Personal

Respect voor de blindengeleidehond

20 oktober 2014

Blindengeleidehond

Bron: www.hondenzaken.nl

Sinds een paar maanden zit er een blinde leeftijdsgenoot bij mij in de trein. Hij zit in een andere coupe, maar op het station in Groningen pakt een medewerker van NS hem bij de arm en leidt hem met blindengeleidehond en al richting de volgende trein. Een station verder stapt hij dan weer uit. Ik loop tussen station en kantoor, maar ik kom hem altijd weer tegen aan ’t einde van mijn route.

Een aantal keer al heb ik willen ingrijpen. Toen hij bijna tegen een paal liep, onverwachts de stoeprand af stapte of bij het oversteken tussen de auto’s door. Het leek soms alsof hij en de blindengeleidehond wat beter op elkaar ingespeeld moesten raken. Maar elke keer leidde de blindengeleidehond hem netjes overal tussendoor. Vanochtend liet hij zijn blindengeleidestok vallen, maar de hond wachtte netjes tot zijn baasje weer zover was. En bracht hem keurig op de juiste bestemming.

Het is ontzettend fascinerend om te zien hoe zo’n blindengeleidehond zijn baasje overal tussendoor leidt. Zonder enige moeite. Ik heb diep respect voor deze prachtige honden. Ze geven een blind persoon zoveel mogelijkheden! Een grotere wereld. Ik kan me niet eens voorstellen om helemaal niets meer te kunnen zien. Maar mocht dat ooit gebeuren, dan wil ik graag zo’n fijn maatje. Samen komen we er wel!

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
8 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rosanne

Interessant he, Marcella 🙂 Mijn broer is blind en heeft een Duitse Herder naast ‘m, het is echt magisch om te zien hoe zij haar werk doet. Om palen heen lopen, bij trappen eerst even het opstapje laten voelen. Echt geweldig. Ik heb bij de revalidatie eens een bril opgehad die mij liet voelen wat mijn broer ziet (hij ziet 2%) en we moesten in een ruimte een ronde lopen. Doodeng! En hij doet het zo gemakkelijk. Dus inderdaad: respect voor deze mensen!

Bianca

Ik vind het echt onwijs knap hoe die honden dat doen! Een vriendin van mij heeft altijd een pup in huis die de opleiding daarvoor volgt. Vanaf 8 weken tot een jaar of 3/4, dan zijn ze klaar om het echte werk te leveren. Echt onwijs mooi om dat van dichtbij te zien, hoe zo’n hondje steeds meer leert.

Mieke

Inderdaad heel knap hoe die honden afgericht zijn om hun baasje te helpen. Zo knap hoe baasje en hond op elkaar ingespeeld zijn, erg bijzonder.

Sandraschrijftenleest

Ik kreeg kippenvel tijdens het lezen, mooi geschreven Marcella!

blauwesokken

Ja wow echt wel diep respect voor zowel de honden als hun baasjes, want wat ontzettend knap van de hond om hun baasje zo ontzéttend goed te begeleiden als het vertrouwen van het baasje in hun hond! Ik denk dat dat een band is tussen die twee die je je bijna niet kunt voorstellen als buitenstaander…. Zo ontzettend fijn voor blinde/slechtziende mensen dat er een trouwe viervoeter is die ze overal mee helpt!

Sas

Ik vind het zo knap van die honden en ook zo fijn dat dit er is..

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x