Europa Outdoor Roadtrips

Zuid-Tirol: Oostenrijk in Italië

18 juli 2016
Ortisei, Südtirol

Mijn eerste kennismaking met Italië was op het eiland Sardinië. Een aantal jaar erna volgde een stedentrip Rome. Toen we plannen maakten voor een wandelvakantie in de Dolomieten leek het me dan ook tof om weer een stukje van Italië te ontdekken. We waren dan ook verrast dat de regio Zuid-Tirol eerder Oostenrijks oogt in plaats van Italiaans. En bijna iedereen spreekt er Duits in plaats van Italiaans. Ik vertel je hoe dat zit!

Zuid-Tirol is ook bekend onder de Italiaanse naam Alto Adige. Het is ’t zuidelijke deel van de landstreek Tirol en de meest noordelijke autonome provincie van Italië, onderdeel van de regio Trentino-Zuid-Tirol. Het gebied telt 503.000 inwoners op een oppervlakte van 7.400 km². De hoofdstad van de provincie is Bozen (Bolzano).

De regio is drietalig: zowel het Duits, het Italiaans als het Ladinisch (een nauw aan het Reto-Romaans verwante Romaanse taal) hebben een officiële status. Meer dan 66% van de bevolking is Duitstalig, ongeveer een kwart spreekt Italiaans en 4% van de bevolking, voornamelijk wonend in de Gherdëinavallei, spreekt Ladinisch. Bron: Wikipedia

Ortisei, SüdtirolHoe komt Oostenrijk in Italië?

Zuid-TirolNa de Eerste Wereldoorlog moest Oostenrijk grote delen land afstaan. Hierdoor werd Zuid-Tirol onderdeel van Italië. Wikipedia leert me dat Zuid-Tirol een autonome regio is: ‘Zuid-Tirol heeft de exclusieve wetgeving, die op bepaalde punten die van de Italiaanse staat overstijgt, met name wat betreft openbare ambten, onderwijs, ruimtelijke ordening, jacht en visserij, communicatie en transport’. De meeste mensen die we troffen spraken er Duits, de naamborden zijn meestal tweetalig en soms ook drietalig. Dat die derde taal Ladinisch is, daar zijn we ter plekke niet achter gekomen. Vooral in het noordelijkste deel van Zuid-Tirol zien de huizen er nogal Duits uit. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer je een Zuid-Europees gevoel krijgt. Bolzano is een best Italiaans stadje. Gelukkig zijn er wel overal goddelijke Italiaanse ijsjes, pizza’s en pasta’s te koop. Naast een groot assortiment schnitzels, dat dan weer wel.

In Zuid-Tirol liggen de zuidelijke Alpen, of, zoals ook wel genoemd, de Dolomieten, de Italiaanse uitloper van de Alpen. De hoogste bergen liggen voornamelijk rondom, op of aan de grenzen van Zuid-Tirol. Bron: Wikipedia

Vliegen op Venetië

Wij kozen voor een korte wandelvakantie in Zuid-Tirol omdat je er hoge bergen en prachtige natuur vindt. We vlogen naar Venetië, maar zagen niets van de stad. We reden vanaf daar in zo’n 3 uur omhoog naar het plaatsje Lajen, wat zo’n 30 kilometer boven Bolzano ligt. Hier overnachtten we in Unterkehrhof, in een fijn appartement (headerfoto). Vanuit hier hebben we wandelingen en daguitstapjes gemaakt in verschillende (berg)gebieden. Over onze wandelingen én route maak ik aparte artikelen, zodat je de Dolomieten goed leert kennen. Want deze kan zéker op je wishlist, het is een te gek gebied!

Meer over de Dolomieten!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Valei, Dolomieten

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Sabine 18 juli 2016 at 17:51

  Wauw die laatste foto: echt indrukwekkend! Heel interessant ook, ik vroeg me al af waarom het zo heet enzo. Ik houd enorm van Oostenrijk en aangezien dit er dus eigenlijk een soort van deel van is zou ik het absoluut geweldig vinden. Ben benieuwd naar de wandelingen die jullie hebben gemaakt!

  • Reply Marcella 18 juli 2016 at 19:57

   Gaaf hé Sabine, dat uitzicht! Ik vond de bergen ’t meest fascinerend, maar ook naar dit soort dalen kon ik urenlang kijken. Wauww! Als je van Oostenrijk houdt, vermaak jij je vast ook prima in Zuid-Tirol. Echt wat voor jou! Woensdag komt m’n artikel over de eerste wandeling online. Uiteraard met veeeeeel foto’s!!

 • Reply Stéphanie 19 juli 2016 at 19:49

  Nu ben ik nog nieuwsgieriger naar de wandelingen die jullie hebben gedaan! Op social media zag ik al een aantal prachtige natuur foto’s voorbij komen en dat smaakt naar meer 🙂 Leuk dat je in dit artikel ook iets vertelt over de geschiedenis enzo van het gebied. Heb ik weer wat geleerd!

  • Reply Marcella 19 juli 2016 at 20:49

   Morgen komt ’t artikel over de eerste wandeling online. Mét veel foto’s uiteraard! 🙂

 • Reply Maudgeniet.nl 19 juli 2016 at 20:18

  Eindelijk een blog over de Dolomieten! Kan niet wachten tot er meerdere posts online komen! 🙂

  • Reply Marcella 19 juli 2016 at 20:50

   Morgen kan je mijn tweede artikel verwachten Maud. Over de eerste toffe wandeling die we er maakten!

 • Reply ivonne 20 juli 2016 at 06:35

  Ik vind de Dolomieten echt een heerlijk gebied. Er is wat mij betreft maar één nadeel en dat is het wispelturige weer. Het is echt een aanrader en ik ben benieuwd wat jullie daar nog meer zagen!

  • Reply Marcella 20 juli 2016 at 08:12

   Wij hadden het soms wat té warm in de Dolomieten. Op een maandag met 35 graden door het centrum van Bolzano lopen was wel wat te gek 😉 Maar een wandeling in de bergen was prima te doen. Als je een stuk hoger zit koelt het al senl zo’n 10 graden af. Heerlijk! Vandaag staat het eerste artikel over wandelen in de Dolomieten online!

 • Reply Caro Cools 20 juli 2016 at 08:51

  Wauw wat een foto’s, het ziet er echt schitterend uit! En van die derde taal had ik ook nog nooit gehoord…

  • Reply Marcella 20 juli 2016 at 19:20

   Ik had er ook nog niet van gehoord Caro. Ter plekke vroegen we ons dan ook af wat het voor taal was 😉

 • Reply anto 23 juli 2016 at 16:39

  Ik vind Zuid-Tirol echt een aanrader, inderdaad een stukje Tirol en een stukje Italië. Zelf noem ik het graag de Oostenrijkse bergen en de Italiaanse keuken 🙂

  • Reply Marcella 24 juli 2016 at 18:36

   De perfecte combi hé, de Oostenrijkse bergen & Italiaanse keuken! Ik wil er graag eens naar terug, en ben pas thuis, haha 😉

 • Reply Wanda 25 juli 2016 at 15:28

  Ja, dit is echt een regio waar we zeker nog eens naar toe willen! We zijn er ooit door heen gereden en vonden het toen al ontzettend indrukwekkend maar ik wil er zeker nog eens een week of 2 naar toe om de regio echt goed te leren kennen!

  • Reply Marcella 25 juli 2016 at 22:16

   Een week of twee kan je met gemak uittrekken voor Zuid-Tirol! Wij waren er nu krap 6 dagen, en ik zit nu met heimwee thuis. Wat is de natuur er gewéldig gaaf! Je kunt er prachtig wandelen en genieten van indrukwekkende vergezichten. Echt een aanrader Wanda!

 • Reply Ester 1 augustus 2016 at 22:59

  Gelukkig is het eten er wel wat diverser dan in het Oostenrijkse Tirol 🙂 De taalgrens loopt trouwens redelijk strak door de regio, in bepaalde steden praat men liever Duits, in andere steden liever Italiaans. Mooie foto’s Marcella!

  • Reply Marcella 2 augustus 2016 at 09:13

   Ik ken alleen Salzburgerland, dus ik wist niet dat Zuid-Tirol meer divers is qua eten 😉 We hebben er heerlijk Italiaans gegeten. Als ik de foto’s zie krijg ik heimwee. Heb je mijn artikelen over de wandelingen al gespot?

  Leave a Reply