Midden-Amerika Roadtrips Video

VIDEO – autorijden op Cuba

25 mei 2016
Autorijden op Cuba

Omdat we al een aantal roadtrips gemaakt hadden, wilden we ook autorijden op Cuba. En dus boekten we een pakket met vliegtickets, accommodaties én een huurauto. We hadden al gehoord dat autorijden op Cuba best lastig is, dus toen we Havana verlieten begon het grote avontuur!

Havana, Cuba

Wachten op de huurauto

We konden onze huurauto vlakbij Hostal Valencia ophalen. Er bleek echter geen auto beschikbaar. De verhuurder verwachtte nog een aantal auto’s, en die moesten vervolgens nog gecheckt en schoon gemaakt worden. We moesten wachten of de volgende ochtend terug komen. Dat laatste sprak ons minder aan, omdat we de dag erna een eindje moesten rijden. En dus zat er maar één ding op. Na een snelle sandwich hoefden we gelukkig niet lang meer te wachten. Een uur later waren we de tijdelijke eigenaren van een Renault Fluence. Een grotere auto dan we geboekt hadden, dus eigenlijk nog best een mazzeltje ook!

Tip! Omdat het toerisme op Cuba flink toegenomen is, is het handig om vooraf een auto te reserveren om te voorkomen dat er ter plekke helaas geen auto meer beschikbaar is…

Gaten en paardenkarren ontwijken

Al na twee minuten reden we bijna frontaal op een hek wat midden op de weg stond. Er was een weg afgesloten en dat werd nogal abrupt aangekondigd. Door dit soort acties werden we vaker verbaasd. Toen er rond Havana een weg afgesloten was zorgde dit ervoor dat we een uur rond de stad aan het zoeken waren naar de juiste route. Of er stak opeens een paardenkar de weg over waardoor we op de rem moesten. We troffen zelfs een keer een man die opeens voor onze auto ging staan… De flinke gaten moesten we overigens ook continue ontwijken, al bleef onze autorit hobbelig. Hierdoor is de auto zelfs een paar keer uitgevallen.

Auto Cuba

Zoeken naar de weg

Wegen die opeens ophouden, dat is normaal in Cuba. En probeer dan maar eens de weg terug te vinden…! Als je een roadtrip op Cuba maakt, is een goede wegenkaart belangrijk. Wij lazen adviezen om de Nelles Map Cuba aan te schaffen. Deze kaart heeft de overzichtelijk schaal van 1:775,000. Hij bevat nationale parken en culturele bezienswaardigheden. Een GPS-apparaat op Cuba is verboden, maar wij hadden een offline GPS-app op onze iPhone mee. Dat was een aantal keer best handig!

Filmpje autorijden op Cuba!

Tsja, wat is nou duidelijker dan een filmpje over autorijden op Cuba? Jammer genoeg zie je er de vele paardenkarren niet op, maar is het landschap vooral heel uitgestrekt. Rij met ons mee op Cuba! Volg je mij al op Youtube?

Wil je advies over het samenstellen van jouw reis door Cuba? Tenzing Travel kan jou hier prima bij helpen!

Meer over Cuba!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Carolien | Dream the World 25 mei 2016 at 08:45

  Leuk en heel herkenbaar. In Costa Rica ging het er hetzelfde aan toe. Hele mensenmassa’s en paardenkarren op de weg. Spannend, zeker in het donker!

  • Reply Marcella 25 mei 2016 at 08:53

   Wat grappig dat het er in Costa Rica er hetzelfde aan toe ging. Op de een of andere manier had ik het daar wat moderner verwacht, maar dat is dus niet het geval. Op Cuba stonden er ook veel mensen op en naast de weg. We moesten er regelmatig flink voor uitwijken… In het donker hebben we amper gereden, echt te gevaarlijk!

   • Reply Carolien | Dream the World 25 mei 2016 at 09:09

    In CR heb je een 4Wd nodig anders kom je niet ver 😉 enne, in het donker rijden is daar ook veel te gevaarlijk. Een keer gedaan, toen wilden we ergens uit eten wat verder van ons hotel, nou dat deden we nooit meer!

    • Reply Marcella 25 mei 2016 at 19:36

     Dat klinkt heftig! Lagen er toen dieren op de weg? Of was er wat anders wat angstig maakte?

 • Reply Co 25 mei 2016 at 09:07

  Leuk om te zien! Ik was blij dat wij onze auto een paar jaar geleden in Cienfuegos konden ophalen, daar was het lang zo druk niet als in Havana, haha!

  • Reply Marcella 25 mei 2016 at 19:37

   Dat klinkt wel als een voordeel! Ach, bij ons was het redelijk vlot klaar gelukkig. Avondeten simpel, maar wel in bezit van een auto. We hadden er geen vertrouwen in dat we de volgende ochtend (met ander personeel) nog alles moesten regelen. En dan zijn er ook weer andere klanten, maar het niet praktischer!

 • Reply Sandra 25 mei 2016 at 10:31

  Haha, echt een ervaring is het om in zo’n land te rijden. Ik vond het al een heel ding om in Thailand op een scooter te rijden. Bizar verschil met hier in Nederland! Leuke video trouwens om op deze manier een indruk te krijgen.

  • Reply Marcella 25 mei 2016 at 20:08

   Tof om te lezen dat je mijn video leuk vindt! Je krijgt zo echt een beetje een idee hoe het is, al vind ik het jammer dat de chaos op straat die er soms is, minder naar voren komt. Het is zeker een ervaring om in zo’n land te rijden, al kan ik me voorstellen dat scooteren in Thailand ook een hele ervaring is.

 • Reply Shirley 25 mei 2016 at 10:54

  Leuk om te zien. Ik ben niet zo’n held op de weg, dus dit klinkt allemaal heel spannend, haha! Wel fijn als je dan met zijn tweeën bent.

  • Reply Marcella 25 mei 2016 at 20:09

   Wij vonden het ook spannend hoor, maar het was ook een mooi avontuur 😉 Op de snelweg haalden we gewoon links én rechts in, er leken geen regels te zijn. Kennelijk stonden sommige mensen daardoor ook óp de weg. Dat was best schrikken…! Maar alles is goed gegaan!

 • Reply Sabine 25 mei 2016 at 15:47

  Leuke video! Best goede wegen lijkt het eigenlijk. Maarja ik ben dan ook Colombia gewend 😛

  • Reply Marcella 25 mei 2016 at 20:11

   Het was inderdaad best goede wegen, ik had zo vooraf erger ingeschat. Er waren wel veel gaten, maar we hobbelden er lekker omheen 😉 En soms viel de auto gewoon uit, haha. Je maakt me nu wel nieuwsgierig naar de Colombiaanse wegen!

 • Reply Yvonne 25 mei 2016 at 20:49

  Leuk! Begrijp ik goed dat jullie de auto niet vooraf gereserveerd hadden? Of was er een vergissing gemaakt? Gelukkig uiteindelijk een grotere auto mee, da’s dan wel weer fijn! Cuba lijkt me echt super voor een roadtrip.

  • Reply Marcella 25 mei 2016 at 21:07

   Wij hadden wel vooraf een auto gereserveerd. Dat moest ook wel, want het liep opeens storm om met toeristen die het authentieke Cuba nog wilden bekijken! Er was geen vergissing gemaakt hoor, ze zijn gewoon niet zo van de timing daar in Cuba 😉 Hij had dan ook geen idee wanneer hij de auto kon verwachten. Nederland is dan toch al snel een overgestructureerd land, haha! Cuba is zeker een mooi land voor een roadtrip. Mooie ervaring!

 • Reply Karlijn 25 mei 2016 at 22:03

  Herkenbaar, dat rijden in Cuba! Leuk filmpje ook 🙂 Wij hadden ons vertrek uit Havana perfect voorbereid, aangezien we hadden gehoord dat de stad verlaten het lastigste deel van onze roadtrip zou zijn. We waren nog geen drie minuten onderweg toen bleek dat de Malecon dicht was. Daar ging onze planning en startte onze dwaaltocht door de stad 😉 In elk geval een leuke uitdaging, haha!

  • Reply Marcella 27 mei 2016 at 14:10

   Thanks Karlijn! Malecon dicht, dat is idd ellendig! Voor ons was dat toch een belangrijk eerste deel van de rit. Gelukkig had de verhuurder de totale rit getekend op een kaart, want het is wel 15x links en 13x rechts zo’n beetje. De kleinere stadjes zijn een stuk overzichtelijker! 😉

 • Reply Aniek 29 mei 2016 at 19:11

  Vriendlief zegt al heeeeeel lang dat hij met mij naar Cuba wil en nu het vandaag toevallig op TV is ben ik maar weer eens op zoek gegaan naar reisinspiratie. Ik herinnerde me dat jij er net bent geweest. 🙂 Waar heb jij de reis geboekt? Dat scheelt je wel veel regelwerk als je niet alles zelf hoeft uit te zoeken en te boeken, dus ik ben benieuwd hoe je dat ervaren hebt.

  • Reply Marcella 29 mei 2016 at 22:05

   Zag je Cuba bij Erica Terpstra op tv? Ik heb het toevallig ook gekeken, heel herkenbaar! Wij hebben de reis geboekt bij de reisorganisatie Vamonos, inclusief vliegtickets, huurauto en accommodaties. Wel even wennen, want we regelen altijd alles zelf, maar in dit geval was een pakketreis wel zo handig. Mede door het (flink) opkomende toerisme op Cuba, heb je anders kans dat er in de drukke plaatsen niets meer beschikbaar is. En ’t was ook prima geregeld!

 • Reply Aniek 29 mei 2016 at 22:18

  Ja klopt 🙂 Die keken we inderdaad ook. Goede tip, ga de organisatie meteen bekijken.

  • Reply Marcella 30 mei 2016 at 08:10

   Leuk, ik ben benieuwd of je gaat boeken! Cuba is een heel bijzondere ervaring! We hadden qua accommodaties trouwens de goedkoopste optie, en dit beviel over het algemeen goed. Verwacht overigens niet heel hoge standaarden voor hotels in Cuba.

 • Reply Laura 4 juni 2016 at 23:46

  Zo… was weer even terug in de auto op Cuba. Fantastisch!
  Kan me -naast veel gaten en paardenkarren- ook goed herinneren dat er honderden krabben over de weg liepen… ieieiekksss…

  • Reply Marcella 5 juni 2016 at 19:38

   Leuk dat je weer even terug in Cuba was Laura! Wij hadden helemaal geen krabben op de weg. Dat lijkt me een bijzondere ervaring!

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 11 oktober 2016 at 12:17

  Wow, ik kan gewoon niet geloven dat ik dit nog niet gelezen en gezien heb. Wat stom!

  Wel een heel leuk, origineel én duidelijk artikel 🙂

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 16:29

   Dankjewel Maud, mooi compliment! Hoe vond je ons filmpje? 🙂

 • Reply Carina van hout 7 maart 2017 at 20:23

  Oowwww Cuba wil er nog een keer naar toe
  Maar dan liever geen slang in me nek als ik slaap
  Ja echt gebeurd
  er zijn geen giftige slangen maar dat wist ik op dat moment niet

  • Reply Marcella 8 maart 2017 at 19:12

   Volgens mij zijn er geen slangen op Cuba, dat scheelt 😉 Het is echt een bijzonder land!

  Leave a Reply