Oceanië Roadtrips

Gloeiwormen in de Waitomo Caves in Nieuw-Zeeland

18 mei 2014

Een grot vol gloeiwormen, dat wilden we wel eens zien! Nadat we de thermische activiteit in Rotorua hadden we bewonderd sliepen we een nachtje in Hamilton. Vanaf daar reden we ’s ochtends naar de Waitomo Caves om daar de gloeiwormen te ontdekken. Het was een zonnige dag, dus het contrast met de kille, koude grotten was enorm. Maar dan ook onwijs de moeite waard, want wat was ’t bijzonder!

Gevormd door erosie in kalksteen

Het grottenstelsel van Waitomo is 45 kilometer lang, maar slechts 2,5 kilometer is toegankelijk voor publiek. Het overgrote deel blijft het domein van speleologen. De grotten zijn gevormd door erosie van lagen kalksteen door ondergrondse waterstromen. Door het druipende kalksteenhoudende water in de caves hebben zich stalactieten (op de plafonds) en stalagmieten (op de grond) en andere fascinerende rotsformaties gevormd. In de grotten kan je een rondleiding krijgen, maar daredevils kunnen er ook abseilen in een schacht, op een rubberen band door de grot of black-water-raften.

Waitomo caves

Twee keer de grot in

We besloten twee tours te boeken tegen een scherpe pakketprijs. Ter plekke, en er was al ruimte op de eerstvolgende tours. Zo gingen we de Glowworm Cave in met een Maori gids en we bezochten de Ruakuri Cave met een gezellige praatgrage Nieuw-Zeelandse. We waren 3 uur lang in de bijzondere ondergrondse wereld met twee tours die elkaar uitstekend aanvulden. Van beide gidsen kregen we enthousiast uitleg over de verschillende grotten, de geschiedenis, de rotsformaties en natuurlijk werd ons veel verteld over de gloeiwormen. En uiteraard hebben we ze ook gezien! Omdat de beestjes erg gevoelig zijn voor licht, gebruikten we geen lichtbron in hun buurt. Onze foto’s zijn daardoor wat minder duidelijk dan vele anderen die je ziet van de caves. Wij vermoeden dat ze bewerkt zijn. Ze geven overigens wel een goed beeld van wat je ziet in ’t donker.

Gloeiwormen hebben de opmerkelijke eigenschap om zelfstandig licht te produceren. In speciale organen in het achterlijf wordt in een biochemische reactie het pigment luciferine geoxideerd door het enzym luciferase waarbij licht ontstaat. Onder de laag lichtproducerende cellen zit een laag cellen met kleine kristallen die het licht naar buiten reflecteren. Bij de meeste soorten is het licht geelgroen van kleur. Volwassen glimwormen gebruiken lichtsignalen om elkaar op te sporen tijdens de voortplanting. Bron: Wikipedia

Waitomo Caves, New Zealand

Varen in de Glowworm Cave

We begonnen met de Glowworm Cave waar we aangehaakt werden bij een grote groep Engelsen. Via een goed toegankelijk pad met lichtjes aan de zijkant daalden we steeds wat dieper de grot in. We liepen door verschillende ruimtes waar ons vol passie over de rotsformaties en historie werd verteld. We testten zelfs de akoestiek door een liedje te zingen (de groep na ons deed het ook netjes). Na uitleg over de gloeiwormen stapten we aan ’t einde van de tour in een bootje en gleden we het donker in. En wauw, daar waren ze dan! Overal om ons heen zagen we glimmende puntjes, erg bijzonder! Kippenvel.

Gloeiwormen van dichtbij in de Ruakuri Cave

In de Ruakuri Cave deden we een fascinerende ontdekkingstocht door ondergrondse leisteengrotten met verborgen watervallen, stalagmieten en stalactieten, gloeiwormen en heilige Maori gedenkplaatsen. Het begon al goed met de indrukwekkende trap vol oranje lichtjes die ons naar beneden leidde (zie bovenste foto). Vervolgens werden we meegenomen in de mooiste avonturen en zagen we nog veel meer prachtige rotsformaties dan in de Glowworm Caves. Waaronder een fossiel en diverse stalactieten. En de gloeiwormen zagen we hier van onwijs dichtbij, vlak boven ons hoofd. Wauw!

Waitomo Caves, New Zealand

Waar vind je Waitomo?

De Waitomo Caves liggen in het midden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Wij planden ons bezoek tussen Rotorua en Tongariro. Kijk op het kaartje waar je moet zijn. In de volgende blog over Nieuw-Zeeland schijf ik over het vulkanisch gebied bij Tongariro.

Overnachting:

Zondag 9 februari: Kingsgate hotel Hamilton

Artikelen van Nieuw-Zeeland

Ik schreef diverse blogs over onze roadtrip door Nieuw-Zeeland. Onze avonturen kan je terug lezen op mijn pagina met artikelen van Nieuw-Zeeland. Klik dus door om je te inspireren en mijn avonturen te lezen, want het was een absolute droomreis!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Noordereiland, deel 6

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Annika 18 mei 2014 at 10:16

  Wauw bijzonder zeg! Lijkt me best wel een gek iets om te zien!

 • Reply Mieke 18 mei 2014 at 21:29

  Echt heel gaaf! Lijkt me heel bijzonder om te zien.

 • Reply Merin Veronique 19 mei 2014 at 13:46

  Ik zag ‘m van het weekend op Twitter en heb ‘m even bewaard, want ik wilde er goed voor gaan zitten. Wat een ontzettend gave ervaring! I’m so jealous haha! Mooi hoor!

  • Reply Marcella 19 mei 2014 at 14:25

   Heel bijzonder inderdaad, maar nog niet eens de allergaafste ervaring daar. Oog in oog met 50 pinguïns overtrof alles, maar dat avontuur volgt nog!!

 • Reply Eva 20 mei 2014 at 11:06

  Oh wauw dat lijkt me echt heel erg bijzonder!

 • Reply iliveformydreams.com 21 mei 2014 at 07:49

  Oh wauw, dat lijkt me erg bijzonder om te zien!

 • Reply LNNK 21 mei 2014 at 16:32

  Heel heel heel gaaf! Ik wil terug!

  • Reply Marcella 22 mei 2014 at 11:14

   Ben jij ook bij Waitomo geweest Lonneke? Ik hoorde dat er wel meer plekken zijn met grotten met gloeiwormen, maar Waitomo is wel een groot complex, dus de kans op ze zien is er groter 😉

 • Reply alllovelythingsnl 22 mei 2014 at 19:09

  Dit lijkt me echt heel erg gaaf om te zien!!

 • Reply Tessa van den Dolder (@TessavdDolder) 27 mei 2014 at 09:56

  Wow wat mooi! Het lijkt me geweldig 🙂

 • Reply Diana | Stripe Away 2 maart 2017 at 22:44

  Lijkt mij zo bijzonder om te zien. Heb er al diverse keren iets overgelezen en besloten dat ik dit ooit is zelf wil gaan zien. Nu nog even doorsparen 😉

  • Reply Marcella 3 maart 2017 at 23:19

   De Waitomo Caves zijn echt te gek Diana! Duik er zeker in, want het is echt een bijzondere plek!

  Leave a Reply