Stedentrips

Castelo de São Jorge, de eyecatcher van Lissabon

7 maart 2018

Op onze eerste volle dag in Lissabon bezochten wij Castelo de São Jorge, dé eyecatcher van Lissabon. Dit imposante kasteel torent overal boven uit én geeft je een geweldig uitzicht op de stad. Een heerlijke eerste kennismaking!

Castelo de São Jorge Lisbon PortugalCastelo de São Jorge Lisbon Portugal

Het Castelo de São Jorge is het bekendste kasteel van Lissabon. Het ligt op de hoogste heuvel van de stad en kijkt uit over de brede rivier de Taag. Het is een van de bekendste toeristische attracties van Lissabon. De fundamenten van het kasteel stammen al uit de 6e eeuw voor Christus. In 1147 werd het kasteel tijdens de belegering van Lissabon op de Moren veroverd. Vanaf de burcht heeft men een weids uitzicht over de stad. Bron: Wikipedia

Een klimmetje omhoog

Castelo de São Jorge heeft een belangrijke historische betekenis omdat de koningen het land jarenlang vanuit dit kasteel het land regeerden. Het Castelo de São Jorge spot je al snel, het middeleeuwse gebouw domineert het stadsbeeld. Dat maakt nieuwsgierig! Omdat het ook als mooi uitzichtpunt aangeraden wordt door Capitool top 10 Lissabon besloten wij om op onze eerste volle dag naar het kasteel te lopen. Er zijn trammetjes die je een heel eind omhoog helpen, maar wij lopen in de wijk Alfama door knusse straatjes veel trappen en hellingen op en komen langzamerhand dichterbij het kasteel. In de kronkelende straatjes staat maar heel minimaal aangegeven waar je naartoe moet, dus het is even zoeken. Maar uiteindelijk beland je vanzelf in de toeristenstroom.

Castelo de São Jorge Lisbon PortugalLisbon PortugalCastelo de São Jorge Lisbon PortugalCastelo de São Jorge Lisbon PortugalCastelo de São Jorge Lisbon Portugal

Het mooiste uitzicht op Lissabon

Je kunt het museum bezoeken om alles te weten te komen over Lissabon en het kasteel. Ook kan je naar Camera Obscura, maar daar staat een (lange) rij. Je kunt het complex ook bezoeken door simpelweg langs de kasteelmuren en óp de muren te lopen en te genieten van het mooiste uitzicht. Wij gingen alleen voor het uitzicht naar het kasteel, en ik dacht in eerste instantie dat dit gratis was omdat ik nergens over een toegangsprijs zónder museumbezoek had gelezen. Maar ook als je alleen de muren bezoekt betaal je €8,50 per persoon (ik weet niet of je voor het museum en de expositie extra betaald). Wat je ervoor terug krijgt is zeker twee uur plezier met het mooiste uitzicht op Lissabon, dus dat is het zéker waard!

Castelo de São Jorge Lisbon Portugal Castelo de São Jorge Lisbon PortugalCastelo de São Jorge Lisbon Portugal Castelo de São Jorge Lisbon Portugal Castelo de São Jorge Lisbon PortugalRonddwalen en genieten van de zon

Na de toegangspoort kom je op een plein met aan de rand een werkelijk schitterend uitzicht op de stad. Hier vind je ook de oude kanonnen. Als je verder loopt, dan klim je op de muur en heb je vanuit de torentjes een prachtig uitzicht. Hier kan je een eindje over de muur lopen zodat je het uitzicht ziet veranderen. Ook is er nog een lange trap naar beneden waar je op een uitzichtpunt komt. Je krijgt een plattegrond mee, maar het is een kwestie van ronddwalen, leuke plekken ontdekken, genieten van het uitzicht en vooral genieten van de zon!

Ga naar Castelo de São Jorge!

Adres: R. de Santa Cruz do Castelo, 1100-129 Lisboa, Portugal
Toegangsprijs: €8,50 (februari 2018)
Website Castelo de São Jorge

Zou jij Castelo de São Jorge willen bezoeken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Castelo de São Jorge Lisbon Portugal

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Gabriëlle 7 maart 2018 at 08:44

  Wat een gave tip! Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat er zo’n prachtig kasteel in Lissabon staat. Het lijkt mij ook leuk om met een trammetje omhoog te gaan maar wandelen is ook altijd leuk.

  • Reply Marcella 7 maart 2018 at 10:57

   Heel tof, zeker een aanrader! Wij zijn op een andere plek wel omhoog gegaan met een trammetje, dat is tof. Hier misten we ‘m net, dus we zijn maar gaan lopen. Wel een klim, maar goed te doen hoor.

 • Reply Shirley 7 maart 2018 at 10:22

  Ik vond het kasteel heel leuk. Ik ben sowieso gek op uitzichtpunten en daarvoor zit je in Lissabon met al haar heuvels heel goed. Hebben jullie het leuk gehad?

  • Reply Marcella 7 maart 2018 at 11:06

   We hebben het heel leuk gehad! Het centrum voelde soms wel ‘vol’ met alle gebouwen op de heuvels overal om je heen, maar het levert inderdaad juist ook veel gave uitzichtpunten op! Lissabon is echt leuk, maar wel rauwer dan ik verwacht had. Er is zoveeeeel graffiti overal!

 • Reply Jessica 7 maart 2018 at 13:59

  Wat een mooie plek voor een fantastisch uitzicht. Ik kan me wel voorstellen dat Lissabon goed is om de beenspieren te trainen als je overal omhoog en omlaag loopt haha ;p Maar het is het wel waard zo te zien!

  • Reply Marcella 8 maart 2018 at 21:15

   Gaaf hé Jessica! Lissabon is gebouwd op 7 heuvelen, dus je hebt er altijd veel te wandelen 🙂 Maar het mooie uitzicht is het absoluut waard! Leuke stad!

 • Reply Sabine 7 maart 2018 at 15:50

  Wat mooi! Vond het ook een heel toffe bestemming met prachtige uitzichten.

  • Reply Marcella 8 maart 2018 at 21:16

   Lissabon is echt heel leuk Sabine! Ik vond het wel wat Spaanse invloeden hebben. Vind jij er ook wat Colombiaanse invloeden terug komen, of is het daar echt totaal anders?

   • Reply Sabine 9 maart 2018 at 05:01

    Eigenlijk is het hier wel totaal anders. Alleen de mentaliteit van de inwoners komt een beetje overeen en de koloniale straatjes en huisjes in enkele plaatsen in Colombia, zoals Cartagena en Honda. Alleen hier met wat meer armoede.

    • Reply Marcella 12 maart 2018 at 11:09

     Dat maakt me nieuwsgierig! Had je al meegekregen dat wij in oktober/november Mexico gaan ontdekken? Dat land is misschien wel meer gelijkwaardig aan Colombia?

     • Sabine 13 maart 2018 at 01:13

      Wat gaaf! Dat zal zeker overeenkomsten hebben. Colombianen zijn trouwens dol op Mexico en degenen die het kunnen betalen gaan er graag op vakantie.

     • Marcella 13 maart 2018 at 13:36

      Wat leuk dat de Colombianen graag naar Mexico op vakantie gaan. Ben jij er al eens geweest?

 • Reply Wanda 7 maart 2018 at 23:31

  Absoluut! Dit zijn echt de dingen die ons enorm aantrekken en waar we zeker tijd voor vrij maken. Mooie foto’s hoor!

  • Reply Marcella 8 maart 2018 at 21:29

   Thanks Wanda! Dit kasteel was echt schitterend, we hebben er echt van genoten. Al keken we stiekem meer naar het uitzicht op Lissabon 😉 Echt een aanrader dit!

 • Reply Jessica J. 8 maart 2018 at 15:02

  Liefde voor zulke scenic views! Dit kasteel zou ik zeker bezoeken! Ik ben nog nooit in Lissabon geweest, trouwens.

  • Reply Marcella 8 maart 2018 at 21:30

   Ik kan je een bezoek aan Lissabon én dit kasteel zeker aanraden Jessica! Het is er schitterend!

 • Reply Maud 8 maart 2018 at 20:11

  Ik vind het altijd leuk om kastelen te bezoeken in het buitenland! In Malaga bezochten we ook een prachtig kasteel, deze plaatjes doen me er wel een beetje aan denken. Jullie hebben mooie foto’s gemaakt!

  • Reply Marcella 8 maart 2018 at 21:34

   Thanks Maud! Ik vind kastelen ontdekken ook altijd erg tof! Die oude muren en kantelen waar je overheen kunt lopen: supertof! Ik was trouwens wel echt geïntrigeerd door het uitzicht op de stad, ik bleef ervan genieten!

 • Reply Yvonne 8 maart 2018 at 21:59

  Inderdaad een fantastisch uitzicht vanaf dit kasteel. En nu ik jouw foto’s ervan zie (die heb ik zelf gek genoeg nauwelijks gemaakt) doet t me ontzettend denken aan de kastelen verder naar het zuiden, in de Algarve.

  • Reply Marcella 12 maart 2018 at 11:11

   Jij genoot van van het uitzicht zonder steeds door een lens te kijken 😉 Wat gaaf dat er in de Algarve ook veel kastelen te vinden zijn! #wishlist

 • Reply Jenny 13 maart 2018 at 10:21

  Mooie plek!

  Mijn airbnb lag hier om de hoek. Het wijkje rondom het kasteel is echt een leuk plekje om te verblijven.

  • Reply Marcella 13 maart 2018 at 13:43

   Wat een heerlijke uitvalsbasis had je gekozen Jenny! Ik vond het kasteel ook echt prachtig, het was allemaal zo goed bewaard gebleven ook! En dat uitzicht is te gek natuurlijk!

 • Reply Michal | Reiswijzer kids&co 25 maart 2018 at 17:36

  Jammer dat het zo druk was bij de Camera Obscura. Ik had geluk en kon zo doorlopen voor de Engelse presentatie. Echt een enorme aanrader! Zo bijzonder om het leven in de straatjes buiten het kasteel in detail geprojecteerd te zien…

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:20

   Oeh, dat klinkt interessant Michal! Jammer dat we Camera Obscura hebben gemist!

  Leave a Reply