Personal

Een ouderwets spel is altijd een goed idee

20 juli 2018

Eigenlijk speel ik het te weinig: een ouderwets spel. Toch is het juist heerlijk om even niet online bezig te zijn, maar met elkaar en te gaan voor de winst. Ideaal om mee te nemen op vakantie om je te vermaken! Ik zet een aantal favoriete spellen op een rij!

Rummikub

Rummikub

Wie is er niet groot mee geworden? Het spel blijft leuk: het simpel aanleggen van blokjes, en vooral ook een strategie uitpuzzelen om net die ene blokjes kwijt te kunnen. Het ombouwen van het hele veld terwijl het toch nét niet lukt wat je van plan was blijft hilarisch. Als je het samen speelt is het soms lang wachten om de eerste 30 kwijt te kunnen, en je pakt er best vaak een blokje bij omdat je anders niet verder kunt. Toch is blijft het spel altijd spannend. Wie zou de joker hebben en kan ik m’n laatste blokje kwijt? Ik won de laatste keer, dus ik verwacht binnenkort een revanche van mijn lief.

Speel Rummikub!

Kolonisten dobbelspel

Kolonisten dobbelspel

Deze versie heb ik vaker dan de originele Kolonisten van Catan gespeeld. De reden is simpel, bij Kolonisten dobbelspel speel je met z’n tweetjes en dat kan nou eenmaal vaker. Ook neem je ‘m gemakkelijk mee op reis. Bij dit spel speel je met 6 dobbelstenen om verschillende grondstoffen te krijgen. Met deze stoffen ‘bouw’ je wegen, dorpen of steden. Je moet eerst wegen bouwen om bij de dorpen en steden te kunnen komen. Ook kan je ridders ‘bouwen’, een soort jokers die je later in ’t spel kunt omwisselen voor een andere grondstof. Het is een kwestie van mazzel wat je dobbelt, dus het spel blijft altijd spannend. Het spel duurt ongeveer drie kwartier, dus het is prima vermaak.

Speel Kolonisten dobbelspel!

Koehandel

Koehandel

Een hilarisch spel waarin je handelt in beesten en bluft over je budget. Om en om ben je handelaar en heb je een beest in de verkoop. Aan de anderen de kans om te bieden op een kip, schaap of paard. Bij vier van dezelfde soort is je set compleet, het doel van het spel is om zoveel mogelijk sets te sparen, liefst ook met de duurdere beesten. Zo betaal je met wat mazzel weinig voor een luxe paard of soms belachelijk veel voor een simpele kip om je collectie compleet te maken. Een leuk spel wat je het liefst met meer mensen speelt, dan wordt het bluffen spannender. Er is overigens ook een versie die je wel samen kunt spelen, dat is Koehandel Master. Dat spel zit net even wat anders in elkaar.

Speel Koehandel!

Skip-bo

Hét spel wat we meenemen op allerlei reizen en het steeds niet speelden. Sinds onze camperreis West-Canada zijn we verslaafd. Je krijgt bij de start van het spel een stapeltje met 20 kaarten. Deze moet je weg spelen in de stapels van 1 tot en met 12. Soms is dat heel lastig, een andere keer heb je mazzel en gaat het vrij snel. Dat onvoorspelbare maakt het een erg leuk spel. En omdat het tussen de 30 en 45 minuten duurt, is het prima om ‘even’ te doen. Of meteen maar een paar keer want het spel is best verslavend. Voor onze reis naar Zuid-Frankrijk ligt Skip-bo alweer klaar, ik heb nu al zin in deze leuke uitdaging!

Speel Skip-bo!

Ticket to ride

Een spel wat je niet zomaar meeneemt in je koffer want het is best groot. Ga je met de auto op reis? Probeer er dan wat ruimte voor te maken. Ticket to ride is een erg leuk en verrassend spel. Het werkt met routes die je moet leggen met je wagonnetjes. Hoe meer routes je legt, hoe meer punten je scoort. Als je de juiste kleur kaart krijgt, en dat is soms best een uitdaging. Je kunt anderen ook pesten door bepaalde knooppunten te blokkeren. Of je je doel haalt, daar ben je dus nooit zeker van. Spannend tot het einde want dan wordt pas duidelijk welke routes gehaald zijn én wie de winnaar is! Wij hebben Ticket to Ride Europe, maar je kunt het spel ook spelen in andere werelddelen.

Speel ticket to ride!

 

Welk ouderwets spel vind jij leuk?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
7 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Leuk! Wij hebben een paar maanden geleden Game Night geïntroduceerd. Met vrienden speel ik dan een avond lang spelletjes. We speelden al Exploding Kittens, Cards Against Humanities en Pandemic. Wil nu misschien Kolonisten of Carcassone aanschaffen.

Yvon

CAH is wellicht wat lastiger omdat er veel culture verwijzingen in zitten naar de V.S. (het komt oorspronkelijk uit de V.S.). Sommige verwijzingen snap ik niet meteen, dus als je weinig van de Amerikaanse cultuur weet wordt het helemaal wat lastiger. Daarnaast moet je van zwarte humor houden, hence the name.
Pandemic is leuk omdat je dan als een team tegen het spel speelt en van het spel moet proberen te winnen.

Esther

Spelletjes vind ik ontzettend leuk! Wij hebben rummikub (de reisversie), kolonisten, barricade, risk, scrabble en backgammon. Voor de rest veel moderne spelletjes. Nu zijn we fan van koeienkoppen (take 5)!

[…] Rummikub – vanaf 7 jaar Spannend spel met cijfers, er is ook een juniorversie van, review door Marcella Molenaar. […]

7
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x
()
x