Groningen Nederland Outdoor

Natuurgebied De Onlanden vlakbij Groningen

2 juli 2016
De Onlanden, Drenthe

Groningen is leuk! Er zijn goede restaurants en café’tjes en leuke knusse straatjes. Maar wil je eens wat anders zien dan het centrum, dan kan ik je natuurgebied De Onlanden aanbevelen. Een prachtig gebied waar je zo naartoe fietst. Dus prima te combineren als je minstens een dag in Groningen verblijft en het leuk vindt om de rust op te zoeken.

Onlanden, Drenthe

Het gebied De Onlanden ligt tegen het centrum van Groningen aan en is ongeveer 2500 ha. groot. De in 2009 gekozen naam dankt het gebied aan de combinatie van grootschalige natuurontwikkeling en grootschalige waterberging, waardoor een deel van het gebied weer ‘onland’ wordt. Je vindt er naast open water, verschillende soorten graslanden, moeras met moerasbos en beekdalen. Deze bieden plaats aan honderden planten- en diersoorten. Het karakter zal veranderen omdat vele graslanden verdwijnen en de daarbij behorende dieren zoals weidevogels. Verwacht wordt dat andere soorten profiteren zoals de orchidee rietorchis, de vogels paapje en roerdomp en verschillende libellen en amfibieën. Op termijn verwacht men soorten als de grote zilverreiger, de visarend, de bever en de otter. Bron: Wikipedia

De Onlanden, Drenthe De Onlanden, GroningenDe Onlanden, Groningen

Prachtige natuur vlak buiten het centrum

Groningen is leuk. Dat weten veel mensen, en dus is de stad heel geliefd. Je vindt er toffe hotspots en de sfeer is er super. Maar wist je dat er een prachtig natuurgebied vlakbij de stad ligt? Hier fiets je vanaf de Vismarkt in zo’n 6 kilometer naartoe. Met de auto leg je iets meer kilometers af. Leuk idee als je wat langer dan één dag in de stad bent, of eens wat anders wilt zien dan het centrum. Mijn foto’s maken je vast nieuwsgierig. Er is veel leuks te doen in dit natuurgebied!

De vier mijl van De Onlanden

Groningen is bekend van de 4 mijl, het hardloopevent wat jaarlijks eind oktober wordt georganiseerd. Maar wist je dat je de vier mijl kunt wandelen in De Onlanden? Wel zo fijn voor mij, omdat ik helaas niet kan hardlopen. Je wandelt er een mooie lus langs mooie wilde bloemen, weilanden met Schotse Hooglanders en je ziet er diverse soorten vogels vliegen. Mijn fietstochten gaan ook regelmatig door dit gebied. Het is een mooie start van een fijne tocht. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. In het weekend van 18 juni zaten wij in Leuven, maar anders had ik graag de midzomernachtloop gedaan in De Onlanden. Mocht je hongerig zijn geworden, dan kan je wat drinken en eten bij De Onlanderij. Ik kan je vertellen dat de taart er goed smaakt! 😉 Benieuwd geworden? Dan vind je meer informatie over De Onlanden op de website van Natuurmonumenten.

Video van De Onlanden

Ik vond een leuk filmpje over de Onlanden van Stichting BeeldBepalend. Presentatrice Marloes ten Kate neemt je samen met boswachter Bart mee De Onlanden in.

Zou jij De Onlanden willen bezoeken?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin


Wandelen in de Onlanden Zonsondergang Onlanden

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply ivonne 2 juli 2016 at 08:27

  Leuke tip Marcella! Zeker in de lente denk ik….Als ik nog een keer richting Groningen stad kom ga ik hem zeker onthouden!

  • Reply Marcella 2 juli 2016 at 22:22

   In de lente heb je veel bloemen in De Onlanden, echt heel tof! Ik kan je de vier mijl van De Onlanden zeker aanbevelen als je nog eens deze kant op komt Ivonne!

 • Reply Susan 2 juli 2016 at 10:51

  Wat een leuke tips zeg! Mooie natuurlijk heeft Groningen 🙂

  • Reply Marcella 4 juli 2016 at 08:36

   Groningen heeft nog veel meer mooie natuur, maar dit gebied kan je erg goed combineren als een daguitstapje uit het centrum. Ideaal!

 • Reply Taina 2 juli 2016 at 11:55

  Ik vind het altijd zo leuk om te zien dat Nederland zulke prachtige plekjes heeft. Goede tip!

  • Reply Marcella 5 juli 2016 at 08:18

   Ja, Nederland heeft zulke gave natuur joh! Ik vind het ook erg leuk om daar steeds wat meer van te ontdekken. Nu voornamelijk wat dichterbij huis, maar ook in het midden én zuiden van het land zou ik dit soort plekken graag ontdekken!

 • Reply Shirley 2 juli 2016 at 16:13

  Heerlijk om zo dichtbij een natuurgebied te wonen! Ik ben al lang niet meer in Groningen geweest. ‘Vroeger’ had een vriendin van mij een vriend in Groningen en heel soms gingen alle vriendinnen mee om naar de stad te gaan. Volgende keer moet ik maar een extra dag vrijmaken voor de Onlanden.

  • Reply Marcella 5 juli 2016 at 08:19

   Een extra dag besteden aan De Onlanden is zeker de moeite waar Shirley! Leuke afwisseling ook met een bezoek aan de stad!

 • Reply Rowan 2 juli 2016 at 16:15

  Mooie foto’s! Ik ben gek op mooie steden, maar er gaat niks boven een mooie wandeling in de natuur.

  • Reply Marcella 5 juli 2016 at 08:19

   Ik probeer steeds vaker tijdens een stedentrip een stukje natuur mee te pakken. En dat lukt best vaak! Ik zal er binnenkort een artikel over plaatsen 🙂

 • Reply Sabine 3 juli 2016 at 21:13

  Prachtige beelden van dit natuurgebied! Ik ben ook dol op wandelingen maken. In Nederland is de afwisseling tussen leuke steden en natuur ook zo leuk 🙂

  • Reply Marcella 5 juli 2016 at 08:24

   Dankjewel Sabine! Hoe is deze afwisseling in Colombia? Is dat heel anders dan in Nederland?

 • Reply Lon - Ontdek de wereld mee 4 juli 2016 at 14:19

  Mooi hoor! Ik heb zo’n vermoeden dat ons jaarlijkse vriendenweekend richting Groningen gaat. ‘Moi, Moi’ was de hint en ik heb inmiddels begrepen dat dit hallo/hoi is in het Gronings 😉

  • Reply Marcella 5 juli 2016 at 08:25

   Leuk dat je met je vriendenweekend waarschijnlijk naar Groningen gaat. Leuke stad! En pak vooral een stukje natuur mee, als je nog tijd hebt 😉 Veel plezier!

 • Reply Wanda 5 juli 2016 at 21:04

  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord! Maar ik zet het direct op mijn lijstje want het spreekt me enorm aan!

  • Reply Marcella 6 juli 2016 at 15:58

   Een goeie voor jouw Groningen-wishlist! 😉

  Leave a Reply