Marokko

Geuren, kleuren en markten in Marrakech

8 februari 2013

Marcella in Marrakech, Marokko

Ik werd dertig en dat besloten te vieren met een gave stedentrip. Dat werd een stedentrip Marrakech! Lees meer over deze intrigerende stad!

Vrolijk gekleurde mozaïeken, kruidige geuren, een groot plein met slangenbezweerders, dwalen door zogenaamde soeks, de mystieke sfeer van Duizend-en-één-nacht: dat leek ons wel wat! Omdat ik (Marcella) dertig werd hadden we wat te vieren en boekten we een ticket naar het mystieke Marrakech.

Na een kleine vier uur vliegen kwamen we aan op de moderne luchthaven van Marrakech. We vulden het immigratieformulier in, wachtten ruim een uur op een stempel en vertrokken richting uitgang. In de aankomsthal werden we al opgewacht door onze taxichauffeur met een bordje met de naam van onze riad, een traditioneel Marokkaans huis. Als een echte heer nam hij mijn koffer direct over. In een grote luxe auto bracht hij ons steeds dichter bij de hectische stad. Brommertjes, mensen midden op straat, veel andere auto’s, maar geen duidelijke verkeersregels: het was één mierenhoop.

Een wereld van verschil

Toen we eenmaal afgezet werden en lopend verder moesten, was het verschil tussen Nederland en Marokko direct duidelijk. Het leek alsof de tijd hier al decennia lang stil had gestaan. Onze bagage lag in een houten kar met één wiel, geduwd door een man omhuld met een laagje rode stof. Achter hem aan doken we in kleine straatjes van een meter breed met huizen vol scheuren en gaten. Langs ons heen scheurden brommertjes en fietsers en we passeerden karren afgeladen met sperziebonen die werden voortgetrokken door ezeltjes. Het straatje was vol met handelswaar en mensen. En dit was een van de grotere hoofdstraten van de stad…

Souk in Marrakech, Marokko

Een kleurrijke riad

Na acht keer links en zes keer rechts kwamen we uiteindelijk bij onze moderne riad terecht. Na de weggestopte entree te hebben ontdekt, kwamen we op een ruime binnenplaats met lichte wanden, bloemen in allerlei kleuren, keurig gesnoeide boompjes en een fontein met rozenblaadjes. Onze kamer had een eigen entree met een enorme kroonluchter, sofa en prachtige muurschildering van een pauw. Onze slaapkamer was ruimer dan de woonkamer thuis en voorzien van een enorm bed met houtsnijwerk, een sofa, een paar antieke kastjes en een enorme badkamer met kleurige muurschilderingen en vele versieringen. Een waar paradijs verstopt in een doolhof van smalle rode straatjes.

Dwalen door de soeks

Een minuutje lopen vanuit onze riad en we stonden op het beroemde Djemaa el Fna-plein, dat volstond met eetstalletjes, slangenbezweerders en allerlei koopwaar. Vanaf het plein dwaalden we door de soek, een Arabische markt, met stalletjes met lampen, leren riemen en tassen, vele soorten kruiden, traditionele Marokkaanse kleding en sieraden. Smalle straatjes die stonken naar leer en de uitlaatgassen van de vele brommers die vlak langs je heen scheurden. Af en toe keek je opeens naar een tafereeltje waarin een kunstenaar van ijzer de mooiste voorwerpen maakte, inclusief glas-in-lood voor de prachtige lampen.

Maar lang kijken is in Marrakech uit den boze. Voor je het weet krijg je allerlei opdringerige verkopers achter je aan die iets voor een belachelijk hoge prijs willen verkopen. Afdingen is dus niet voor niets normaal. Onze handgemaakte lamp werd aangeboden voor ruim €100,- waarna we flink onderhandelden en hem voor €25,- kochten. Nog best prijzig voor Marokkaanse begrippen, maar wij vonden het waard.

Koranschool in Marrakech

Iconische gebouwen

Marrakech is een beleving op zich. Het verschil met Nederland is zó enorm dat je elke keer een nieuwe ontdekking doet. Wij zaten graag op een (dak)terras en lieten ons verbazen door wat er om ons heen gebeurde. Ook zijn er een aantal mooie bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, zoals de oude Koranschool Ben Joesoefmadrassa, de overblijfselen van het oude El-Badipaleis, de Marjorelletuin van Yves Saint Laurent, de Saaditombes en de Koutoubia-moskee die overal bovenuit torent. Al waren we ook wel weer snel uitgekeken bij deze toeristische trekpleisters: op de bonnefooi door Marrakech lopen is eigenlijk veel interessanter.

Eenmalig Marrakech

We vonden het beiden bijzonder om Marrakech te ontdekken, maar terug naar deze stad hoeven we niet. Ik denk dat we voor een positievere indruk van Marokko beter een rondreis door het land hadden kunnen maken. We waren nu een paar dagen in de krioelende stad waar het steeds vervelender werd om alle verkopers af te weren. We vallen natuurlijk ook goed op tussen de Marokkanen. Eenmaal buiten de stad of in kleinere plaatsen levert dit ongetwijfeld een heel andere ervaring op. Tel daarbij op dat je het prachtige Atlasgebergte ook kunt bewonderen of lekker kunt flaneren aan de kust in Essaouira. Deze plekken liggen vlakbij Marrakech, dus een bezoek aan deze plaatsen en Marrakech is met een trip van vier of vijf overnachtingen prima te combineren.

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
5 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties

Lijkt me een hele mooie manier om je 30e verjaardag te vieren!

margreet pruis

Hoi Marcella, leuk geschreven ! Wij gaan in december 8 dagen een rondreis maken in Marokko, ik ben erg benieuwd ! Mooie foto’s ! Heb je nog een tip voor Marrakech ?

margreet pruis

Dankje Marcella, het staat genoteerd ! Lekker eten op een dakterras, dat klinkt goed ! Intussen heb ik je andere blogs ook gelezen en heb er wel zin in…duurt nog 6 weken jammer genoeg !

5
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x
()
x