Nederland

City Guide Leeuwarden

5 maart 2015
Marcella de Walrus, Leeuwarden

Leeuwarden is nog een weekje mijn stad. Ik ben er als student gaan wonen en heb er 10 jaar met veel plezier gewoond. Maar nu is het tijd voor een volgende stap en ga ik verhuizen naar Groningen. Ik heb diverse keren geschreven over leuke hotspots in mijn stad. Maar, wat is er verder eigenlijk te doen in Leeuwarden?

Prinsentuin Leeuwarden

Prinsentuin Leeuwarden

Ontspannen in Leeuwarden doe je in de Prinsentuin. Dit park is al in 1648 aangelegd. De Prinsentuin ligt aan de rand van het centrum, maar is met mooi weer het middelpunt van de stad. De Prinsentuin zit vol zonaanbieders en de kade ligt vol met bootjes. In het hart van het park vind je De Koperen Tuin waar je lekker kunt lunchen of genieten van een fijne hightea. In de zomer zijn er vaak events, dus kijk vooral ook even in de agenda met Prinsentuinconcerten of er wat leuks te doen is tijdens jouw bezoek aan de stad.

Oldehove, Leeuwarden

De hoogte in op de Oldehove en de Achmea toren

De Oldehove is het meest kenmerkende gebouw van Leeuwarden (foto). Al valt de felrode rand van de hoge Achmeatoren meer op in het donker als je op de stad af rijdt. Met de bouw van de Oldehove is al in 1529 gestart. De toren staat scheef, zo’n 1,68 meter in noordwestelijke richting. De toren is 40 meter hoog en kan je beklimmen. Bovenop is een glazen plateau met zicht op het Oldehoofsterkerkhof. De Achmeatoren is met 114,6 meter hoog en 26 verdiepingen het hoogste gebouw van Leeuwarden. Vanaf de bovenste verdieping kan je flink ver kijken bij helder weer. Iedere tweede zaterdag van de maand kan je de stad vanaf grote hoogte bekijken. Kaartjes koop je bij Visit Leeuwarden.

Zaailand, Leeuwarden

Musea

Leeuwarden heeft ook een aantal goede musea. Zo kan je onder andere terecht bij het Keramiekmuseum Princessehof, het Natuurmuseum Fryslân, Historisch Centrum Leeuwarden of het Fries Museum. Die laatste staat nog hoog op mijn wishlist, omdat het museum in 2013 opnieuw geopend is. Ik ben erg benieuwd naar de collectie en het imposante gebouw, dus ik ga zeker een bezoek brengen aan het museum. Kijk vooral ook even bij het overzicht met musea.

Min 12, Leeuwarden

Hotspots in Leeuwarden

Ik schrijf regelmatig over mijn favoriete hotspots in Leeuwarden. Zoals een goeie koffie of heerlijke champagnethee bij Andere Koffie, het enorm fijne terras bij De Walrus en natuurlijk het overheerlijke schepijs van Min 12. Keuze genoeg voor leuke zaakjes om even bij te komen met een hapje en een drankje of een goed diner. Kijk vooral even bij mijn hotspots met mijn favorieten in Leeuwarden. Eet smakelijk!

Leeuwarden, Friesland

Winkelstraten

Winkelen kan je goed in Leeuwarden. De bekendste ketens vind je op de Nieuwe Stad. Aan de zonzijde heb je hier fijne terrasjes, je kunt bijvoorbeeld heerlijk lunchen bij Het Broodhuys. Leuke winkels vind je op de Voorstreek, de Wirdumerdijk, het Naauw, de Peperstraat en de Sint Jacobsstraat. En dan is er ook nog winkelcentrum Het Zaailand. Ook de voormalig leukste winkelstraat van Nederland vind je in Leeuwarden, de Kleine Kerkstraat ontving namelijk meerdere keren de titel.

Varen in Leeuwarden
Varen in Friesland

Varen door de grachten

Vorig jaar gingen we Friesland ontdekken met een boot. Het was erg leuk om Leeuwarden eens op een heel andere manier te zien. We vaarden met onze sloep door de grachten van het centrum. Bij Onder de Kelders in Leeuwarden legden wij aan en dronken een drankje op het terras. Daarna vaarden we een flink stuk om de stad heen en kwamen op plekken waar we nooit geweest waren. Van mei tot oktober kan je Leeuwarden met een Praamboot ontdekken. Inclusief gids die je vanalles vertelt over de stad.

De Groene Ster, Leeuwarden

De Groene Ster

Vlak buiten Leeuwarden vind je recreatiegebied De Groene Ster. In het gebied vind je stranden, zonneweiden, waterplassen, bos en wandelpaden. Een fijn rustig natuurgebied om de drukte van de stad even te ontvluchten. Het festival Welcome to the Village hier ook wordt gehouden. Schijnt een enorm tof festival te zijn, dus zeker iets om in de gaten te houden! En anders is het Promised Land Festival wellicht wat voor jou.

Events

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke events. In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad, dus er worden steeds meer activiteiten georganiseerd. Het Fries Straatfestival is een grote bekende in de regio, maar kijk vooral ook even op de activiteitenkalender voor alle events in Leeuwarden.

Meer leuks in Nederland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
15 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Morgaine

Het klinkt misschien gek, maar Leeuwarden trekt mij helemaal niet! En dat terwijl mijn opa geboren is ooit in Friesland, maar dan wat lager, Boijl – Wolvega gebied en dat gebied trekt dan weer wel, ik ben misschien niet zo’n stedenmens, maar meer een dorpenmens.

Wel hou ik van hele oude steden als Amersfoort en Amsterdam, Utrecht kan ook prachtig zijn. Ooit ben ik even in Leeuwarden geweest en het deed mij niets eigenlijk, maar dat is lang geleden. Misschien moet ik er weer eens een keertje heen met vernieuwde ogen.

maudgeniet

Wat leuk om te lezen Marcella. Ik ben nu al benieuwd naar jouw To do’s voor Groningen, hihi. Mijn zusje woont ook in Leeuwarden, dus ik zal haar deze post eens laten zien. Wedden dat ze er wat aan heeft!? 🙂

karlijntravels

Wat heb ik toch weinig gezien van mijn eigen land! Moet ik toch eens verandering in brengen en Leeuwarden klinkt erg leuk. Die eerste foto is trouwens geweldig!

eva - eighty7

Ik ben er nog nooit geweest; het lijkt me hartstikke leuk om met een bootje door de grachten te gaan 🙂

Maire

Eigenlijk is het nooit zo bij me opgekomen om naar Leeuwarden te gaan, maar ziet er toch wel gezellig uit zo!

1,5 jaar geleden zat ik tijdens de zomermaanden doordeweeks in Leeuwarden voor mijn werk. En ik moet zeggen: de stad heeft mij echt verrast! Gezellige terrasjes en parken, het was ook mooi weer die zomer. Voelde echt als vakantie in eigen land soms, na werktijd dan. En die ijszaak…goddelijk ijs hebben ze daar

Taina

Jaaa Leeuwarden! Ik wil nog altijd eens varen door de grachten. Misschien leuk voor in de zomer:) Verder kom ik ook graag in de Prinsentuin. Dat is een vaste prik met het bevrijdingsfestival.

Mariska

en wat te denken van Aqua Zoo. ook leuk! dierenpark

Wanda

Leeuwarden staat al een tijdje op mijn lijst om te bezoeken en hoewel het niet eens zo gek ver rijden is, komt het er steeds niet van! Dit voorjaar/zomer toch maar eens gaan doen want zo te zien is er genoeg te ontdekken! Wat winkelen betreft, de Folkingestraat in Groningen is nu verkozen tot leukste winkelstraat, dus je valt echt met je neus in de boter!

Trees Rotteveel

Het is een mooie stad! Ik heb er 8 jaar gewoond en woon nu in Ierland.

15
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x