Groningen Nationaal Park Nederland Outdoor Video

Zeilen met de Wierumer Aek over het Lauwersmeer

24 april 2016
Wierumer Aek

Ik wist niet of ik zeilen wel leuk zou vinden. Ik heb snel last van wagenziekte en ook op boten voel ik me niet altijd top. Toch wilde ik het proberen, en dus hees ik me tijdens het bloggersweekend in november in nogal wat laagjes kleding. Het was koud en guur en er stond een straffe wind. Als Michelin-vrouwtje stapte ik aan boord van de Wierumer Aek. Op naar het avontuur!

Wierumer Aek, Nationaal Park Lauwersmeer

Een stukje geschiedenis… Op 5 maart 1883 was het een stralende dag. De mannen van het dorpje Moddergat maken zich klaar om met hun vissersboten uit te varen richting Waddenzee. Deze keer varen ook de kinderen mee. Tegen de avond verschijnt er een zwarte lucht vol hagel- en sneeuwbuien. Zelden werd de Noordzee zo snel een kolkend, woedend monster, met golven die tot 20 meter hoog werden opgezweept. Stuk voor stuk kapseizen de schepen. Het woeste water zorgt ervoor dat bijna alle mannen én kinderen van Moddergat omkomen. Alleen Gerben Basteleur wist zijn hoofd boven water te houden dankzij een luchtbel die ontstond in de romp van zijn gekapseisde schip. Uren later wordt bevrijd op Schiermonnikoog.

De zeilen heisen

Dit heftige verhaal wordt ons verteld als we nog maar net aan boord zijn. Dat is even slikken… Gelukkig zeilen wij over het Lauwersmeer, waar een stuk minder golven zijn dan op de Waddenzee. Als we de haven uit zijn worden de zeilen gehesen en gaat de motor uit. Ik duik nog wat verder weg onder mijn pet en regenjas, en bereid me voor op de voorspelde regen.

Wierumer AekZeilen, Nationaal Park Lauwersmeer

De zon komt erbij!

Tot onze grote vreugde komt de zon erbij. Koud blijft het, maar het is fijn dat dat kleffe regenpak uit kan. We kabbelen rustig over het water, en ik realiseer me opgelucht dat ik zeilen best relaxt vind. Een paar keer dut ik zelfs bijna in. Of dat kwam misschien wel door het lamsoor, de borrel die we deels aan ‘Neptunus’ schenken. We schieten mooie plaatjes van het prachtige Lauwersmeer en kletsen met de vriendelijke bemanning. Voor we het weten staan we aan de bovenkant van het Lauwersmeer, waar bij restaurant Het Booze Wijf een schaal vol hapjes en warme chocolademelk op ons wacht.

Toch niet terug de Wierumer Aek op

Eenmaal binnen in de warmte rukt de wind op en slaat de regen tegen de ramen. Het Lauwersmeer wordt steeds woester. Ik hoop stiekem dat we niet terug hoeven te zeilen, want dat verhaal van 5 maart 1883 had toch wel indruk gemaakt… Ik voel me dan ook opgelucht als ik even later in een taxibusje kan stappen. Ook die had het moeilijk met de heftige wind, dus ik was blij dat ik niet op het water zat! Zo blijft mijn eerste ervaring met zeilen een positieve ervaring. Eentje die ik zeker nog wel eens over wil doen!

Zelf op de Wierumer Aek!

Zeilen met de Wierumer Aek, ik kan het je aanbevelen! Je moet er wel even geduld voor hebben, want de rondvaarten zijn elke zaterdag en zondag in juli en augustus. Luister naar verhalen over de vroegere zeevisserij en proef de sfeer van het werken op een zeilend vissersschip. Ben je benieuwd naar mijn ervaring in bewegend beeld? Kijk dan even naar mijn filmpje!

Ook benieuwd geworden naar het Lauwersmeergebied? Zoek een fijne vakantiewoning!

Meer over Lauwersmeer!

Volg mijn reisavonturen! FacebookBloglovinTwitterInstagram

Lauwersmeer

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Liesbeth | Wacca 24 april 2016 at 09:25

  Mijn schoonouders zijn fervente zeilers, en ik ga nooit een tripje afslaan. Hoe hoger de golven en hoe harder de wind hoe fijner ik het vind. Hoewel ik aan de lijve wel al ondervonden heb dat ik dan écht niet mag eten tijdens het varen, want daarna loopt het mis ;). Verder is een truc om niet ziek te worden gewoon bezig blijven aan boord; sturen, assisteren met de zeilen, … Zeilen kan best wel heftig zijn, zeker op onze Noordzee, maar het is zooo leuk 🙂
  Fijn dat je ook eens de kans kreeg mee te varen, en dat het je volledig beviel!

  • Reply Marcella 25 april 2016 at 08:42

   Ik denk dat ik de hoge golven en harde wind nog maar even skip. En anders is niet eten tijdens de zeiltocht voor mij vast ook een goede aanrader 😉 Maar ik vond het rustige zeiltochtje zo best wel perfect en lekker relaxt!

 • Reply Marijke 24 april 2016 at 10:45

  Ik vond dat zeilen ook zo leuk… en die verhalen… heerlijk gewoon 😉 Dat filmpje is echt leuk met dat geluid van de wind en het gelach op de achtergrond. Ik zou zo weer terug willen 🙂

  • Reply Marcella 26 april 2016 at 13:30

   Ik ga graag met je mee terug Marijke! Ik vond het vooraf best spannend, maar eigenlijk was het gewoon heerlijk!

 • Reply Sandra 24 april 2016 at 11:20

  Zeilen lijkt mij echt gaaf om eens een keer te doen! Alleen ook wel een beetje eng als er hoge golven zijn en er veel wind staat. Toch lijkt het mij vooral gaaf om te zeilen rond de Griekse eilanden bijvoorbeeld. Een vriendin van mij heeft dit een paar keer gedaan en vond dat echt een aanrader! In Nederland kan het natuurlijk ook, maar die harde wind hier altijd vind ik maar niks haha. Wel fijn dat jullie met de taxi weer terug mochten. Kan mij voorstellen dat je dat wel kon waarderen na zo’n verhaal! :’)

  • Reply Marcella 26 april 2016 at 13:33

   Zeilen rond de Griekse eilanden lijkt me ook echt te gek Sandra! Ik schreef vorige week al in mijn Wishlist ABC dat ik nog zoveel wil zien en ontdekken in Griekenland, dan is zo’n zeiltocht echt ideaal! En fijn met lekker weer natuurlijk. Lekker zonnebaden op het dek!

 • Reply Kimber - Reisgenie 24 april 2016 at 16:47

  Hihi, ja dat zeilen was inderdaad een heel leuk onderdeel van het weekend! Al had ik het na een paar uur wel écht koud!

  • Reply Marcella 26 april 2016 at 13:31

   Ja, het zeilen was echt tof Kimber! Ik had niet echt koud, maar de warme chocolademelk was zeker welkom. Net als dat taxi busje 😉

 • Reply Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl 24 april 2016 at 18:30

  Wat was het leuk he dat zeilen! Wel koud inderdaad, maar gelukkig hadden we daarna warme choco en lekkere hapjes 😉

  • Reply Marcella 26 april 2016 at 13:33

   Dat was goed geregeld, die warme choco en hapjes! En tijdens het diner dutte ik bijna in bij de warme kachel, haha. Wat een fijne dag was dat!

 • Reply Sabine 25 april 2016 at 01:15

  Wat tof! Ik ben een heel klein beetje jaloers 😉 Ik houd enorm van zeilen, was ook instructeur. In NL zeilde ik elk weekend, maar nooit op zo een schip. Ik zeilde door weer en wind. De koudste keer was begin maart toen het nog sneeuwde. Met een groep instructeurs hadden we een opleidingsweekend en echt jeetje wat hadden wij het koud! Ik mag dan een zeilpak hebben, midden op het water is dat echt ijs koud. Ik had wel 7 lagen aan ofzo, maar mijn tenen vroren er bijna af. Toen ik ook de schoten niet meer kon aantrekken door bijna bevroren handen ben ik gestopt 😉

  • Reply Marcella 26 april 2016 at 13:37

   Jeetje, dat klinkt wel ontzettend koud! Wel een bijzonder landschap lijkt me, zo ijskoud met sneeuw. Je vertelde al eens eerder dat je het zeilen mist in Colombia. Hopelijk kan je het toch weer eens doen!

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 7 september 2016 at 09:48

  He, wat een leuk artikel! Deze kende ik nog helemaal niet. Nice!

  • Reply Marcella 7 september 2016 at 10:27

   Thanks Maud! Echt een aanrader ook!

 • Reply 10 reisbloggers over de mooiste plekken in Nederland 14 januari 2017 at 16:15

  […] tot lekker eten en het volgen van inspirerende workshops. Maar het állerleukste vind ik het varen op de Wierumer Aek. Verwacht geen woeste zeiltocht, maar een fijne relaxte middag. Luister naar verhalen over de […]

 • Leave a Reply