Noord-Amerika Outdoor Roadtrips

Wells Gray Provincial Park in Canada

12 mei 2016
Wells Gray Provincial Park

In de Rocky Mountains is het landschap eindeloos verrassend. De bergen zijn er ontzettend hoog waardoor ze altijd versierd zijn met een laagje wit. De meren zijn er knalblauw of felgroen en je komt er tientallen prachtige dieren tegen. Ik vond het dan ook onwijs jammer dat we na een dikke week de Nationale Parken Banff en Jasper achter ons lieten. Maar dat er meer moois is dan alleen de Rockies, dat bewijst Wells Gray Provincial Park. Na de Niagara Falls dacht ik dé waterval wel gezien te hebben. I was wrong!

Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park is een 5000 km² groot natuurgebied in de Oostelijke Cariboo Mountains. Het park ligt dicht bij het plaatsje Clearwater. Het is een park met grote diversiteit: diepe riviervalleien, hoge bergen met gletsjers, alpiene bergweiden en uitgestrekte oerbossen. Wandelroutes zijn er spectaculair, onder meer door de vele watervallen. Een bekende waterval is de Helmcken Falls. Ook Murtle Lake ligt in het park, het grootste meer in Noord-Amerika. Bron: Wikipedia

Eerst een aanrijding in Wells Gray…

Vanuit Jasper National Park is het een flink eind rijden naar het plaatsje Clearwater. We rijden de toegangsweg naar Wells Gray in zodat we kunnen wandelen bij een van de watervallen voordat we een camping op zoeken. De parkeerplaats is aardig vol, maar gelukkig vinden wij nog een prima plek. We eten een broodje, tot we plotseling een harde klap horen én voelen. En Duitser is vol tegen onze bumper aan gereden met zijn camper… Dat levert ons een hoop papierwerk en een ritje terug naar Clearwater op. En helaas ook ons eigen risico blijkt later, wat we nu nog steeds niet terug hebben, omdat de maatschappij van de Duitser nog niet betaalt heeft…

Kampeerplek Canada

Helmcken Falls

Maar goed, we willen natuurlijk nog wel wat zien van Wells Gray, dus we doen een tweede poging. Dit keer besluiten we eerst naar de camping te rijden, er is er eentje halverwege het park. We eten wat, en gaan dan naar Helmcken Falls. Heel eerlijk verwacht ik er niet iets indrukwekkends. Misschien komt het door de deceptie met de aanrijding, of het feit dat we al eens overweldigd zijn door de Niagara Falls. Dat ik ongelijk heb bewijzen de foto’s!

Helmcken Falls, Wells Gray Helmcken Falls, Wells Gray
Helmcken Falls, Wells Gray

Dawson Falls, Moul Falls & Saphata Falls

Een dag later staan we al vroeg op. We gaan voor de herkansing van de wandeling die we vanwege de aanrijding niet meer gelopen hebben. De Dawson Falls worden de Little Niagara genoemd. Ze zijn dan ook net als Horseshoe Falls heel breed, maar een stuk minder hoog. We rijden door naar de Moul Falls waar we zo’n 8 kilometer op en neer lopen voor de watervallen. Het laatste stuk is vrij steil en glibberig, maar uiteindelijk staan we echt heel dichtbij de waterval. Prachtig! Volgens onze reisgids kan je onder de waterval door lopen, maar ter plekke blijkt dit toch best onmogelijk. Als afsluiter van ons bezoek aan Wells Gray kijken we nog even bij een uitzichtspunt en bij de Saphata Falls. En dat leverde een mooie serie foto’s op!

Meer over Canada!

Ik schreef diverse artikelen over onze camperreis door Canada. Meer lezen? Kijk op de pagina reisbestemmingen Canada!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Wells Gray Provincial Park Wells Gray Provincial Park Marcella, Wells Gray Provincial Park Wells Gray Provincial Park Wells Gray Provincial Park

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Rowan 12 mei 2016 at 08:07

  Ohh Canada, zucht… Ik wil er zo graag een keer naar toe. Dit park kende ik nog niet, maar ziet er prachtig uit. Vooral die watervallen. Het lijkt mij wel schrikken hoor, zo’n aanrijding!

  • Reply Marcella 12 mei 2016 at 09:14

   Ik denk dat Wells Gray ook een stuk minder bekend is. Daarom ging ik echt met heimwee weg bij de Rocky Mountains, maar ik werd echt verrast! Dus het is een aanrader! Die aanrijding was zeker schrikken 🙁 En zo naar dat we nog steeds ons eigen risico niet terug hebben. Door de schuld van een ander. Bah!

 • Reply Stéphanie 12 mei 2016 at 13:13

  Wells Gray vond ik ook een prachtig park, ik heb hier eerder ook een blogje over geschreven 🙂 Leuk dat jullie ook naar de Moul Falls zijn gewandeld, ik heb zelf onwijs genoten van deze wandeling en waterval. Wel balen dat jullie nog steeds jullie geld niet terughebben. Ik vrees dat het ook niet meer gaat komen. Dit zijn dan weer de mindere dingen van reizen.. Hopelijk overkomt dit jullie niet nog een keer!

  • Reply Marcella 12 mei 2016 at 14:01

   Leuk dat jij ook over Wells Gray geschreven hebt Stéphanie! En jullie zijn dus ook naar Moul Falls gelopen? Ik was echt verrast door de natuur. In Canada kan het vaak nóg mooier. Echt zo tof!
   De verzekeringskwestie kan 2 jaar duren, dus dan zijn we op de helft… De reisorganisatie waar we geboekt hebben zit er voor ons achteraan. Het kan inderdaad zo zijn dat we het geld niet terug krijgen, maar daar gaan we nu nog niet vanuit. We houden de hoop dat de bedrijven het onderling gewoon regelen en wij ons geld terug krijgen! (duim, duim, duim!!)

   • Reply Stéphanie 12 mei 2016 at 20:10

    Oh toch! Ik dacht, na een jaar kun je het wel schudden maar gelukkig er is nog hoop, fingers crossed! Ja, we zijn ook naar de Moul Falls gelopen, tot onderaan. Wij konden tot onder de waterval lopen maar dan werd je echt zeiknat haha. Een wandelaar die kort na ons aankwam ging zelfs het water in brrrr en er was ook nog eens een vrij krachtige stroming. Canada blijft inderdaad verrassen, op plekken waar je het juist niet verwacht 🙂

    • Reply Marcella 12 mei 2016 at 22:02

     Zo’n procedure duurt in Amerika (daar is kantoor Cruise Canada samengevoegd met Cruise America) juist lang. Onze rechtsbijstandverzekering kunnen we ook nog niet gebruiken omdat het nog niet ‘lang genoeg’ is. Dus ik heb nog hoop. Al is er wel een kans dat er niks uitbetaald wordt…
     Dat is juist het mooie van Canada, die verrassende natuur! 🙂

 • Reply Bianca 12 mei 2016 at 18:10

  Wells gray staat ook op onze planning bij ons bezoek aankomende zomer. Ik kijk er erg naar uit. Jouw tips gaan zeker helpen om het park goed te kunnen ontdekken.

  • Reply Marcella 15 mei 2016 at 20:24

   War gaaf dat je in de aankomende zomer ook naar Wells Gray gaat Bianca! Ik wens je onwijs veel plezier in Canada. Enjoyyy!

 • Reply Michelle | Travellifestyle.nl 13 mei 2016 at 08:48

  Ziet er ook weer heerlijk uit! Wat een pracht van een reis was dat toch. Wel schrikken zeg, zo’n aanrijding. Gelukkig maakt het uitzicht een hoop goed 🙂

  • Reply Marcella 13 mei 2016 at 12:22

   Jaaa, was echt gaaf in Canada! Ik kan het je onwijs aanraden, vooral ook om met een camper rond te reizen!

 • Reply Sabine 13 mei 2016 at 22:24

  Wat mooi weer! Wel balen van die aanrijding, lijkt me echt enorm vervelend.

  • Reply Marcella 15 mei 2016 at 20:24

   Die aanrijding was echt schrikken, en balen dat we ons eigen risico kwijt waren terwijl het niet onze schuld was. Echt naar! 🙁 Nu maar duimen dat het betaalt wordt en wij ons geld terug krijgen…

 • Reply Wanda 16 mei 2016 at 12:15

  Oh, die foto met die regenboog… prachtig joh! Wells Gray Park zijn wij toen ook geweest, ik ben mijn ring toen nog verloren bij Helmcken Falls. Maar inderdaad wat een prachtig park, wij verwachten toen ook niet zoveel bijzonders van deze waterval maar waren vervolgens dus ook diep onder de indruk. Balen van het ongeluk en de problemen met de verzekering!

 • Leave a Reply