Groningen

Wandelen rondom iconisch vestingdorp Bourtange

16 februari 2018

Het vestigingsdorp Bourtange is een begrip in de provincie Groningen. Tienduizenden mensen bezoeken jaarlijks dit vijfhoekige dorp, dus ook wij bezochten Bourtange!

Bourtange Groningen Bourtange Groningen

Bourtange is een vestingdorp in de provincie Groningen, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Westerwolde, in de gelijknamige streek. Het is een beschermd dorpsgezicht. Hoewel de grachten en muren anders doen vermoeden, heeft Bourtange nooit stadsrechten gehad. De vesting is tegenwoordig een toeristische attractie van betekenis. Bron: Wikipedia

Een begrip in Groningen

Het vestigingsdorp Bourtange is een begrip in de provincie Groningen. Jaarlijks bezoeken tienduizenden mensen de oude vesting. Je móet het dus bezocht hebben als je er in de buurt woont. Op een mooie zomerdag besloten wij er eens een kijkje te nemen. Vanuit ons huis in Groningen is het een klein uurtje rijden naar Bourtange. Het dorp ligt tegen de Duitse grens. Je vindt er veel historie waar ik eerst eens wat meer over zal vertellen:

De vesting Bourtange ligt uitermate strategisch, bij een ondoordringbaar moeras. Tot grote veldslagen is het hier nooit gekomen. Een keer bijna, toen Bommen Berend met een legermacht voor de poorten stond. De bisschop van Munster wilde richting Groningen, maar stuitte op Bourtange. Hij wilde een doortocht afkopen, 200.000 gulden bood hij aan. Maar de bevelhebber van Bourtange, kapitein Prott, liet hem weten dat hij 200.000 kogels kon krijgen. De bisschop durfde een confrontatie niet aan en droop af.

Bij Coevorden, de andere doorgang richting de stad, was Bommen Berend wel succesvol. Dit leidde in 1672 tot het beleg van Groningen. Saillant detail: Prott had zijn vrouw naar de stad Groningen gestuurd, omdat hij dacht dat ze daar veiliger was dan in Bourtange. Maar juist in de stad liet zij het leven. Door een brandpijl van Bommen Berend. Bron: Groninger Landschap

Bourtange Groningen Bourtange Groningen Bourtange Groningen Bourtange Groningen Bourtange GroningenBourtange Groningen Bourtange GroningenBourtange Groningen

Eerst de natuur in!

Voordat we het vestingdorp bezochten besloten we een eindje te wandelen. Vlakbij het dorp vind je een prachtig natuurreservaat met zeldzame planten, vlinders en veel vogelsoorten. Wij liepen de wandelroute Bourtange van het Groninger Landschap. In 7 kilometer loop je (vanaf de toegangspoort) rondom het vestingstadje in een afwisselend gebied. Weilanden vol grazers, uitgestrekte gebieden en schattige paadjes. Ook tref je een wegwijzer die het UNESCO Werelderfgoed aanduid: de Waddenzee, de Grand Canyon en de Dolomieten hebben we al bezocht. Het leuke is dat je op Runkeeper goed ziet wat de vorm van Bourtange is. Zie je die vijfhoek op het kaartje? Jammer genoeg hadden we toen nog geen drone, anders hadden we er een gave foto van kunnen maken! Moeten we dus nog eens terug!

Bourtange Groningen Bourtange Groningen Bourtange Groningen Bourtange Groningen Bourtange Groningen

Knusse straatjes & genieten op een terras

Als je een stukje historie wilt, dan heb je volop bezienswaardigheden: de officiershuizen, de Pastoorswoning, de soldatenbarakken, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de secreten, de bastions, de bruggen, de grachten, de wallen, de wachthokjes, het schilderachtige Marktplein, de kerk, de turfschuur, de rosmolen, de standerdmolen, de synagoge, de kruithuizen, de voormalige smederij en de brugwachtershuizen. Genoeg te zien! In het vestingdorp vind je een schattig pleintje vol terrasjes. Ook zijn er leuke ambachtelijke winkeltjes waar je een kijkje kunt nemen. Na onze wandeling maakten wij een rondje door het dorp en genoten we van een drankje op één van de terrasjes. Heerlijk om zo te genieten van dit unieke dorp!

Meer Groningen:

Wil jij Bourtange ontdekken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply chucky1012 16 februari 2018 at 15:41

  Nooit geweten dat dit in ons eigen land is!
  Prachtig 😉
  Mocht ik ooit in het Noporden zijn dan wil ik daarheen gaan….

  Fijn weekend!

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 10:18

   Zeker een aanrader, Bourtange en omgeving is heel tof!

 • Reply Marcel 16 februari 2018 at 16:47

  Ik kende Bourtange van naam, maar had geen beeld bij het plaatsje. Ziet er erg knus uit en het lijkt me een mooi wandelgebied, zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 10:19

   Eigenlijk moeten we nog eens terug met onze drone, Bourtange heeft een heel bijzondere vorm! Gaaf om van bovenaf vast te leggen. Het vestingdorp ligt een beetje in een uithoek, maar het is de rit zeker waard!

 • Reply Helena 16 februari 2018 at 17:16

  Ik kende Bourtange ook alleen van naam, geen idee dat er zo’n pittoresk plaatsje achter de naam schuilgaat. Zeker op zo’n stralende dag is het extra mooi.

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 13:48

   Bourtange is echt leuk Helena! De wandeling om het dorp heen vond ik ook tof!

 • Reply Eva 16 februari 2018 at 17:35

  Bourtange is echt zo’n plek waarvan ik al jaren roep er eens heen te moeten/willen gaan, maar dat het er simpelweg niet van komt. Bedankt voor de reminder 😉

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 13:55

   Graag gedaan Eva! Benieuwd wanneer je er naartoe gaat 🙂

 • Reply Martin 16 februari 2018 at 18:00

  Dat ziet er leuk uit! Goed idee voor als we weer eens in Drenthe zijn. Grappig die wegwijzer…ik heb de Wadden en de Himalaya ‘afgevinkt’…de rest niet.

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 13:56

   Zeker een aanrader Martin! Vooral ook de combinatie met de wandeling rondom het dorp.

 • Reply Daphne 17 februari 2018 at 01:21

  Wat leuk dat je Bourtange bezocht hebt! Ik woonde daar vroeger niet heel ver vandaan en bezocht Bourtange dus wel regelmatig. Ik maakte er al eens kaarsen in de kaarsenmakerij en mooie wandelingen. Leuk om door jouw blog weer even terug te gaan in mijn herinneringen.

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 13:57

   Het is al even geleden dat wij er waren, dus het werd hoog tijd om er eens over te schrijven! Leuk dat jij er vroeger vaak kwam. Zelf kaarsen maken, dat klinkt tof!

 • Reply Jenny 17 februari 2018 at 08:24

  Wat een mooie wandeling! Ik ben al veel te lang niet meer in Groningen geweest,

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 13:59

   Dit gebied ligt een eindje vanuit het centrum van Groningen, dus als je een wat langer tripje maakt, dan kan je het prima combineren!

 • Reply Janet | thatonetime 17 februari 2018 at 11:20

  Wat een toffe wandeling.. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar lijkt me tof om eens te bezoeken (in de zomer dan!)

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 14:00

   Ik denk dat Bourtange ook ’t leukste is in de zomer. Dan kan je daar lekker genieten op een terrasje!

 • Reply Wanda 18 februari 2018 at 12:33

  Leuk dat je er eindelijk eens bent geweest! Wij zijn er al verschillende keren geweest, vooral zondags is het er altijd erg gezellig druk als ze een demonstratie geven met de kanonnen. Deze wandeling ken ik dan weer niet, dus die sla ik even op want dat is natuurlijk echt iets voor ons!

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 14:01

   Het is al even geleden dat we er waren, het was toen zomer 🙂 Bourtange is leuk, we komen zeker nog eens terug! De demonstratie klinkt ook tof!

 • Reply Sabine 18 februari 2018 at 23:12

  Nooit van gehoord, maar ziet er zó mooi uit! Zou ik zeker ook willen doen.

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 14:03

   Leuk hé, schattig dorpje! Volgens mij heb je die in Colombia ook volop!

 • Reply Jenn 20 februari 2018 at 12:46

  Ik had er wel vaker van gehoord, maar ben er nog nooit geweest. Mooie foto’s heb je gemaakt!

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 14:04

   Dankjewel Jenn! Bourtange is echt een aanrader!

 • Reply Maud 25 februari 2018 at 12:42

  Ik heb er veel over gehoord, maar ben hier nog nooit geweest. Wat heb je hier prachtige foto’s gemaakt trouwens!

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 14:04

   Dankjewel Maud! Leuk dat je wel van Bourtange hebt gehoord. Het is een aanrader om er eens naartoe te gaan!

  Leave a Reply