Personal

Ergernissen tijdens vakantie

9 april 2017
Marcella, Oslo

Bij reizen horen ergernissen. Al een tijdje terug werd ik geïnspireerd door het artikel op Your Travel Guide Online. Hoog tijd om lijstje met de ergernissen tijdens vakantie met je te delen!

Leeg vliegtuigMensen die zich niet aan de regels houden

Op de luchthaven begint het al. Juist degene voor jou heeft nog een flesje water of een te grote verpakking van ’t een of ander bij zich. Je zou zeggen dat die regels voor de vloeistoffen in je handbagage toch duidelijk moeten zijn… Ook op andere plekken zie je dat mensen zich niet aan de regels houden. Zo stonden er in Yellowstone National Park overal bordjes dat je de paden niet mag verlaten én dat je niet met je handen in de thermische pools mag. Beide overtredingen zagen we continue om ons heen. Luisteren is lastig.

Knieën in je rug of mensen die je stoel naar achteren trekken

Het is onwijs vervelend dat iemand keihard zijn knieën in je rug drukt, maar nóg vervelender vind ik het dat je totale stoel naar achteren wordt getrokken omdat er iemand naar het toilet wil. Als al eens een poging tot slapen doe, dan ben ik direct klaar wakker. Voor meer comfort kiezen we af en toe een stoel met meer beenruimte. Zo kunnen we toch wat comfortabeler zitten. Al was die ene vlucht naar Toronto vlakbij de toiletten niet zeker niet ideaal, omdat er continue iemand naast ons stond te kijken/mee te lezen/mee te kijken…

Jan en Marcella, Peyto Lake, Alberta, CanadaMensen die elkaar geen ruimte geven

Natuurlijk zoeken toeristen de allermooiste plekken op, dus het kan er nog wel eens druk zijn. Bij Peyto Lake was het té druk op het viewing platform. Er was een stel die een bruidsshoot deed, zodoende was het uitzicht beperkt. En dus voelde ik continue ellebogen tegen me aan, en werd er af en toe tegen elkaar gesnauwd. Gelukkig had Jan gezien dat we een stukje naar boven konden klimmen voor een nóg mooier uitzicht. Hier waren we maar met z’n viertjes.

Marcella Spinoza LeeuwardenOp zoek naar een restaurant met vegetarische gerechten

Ik ben geen makkelijke eter, want ik eet amper vlees en geen vis. Op reis kies ik altijd op safe een vegetarisch gerecht. En dat is best wel eens zoeken. Gelukkig gaat het steeds beter, want er zijn steeds meer restaurants met vegetarische gerechten. Maar we hebben wel eens urenlang moeten zoeken naar iets eetbaars… Zoals in Honfleur waar ze nogal dol zijn op vis, maar ook in Edinburgh en Rome kwamen we twee keer bij hetzelfde restaurant uit omdat we geen zin meer hadden om te zoeken. Vaak zoeken we vantevoren uit waar we lekker kunnen eten. Scheelt ter plekke een hoop gezoek!

Jan en Marcella, Johnston Canyon, Banff National Park, Canada

Regen, regen, regen

In de Rockies troffen we dagenlang regen. In de Johnston Canyon hadden we er nog niet eens veel last van, en dus genoten we volop van het helderblauwe water. Toch wilden we niet verder reizen voordat we Moraine Lake en Lake Louise hadden gezien. Gelukkig troffen we aan ’t einde van de dag nog goed weer!

Bij Milford Sound in Nieuw-Zeeland tref je altijd regen. De mistflarden geven de fjorden een mysterieuze uitstraling!

Algonquin Provincial Park, Canada

Algonquin Provincial Park

Of juist téveel zon

Wat mij betreft is er niet snel teveel zon. Maar eerlijk is eerlijk, elke dag meer dan 30 graden terwijl je vanalles wilt zien en doen is best pittig. Daar hadden we tijdens onze roadtrip Oost-Canada wel last van in de steden, maar ook in Algonquin Provincial Park hadden we het moeilijk. We konden nergens verkoeling vinden, dus de warmte bleef op ons plakken. Het koele ondergrondse stelsel in Montreal was dus best een uitkomst!

Rotorua, New ZealandDoen alsof ik níet Nederlands ben

Ik vind het meestal gezellig om een praatje te maken als ik Nederlanders tref. Lekker kletsen over je reis en inspiratie op doen. In de loop van de jaren hebben we zo al heel wat mensen ontmoet. Soms weet je echter direct dat je je mond beter dicht kunt houden. Dan tref je een stel eigenwijze Hollanders waar je liever even niet bij wilt horen. Snel de andere kant op lopen dus 😉

Minder gastvrij in eigen land

Op reis worden we eigenlijk altijd gastvrij ontvangen. In Nieuw-Zeeland is iedereen altijd vriendelijk, in Amerika zijn de mensen ontzettend gastvrij en ook in Canada is iedereen behulpzaam. Ondanks de taalbarriére hielp iedereen ons goed in Cuba, en dan hebben we van de vriendelijke Aziaten nog amper iets gezien. Terug in Nederland valt het altijd even tegen. Als je op Schiphol een broodje koopt wordt het wisselgeld in je hand gesmeten of je krijgt geen antwoord op je vraag. Toch altijd een flinker overgang. Jammer!

Meer leuke artikelen!

Wat zijn jouw ergernissen tijdens vakantie?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Janneke 9 april 2017 at 08:32

  Haha, heel herkenbaar allemaal! Maar in Milford Sound regent het niet altijd hoor. Wij hebben prachtig weer gehad daar 🙂 kans is wel groot dat je er regen treft aangezien het er iets van 200 dagen per jaar regent, las ik ergens.

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:59

   Super dat jij wél goed weer trof in Milford Sound. Er valt zo’n 80 meter regen per jaar las ik ergens. Wel heul veel!

 • Reply Minke Wink 9 april 2017 at 08:35

  Hahah dit is zó herkenbaar!! 🙂

 • Reply Co 9 april 2017 at 08:59

  Heel herkenbaar! Ik ben gelukkig een makkelijke eter, dus dat scheelt wel 😉 Ik heb wel een hekel aan mensen die non stop selfies maken met hun Ipad en verder niet naar de omgeving kijken.

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:00

   Dat was een goeie toevoeging geweest nog. Al die nep fotografen die overal in de weg staan en niet op de omgeving letten!

 • Reply Shirley 9 april 2017 at 09:25

  Haha, herkenbaar allemaal. Ik probeer me er steeds minder druk om te maken, maar dat is niet altijd makkelijk. Mijn kleine persoonlijke ergernis: mijn vriend wil altijd alle bordjes lezen, maar hij leest zo traag 😉

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:01

   Ik probeer me er ook niet druk om te maken, zonde van de energie. Maar soms wil dat niet goed helaas. Ik moest wel lachen om jouw ergernis. Herkenbaar! Jan wil altijd plattegronden bestuderen, ik wil er gewoon naartoe. Uiteindelijk heeft Jan er altijd baat bij dat hij weet waar we naartoe moeten, en ik niet 😉

 • Reply Marcel 9 april 2017 at 09:33

  Wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren! Wie heeft ze niet hè? De voorlaatste is zo herkenbaar, ik ga dan ook liever de andere kant op. Mijn allergrootste ergernis is momenteel; mensen die voor je gaan staan als je een foto wilt maken. Zien ze nou echt niet dat je een camera vasthebt? Het weer hebben we helaas geen invloed op, we zullen ons erbij neer moeten leggen.

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:02

   Ja, leuke inspiratie Marcel! Mensen die in de weg blijven staan zijn inderdaad ook irritant. Alsof ze gewoonweg niet om zich heen kijken. Grrr! 😉

 • Reply Sabine 9 april 2017 at 15:43

  Herkenbaar! Die laatste ben ik een beetje nerveus voor voor als we straks weer even 2 weekjes in Nederland zijn. Colombianen zijn bijzonder vriendelijk, beleefd en gastvrij, dus dat zal wel even een kleine cultuurshock worden haha. Ik kan me ook wel ergeren aan te luidruchtige Amerikanen, buiten de VS dus. Heb ik in diverse landen al meerdere irritaties van gehad.

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:03

   Ohja, dat zal zeker weer even wennen zijn in Nederland. Hopelijk wordt je gewoon goed ontvangen. Ik heb van de Amerikanen niet vaak last eigenlijk, van de Duitsers wel. Apart volkje 😉

 • Reply Martijn 9 april 2017 at 21:07

  Top! het is alsof wij ons zelf horen praten. Met name nederlanders in het buitenland vermijden, blijft voor ons een sport 😉

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:03

   Soms best topsport, want je komt die Nederlanders overal tegen 😉

 • Reply Narelle | wegvanhetnoorden.nl 10 april 2017 at 09:08

  Haha herkenbaar! Ik vind vooral regen altijd erg jammer, ook al weet ik wel dat je er helemaal niks aan kunt doen 😉

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:04

   Als het regent ben je een stuk beperkter. Blijft vervelend, ook al kan je er inderdaad niets aan doen. Gelukkig valt het aantal regendagen tijdens een reis tot nu toe best mee * klopt af *

 • Reply Kelly 10 april 2017 at 11:59

  Heel herkenbaar! Mijn grootste ergernis zijn vooral mensen die in de weg staan wanneer ik een foto wil maken. In Thailand werd ik echt stapelgek van groepen Japanse en Chinese meisjes die complete fotosessies hielden voor mijn beeld. Ze hebben totaal niet in de gaten dat er nog meer mensen op aarde rondlopen. Ik eet ook geen vlees, maar vis (dat scheelt wel). Het is inderdaad niet altijd even makkelijk om een fatsoenlijk restaurant te vinden waar je vegetarisch kunt eten. In Azië is dat meestal geen probleem, maar in Afrika wel. Ze vragen altijd standaard of ik wel kip eet!? Uhh…nee. Dat is ook vlees.

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:07

   Ja, de mensen die in de weg staan, die had ik zeker ook in dit lijstje kunnen opnemen. Zo irritant 😉 Ze lijken het ook gewoon totaal niet door te hebben dat er meer mensen zijn die interesse hebben in een bezienswaardigheid. Beetje jammer!

 • Reply Wanda 10 april 2017 at 19:15

  Oh wat herkenbaar dit joh! Misschien moet ik er ook maar eens een artikel aan wagen! Ja, Nederlanders en gastvrij… dan kunnen we van buitenlanders nog een hoop leren!

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 20:08

   Leuk, maak er vooral ook een artikel van Wanda! Ik word steeds nieuwsgieriger naar de Aziatische gastvrijheid. Ze zijn er daar echt heel goed in!

 • Reply Trees Rotteveel 11 april 2017 at 14:59

  Leuk artikel! Ik loop ook het liefst om de eigenwijze mensen heen.

 • Reply Lotte 12 april 2017 at 13:43

  Mijn grootste ergernis is en blijft jouw eerste puntje: mensen die met flash foto’s trekken van dieren, schaamteloos afval achterlaten, hun kinderen aanmanen op het hek te gaan staan of over het hek te klimmen voor een mooiere foto, die op tempels klauteren, die in korte shortje en bikinitopje een kerk bezoeken… Je ziet het een kruising tussen respectloos en zich niet aan de regels houden. Op nummer twee staan voor mij van die mensen die in al tien minuten staan aan te schuiven in de wachtrij voor de metaaldetector en pas als ze aan de beurt zijn, op hun dooie gemakje beginnen hun riem uit te doen en hun zakken leeg te maken. Om dan sowieso toch nog te “biepen”. 😀

  • Reply Marcella 14 april 2017 at 13:56

   Wat jij noemt vind ik ook zeker het meest vervelend. Respectloos gedrag en inderdaad zo traag zijn dat je iedereen ophoudt. Maar toch gaan we gewoon weer vrolijk op reis Lotte 🙂

   • Reply Lotte 14 april 2017 at 15:04

    Natuurlijk, die paar kleine ergernissen wegen niet op tegen al het moois!

 • Reply Shamira | Kompas 24 13 april 2017 at 04:25

  Alles is herkenbaar, maar gelukkig troffen wij het met de zon bij Milford Sound 🙂 Verder is de Chinese toerist voor mij nu officieel een ergernis haha. Die mensen doen complete fotosessies en geven anderen geen kans om ook even een foto te schieten.

  • Reply Marcella 14 april 2017 at 13:57

   Fijn dat jullie zon troffen bij Milford Sound! Ik las al meer reacties van mensen die het er goed troffen. Gelukkig!
   De Chinees is inderdaad irritant, maar de Duitser bevindt zich ook altijd in mijn irritatie zone. Tsja, we moeten maar vooral genieten!

 • Reply Linda | travellersoftheworld 14 april 2017 at 19:33

  Ik erger mij altijd heel erg aan het niet aan de regels houden, hoe moeilijk is het nou om gewoon je mond te houden als je ergens stil moet zijn. Of foto’s maken met flits waar het niet mag, afval achterlaten. Foto’s maken waar het uberhaupt niet mag, echt houd je gewoon aan de regels. Verder vind ik Chinezen op reis gewoon echt irritant. Dan wil je even heel snel een foto maken van iets en dan gaan eerst 100 chinezen een uitgebreide fotoshoot houden, niemand die je even snel tussendoor laat, hoe lang je er ook staat. Dan heb ik nog niet gesproken over de kwade blik die ik kreeg toen ik vroeg of ze stil wilde zijn in een grot waar dat moest, zij schreeuwden gewoon. Tja, wij waren totaal geen vrienden toen op reis. Bij een korte vlucht vind ik vliegtuigstoelen die naar achteren gaan heel vervelend, je hebt dan al heel weinig ruimte, dan al helemaal niet meer.

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 16:29

   Tsja, allemaal heel herkenbaar… Het niet aan de regels houden én in de weg staan als iemand een foto wil maken zijn zeker heel irritant. Ik vind Chinezen niet altijd leuk, maar Duitsers zijn buiten NL en Duitsland ook niet altijd aardig.

 • Reply Rieneke 30 april 2017 at 16:08

  Als ze ergens de regels heel goed kunnen negeren, dan is het China wel. Op heel veel plekken staat er zelfs een agent met fluitje de hele dag mensen terug te roepen. In Zhangye was de situatie zelfs zo gevaarlijk en de persoon oost-indisch doof, dat er even een steen gegooid werd…

  • Reply Marcella 1 mei 2017 at 09:53

   Dat klinkt behoorlijk apart! Ik hoor vaker van dit soort verhalen over China. Ik ben er heel benieuwd naar, vooral vanwege de bizar mooie natuur. Maar de mensen lijken me vooral heel apart 😉

  Leave a Reply