Europa Stedentrips

City Guide Wroclaw

25 september 2015
Wroclaw, Poland

Heel eerlijk? Ik kende Wroclaw niet. Des te leuker om een stad in Polen te ontdekken die veeeel leuker is dan ik verwacht had! Grappig genoeg zat het vliegtuig vanaf Eindhoven vol, dus Wroclaw is in opkomst. Ik ga je vertellen wat er zo leuk is aan Wroclaw!

Wroclaw, Poland Wroclaw, Poland

Wroclaw, Poland

Wroclaw spreek je uit als vrotswaf. Tot 1945 hoorde de stad bij Duitsland, en werd de naam Breslau gebruikt. De naam Breslau kom je nog steeds tegen, op bijvoorbeeld Google Maps. De Poolse stad ligt in de regio Neder-Silezië ligt in het oosten van Polen, tegen de grenzen van Tsjechië en Duitsland. Wroclaw is een Hanzestad, hier kruisten vroeger twee belangrijke handelsroutes. Het is nu de vierde stad van Polen.

Wroclaw, Poland

Wroclaw, Poland

Wroclaw, Poland

Wroclaw, Poland

Kleurrijk Rynek

Op het centrale plein Rynek vind je overal schattig gekleurde gebouwen. Groen, blauw, oranje, roze, geel: alle mintkleuren zijn aanwezig. Ik kon er geen genoeg van krijgen, en maakte hier veel foto’s. Op dit plein vind je ook het Ratusz, het gemeentehuis van Wroclaw. Er is één gebouw wat ontzettend uit de toon valt, je ziet deze nog net uiterst links op de foto direct boven deze tekst. Dit gebouw is een Duitse bank, gebouwd tijdens de bezetting. De grote fontein zorgt bij hoge temperaturen voor de nodige verkoeling.
’s Avonds was het erg druk op dit centrale plein, de terrasjes zaten vol. Maar ook als je wat minder van de drukte houdt, zijn er gezellige straatjes wat verder weg van het plein.

De man die de lichtjes aan steekt

Toen we de Tumski Bridge op de foto aan het zetten waren, spotten we een man die handmatig de lantaarns aan stak. Hoe gaaf!! Onze gids vertelde ons dat dit dagelijks gebeurt bij 103 gaslantaarns. Zijn alle lampen aan, dan worden deze ook weer handmatig gedoofd door dezelfde man.

Wroclaw, Poland

Wroclaw, Poland

De stad met de vele bruggen

Wroclaw wordt het Venetië van Polen genoemd, vanwege de vele bruggen. In ons rondje door de stad troffen we er niet onwijs veel, maar de groene Tumski Bridge met de slotjes is wel een mooi exemplaar. Ondanks al dat water in de stad worden er echter niet echt boottochtjes aangeboden. Dat lijkt me juist leuk, een mooie toevoeging voor de stad!

Wroclaw, Poland

Kabouters tellen

In Wroclaw zijn tientallen kabouterbeeldjes te vinden. Het eerste beeld werd in 2001 geplaatst door de ludieke verzetsbeweging Oranje Alternatief, die de kabouter als symbool had. Sindsdien zijn er steeds meer beeldjes in de stad verschenen. Veel kabouters zijn geplaatst door en bij bedrijven en kantoren, zoals restaurants, de luchthaven, het bureau bevolkingsregister en de universiteit. In 2013 stonden er al meer dan 250 kabouters.

Hotspots, Wroclaw, Poland

Metropol, Wroclaw, Poland

Vega, Wroclaw, Poland

Hippe hotspots met heerlijk eten

Wroclaw heeft verrassend veel leuke hotspots met heerlijk eten. We spotten een hele rits veelbelovende hotspots, en die zet ik graag voor je op een rij:

 • Bij Wartburger eet je de lekkerste burgers
 • Bar Vega biedt je de lekkerste maaltijden zonder vlees
 • Bovenop Hotel Monopol is de geweldige Sky Bar. Zicht op het centrum krijg je niet echt, wel een heerlijke plek om te loungen
 • Bij KRVN bar drink je een goede cocktail in de gezellige bar
 • Een lekkere bagel eet je bij Central Café
 • Local food bij een hip restaurant vind je bij Szynkarnia
 • Een goddelijke maaltijdsalade op een fijn terrasje at ik bij Le Chef. Inclusief vers geperst sapje en patatas bravas was ik nog geen €12 kwijt. Like!

Wroclaw, Poland

Wroclaw, Poland

Wroclaw, Poland

En er is nog veel meer leuks in Wroclaw!

Ik was op persreis in Polen, en naast Wroclaw ging ik ook de regio Neder-Silezië verkennen. Zodoende heb ik (helaas!) niet alles van de stad kunnen zien. Maar er is nog veel meer leuks in en om de stad! Zo is er de gave dierentuin Ogród Zoolgiczny, is de Uniwersytet Wroclawski prachtig, is er mooie natuur in Ogród Japonski w Parku Szczytnickim en Ogród Botaniczny, kan je bij EK Stadion Miejski een kijkje nemen en is de Opera Wroclawska veelbelovend.

Wroclaw Europejska Stolica Kultury

Culturele Hoofdstad 2016

Volgend jaar is Wroclaw (samen met de Spaanse stad San Sebastian) Culturele Hoofdstad van Europa. Hierdoor zijn er veel artistieke evenementen opgetuigd, maar er is ook een scala aan maatschappelijke, culturele en educatieve programma’s die vooral gericht zijn op de inwoners van Wroclaw en de provincie Neder-Silezië. Het geeft Wroclaw naamsbekendheid en maakt de stad nóg levendiger. Volgend jaar een bezoek aan de stad brengen is dus zeker een goed idee!

Meer over Polen!

Ik was op uitnodiging in Polen. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel op mijn blog niets anders dan mijn eigen mening.

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply esterdekoning 25 september 2015 at 08:21

  Eerste indruk: leuk! Mooi die gekleurde huizen, en het eten ziet er ook niet slecht uit. Ik ben slechts een weekje in Krakau geweest, meer heb ik nog niet ontdekt van Polen. Al is Krakau ook een aanrader.

  • Reply Marcella 29 september 2015 at 12:14

   Ik ben echt gék op die gekleurde huizen, zo lekker vrolijk! Naar Warschau ben ik ook benieuwd, en een bezoek aan Auschwitz lijkt me onwijs indrukwekkend. Ik denk dat ik zeker nog eens terug ga naar Polen!

 • Reply Kim 25 september 2015 at 10:11

  Wat een leuke foto’s! Ziet er echt heel sfeervol uit.

  • Reply Marcella 29 september 2015 at 12:39

   Dankjewel Kim. Wroclaw is dan ook echt een toffe stad!

 • Reply Marijke 25 september 2015 at 10:39

  Wat een leuke stad! Ik heb al zoveel zin in onze Polen reis door dit te zien! Die salade met geitenkaas ga ik zeker zelf ook eens maken!! 😉

  • Reply Marcella 29 september 2015 at 12:40

   Echt een aanrader voor jullie rondreis door Polen. Ik ben nu al benieuwd naar jullie avonturen! De salade ga ik zelf thuis ook eens maken, yum!

 • Reply Liese 25 september 2015 at 11:21

  Ziet er een mooie stad uit! Wou deze zomer graag een roadtrip door Polen doen en deze stond ook op het lijstje, maar het is er jammergenoeg niet van gekomen ^^ Maar wil ik binnenkort zeker eens gaan doen

  • Reply Marcella 4 oktober 2015 at 10:57

   Een roadtrip door Polen lijkt me ook erg leuk Liese, moet je zeker nog eens doen! Wroclaw kan je prima meenemen in je route, echt een leuke stad!

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 25 september 2015 at 12:10

  Leuk verslag! Ik was er in 2009, vond het toen echt een hele leuke stad!

  • Reply Marcella 4 oktober 2015 at 11:00

   Dankjewel Stèphanie! Tof dat de stad in 2009 ook al heel leuk was, dan had het zeker al de potentie om culturele hoofdstad te worden!

 • Reply Anne (Ditisanne.nl) 25 september 2015 at 13:30

  Leuk! Ik zou zelf graag eens naar Krakau willen maar Wroclaw ziet er ook mooi uit!

  • Reply Marcella 4 oktober 2015 at 11:01

   Ik wil ook graag naar Krakau Anne! En dan ook Auschwitz bezoeken, lijkt me onwijs indrukwekkend.

 • Reply Wanda 25 september 2015 at 15:04

  Ik moet bekennen dat ik de stad qua naam totaal niet kende, maar dat het me nu toch wel trekt! Sowieso wil ik nog een keertje naar Krakau of Warschau en vanuit daar dan ook een bezoek brengen aan Auschwitz maar als ik dit zo zie, dan is dit zeker ook wel een stad voor ons!

  • Reply Marcella 4 oktober 2015 at 11:02

   Wroclaw ligt net als Krakau vrij laag in Polen, dus je kunt de steden met elkaar combineren. En dan uiteraard ook naar Auschwitz, dat lijkt me erg indrukwekkend.

 • Reply Nathalie 25 september 2015 at 19:55

  Leuk verslag van onze perstrip. Vooral de food van de hotspots van Wroclaw was top! Maandag deel ik mijn liefde voor deze verrassende stad. (driewerf check 😉 ) Veel plezier in Oslo.

  • Reply Marcella 4 oktober 2015 at 11:03

   Wat hebben we heerlijk gegeten in Wroclaw, zo fijn na die pierogi 😉 Ik kom jouw blogs zo even lezen, leuk!

 • Reply lottevdw 25 september 2015 at 21:17

  Fijn artikel! Ik was er tien jaar geleden op “schoolreis” en kan me enkel de gekleurde geveltjes herinneren. Van dat lekkere eten heb ik toen niets gekregen jammer genoeg 😉 Zal dus eens moeten terug gaan voor die geestige kabouters en die man met een prachtige job te aanschouwen.

  • Reply Marcella 4 oktober 2015 at 11:09

   Wat een toffe schoolreis Lotte! De gekleurde geveltjes zijn echt te gek, ik snap wel dat je die onthouden hebt 😉 Ik heb ook wel minder lekker gegeten tijdens de persreis. Ze weten in Polen niet zo heel goed wat ze vegetariërs moeten voorschotelen, dus het diner was af en toe wat saaaai 😉 De salade op de laatste dag was dus echt goddelijk!

 • Reply ivonne calis 25 september 2015 at 21:37

  Dat ziet er leuk uit, zeker de moeite van het bezoeken waard dus. Die man met die gaslantaarns, zo geweldig leuk!

  • Reply Marcella 4 oktober 2015 at 11:11

   Ja, Wroclaw is zeker het bezoeken waard Ivonne! De man met de gaslantaarns was echt te gek om te treffen. Zo bijzonder!

 • Reply Eva - eighty7 26 september 2015 at 11:29

  Het ziet er inderdaad heel gezellig uit! Ik ben nog nooit die kant op geweest, maar m’n indruk van Polen is altijd een beetje grauwig.. guess I’m wrong 😉

 • Reply kim 26 september 2015 at 19:56

  Oeh de Venetië van Polen – dat klinkt goed. Ziet er ook mooi uit zeg, altijd weer leuk om een ‘nieuwe’ stad te ontdekken 🙂

 • Reply Sigrid | My Travel Secret 27 september 2015 at 10:41

  Wauw ziet er geweldig uit! Ik heb niet zo veel met Polen, maar zie de laatste tijd steeds vaker leuke verhalen en super mooie foto’s langskomen, dat ik toch wel enthousiast ben geworden.

 • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 27 september 2015 at 12:09

  Fijn dat je schrijft hoe je het uit moet spreken, ik had geen idee telkens haha 😉 Ziet er leuk uit zeg, mooie gebouwen 🙂 En die geitenkaas salade, yammieee!

 • Reply Jessica 29 september 2015 at 22:52

  Haha ik probeerde de naam hier net in het hostel uit te spreken en mensen keken mij een beetje vreemd aan.. :’) Maar lijkt me een mooie stad!

  • Reply Marcella 30 september 2015 at 13:06

   Heeel goed dat je meteen gaat oefenen Jessica 😉 Je hebt dus ook op de link geklikt, zodat je de uitspraak hoort? Ik vond het wel geinig om dat erbij te zetten 😉

 • Reply Fem Eggers 5 oktober 2015 at 19:25

  Oh, die kabouters zijn zo koddig, heb ze op Pinterest al vaak voorbij zien komen. Wroclaw is/was voor mij zo’n stad in de categorie wel van gehoord, verder nooit over nagedacht, maar moet zeggen dat het er goed uitziet!

  • Reply Marcella 6 oktober 2015 at 09:07

   Ik had echt nog nooit van Wroclaw gehoord, maar ik ben echt verrast. De kleurige gebouwen, prachtige oudheden en toffe hotspots maken het een leuke veelzijdige stad. Echt een aanrader!

  Leave a Reply