar kan ik niet zo goed mijn ei in kwijt als met zwemmen en fietsen. Ik heb ook Strava, misschien vind je het leuk om me te volgen (vice versa in ieder geval wel!), ik heet Angela Groenendijk op de app. Ik heb voor nu… Lees verder »

Angela

Oh wat jammer dat je er zo’n last van hebt! Ben je er al mee naar een fysiotherapeut gegaan? Ik hoorde van mijn yogalerares dat mijn ellebogen anders staan dan “normaal”.. tegen het hypermobiele aan. ze raadde mij (naast genoeg rust) krachtoefeningen aan voor de triceps en biceps zodat de spieren de belasting tijdens het fietsen en de yogales gaan opvangen. Geen medisch onderlegd advies, maar het klinkt logisch, dus ik ga eerst dat proberen voordat ik naar de fysio stap. Ik hoop dat het zwemmen gaat helpen en dat je volgend jaar weer fris en fruitig en met veel… Lees verder »

Angela

Oja en ik krijg juist snel last van de ellebogen.. Heb jij dat wel eens gehad?
Dat eetprobleem heb ik ook, ik denk dat het iets mentaals is. “ik heb gesport dus dan kan ik wel wat meer eten”. Ben hard bezig om dit probleem aan te pakken, het gaat met pieken en dalen.. 😉

Angela

oh jaaa tijdens en na het fietsen! Ik wil toch echt geen hongerklop krijgen tijdens het fietsen dus ik eet ervoor en ook tijdens de rit en ook daarna heb ik goede trek! Ik hou het wel altijd bij een gezonde portie, maar het is wel altijd lastig om die balans te vinden.

11
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x