België

Waarom ik Antwerpen niet de leukste stad van België vind

18 maart 2018
Marcella, Mechelen

Na 8 jaar kwamen wij terug in Antwerpen. Intussen hebben we al veel andere steden in België ontdekte, dus ik merkte het al snel: dit is niet mijn favoriete stad in België. Ik vertel je waarom!

Stadhuis, Leuven

Leuven

Jan en Marcella in Brussel, België

Brussel

Antwerpen

Groots versus knus

Op de foto zie je het centrale plein in Leuven met het opvallende stadhuis. Dit plein is vrij klein en voelt daardoor knus en sfeervol. Ook in Mechelen vind ik het centrale plein heel knus en gezellig. Je vindt er allemaal terrasjes, wij hebben nog een tijdje in de zon gezeten met een drankje. In Antwerpen voelt het toch allemaal wel wat groots en druk. Het centrale plein is erg mooi, maar het is er ook vrij groot en vol mensen en daardoor niet zo knus (hetzelfde gevoel hadden wij in Brussel, het bewijs zie je op de foto). Hoe verder we van het centrale plein af liepen, hoe leuker ik het er vond. Daar ontdekte ik wél leuke sfeervolle straatjes en hoekjes. Misschien is Antwerpen wel wat te groot om knus te zijn. Het verschilt per persoon, maar ik hou van knusheid en leuke schattige straatjes, die vind je in bijvoorbeeld Leuven en Mechelen meer dan in Antwerpen.

Wil je het nóg knusser hebben? Ga dan naar Durbuy, het kleinste stadje ter wereld! Je vindt het stadje in de Ardennen en het is er zó leuk en mooi!

Brugge, België

Brugge

Ghent, Belgium

Gent

Druk versus gezellig

Brugge bezochten we in september, op de terugweg van onze roadtrip Normandië. Ik vind het een leuke en erg mooie stad, maar je vindt er wel erg veel toeristen. Hoe verder je van het centrale plein af loopt, hoe rustiger het wordt. Pas ’s avonds vond ik het fijner in Brugge omdat de bussen met toeristen weg waren. Dit gevoel had ik ook in Antwerpen, al moet ik wel eerlijk zeggen dat we er op zaterdag voor Kerst waren. Op een ander moment kan dit anders voelen, al gok ik dat het in deze stad nooit rustig is. In Gent voelde de sfeer in het meest centrale deel van de stad juist heel gemoedelijke en relaxt. Dit komt misschien doordat Gent een studentenstad is. In studentenstad Leuven had ik hetzelfde gevoel.

Marcella, Namur

Namur

Luik

Luik

Bekend versus onbekender

Heel eerlijk, Antwerpen is voor veel Nederlanders de meest bekende stad in België. Veel mensen die ik ken zijn wel in Antwerpen geweest, maar stedentrips naar Leuven, Mechelen en Gent zijn minder gangbaar. Toch vind ik juist die steden aanraders omdat ze minstens zo mooi zijn als Antwerpen, maar een stuk knusser en gezelliger zijn. Vooral studentensteden als Leuven en Gent zijn heel sfeervol, al vond ik Mechelen ook met recht een leuke verrassing. En Namen, een stad waar ik nog nooit van gehoord had, blijkt ook een leuk centrum te hebben én een toffe citadel! Met Oostende had ik minder, al vond ik de Atlantikwall dan weer wél heel boeiend. Brussel vond ik ook een erg leuke stad, al was het daar ook toeristisch vol. Dus mocht je nog een stedentrip België overwegen: kies eens wat anders dan Antwerpen! Leuven en Mechelen vind je dichtbij Antwerpen, dus de rit wordt er ook niet veel langer door.

Meer over onze weekenden in België:

Wat zijn jouw favoriete steden in België?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

34 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Ik snap wat je bedoelt. In Leuven ben ik al vaak geweest, omdat mijn vriend er woont. Het blijft er leuk wn gezellig. Brugge is prachtig, maar inderdaad wel toeristisch. Toch denk ik dat mijn vriend en ik uiteindelijk in Antwerpen zullen gaan wonen. Ook omdat het wat dichterbij NL ligt, dat vind ik toch wel fijn denk ik. Ik denk ook dat de cultuurshock voor mij daar het kleinst zal zijn (of dat hoop ik).

Shirley

Ja dat is waar, maar het is toch weer 3 kwartier extra. Ik vind het ook wel fijn dat we in Antwerpen beiden ‘opnieuw’ beginnnen ipv dat ik in zijn leven instap, haha. Onze plannen zijn nog niet echt concreet. Ik ben wel langzaamaan naar het kijken naar opties voor verkopen/verhuren van mijn huis. Mijn baan zal ik sowieso ook opzeggen als ik verhuis. Maar na bijna 4 jaar struisvogelpolitiek is het al best een stap vooruit dat we nu erover nadenken!

chucky1012

Goed artikel.
Ik hou van grote steden.
Antwerpen is mijn favoriet.
Maar ook Gent.
Leuven ken ik maar dat is niets voor mij.

Fijne dag 😉

Christophe

Ik mis nog een Limburgse stad in je lijstje 🙂

Christophe

Ik zal m’n eigen streek promoten, al eens gehoord van Tongeren? De oudste stad van België.

Terje Moe

Ik denk dat je de volgende keer wat tips moet vragen aan Antwerpenaars, Je spreekt over de grote markt(groot plein) maar er is zoveel meer!! Van het zuid naar het eilandje,van het centraal Station, dat tot thuis hoort in de top 5 van mooiste trein stations, tot de groenplaats.
En alle zijstraatjes van deze as.
Ik woon tegen Antwerpen, maar persoonlijk stel ik Gent op gebied van stad gelijk aan Antwerpen.

Janet | thatonetime

Hier ben ik het dus helemaal mee eens. Ik vond Gent en Leuven meer sfeer hebben dan Antwerpen.

Robert

Ik ben helemaal van Gent en Leuven. Mechelen afgelopen week bezocht, en dat bleek ook een erg leuke en mooie stad. La Roche-en-Ardenne is overigens ook een leuk stadje 🙂

Sabine

Wat heb je veel gezien in België al! Ik ben zeker in Antwerpen geweest, maar ik kan het me niet meer echt herinneren haha. Gent wel en Brussel ook ongeveer. Is ook al wel lang geleden…

Sarah

Ik begrijp het, als Belgische ben ik ook geen fan van Antwerpen, noch Brussel (hoewel er in beide steden wel knappe buurten te vinden zijn). Mijn aanraders als buitenlanders ernaar vragen: Leuven, Gent en Hasselt! 😉

Gabriëlle

Ik vind Antwerpen echt super leuk maar ik begrijp jouw gevoelens. Gent is inderdaad een stuk gezelliger en relaxter 😉 De andere steden die je noemt in België staan nog op mijn lijstje 🙂

Danny | Reizen & Reistips

Hoort een beetje bij de grote steden, dan moet je dus op zoek gaan naar de leuke plekjes. Ik ben tegenwoordig veel meer fan van de kleinere steden omdat ze iets gemakkelijk te ontdekken zijn. Gote steden hebben ook hele leuke en interessante spots waar de gemiddelde toerist niet komt. Zo ook Antwerpen. Al ben ik er echt al meer dan 10 jaar geweest. Maar eerlijk is eerlijk; Leuven, Mechelen en Gent vind ik persoonlijk ook een stuk leuker. En Brugge is weer veel mooier.

Sanne

Wat ben je al in veel Belgische steden geweest. Ik ben nog niet verder dan Antwerpen gekomen. En dat is niet eens jouw persoonlijke favoriet, dan moeten de andere steden wel helemaal top zijn! Reden genoeg voor mij om eens een ander deel van België te gaan verkennen!

Marjolein

Lang geleden dat ik in België ben geweest. Het meest recente was Antwerpen, maar dat is ook al een aantal jaren geleden. Lastig voor mij om te zeggen of inderdaad de andere steden leuker zijn om te bezoeken. Maar snap je redenen wel. Sommige steden zijn gewoon te toeristisch.

Eva

Aan een Belgiëfan vragen naar haar favoriete stad is als aan een moeder vragen welke van haar kinderen ze het meest lief heeft. Brussel blijft me boeien (volgend weekend ben ik er opnieuw te vinden), Antwerpen is thuiskomen, Gent en Brugge zijn zeker supertof, maar Leuven en Mechelen vind ik specialer. Hasselt is ook zeker de moeite waard en dan hebben we het nu enkel over de Vlaamse steden. In Wallonië is ook zoveel moois te vinden. Namen, Dinant, Doornik, stuk voor stuk prachtig. Kortom, kiezen is onmogelijk 😉

Kelly

Ik heb geen vergelijkingsmateriaal want ik heb alleen Antwerpen gezien. Is ook lekker dichtbij huis 😉 Ik roep al jaren dat ik meer bij de zuiderburen wil ontdekken, maar het komt er iedere keer niet van. Gent, Mechelen en Leuven staan nog op mijn lijstje.

Kim | Kim Around the World

Ik vind vooral Brugge heel mooi, knus en ook romantisch. Het voelt een beetje middeleeuws aan, vond ik en kennelijk hou ik daar wel van 🙂

34
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x