Noord-Amerika Roadtrips

Terug in de tijd met de Amish in Indiana

29 november 2016
Elkhart, Heritage Trail Amish Countries

Tijdens onze roadtrip rond de Great Lakes reden we in de staat Indiana de Heritage Trail Amish Countries bij Elkhart. Ik vertel je hoe ik de Heritage Trail ervaren heb!

Amish

De Amish is een mennonitische, rigoristische protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Amerika. Het zijn volgelingen van de Zwitser Jakob Amman (1644 – 1730) die in 1693 brak met de minder radicale mennonitische hoofdstroom. Gedwongen door geloofsvervolgingen in Zwitserland emigreerden veel Amish-gemeenschappen vanaf 1737 naar Noord-Amerika omdat hun levenswijze in Europa nog nauwelijks getolereerd werd. Anderen sloten zich in de loop der tijd weer aan bij de mennonieten of andere doperse bewegingen. Het aantal Amish wordt geschat op 230.000 tot 250.000. Door de traditioneel grote gezinnen groeit deze bevolkingsgroep nog steeds snel. Bron: Wikipedia

Vanuit Elkhart door Amish Countries

Tijdens onze roadtrip rond de Great Lakes kwamen we ook door de staat Indiana. Dit gaf ons dé kans om een kijkje te nemen bij de Amish. In Elkhart start de Heritage Trail door Amish Countries, een rondrit van 150 kilometer. Wij startten onze tour vlak buiten Elkhart, waar we eerst genoten van een picknick. Vervolgens reden we onder andere naar Middlebury, Shipshewana, Goshen en Nappanee. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten van deze rondrit, en dus was ik heel nieuwsgierig wat konden zien van deze authentieke gemeenschap.

Elkhart, Heritage Trail Amish Countries

De Amish hechten zeer aan hun doperse geloof waarin ook een radicaal pacifisme is besloten, alsmede eenvoudig leven waarbij men bijna volledig zelfvoorzienend is wat betreft voeding en alledaagse benodigdheden. Verder is belangrijk een hecht gezinsleven en loyaliteit aan de geloofsgemeenschap. Men plaatst zich bewust buiten de moderne wereld. De Amish wonen in agrarische gemeenschappen, nog grotendeels zoals men in de eerste helft van de 19e eeuw leefde, zonder veel moderne voorzieningen en met gebruikmaking van traditionele landbouwmethoden en ambachtswerk. Men draagt nog de eenvoudige plattelandskledij uit die tijd. Bron: Wikipedia

Koetsen en authentieke kleding

Als we starten met de Heritage Trail verandert er op ’t eerste gezicht niet zoveel. Ik had verwacht dat de huizen anders zouden zijn, maar deze blijven onmiskenbaar Amerikaas. Ook in de dorpjes en stadjes zie je eigenlijk nog hetzelfde als in andere Amerikaanse plaatsen. Toch zijn er kleine verschillen die aangeven in welk gebied je bent. Zo zijn er bij winkels en restaurants stangen waar je je paard aan kunt vast zetten. We zien we af en toe een authentieke koets met paard, maar ook zien we veel Amish-mensen op de fiets. De kleding is onmiskenbaar: vrouwen dragen lange gewaden en mutsjes. Mannen hebben een grote hoekige baard en dragen meestal een hoed. Het voelt een beetje als ‘aapjes kijken’ als je de Heritage Trail rijdt. Je spot elke keer weer een koets of persoon in authentieke kleding. Het verschil met ons is groot.

Dutch Village Market, Nappanee

Dutch Village bij Nappanee

Uiteraard stopten we ook even bij Dutch Village in Nappanee. Helaas was er eigenlijk niets Hollands aan. Het is een rommelmarkt met weinig authentieke producten. Jammer, want ik had er graag een authentiek handgemaakt product willen kopen. Het personeel is wel authentiek gekleed. Leuk om even een kijkje te nemen, maar niet heel speciaal. Dat vond ik overigens van het hele gebied. Als je in de buurt bent moet je zeker even een kijkje nemen, maar verwacht niks heel bijzonders. De Amish leven er in hun eigen gemeenschap en dus zie je ze af en toe rijden of fietsen. Wil je wat meer meekrijgen van het echte leven, dan moet je op zoek naar een tour of een museum.

Op naar de Heritage Trail bij Elkart!

Het bezoekerscentrum vind je in Elkhart, op andere plekken van de route vind je geen bezoekerscentrum of routekaart. Wel staan er bordjes onderweg die je langs de Heritage Trail leiden. De totale Heritage Trail is 150 kilometer. Op de website Amish Country vind je informatie en een plattegrond.

Verreweg de meeste Amish wonen in Lancaster County, vlakbij Philadelphia. Hier kan je een tour boeken zodat je kunt meerijden op een paardenkoets.

Meer over Amerika & Canada!

Zou jij de Amish willen bezoeken tijdens je roadtrip?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Shirley 29 november 2016 at 07:43

  Ik ben vlakbij Lamcaster geweest (naar het plaatsje Intercourse, want dat spreekt tot de verbeelding). Ik vond het bijzonder om te zien, maar ik moet eerlijk zeggen dat wij zo weer weg waren, haha! Wel even wat quilts bekeken, dat vindt mijn oma leuk, dus dat doe ik automatisch voor een foto voor haar.

  • Reply Marcella 29 november 2016 at 20:11

   Lol, het plaatsje Intercourse 😉 Dat is een tof contrast met de degelijke Amish 😉 Wij reden er voornamelijk rond, maar zijn weinig de auto uit geweest. Ik vond het er leuk, maar niet had verwacht om er iets meer te kunnen zien. Maar dan moet je echt een tour boeken!

 • Reply Tamara TS 29 november 2016 at 08:36

  Ik zou het absoluut willen meemaken! Spreken ze daar eigenlijk nog allemaal dat Pennsylvabia Dutch?

  • Reply Marcella 29 november 2016 at 20:12

   Dat heb ik niet gehoord Tamara, maar misschien is het wel zo? Geen idee!

  • Reply Dina heijselaar 30 november 2016 at 11:41

   Pennsylvania Dutch stamt af van Duits. Heeft niets met Nederlands te maken.

   • Reply Marcella 30 november 2016 at 15:24

    Goed om te weten Diana, dat wist ik niet. Weet jij misschien of ze het nog spreken in die regio?

    • Reply Dina heijselaar 30 november 2016 at 15:41

     Kan wel eens kijken wat ik kan vinden. Woon er niet zo ver vandaan.

     • Marcella 2 december 2016 at 11:22

      Leuk, ik ben benieuwd!

 • Reply Saskia 29 november 2016 at 13:06

  Oh dit lijkt me super om mee te maken. Even helemaal terug…

  • Reply Marcella 29 november 2016 at 20:12

   Ja, ook al zagen we er niet zo heel veel van: bijzonder was het zeker!

 • Reply Sabine 29 november 2016 at 14:48

  Lijkt me heel interessant om te zien hoe de Amish leven!

  • Reply Marcella 29 november 2016 at 20:13

   Dat was het zeker Sabine! Maar wil je er nog meer van zien & leren, dan moet je echt een tour boeken. Nu bleef het vooral bij koetsen en ouderwetse kleding 😉

 • Reply Sanne 29 november 2016 at 20:31

  Turn back time! Heel bijzonder, maar ook best een beetje gek om te zien hoe de tijd daar is lijken te blijven stilstaan!

  • Reply Marcella 30 november 2016 at 15:19

   Klopt zeker Sanne, het is ook wel een beetje vreemd om zo terug in de tijd te zijn. In Cuba hadden we dat natuurlijk ook, maar daar hoort het. Dit is Amerika, en dan is het wel wat vreemd. Intrigerend!

 • Reply Angela 1 december 2016 at 12:44

  Ik vind heel veel heel leuk en interessant aan Amerika, maar dit staat niet op mijn verlanglijstje om te bezoeken. 🙂

  • Reply Marcella 2 december 2016 at 12:55

   Ik kan me voorstellen dat je dit saai vind, maar ik vond het eigenlijk ook best intrigerend. Voor even dan 😉

 • Reply Maud 2 december 2016 at 19:59

  Whaaah, dit ziet er wel heel tof uit!

  • Reply Marcella 2 december 2016 at 20:24

   Ouderwets, maar intrigerend. Het heeft wel wat om er een kijkje te nemen 😉

 • Reply Sheila 2 december 2016 at 21:23

  Lijkt me super interessant. Ik ben altijd al cultureel ingesteld, dus ik zou zeker de Amish gemeenschap bezoeken of een dergelijke rit doen. Het is gewoon leerzaam om meer te weten over anderen. Op de één of andere manier sla ik toch altijd deze kant van Amerika over. Maar het komt er heus wel eens van.

  • Reply Marcella 3 december 2016 at 14:01

   Als je zo geïnteresseerd bent in cultuur, dan zie ik je wel eens door een Amish gebied reizen. Je moet altijd wensen overhouden op reisgebied 😉

 • Reply Elisa | Lies rond de wereld 2 december 2016 at 23:24

  Ik zou in dit geval toch een tour boeken, denk ik. Maar ik ben wel een beetje een geschiedenis nerd 😉 Vind het altijd megainteressant om meer over vroegere tijden te weten te komen.

  • Reply Marcella 3 december 2016 at 14:03

   Oh, dan is Amish echt wat voor jou Elisa! Ik zou dan ook voor een tour gaan, dan leer je nog veel meer van deze bijzondere gemeenschap!

  Leave a Reply