Nieuw-Zeeland Roadtrips

Waitangi Treaty Grounds & Auckland

31 maart 2014
Auckland, New Zealand

In deel 1 van onze belevenissen in Nieuw-Zeeland schreef ik over Bay of Islands & Cape Reinga. We genoten van het mooie uitzicht over de Pacific Ocean en zagen bij Cape Reinga zomaar 4 orca’s! Een ultiem begin van onze geweldige reis door Nieuw-Zeeland! Maar onze reis duurde nog veel langer, dus hoog tijd voor het vervolg van onze avonturen.

Op weg naar Cape Reinga hadden we ook geprobeerd om het historische Waitangi te bezoeken, maar helaas bleek het park nog gesloten (we waren vroeg wakker vanwege onze jetlag). Achteraf maar goed ook, want de trip naar het noordelijke Cape Reinga was al flink lang. Toen we op dinsdag uit ons fijne beachresort in Taipa vertrokken, gingen we dus weer op pad naar Waitangi. Met als eindbestemming Auckland, want die ene nacht bij de luchthaven was niet voldoende om de grootste stad van Nieuw-Zeeland te ontdekken.

Overnachtingen:

Dinsdag 5 februari t/m vrijdag 7 februari – Auckland – A – Ascotia Off Queen
Ik vond dit hotel tegenvallen. De locatie was goed, maar de kamer was heel krap 

Maori meeting house, Waitangi, New Zeland

De Britten en de Maori

Op de Waitangi Treaty Grounds ligt de historie van Nieuw-Zeeland verankerd. Hier is op 6 februari 1840 het verdrag getekend tussen tussen vertegenwoordigers van het Britse rijk en Maori-stamhoofden. Vervolgens werd Nieuw-Zeeland een zelfstandige Britse kolonie. De Maori’s gaven het Britse rijk het recht om land te kopen in ruil voor privileges. De Maori werd bezit van hun land en wateren gegarandeerd. Ze dachten dat heel Nieuw-Zeeland aan hen toebehoorden, maar de Britten bepaalden dat dit alleen gold voor de gebieden die al door de Maori bewerkt of bebouwd werden. Dit misverstand ontstond doordat er twee verschillende versies van het verdrag waren, één in het Engels en één in het Maori. Tot op de dag van vandaag zijn hier nog meningsverschillen over.

Generale repetitie voor Waitangi Day

Het Verdrag van Waitangi werd getekend op 6 februari 1840 op het erf van James Busby. Waitangi Day is de jaarlijkse viering van de ondertekening en is de nationale feestdag. Wij bezoeken Waitangi Treaty Grounds op 5 februari en we maken de voorbereidingen van deze belangrijke feestdag mee. In het stadje worden feesttenten opgebouwd en de wegen zijn afgezet. In de Waitangi Treaty Grounds lopen wij door het historische gebied en kunnen we het Treaty house, de War Canoe en het Meeting house bewonderen. We zien een groep Maori jongeren de Haka oefenen, een ceremoniële dans. Ze oefenen de dans met peddels, alsof ze in een kano zitten, maar ze staan op het gras. Het is bijzonder om te zien, alle bewegingen worden uiterst zorgvuldig uitgevoerd, en met de bijbehorende kreten is het een interessante vertoning. Als na het ‘droog oefenen’ opeens de grote War Canoe wordt losgemaakt, voelen we ons vereerd dat we deze generale repetitie kunnen bijwonen.

Beperkte Maori invloeden

Naast deze bijzondere kennismaking met de Maori, vind ik de invloeden van de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland best beperkt. De bijzondere tekens van de Maori zie je overal terug. Het beeldmerk van Air New Zealand is bijvoorbeeld op zo’n teken gebaseerd. Ook plaatsnamen zijn vaak in Maori, zoals Rotorua, Taipa en Te Anau. En natuurlijk vonden we in het grote museum Te Papa in Wellington veel over de historie van de Maori. Verder kwamen we het op onze reis weinig tegen. 14% van de inwoners is nog van Maori komaf, dat is natuurlijk ook best weinig.

Treaty house in Waitangi, New Zealand
Auckland, New Zealand

Multiculti Auckland

We reizen door naar de grootste stad van Nieuw-Zeeland: Auckland. Het is meteen ook het dichtstbevolkte gebied van Nieuw-Zeeland. In het gebied rondom Auckland wonen ruim 1,4 miljoen mensen, terwijl er in heel Nieuw-Zeeland 4,5 miljoen mensen wonen. In de stad zelf wonen zo’n 400.000 mensen. Het eerste wat ons opvalt, is het multiculturele karakter. Ons hotel zit in het Aziatische deel van de stad, maar ook in het centrum blijven de Aziatische invloeden merkbaar. Eettentjes en winkels zijn voornamelijk Thaïs, Indisch of Chinees. Auckland heeft de grootste Polynesische gemeenschap ter wereld. Om 18 uur gaan alle winkels dicht, en ook veel eettentjes sluiten hun deuren. Later merken we dat dit overal in Nieuw-Zeeland gebeurt. Wij vinden het ongezellig omdat we na een lange reisdag vaak pas aan ’t einde van de middag in een stad kunnen kijken.

Auckland, New Zealand
Vector Arena, New Zealand

Concert The National

Als we aankomen in Auckland, eten we een pizza bij Domino’s en gaan we direct op pad naar de Vector Arena voor het concert van The National. Jan kent deze band heel goed en toen hij ontdekte dat ze tijdens ons verblijf in Auckland optreden, hebben we direct tickets geboekt. Ik ben nog nooit bij een concert in het buitenland geweest, dus ik vind het helemaal tof. Het is een mooie zaal met prima geluid. Jan vindt het optreden goed en geniet er volop van. Ik ben zelf vooral moe en val bijna in slaap tijdens het concert. Wat op zich al best knap is, maar ja, de jetlag maakte het me flink lastig.

Met de boot naar Devonport

Omdat we het centrum van de stad al best snel bekeken hebben, besluiten we Auckland eens vanaf de andere kant van het water te bekijken. We varen in een rap tempo naar Devenport, er gaan continue boten heen en terug. We lopen we door het gezellige stadje, drinken wat bij een leuk café’tje en genieten van het uitzicht over de haven van Auckland. Dit uitzicht is het allermooist vanaf Mt Victoria (zie bovenste foto van Auckland)

Auckland, New Zealand

Vulkaankegel Mount Eden

We eindigen met een wel heel bijzonder zicht over Auckland. We rijden met onze auto naar Mt Eden, een oude vulkaan. De oude krater is maar liefst 50 meter diep. Je kunt eromheen lopen, zodat je onderstaande foto kunt maken. Een mooie combinatie tussen natuur en de grote stad Auckland. Aan de rand van het gebied heb je prachtig uitzicht over de stad. Een mooie afsluiter van een paar dagen in de grote stad!

Meer Nieuw-Zeeland:

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Auckland, New Zealand

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

13 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Ik vind dit zo leuk om te lezen! Kan niet wachten tot je volgende stukje over Nieuw-Zeeland 🙂

Wanda

Wat weer een super leuke blog! Zowel informatief als met jullie eigen ervaringen! Raar dat veel eettentjes al dicht gaan om 18.00 uur, je zou toch denken dat ze langer open blijven…

iliveformydreams.com

Erg leuk om te lezen en zien!

Antonette Spaan

Leuke blog! Ik vind Auckland een hele leuke stad, niet omdat er zoveel te zien is (not) maar meer vanwege de sfeer die er hangt. En ik heb er destijds een les BodyAttack bij dé Les Mills sportschool gevolgd wat het ook extra speciaal maakte. Ten noorden van Auckland ben ik nog niet geweest, goede reden om nog een keer terug te gaan 🙂

Mandy

Heel gaaf om weer te lezen. Ik zou het zo graag met mijn eigen ogen willen bekijken,… ooit! 😉

goyvon

Die vulkaan, dat is wel bijzonder zeg!
Wel vreemd dat alles zo vroeg dicht gaat. Wat nou als je nou 6 uur nog ergens wilt eten?

Heerlijk om weer even terug te gaan met jouw verhalen 😀 Mount Eden was mijn favo plekje in Auckland. Je hebt er zo veel lekkere ontijt / lunch / taart tentjes.

Marleen

Bijzondere stad dus wel!

13
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x