Noord-Amerika Roadtrips

Roadtrip met een camper

14 januari 2016
Camper Icefields Parkway, Canada

Wij reisden van eind mei tot half juni met een camper door het westen van Canada. Met ons huis op wielen van maar liefst 9 meter beleefden we de mooiste avonturen. Overdag ontdekten we de blauwste meren, hoge bergen en indrukwekkend wildlife, ’s avonds maakten we een vuurtje bij onze camper, roosterde ik marshmellows en lazen we een goed boek. Heerlijk ontspannend, ik kan het iedereen aanraden om met een camper rond te reizen. En een camper huren hoeft zeker niet duur te zijn!

Marcella, Camper Cruise Canada

Vroeg boeken voor onze camperreis Canada

Wij haalden onze camper op in Vancouver en reden via onder andere E.C. Manning provincial park, de Myra Canyon en Kootenay National Park naar de Rocky Mountains. Na een week vol spectaculaire natuur in de nationale parken Banff en Jasper reden we terug om onze reis te beëindigen op Vancouver Island. We reden dus een rondje en hadden een retourtje Vancouver. Onze camper was de grootste in zijn soort, maar liefst 9 meter. Omdat we buiten de schoolvakanties reizen, was deze (familie)camper voor een prima prijs te boeken. Sterker nog, een kleinere maat was maar liefst 600 euro duurder. Daarnaast boekten we onze camper ruim een half jaar voor vertrek zodat we flink wat vroegboekkorting kregen. In deze grote camper hadden we een vast groot bed, een ruime bank, grote koelkast, prima keukentje en een aparte douche en toilet. Onderin was een enorm laadruim waar onze koffers, campingstoeltjes en brandhout met gemak in konden. Het was een ontzettend verblijf om drie weken in te ‘wonen’. Om de kosten te drukken kan je prima zelf koken, en een staplaats op een camping kan heel goedkoop zijn.

Met een gloednieuwe camper door Amerika

Wij willen graag weer eens op pad met een camper. Uiteraard maakten we al een een roadtrip door West-Amerika, maar dat was met een auto. Intussen hebben we ontdekt hoe leuk reizen met een camper is, en dat smaakt naar meer. Voor het huren van een camper kan je de hoofdprijs betalen (geldt vaak wel in Oceanië…), maar reizen met een camper hoeft niet duur te zijn, zeker niet in Amerika of Canada. Er zijn gave wegbrengspecials (Google er maar eens op!) waarbij je een gloednieuwe camper ophaalt bij de fabriek en deze wegbrengt naar een zelf gekozen inleverlocatie. Je kunt bijvoorbeeld een camper ophalen bij de fabriek in Forest City (Iowa) en deze weer inleveren in Denver, Las Vegas, Los Angelas, San Francisco of Seattle. Je hebt 19 dagen om op je bestemming te komen, dus je kunt ontzettend veel zien van de mooie natuur in Amerika. Voor deze gave aanbieding moet je reizen tussen april t/m juni, dus je moet niet aan schoolvakanties gebonden zijn. Maar het is een prima periode om te reizen met een camper in Canada, ontdekten wij. Bij de special is een retourticket en een overnachting in een hotel voor de eerste nacht inbegrepen.

Camper, CanadaOkanagan Lake, provincial park, CanadaEn de campings dan?

Vantevoren vroeg ik me even af hoe dat nou moest met de campings. Ik hoorde dat de meest simpele campings de mooisten zijn. Je betaalt er weinig voor, en je krijgt een ruime plek voor je camper. Maar hoe je zo’n camping vindt, dat was voor mij een grote vraag. Thuis kwam ik op websites waar ik niet helemaal uit kwam. Maar in Canada bleek het simpel. Bij de camper krijg je een boekje met campings in de provinciale parken (of je neemt er eentje mee bij de tourist information). En daar zijn er veeeeel van in Britisch Colombia en Alberta. Wil je in een National Park overnachten, dan vind je deze in de folder van het park zelf. Per camping staat aangegeven welke faciliteiten er zijn. Zoals flushtoilets, douches, wasmachines en de mogelijkheid om je tanks te legen én vullen. Ook lees je hoe groot de camping is, en wat er in de omgeving te doen is.

Opletten geblazen!

Je kiest wat jou het beste lijkt, en dan is het opletten geblazen. Om hét bordje te spotten met de naam van de gekozen camping. En ja, daarvoor hebben we wel eens moeten keren met onze 9 meter… Ter plekke kijk je of je het wat vindt, of er nog plek is en vaak kan je je eigen overnachtingsplek uitzoeken. Het stageld betaal je soms in een envelopje of er komt iemand langs om het op te halen. Bij de wat grotere camping krijg je vaak een plek toegewezen bij de toegangspoort. Bij de full hook-up plaatsen zijn we amper geweest. Dat zijn de plaatsen waar je met je camper op stroom, afvoer en de waterleiding aangesloten kan worden. Maar in de praktijk sta je zij aan zij op een soort parkeerplaats. Niet zo ons ding, en dus kozen we voor kleinschalig. Met onze mega camper hadden we toch alle faciliteiten aan boord, en zo’n tank is zo geleegd en gevuld. Echt een reden om daarvoor te kiezen!

Nog éen ding…

En als je dan eindelijk met je camper op zo’n fijne camping staat, hoef je nog maar één ding te doen. Volop genieten van de rust om je heen. Lekker fikkie stoken en genieten van een goed boek. En je vooral niks aantrekken van het geritsel en gesnuffel rond de camper wat je af en toe ’s nachts hoort. Want dat hoort er gewoon bij. En ach, dat heeft ook wel wat.

Meer over Canada!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Marcella marshmellows

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel in mijn artikelen niks anders dan mijn persoonlijke mening.

You Might Also Like

43 Comments

 • Reply Amanda 14 januari 2016 at 09:07

  Interessant artikel! Ik probeer te achterhalen wat zo´n rondreis nou totaal kost zodat ik weet hoeveel ik moet sparen, maar kan er eigenlijk geen artikelen over vinden. Misschien wil jij er een keer over schrijven? En ik las dat de periode waarin jij ging afgeraden werd ivm moeder beren en hun jongen. Hoe heb jij dit ervaren?

  • Reply Marcella 14 januari 2016 at 19:37

   Leuk dat je het een interessant artikel vindt Amanda! Ik heb al meer vragen gehad over het budget van een camperreis door Canada, dus ik ga er zeker een blog over schrijven. Voor de camperhuur betaalden we trouwens zo’n €1.000,- Vooral het vroegboeken was best wel effectief! En met zo’n wegbrengspecial heb je ook een goeie prijs. Reizen is het hoofdseizoen is wel een stuk duurder.

   Wij hadden in mei en juni af en toe last van sneeuwval, waardoor we bepaalde gebieden niet konden bezoeken. Daarnaast waren er ook gebieden afgezet ivm de trek van beren. En ja, daar zijn ook babybeertjes bij. Maar daar werden we dus al tegen beschermd, dus je loopt eigenlijk weinig gevaar.

 • Reply Vetexbart 14 januari 2016 at 10:12

  Wat een te gek verhaal! Ik zat nog nooit van mijn leven in een camper maar ik wil echt een keertje rondtrekken door Amerika. Ik hoop echt dat ik dat snel op mijn lijstje kan plaatsen. Eerst nog wat sparen 🙂

  • Reply Marcella 14 januari 2016 at 19:38

   Moet je echt doen Bart, echt een onwijze aanrader! Vooral als je veel natuur wilt zien, een geweldige aanvulling omdat je altijd middenin de natuur bent!

 • Reply Eva - eighty7 14 januari 2016 at 11:09

  Het lijkt me zo gaaf of met een camper te reizen door Canada! Dank voor de tips 😉

  • Reply Marcella 14 januari 2016 at 19:39

   Dat is ook echt te gek Eva! Ik wil zeker weer met een camper op reis, echt genieten!

 • Reply Sabine 14 januari 2016 at 14:13

  Lijkt me zo tof dit! ZOu het wel spannend vinden met zo een grote wagen… gelukkig dat het in Canada rustig is op de wegen. Ik zou zelf ook voor kleinschalige campings gaan. Hebben we toen in Scandinavië ook gedaan en is veel rustiger en mooier. En goedkoper natuurlijk 🙂

  • Reply Marcella 14 januari 2016 at 19:42

   Met zo’n enorme camper op weg, dat is zeker wel spannend. Mijn man redde zich er prima mee, onwijs knap! Maar soms konden we ergens echt amper parkeren, dat is het nadeel… Kleinschalige campings zijn ook zeker goedkoper, maar ook zoveeeeel mooier. Echt een aanrader. Rondreizen door Scandinavië met een camper lijkt me trouwens ook te gek!

 • Reply Narelle | wegvanhetnoorden.nl 14 januari 2016 at 15:57

  Interessant om te lezen en handige tips zeg 🙂 Wij hebben natuurlijk alleen nog maar roadtrip ervaring met een auto. Als je moet kiezen, zou je dan de volgende keer met een camper of met een auto gaan?

  • Reply Marcella 14 januari 2016 at 19:51

   Dankjewel Narelle! Ik wil graaaag naar Australië, maar daar is een camper huren wel een stuk duurder. Moeten dan even kijken of we daar wel voor willen gaan, want ik wil niet simpelweg achterin de auto liggen. Enige ruimte is wel fijn, het is dan toch je huisje op wielen. Maar als we terug naar Amerika gaan, en veel de natuur in willen, dan zou ik voor een camperreis gaan. Zo’n wegbrengspecial lijkt me echt heel tof. Mooie prijs ook! Campers huren in Scandinavië huren zijn trouwens ook heel duur. Lijkt me ook een tof land voor!

 • Reply Patricia 14 januari 2016 at 20:10

  Ook ik vind het geweldig om een rondreis per camper te maken! Wij hebben in Canada, de VS en Australië per camper rondgetrokken en dit is prima bevallen. Ook met onze kinderen was dit een ideaal vervoersmiddel. Alles bij de hand en als we wilden lunchen zochten we een mooi plekje op, tafeltje en stoelen buiten en lekker broodjes maken en eitjes bakken! De volgende keer zou ik in deze landen zeker weer een camper boeken. Het lijkt me in Australië ook gaaf om zo’n 4wd camper te huren met twee tenten op het dak!
  P.S. in Noorwegen zou ik dan weer niet zo snel voor een camper gaan. Er zijn daar zoveel mooie bergweggetjes waar je beter met de auto kunt rijden. Ook heb je op sommige schitterende weggetjes (bv richting een gletsjer) kleine tunnels waar je met camper niet doorheen kan. Veel mensen doen het wel hoor, maar wij hebben bv ook van Noren zelf horen zeggen dat er (vooral in de zomer) op sommige stukken weg campers vast staan, omdat de weg toch te smal blijkt te zijn. Met de auto kom je overal en kun je ook alle kleine niet-toeristische plekjes vinden 🙂

  • Reply Marcella 15 januari 2016 at 10:15

   Wat gaaf dat jij al veel hebt gereisd met een camper Patricia! Ik kan me voorstellen dat het met kinderen een ideaal vervoersmiddel is. Wij hadden al vaker met een auto gereisd, maar elke dag je koffer weer inpakken, dat is best vermoeiend. In een camper blijft alles fijn op z’n plek (al verschuift het wel eens…) dus dat geeft eigenlijk veel meer rust! En wat je zegt, dat je zo op een mooie plek kunt gaan lunchen, dat is ideaal! Nadeel vond ik wel dat ik soms niet meer weg wilde, zó fijn was het er! 😉
   Goeie tip dat met een camper door Noorwegen geen aanrader is. Vond de prijzen van de camperhuur ook al wel erg hoog trouwens, maar als er veel wegen dicht zijn, dan is het extra belangrijk om niet met een camper op pad te gaan. Dan pak ik liever de auto!

 • Reply Annemarie 14 januari 2016 at 21:04

  Leuk om te lezen, en herkenbare foto’s. Tijdens onze reis door Canada hadden we ook zo’n opzichtige camper met foto’s erop. 😉 Wij hebben net als jullie ook niet bij full hook-up campsites gestaan. De kleinschaliger campsites midden in de bossen vonden wij veel mooier, hoewel soms ook wel erg stil en donker ’s nachts…

  • Reply Marcella 15 januari 2016 at 10:20

   Opzichtig issie zeker, maar de foto’s zijn ook wel mooi. Wij hadden Moraine Lake achterop, zeker geen straf! Wij hebben de laatste nacht full hook-up gehad, zo konden we alle tanks netjes leeg maken. Maar jeetje, wat een parkeerplaats. En zeker geen goedkope plek! Wij hebben één nacht wel heel afgelegen gestaan, en juist toen hoorde ik allerlei gesnuif om de camper heen. Dat was toch best spannend, haha!

 • Reply Mellisa - Grenzeloosreizen 15 januari 2016 at 19:58

  Oooohh dit wil ik ook zo graag eens doen! Ik vind het ook heerlijk om gewoon in de natuur te zijn! Ik zat laatst voor Nieuw-Zeeland te kijken en als je bij familie bedrijfjes een camper boekt (goede service ook) hoeft het gelukkig helemaal niet zo duur te zijn 🙂

  • Reply Marcella 16 januari 2016 at 12:14

   Ja, het is echt een fijne manier om te reizen Mellisa! Goede tip voor camperhuur in Nieuw-Zeeland heb je, daar ga ik zeker even voor kijken!

 • Reply Sas 15 januari 2016 at 20:29

  Lijkt me wel een hele toffe ervaring, maar niet iets wat ik zelf snel zou doen…

  • Reply Marcella 16 januari 2016 at 12:18

   Ieder z’n voorkeur. Maar mocht je het ooit wel overwegen, dan kan ik het je alleen maar aanraden om vooral te gaan.

 • Reply Mieke 15 januari 2016 at 21:00

  Voor een rondreis in zo’n land als Canada of de VS lijkt een camper me echt ideaal. En het ziet er op de foto’s ook heel gaaf uit!
  Knap dat je man overweg kon met zo’n bakbeest! Zou ik zelf nog wel spannend vinden. 😉

  • Reply Marcella 16 januari 2016 at 12:20

   De wegen in Amerika en Canada zijn echt heel breed, dus reizen met een camper kan daar best makkelijk. Al blijft het soms lastig om op sommige plekken te komen. Er zijn delen afgesloten voor campers, omdat het er te krap is. Ik vond het ook knap dat Jan makkelijk met de camper kon rijden en manoeuvreren. Respect!

 • Reply Henrieke 22 januari 2016 at 23:00

  Wat een leuke blog! Ik ga volgend jaar (terug) naar Canada en misschien ook nog even de VS in, en ik kwam net deze blog tegen. Leuk om ervaringen van iemand anders te lezen! En grappig dat jouw thuisbasis ook Groningen is (die van mij dus ook haha!).

  • Reply Marcella 23 januari 2016 at 11:53

   Wat gaaf dat je terug naar Canada gaat Henrieke! Ga je dan ook rondreizen in de Rocky Mountains? Ik ben benieuwd naar je plannen! Wat leuk dat je ook in Groningen woont. Misschien komen we elkaar nog eens tegen tijdens een bloggersmeeting!

 • Reply Erna 9 februari 2016 at 21:17

  1 mei vertrekken wij, Jan en ik, voor een wegbrengspecial. We brengen een camper van Forest City naar San Francisco. Leuk om jouw ervaringen en tips te lezen. We weten pas bij de fabriek welke camper we meekrijgen: dat kan variëren van 6.5 tot 9.3 m. Best spannend want het is de eerste keer met een camper voor ons. Maar jouw verhaal stelt me gelukkig wel wat gerust! Hoop nog veel leuke reiservaringen van je te lezen. Groetjes Erna, Paterswolde

  • Reply Marcella 10 februari 2016 at 10:09

   Wat ontzettend leuk Erna! Vorig jaar was ons eerste camperreis, die deden wij in Canada. Ik vond het ook spannend, maar het is ons ontzettend goed bevallen. Echt leuk om met je eigen ‘huisje op wielen’ op pad te zijn. Ik wens je dan ook veel plezier alvast! Oh, en ik ga nog een blog schrijven over Yosemite National Park. Misschien heb je daar nog wat aan! Heb je mijn blog over onze route door West-Amerika al gelezen? http://www.marcellamolenaar.nl/roadtrip-west-amerika/

   • Reply Erna 10 februari 2016 at 17:31

    Ik ben per toeval op je blog beland en ben nog lang niet uitgelezen. Je West Amerikareis was natuurlijk eerst aan de beurt. We hopen dat Yosemite geopend is half mei…. En anders moeten we een omweggetje maken. Rocky Mountains, Arches, Zion, Brice, Yosemite en nog een dag of wat San Francisco….we hebben er zin in!!

    • Reply Marcella 11 februari 2016 at 15:56

     Ik kan me voorstellen dat je zin hebt in de reis Erna! Ik hoop voor je dat Yosemite open is! Bryce, Arches en Zion vond ik ook te gek. En San Francisco is een fijne stad! Wordt ongetwijfeld een fijne reis.

 • Reply Inge 12 juni 2016 at 18:22

  Oeeehh het begint hier wel heel erg te kriebelen hoor als ik alle foto’s en verhalen zie en lees! Gaaf zeg! Wij zijn ons aan het oriënteren op een rondreis door west Canada volgend jaar juni, dus je blog is daar super handig bij! Hoe meer ik lees, hoe meer zin ik er in krijg, kan niet wachten om heerlijk in de natuur te zijn en het zelf te beleven. Hebben jullie in juni niet veel last gehad van muggen? En mag ik vragen waar jullie de camper geboekt hebben? Ik heb zelf al wel zitten zoeken op camperverhuur in Vancouver, maar kwam tot nu toe alleen maar hele dure ‘aanbiedingen’ tegen…..terwijl het me juist heerlijk lijkt om met je eigen huisje bij de hand rond te reizen en op de mooiste plekken te kunnen overnachten. Ik hoor het graag!

  • Reply Inge 12 juni 2016 at 18:26

   Ik heb het al gevonden! Cruise Canada las ik in een ander berichtje op je blog 🙂

  • Reply Marcella 12 juni 2016 at 19:13

   Ja klopt, we hadden een camper van Cruise Canada. Maar we boekten onze reis via de Nederlandse reisorganisatie Tioga Tours. Via hen hadden we tickets, overnachtingen in Vancouver en 20 dagen camperhuur voor een prima prijs (vroegboekkorting). Wij hebben destijds in november geboekt, en vertrokken eind mei. Veel last van muggen hebben we niet gehad. Het is wel zo dat hoe verder je in juni komt, hoe drukke het wordt met andere toeristen. Denk dat er dan toch veel NL’ers intussen zomervakantie hebben. Maar reizen met een camper vonden we beide echt heerlijk! <3

 • Reply Inge 13 juni 2016 at 06:59

  Bedankt Marcella voor je reactie! Dat helpt ons weer wat verder met de puzzel 🙂

  • Reply Marcella 13 juni 2016 at 19:35

   Leuk Inge, en fijn dat ik jullie kon helpen! Laat je het weten als je geboekt hebt? 🙂

 • Reply Sofie De Keersmaecker 21 november 2016 at 14:11

  Heb je een speciaal rijbewijs nodig voor het huren van een camper?

  • Reply Marcella 21 november 2016 at 19:36

   Nee, dat hoeft niet Sofie! De enige regel die er geldt, is dat je de camper niet mag ophalen op de dag van aankomst. Je moet dus eerst een nachtje in een hotel slapen. Maar eenmaal bij je camper, rij je er zo mee weg. Het is maar goed dat de verhuurders meestal op een industrieterrein zitten, kan je even wennen 😉

 • Reply Evelyn 7 december 2016 at 20:25

  Heerlijk om dit te lezen! Nu wij ook naar Canada gaan is het extra leuk! Hoelang w aren jullir alweer door Canada aan het reizen?

  • Reply Marcella 7 december 2016 at 21:10

   Super dat jullie naar Canada reizen! Wij reden 3,5 week door het westen, en een aantal jaar ervoor dik 3 weken in het oosten. Wat zijn jullie plannen? Gaan jullie er ook rondreizen met een camper?

   • Reply Evelyn 7 december 2016 at 22:16

    Jaa ga je blog helemaal doorpluizen. Ja waarsch camper, nog even ah uitzoeken. Zou een maand genoeg zijn?

    • Reply Marcella 8 december 2016 at 20:10

     Ligt eraan wat je wilt zien & doen in Canada. Heb je daar al een idee van?

 • Reply Jacqueline 19 januari 2017 at 13:23

  Wat gaaf zeg lijkt me geweldig zo’n avontuur, over een paar jaar gaan we dit zeker doen

  • Reply Marcella 20 januari 2017 at 11:01

   Zeker doen Jacqueline, ik vond het echt een te gekke reis! Lekker volop in de natuur, op en top genieten!!

 • Reply Coby 23 februari 2017 at 15:56

  20 mei vertrekken wij naar Canada voor onze (eerste) camper-reis. Wij gaan ongeveer dezelfde route rijden. Ik ben zo benieuwd hoe het ons gaat bevallen!
  Heel leuk om al je ervaringen en tips te lezen.

  • Reply Marcella 24 februari 2017 at 15:58

   Superleuk dat je met een camper door Canada gaat reizen Coby! Onwijs veel plezier!

 • Reply Martin 24 augustus 2017 at 20:51

  Het lijkt me ontzettend gaaf om met een camper rond te trekken, maar eentje van 9 meter lijkt me soms best lastig…even straatje keren is toch net even anders dan in een ‘gewone’ auto 🤔

  • Reply Marcella 27 augustus 2017 at 20:59

   Dat is zeker even wat lastiger Martin, maar in Canada zijn parkeerplaatsen veel ruimer opgezet. Dat scheelt wel! En het went snel, zo’n enorm voertuig!

  Leave a Reply