Amerika Canada Reisplannen

Voorbereiding op een bijzondere reis – Vliegtickets en huurauto

21 mei 2016
Capitool USA, Canada

De wereld ontdek ik samen met Jan, mijn man. Hij sleutelt aan de achterkant van dit blog, maar schrijft zelf ook af en toe een artikel. In een paar artikelen vertelt hij iets meer over de voorbereiding van onze bijzondere reis naar Amerika & Canada met zijn ouders, en wat daar bij komt kijken.

In september reizen we samen met mijn ouders naar Canada en Amerika. Een bijzondere reis omdat mijn vader, terwijl wij in Nieuw-Zeeland waren, een hersenbloeding kreeg. Het duurde maanden voordat hij weer naar huis kon. Maar zonder rollator en rolstoel kan hij, nu twee jaar later, nooit meer.

Waarom Canada en Amerika?

Mijn vader heeft familie in Canada. Zijn oom en tante emigreerden lang geleden naar de andere kant van de oceaan. Mijn pake (opa) heeft zijn broer (beide leven inmiddels niet meer) nooit bezocht en mijn vader heeft zich lang afgevraagd waarom niet. Lange tijd wilde hij ook zelf ‘nog eens’ de oversteek maken. Maar het kwam er niet van. En met zijn huidige staat is het ook wel verdomd lastig om zelfstandig die reis te maken. En in het najaar van 2015 kwam tijdens een bezoek van ons het gesprek daarop. Ik liet een proefballonnetje op of hij (mijn vader) het ook zag zitten om samen met mij de reis te wagen. We spraken toen en de weken daarop per telefoon en mail over kosten, mogelijkheden, data en globale routes.

Lang verhaal kort, enkele weken later ging de kogel door de kerk en durfden mijn ouders het aan om samen met mij en Marcella op reis te gaan. En toen begon het echte plannen…

Vliegtickets zoeken

Eén ding stond vast. Tijdens de reis bezoeken we mijn vaders familie ook een paar dagen. Dus dan ga je op zoek naar een luchthaven die een route langs de familie mogelijk maakt. Ze wonen in de buurt van Niagara Falls, dus dan blijven er maar een paar luchthavens over met een rechtstreekse verbinding met Schiphol. Want een rechtstreekse verbinding vonden wij een must als je met rolstoel en rollator reist.

New York, Washington of Toronto?

Deze drie luchthavens zijn met een directe vlucht vanaf Schiphol te bereiken en liggen allemaal (redelijk) in de buurt van Niagara Falls. Washington is over het algemeen de duurste van deze drie. New York heeft de meeste opties qua vluchten en maatschappijen en heeft dan ook de goedkoopste vliegtickets. Toronto is geografisch gezien natuurlijk de beste optie, maar is wel wat duurder dan New York. Maar dat verschil werd goedgemaakt door het prijsverschil van de huurauto. Die is in Amerika, en zeker New York, een stuk duurder dan in Toronto. Dus werd het Toronto als begin- en eindpunt. Voor ons de tweede keer dat we deze stad bezoeken.

Toronto, Canada

Toronto

Op het moment van boeken was Air Canada de goedkoopste aanbieder met de beste vliegtijden en data.

Tip: Weet je wanneer je wil vliegen en wil je zeker zijn van lage vliegprijzen? Boek dan 6 tot 9 maanden vooraf je vliegtickets. Op Skyscanner kun je ook een alert instellen op een vliegroute en datum.

ESTA en eTA

Toen we in 2011 naar Seattle vlogen (via Houston), vulden we aan boord nog een papiertje in waarop we ontkenden de wereld te terroriseren of een virus te vervoeren. Sinds enkele jaren moet je dat vooraf online invullen als je naar Amerika gaat. Dit systeem heet ESTA. Vanaf dit jaar introduceert ook de Canadese douane een digitale variant van het papieren vodje, genaamd eTA. Of het er beter op is geworden betwijfel ik. Je moet er ineens voor betalen (14 USD en 7 CAD per persoon) en het formulier is nog een stuk langer geworden. Hopelijk zijn de rijen bij de douane daardoor wel een stuk korter en sneller geworden.

De huurauto kiezen

Zoals gezegd waren de prijzen voor een huurauto het laagst in Toronto. Omdat we met vier volwassenen, inclusief bagage en rolstoel reizen, is een grote auto een must. En grotere auto’s zijn uiteraard duur(der). Via diverse sites van verhuurmaatschappijen en vergelijk-sites kwam ik dit keer uit op Hertz als beste en goedkoopste optie. We kozen voor een mini-van met in principe plaats voor 7 personen. Omdat de achterste bank plat kan hebben we de ruimte voor onze bagage en rolstoel. En de schuifdeur voor de passagiers van de achterbank maakt de instap voor mijn vader een stuk praktischer.

Bron foto: canadianaffair.com

Tip: Ben je lid van de ANWB? Dan ontvang je bij sommige autoverhuurders een korting op je huurprijs. Zo ook bij Hertz.

Tip 2: Is een verhuurprijs ‘ to good to be true’, wees dan op je hoede. Controleer of je wel (goed) verzekerd bent en of je niet ter plaatse nog allerhande bijkomende kosten krijgt voorgeschoteld.

Lees meer over onze bijzondere reis!

Handig voor het plannen van jouw reis

Volg onze reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
21 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca

Leuk geschreven! Ik ben benieuwd naar de rest van de artikelen. Zelf ga ik eind augustus naar het westen van canada. Onder andere door jullie artikelen heb ik er erg veel zin in. Ik begreep dat het eta formulier nog was uitgesteld tot 29 september. Hebben jullie ze voor de zekerheid alvast aangevraagd of reis je na 29 september?

Co

Leuk om jullie voorbereidingen te lezen voor deze bijzondere reis. Echt heel leuk dat jullie dit gaan doen met je ouders 🙂

Eva

Tof om dit met je ouders te doen!

Karlijn

Heel mooi dat jullie deze reis gaan maken, dat wordt een hele bijzondere trip!

Kirsten | Travelaar.nl

Wat een super mooi vooruitzicht! Een bijzondere reis, dat wordt het vast en zeker. Leuk ook dat Jan steeds wat meer gaat doen voor de blog 🙂 Veel plezier en succes met de verdere voorbereidingen!

Wat een bijzondere reis gaat dit worden voor jullie allemaal. Leuk dat je dit geschreven hebt Jan! Ik kijk uit naar het vervolg 🙂

Leuk geschreven en wat tof dat jullie dat gaan doen! Reizen met familie is super gaaf! We kijken uit naar de volgende artikelen…

Marijke

Aah, geweldig interessant om lezen! Wij dromen ondertussen dus ook druk van een roadtrip in de VS, al zal het pas voor volgend jaar zijn! Geen idee dat de huurprijzen van auto’s zo verschilden per luchthaven, dat is dus zeker iets om na te kijken! Ik denk dat ik dan toch vanaf eind dit jaar al enkele prijsalarmen van verschillende vluchtroutes ga instellen 😉 Bedankt voor de tips en ik blijf graag meelezen over jullie voorbereidingen voor overnachtingen etc… Het doet een mens dromen 😉

alie

dit wordt de reis van hun en jullie leven! veel succes en plezier bij de voorbereidingen !

Katie | Trends 4 Travel

Wat een bijzondere reis gaat dat worden! Erg leuk dat jullie dit samen gaan doen!

Wat een bijzondere reis en een prachtig vooruitzicht! Geniet ervan 🙂

Betsie

Goede voorbereidingen Jan.
Fijn dat jullie met Henk en Maartje op stap gaan.

21
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x