Een collega vroeg me onlangs wat de meest drastische verandering in mijn eetpatroon is, waardoor ik zoveel af viel. Dat is naast de suikervrije koeken, meer fruit eten en de (groene) smoothies toch echt de warme havermoutpap.
Als kind at ik vaak Brinta, maar toen ik het eens at toen ik ziek was wilde ik het daarna nooit meer eten. De structuur stond me ontzettend tegen. Toen ik las over de vele voordelen van havermoutpap dacht ik dat het ook niets voor mij zou zijn. Toch wilde ik het eens proberen, en het werd al snel mijn favoriet. Erg voedzaam, gezond én lekker. Ik denk dat er twee groepen zijn: haters en lovers. Deze blog met mijn favoriete recept en tips is dan ook voor de laatste groep.
Nodig:
- 250 ml soyamelk
- 5 eetlepels havermout
- 2 theelepels kaneel
- handje rozijnen
- handje noten
- kleine appel
Kook de melk samen met de havermout en kaneel op een middelhoog vuur. Roer af en toe door met een lepel om het vormen van vellen te voorkomen. Als de melk gaat koken zal de pap langzamerhand indikken. Het is dan belangrijk dat de pap niet aan de bodem gaat vast koken. Af en toe roeren dus, en het gas wat lager zetten. Maak intussen kleine blokjes van de appel. Als de havermoutpap ingedikt is giet je deze bovenop de appel in een kom. Daarop strooi je dan de nootjes en rozijnen. Yum!
Als variatie kan je blauwe bessen en wat kokos rasp on top doen. Of de blauwe bessen mee koken met de havermout en melk, zoals ik gisteren deed. Ik had toen nootjes en cacao nibs on top. Uiteraard kan je ipv de appel ook anders fruit bij de havermout doen, maar ik vind de combinatie met banaan of kiwi persoonlijk niet zo lekker. Met peer dan weer wel. Eet smakelijk!
Maak je dit in de ochtend of ’s avonds al? Hoeveel tijd ben je er mee kwijt? Het klinkt namelijk wel erg lekker!
Ik ontbijt vaak met cruesli of een smoothie. Op school pak ik dan meestal nog een mantou of een gekookt ei (op school worden 3 maaltijden aangeboden, erg fijn).
Ik maak dit ’s ochtends, maar het kost wel aardig wat tijd (kwartier) dus ik maak het alleen als ik thuis werk of in het weekend. Door de weeks eet ik overnight oats of mijn smoothies.
Ontbijten met cruesli deed ik erg lang, maar nu nooit meer omdat ik dan toch weer snel trek heb. Ik had dan ook wel de variant met aardig wat suiker, maar dit bevalt me gewoon ook beter zo.
Heeeeerlijk! Ik ben een lover 🙂
Die soyamelk is echt een goeie, ik probeer het ook steeds meer te drinken. En rijstmelk, drink je dat weleens? X
Ik drink soyamelk eigenlijk nooit, ik bereid er alleen mijn eten mee. En dat geldt ook voor rijstmelk. Als is die laatste meer favoriet in de blender, de havermoutpap blijft er wel erg dun mee…
Dit ga ik zeker eens proberen. Klinkt lekker en gezond!
Vanochtend heerlijk ontbijt gehad. Wat en goede tip!
Klinkt goed, fijn dat je ervan genoten hebt!