Heel eerlijk? Ik kende Wroclaw niet. Des te leuker om een stad in Polen te ontdekken die veeeel leuker is dan ik verwacht had! Grappig genoeg zat het vliegtuig vanaf Eindhoven vol, dus Wroclaw is in opkomst. Ik ga je vertellen wat er zo leuk is aan Wroclaw!

Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland

Vrotswaf

Wroclaw spreek je uit als vrotswaf. Tot 1945 hoorde de stad bij Duitsland, en werd de naam Breslau gebruikt. De naam Breslau kom je nog steeds tegen, op bijvoorbeeld Google Maps. De Poolse stad ligt in de regio Neder-Silezië ligt in het oosten van Polen, tegen de grenzen van Tsjechië en Duitsland. Wroclaw is een Hanzestad, hier kruisten vroeger twee belangrijke handelsroutes. Het is nu de vierde stad van Polen.

Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland

Kleurrijk Rynek

Op het centrale plein Rynek zorgt de grote fontein bij hoge temperaturen voor de nodige verkoeling. Je vindt overal schattig gekleurde gebouwen. Groen, blauw, oranje, roze, geel: alle mintkleuren zijn aanwezig. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Op dit plein staat ook het Ratusz, het gemeentehuis van Wroclaw. Er is één gebouw wat ontzettend uit de toon valt, je ziet deze nog net uiterst links op de foto direct boven deze tekst. Dit gebouw is een Duitse bank, gebouwd tijdens de bezetting. ’s Avonds was het erg druk op dit centrale plein, de terrasjes zaten vol. Maar ook als je wat minder van de drukte houdt, zijn er gezellige straatjes wat verder weg van het plein.

De man die de lichtjes aan steekt

Toen we de Tumski Bridge op de foto aan het zetten waren, spotten we een man die handmatig de lantaarns aan stak. Hoe gaaf!! Onze gids vertelde ons dat dit dagelijks gebeurt bij 103 gaslantaarns. Zijn alle lampen aan, dan worden deze ook weer handmatig gedoofd door dezelfde man.

Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland

De stad met de vele bruggen

Wroclaw wordt het Venetië van Polen genoemd, vanwege de vele bruggen. In ons rondje door de stad troffen we er niet onwijs veel, maar de groene Tumski Bridge met de slotjes is wel een mooi exemplaar. Ondanks al dat water in de stad worden er echter niet echt boottochtjes aangeboden. Dat lijkt me juist leuk, een mooie toevoeging voor de stad!

Wroclaw, Poland

Kabouters tellen

In Wroclaw zijn tientallen kabouterbeeldjes te vinden. Het eerste beeld werd in 2001 geplaatst door de ludieke verzetsbeweging Oranje Alternatief, die de kabouter als symbool had. Sindsdien zijn er steeds meer beeldjes in de stad verschenen. Veel kabouters zijn geplaatst door en bij bedrijven en kantoren, zoals restaurants, de luchthaven, het bureau bevolkingsregister en de universiteit. Er staan inmiddels al zeker 300 kabouters.

Hotspots, Wroclaw, Poland
Metropol, Wroclaw, Poland
Vega, Wroclaw, Poland

Hippe hotspots met heerlijk eten

Wroclaw heeft verrassend veel leuke hotspots met heerlijk eten. We spotten een hele rits veelbelovende hotspots, en die zet ik graag voor je op een rij:

  • Bij Wartburger eet je de lekkerste burgers
  • Bar Vega biedt je de lekkerste maaltijden zonder vlees
  • Bovenop Hotel Monopol is de geweldige Sky Bar. Zicht op het centrum krijg je niet echt, wel een heerlijke plek om te loungen
  • Een lekkere bagel eet je bij Central Café
  • Local food bij een hip restaurant vind je bij Szynkarnia
  • Een goddelijke maaltijdsalade op een fijn terrasje at ik bij Le Chef. Inclusief vers geperst sapje en patatas bravas was ik nog geen €12 kwijt. Like!
Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland

En er is nog veel meer leuks in Wroclaw!

Ik was op persreis in Polen, en naast Wroclaw ging ik ook de regio Neder-Silezië verkennen. Zodoende heb ik (helaas!) niet alles van de stad kunnen zien. Maar er is nog veel meer leuks in en om de stad! Zo is er de gave dierentuin Ogród Zoolgiczny, is de Uniwersytet Wroclawski prachtig, is er mooie natuur in Ogród Japonski w Parku Szczytnickim en Ogród Botaniczny, kan je bij EK Stadion Miejski een kijkje nemen en is de Opera Wroclawska veelbelovend.

Boek je activiteit!


Meer leuks in Polen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Ik was op uitnodiging in Polen. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Op mijn blog deel ik niets anders dan mijn eigen mening.

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

30 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
esterdekoning

Eerste indruk: leuk! Mooi die gekleurde huizen, en het eten ziet er ook niet slecht uit. Ik ben slechts een weekje in Krakau geweest, meer heb ik nog niet ontdekt van Polen. Al is Krakau ook een aanrader.

Kim

Wat een leuke foto’s! Ziet er echt heel sfeervol uit.

Marijke

Wat een leuke stad! Ik heb al zoveel zin in onze Polen reis door dit te zien! Die salade met geitenkaas ga ik zeker zelf ook eens maken!! 😉

Liese

Ziet er een mooie stad uit! Wou deze zomer graag een roadtrip door Polen doen en deze stond ook op het lijstje, maar het is er jammergenoeg niet van gekomen ^^ Maar wil ik binnenkort zeker eens gaan doen

Stéphanie | Expeditie Aardbol

Leuk verslag! Ik was er in 2009, vond het toen echt een hele leuke stad!

Anne (Ditisanne.nl)

Leuk! Ik zou zelf graag eens naar Krakau willen maar Wroclaw ziet er ook mooi uit!

Wanda

Ik moet bekennen dat ik de stad qua naam totaal niet kende, maar dat het me nu toch wel trekt! Sowieso wil ik nog een keertje naar Krakau of Warschau en vanuit daar dan ook een bezoek brengen aan Auschwitz maar als ik dit zo zie, dan is dit zeker ook wel een stad voor ons!

Nathalie

Leuk verslag van onze perstrip. Vooral de food van de hotspots van Wroclaw was top! Maandag deel ik mijn liefde voor deze verrassende stad. (driewerf check 😉 ) Veel plezier in Oslo.

lottevdw

Fijn artikel! Ik was er tien jaar geleden op “schoolreis” en kan me enkel de gekleurde geveltjes herinneren. Van dat lekkere eten heb ik toen niets gekregen jammer genoeg 😉 Zal dus eens moeten terug gaan voor die geestige kabouters en die man met een prachtige job te aanschouwen.

ivonne calis

Dat ziet er leuk uit, zeker de moeite van het bezoeken waard dus. Die man met die gaslantaarns, zo geweldig leuk!

Eva - eighty7

Het ziet er inderdaad heel gezellig uit! Ik ben nog nooit die kant op geweest, maar m’n indruk van Polen is altijd een beetje grauwig.. guess I’m wrong 😉

kim

Oeh de Venetië van Polen – dat klinkt goed. Ziet er ook mooi uit zeg, altijd weer leuk om een ‘nieuwe’ stad te ontdekken 🙂

Sigrid | My Travel Secret

Wauw ziet er geweldig uit! Ik heb niet zo veel met Polen, maar zie de laatste tijd steeds vaker leuke verhalen en super mooie foto’s langskomen, dat ik toch wel enthousiast ben geworden.

Mellisa - Grenzeloosreizen

Fijn dat je schrijft hoe je het uit moet spreken, ik had geen idee telkens haha 😉 Ziet er leuk uit zeg, mooie gebouwen 🙂 En die geitenkaas salade, yammieee!

Jessica

Haha ik probeerde de naam hier net in het hostel uit te spreken en mensen keken mij een beetje vreemd aan.. :’) Maar lijkt me een mooie stad!

Fem Eggers

Oh, die kabouters zijn zo koddig, heb ze op Pinterest al vaak voorbij zien komen. Wroclaw is/was voor mij zo’n stad in de categorie wel van gehoord, verder nooit over nagedacht, maar moet zeggen dat het er goed uitziet!

Leon

Hallo Marcella, als dit een persreis is Dan is de tekst wel erg summier. Is er nog iets anders dan eten en drinken om over te schrijven?

30
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x