Nationaal Park Nederland Outdoor

Nationaal Park Drents-Friese Wold

5 november 2014
Drents Friese Wold

Wij gaan regelmatig op pad in de natuur voor een fijne wandeling. Vaak is dat één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Zo wandelden we al in De Alde Feanen, Lauwersmeer en de Utrechtse Heuvelrug. Op de tropische 4 oktober spraken we af met een lieve vriendin en haar kleine man om Nationaal Park Drents-Friese Wold te ontdekken.

Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Op de grens van de provincies Friesland en Drenthe wisselen bos, heide, stuifzand en grasland elkaar af. Zo’n 12.800 voetbalvelden groot en voor lange tijd beschermd.

Bron: Natuurmonumenten

Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het Nationaal Park bestaat uit heide, stuifzand en bos. De natuur wordt beschermd door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Drents Landschap. Er zijn veel activiteiten te doen in het Nationaal Park, zo kan je er goed wandelen, fietsen of op pad met een paard. In het Nationaal Park is maar liefst 130 kilometer aan wandelpaden beschikbaar. Wij liepen zo’n 5 kilometer door het Drents-Friese Wold door het bos en over een heidevlakte. Een prachtige wandeling!

Kale duinen, ree, eekhoorn en roofvogels

Het Drents-Friese Wold is vooral bekend vanwege De Kale duinen, ofwel het Aekingerzand. Met behulp van grazers wordt het gebied vrij van gras en bomen gehouden. Er komen veel diersoorten in het Nationaal Park voor: Ree, Haas, Konijn, Egel, Vos, Roofmarters en Eekhoorn. Een bijzondere bewoner is de zeer zeldzame Boommarter.

Leuke winkel & gezellig Appelscha

Bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold (Terwischa 6 a in Appelscha) parkeer je jouw auto. Hier vind je een gezellig café en een bezoekerscentrum met mooie biologische producten. Wij kochten hier een prachtige vogelhuisje voor mijn moeders verjaardag. Na onze wandeling zijn we het centrum van Appelscha in gegaan en genoten we van een heerlijk stuk appeltaart. Er zitten allemaal leuke restaurants op een rij, dus ’s avonds aten we er ook een goeie wrap en spareribs. Een fijne afsluiting van een topdag!

Meer natuur in Nederland!

Wist je dat Nederland 20 prachtige Nationale Parken heeft? Wij bezochten er al een aantal, dus kijk vooral even bij mijn blogs over de Nationale Parken!

Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold

Drents-Friese Wold

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mandy- All Lovely Things.nl 5 november 2014 at 09:34

  Een appeltaartje na het wandelen is een must! Lekker zo’n dagje.

 • Reply DE PATATGENERATIE 5 november 2014 at 10:26

  Dat is mijn ‘speeltuin’! Ik kom al sinds mijn geboorte in Diever (familie vakantiehuis) en ik ren, wandel, mountainbike en geniet dus al mijn hele leven van het Drents Friese Wold! Ken de bossen op mijn duimpje daar 🙂 Leuk!

  • Reply Marcella 6 november 2014 at 19:59

   Wat tof dat je zo vaak in het Drents-Friese Wold komt. Groot gelijk, zo’n gaaf gebied! Ik wil er zeker nog eens een flink eind lopen. Zo ver is het niet vanuit Leeuwarden. Met de mountainbike op pad lijkt me ook heerlijk.

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 5 november 2014 at 10:38

  Heel mooi, ik houd van de Nederlandse bossen en heide! Ben je wel eens bij de Kootwijkerduinen vlak bij Apeldoorn geweest? Ook heel erg de moeite waard 🙂

  • Reply Marcella 5 november 2014 at 12:17

   Hmm, misschien ben ik wel eens bij de Kootwijkerduinen geweest, want ik heb er ooit met vrienden in een huisje gezeten. Maar dan nog is het zeker een nieuw bezoek waard. Prachtige omgeving!!

 • Reply Laura 5 november 2014 at 14:01

  Wat ziet dat er weer fijn uit <3

 • Reply Nicetobeout 5 november 2014 at 18:45

  Deze bestemming staat ook nog op mijn lijstje! Mooie foto’s!

  • Reply Marcella 6 november 2014 at 20:01

   Leuk, veel plezier in het Drents-Friese Wold!!

 • Reply Saskia 6 november 2014 at 09:16

  Heerlijk zo het bos en de natuur in. Helaas houdt manlief niet zo van wandelen….

  • Reply Marcella 6 november 2014 at 20:01

   Aaah, dat is wel jammer! Ik krijg wel vaker dit soort reacties van bloggers, dus we moeten maar eens een bloggers-wandel-date organiseren 😉

   • Reply Saskia 6 november 2014 at 20:13

    Count me in.

 • Reply Wanda 6 november 2014 at 20:42

  Ziet er inderdaad prachtig uit! Vrienden van ons stonden op een camping in Appelscha, dus ken het centrum wel een beetje en heb er ook weleens gegeten maar helaas is het van wandelen nooit gekomen…

 • Reply Sas 7 november 2014 at 13:25

  Lijkt me erg mooi om te lopen!

 • Reply Mieke 7 november 2014 at 14:34

  Het lijkt me echt mooi om daar eens rond te wandelen. Super leuk ook, die kabouterpaaltjes. En mooie foto’s ook weer!

 • Reply Linda 10 november 2014 at 20:23

  Oh heerlijke foto’s weer! Lijkt me een hele fijne wandeling, ik wandel niet zo vaak, zou ik wel moeten doen eigenlijk.

 • Reply Sandra 14 november 2014 at 22:34

  Heerlijk zo die herfstfoto’s, één van de mooiste tijden van het jaar… (voor fotografie dan hè!)

 • Leave a Reply