Je staat in een vreemde stad, de straatnamen lijken allemaal op elkaar en je hebt geen idee waar je naartoe moet. De toeristische plattegrond die je mee hebt gegrist uit de hotellobby laat tientallen kerken zien, maar naast welke sta jij nou? Herken je het plaatje? Ik zal maar niet beginnen over de regen en harde wind die je papieren onhandelbare kaart aan flarden scheurt. Daarom ga ik sinds enkele jaren niet meer op reis zonder de app OffMaps2.

Ideaal bij een stedentrip

Vooral in een onbekende stad is de app goud waard. De kaart laat dankzij de GPS op je telefoon direct zien waar je bent en welke kant je op kijkt. Bezienswaardigheden en horeca staan duidelijk op de kaart, net als geldautomaten, bushaltes en het ziekenhuis. Bij grotere steden kun je zelfs het volledige metrostelsel vinden. Je kunt zoeken op straatnamen en namen van horeca of bezienswaardigheden.

Achtergronden uit WikiPedia

En wil je meer weten over de highlights van de stad, dan raadpleeg je de gedownloade WikiPedia pagina’s toch gewoon? Aan de kaart zitten alle relevante WikiPedia pagina’s in onder andere het Engels en Duits gekoppeld. Zo heb je meteen een reisgids in je zak zitten!

Geen datakosten

Je download de kaart voor de stad of regio. Daarna is hij ook te gebruiken zonder een internetverbinding. Superhandig in met name het buitenland omdat online kaarten zoals Google Maps je databundel leegslurpen. Ooit zochten we in Parijs een restaurant dat in de buurt moest liggen. Maar omdat we geen idee hadden hoe dichtbij, besloot ik mijn dataverbinding aan te zetten. In een halve minuut wisten we het, maar was ook mijn (kleine) databundel volledig in rook opgegaan.

Tip: Download thuis alvast de kaarten zodat je niet afhankelijk bent van de internetverbindingen op reis.

Wil je een route berekenen naar een bestemming, dan heb je wel een internetverbinding nodig. Maar in een stad kun je vaak prima zien hoe je het snelst ergens lopend komt.

OffMaps2 is voor iPad en iPhone

OffMaps2 is verkrijgbaar via de AppStore voor iPhone en iPad. Je kunt een aantal kaarten gratis downloaden. Bevalt de app, dan kun je voor een paar euro de app onbeperkt blijven gebruiken.

Voor Android kon ik deze alternatieven vinden voor Offline Maps. Ik heb hier geen ervaringen mee, maar het lijkt ongeveer op dezelfde manier te werken.

Geen zin in een app? Kijk dan eens naar de Crumpled City Maps. Dan heb je in ieder geval geen last van de regen en wind.

Welke app gebruik jij om je weg te vinden?

Over mij

Samen met Marcella reis ik de hele wereld over. Bij voorkeur naar Noord Amerika, maar ik ben ook te porren voor andere bestemmingen dichtbij of ver weg. Ik sleutel vooral aan de achterkant van dit blog. Af en toe waag ik me ook even aan de voorkant.

Dit vind je vast ook leuk:

Aanmelden
Abonneren op
guest

19 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Chantal

Heel herkenbaar. Ik heb het de laatste dagen live ondervonden dat navigeren wel een ding is. Vooral in een stad als Sevilla waar elke straat eindigt met een plein en elk plein minstens twee kerken heeft. Ik gebruik in de auto altijd Heremaps van Windows, maar op de een of andere manier moet dat ding altijd gekalibreerd worden als ik hem lopend wil gebruiken. En hoeveel achtjes ik dan ook draai (mijn telefoon vraagt dat aan me), ik krijg hem niet aan de praat. Gelukkig heb ik als ik iets eenmaal gezien heb en door heb een redelijk richtingsgevoel …… Lees verder »

Sabine

Superhandig! Ik heb geen app hiervoor, gebruik altijd google maps (of een lonely planet). Maar dit is inderdaad veel handiger aangezien ik meestal geen data heb in het buitenland. Ga eens kijken of dit een optie is voor New York!

Loes

bij google maps kan je de kaarten ook opslaan en offline bekijken. Ideaal.

Ik zal de andere apps ook eens bekijken. zeker handig als backup bij een stedentrip.
(vooral die keer dat mijn ma haar kaart kwijt was, er op de luchthaven geen enkele kaart bleek te zijn, ons hotel net buiten de kaart van de reisgids viel en we dus af moesten op het ingeprente kaartje in mijn hoofd. )

Chantal

Wat een goede tip zeg!

Co

Klinkt goed! Ga ik zeker eens proberen. Ik gebruik meestal Google Maps, als je van te voren (op wifi) je bestemming bekijkt, doet die het vaak ook nog prima als je door de stad loopt (zonder dataverbinding!) Maar dat is weer wat lastiger bij hele grote steden of langere routes.

Matthijs

Een handige tip voor de iPhone gebruiker die offline door de straten van een onbekende stad kan dwalen. Als Android gebruiker heb ik afgelopen zomer de MAPS.ME-app gebruikt in Myanmar. Een handige applicatie die je helpt bij het offline navigeren in verschillende steden van het land. Echter zit er wel een nadeel aan; de mappen moeten gedownload worden als land waardoor het aantal MB’s al snel oploopt. Een voordeel is dat je gelijk het hele land kan rondreizen. Tripadvisor heeft inmiddels ook al meer dan 300steden offline beschikbaar, een goed alternatief voor stedentrips.

Sheila

Oh, ik gebruik geen apps. Misschien ben ik nog de old fashion reiziger. Toen ik begon met backpacken, deed ik het ook zonder internet en redde ik me prima. En dat lukt me dus nog steeds. Het heeft zijn charmes om het gewoon te doen door te vragen, een kaart te gebruiken of de Lonely Planet. Ik merk dat ik daar meer van geniet, dan als ik telkens op een scherm kijk. Je hebt minder aandacht voor je omgeving en als je zelf iets moet uitzoeken, dwing je jezelf om op te letten op alles om je heen. En als… Lees verder »

Eva - eighty7

Heel handig dit! Ik raak zo vaak de weg kwijt 😉 Ik download zelf altijd de kaart van Google voordat ik ga; dan heb je ze ook offline 🙂

Sas

Dit klinkt erg handig dus bedankt voor de tip!

Maudgeniet.nl

Ah, een artikel vanuit Jan. Dat is leuk. En nog een heel handig artikel ook. Go Jan!

Marcella

Haha, lekker enthousiast Maud! 😉

19
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x