Noord-Amerika Outdoor Roadtrips

Half Dome, Yosemite National Park

16 maart 2017
Yosemite National Park, America

In de laatste week van onze roadtrip West Amerika werden we bestolen in Fresno. Na een dag met heel wat geregel gingen we dit keer op pad met onze gloednieuwe huurauto. In Yosemite National Park beklommen we de prachtige Half Dome, wat gaf dat een fijn gevoel!

Yosemite National Park, AmericaYosemite National Park, America

Yosemite National Park ligt in het oosten van de staat Californië. Het heeft een oppervlakte van meer dan 3.000 km² en ligt op de westelijke flanken van de centrale Sierra Nevada, in het oosten van Tuolumne, Mariposa en Madera County. Yosemite National Park werd dankzij de inspanningen van natuurbeschermers zoals John Muir in 1890 opgericht en was een van de eerste nationale parken van de VS en de wereld. In 1916 kwam het onder beheer van de National Park Service. Sinds 1984 staat het natuurgebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Yosemite is bekend om de Yosemite Valley, een door gletsjers ontstaan dal met granieten rotswanden, waarvan Half Dome en El Capitan de meest herkenbare zijn. Van de vier miljoen bezoekers die het park jaarlijks trekt, besteedt het merendeel zijn tijd in de Yosemite Valley. Yosemite is voor bijna 95% beschermd als wildernisgebied en herbergt een grote biologische diversiteit. Bron: Wikipedia

Kleingeld voor Yosemite National Park

In Amerika gebruiken ze best veel muntgeld. Wij spaarden tijdens onze maand in Amerika het kleingeld op, en wilden het doneren aan het laatste nationaal park wat we bezochten. Even twijfelden we, omdat we na de diefstal helemaal geen geld meer hadden. Onze annual pass was ook gejat, dus we konden daar niet meer mee het park in. Maar we hadden weer wat geld kunnen regelen (we hadden onze paspoorten nog wel) en we troffen bij toeval een dag waarbij er geen toegangsgeld werd gevraagd. En dus haalden we bij Yosemite National Park onze zak geld tevoorschijn. De mensen van het park waren blij, maar weigerden ons geld toen we ons verhaal deden over de diefstal. Maar wij wilden doneren aan de natuur, dus we hebben het kleingeld er uiteindelijk kunnen achterlaten.

Jan en Marcella in YosemiteYosemite National Park, America Yosemite National Park, AmericaYosemite National Park, America

Half Dome is een granietkoepel in Yosemite National Park, gelegen aan het oostelijke uiteinde van de Yosemite Valley, in de Amerikaanse staat Californië. Half Dome is de meest herkenbare rotsformatie. Hij reikt meer dan 1.444 meter boven het dal uit en heeft een hoogte van zo’n 2.695 meter boven zeeniveau.

De oorspronkelijke Indiaanse naam is Tis-sa-ack, wat gekloofde berg betekent. De noordwestelijke wand is zo steil dat het lijkt alsof de halve berg is verdwenen, een optische illusie veroorzaakt door erosie in de geologische geschiedenis van de bergkam. Bron: Wikipedia

Een eureka moment

Wij reden door het park en keken onze ogen uit. Bij Half Dome besloten we omhoog te lopen om te genieten van het geweldige uitzicht. Beide herinneren we ons niet meer waar we gestart zijn, en hoelang we gelopen hebben. Het zal wel door de schok komen (vandaar ook die witte gezichtjes). Wel weet ik nog goed hoe euforisch ik me voelde toen ik boven was. Het was best een pittige klim, maar voor mij was het meer dan dat. Het was een overwinning na een heftige gebeurtenis. En tsja, dan krijg je zo’n foto:

Yosemite National Park, AmericaYosemite National Park, America

360 graden view over Yosemite

Vanaf Half Dome heb je een geweldig uitzicht over het Nationaal Park. Echt onwijs de moeite waard! Waar wij precies gestart zijn weten we helaas beide niet zeker, maar we denken dat we het gele stuk van de route op de Half Dome Trail Map hebben gedaan. Dat is het deel na de vallei. We liepen eerst tussen de bomen op de Half Dome af, en klommen vervolgens een flink stuk omhoog, het laatste stuk zelfs met kabels om ons omhoog te trekken. Boven heb je een 360 graden view op watervallen, bossen en de vallei. Absoluut geweldig! Zelf hebben we niet veel meer van Yosemite gezien, mede door het dreigende weer. Maar onze dag was met Half Dome toch al perfect!

Meer over Amerika!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Yosemite National Park, America

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Shirley 16 maart 2017 at 09:30

  Wat een mooie vrolijke foto van jou boven het artikel. Het voelt goed hè als je zoiets bereikt hebt? Het ziet er heel gaaf uit.

  • Reply Marcella 17 maart 2017 at 16:19

   Dankjewel Shirley! Ja, deze wandeling gaf zo’n goed gevoel. Vooral na alles wat we vlak ervoor meegemaakt hadden. Daardoor werd dit een extra fijne ervaring!

 • Reply sabrina 16 maart 2017 at 13:08

  Wat ontzettend gaaf! Zoiets staat echt nog wel op mn lijstje, geweldig. Ik snap helemaal hoe het extra fijn was om daar te staan na de diefstal!

  • Reply Marcella 17 maart 2017 at 16:20

   Ik heb nog een lijstje vol gave hikes! Sowieso is een stuk klimmen echt een geweldige ervaring. Het is even pittig, maar het uitzicht maakt altijd onwijs veel goed! Mooie beloning!

 • Reply Eva 16 maart 2017 at 19:20

  Ziet er gaaf uit! Was de beklimming eng, waar je je omhoog moest trekken? Lees: ravijnen enz? Want dan moet ik m misschien overslaan 😛

  • Reply Marcella 18 maart 2017 at 19:41

   Ik heb hoogtevrees, maar kan me amper iets engs herinneren Eva. Wel pittig, het laatste stuk is best stijl. Maar misschien ben ik niet helemaal representatief hoor, ik was wel echt shocked na die diefstal. Maar joh, dat uitzicht bovenop de Half Dome is echt gaaf. Genieten!

 • Reply Co 16 maart 2017 at 19:31

  Wauw, wat gaaf dat je de Half dome hebt beklommen! Lijkt me een pittige klim 🙂 Lijkt me wel lekker om na zo’n vervelende gebeurtenis even helemaal ‘los te gaan’ en een berg te beklimmen, moet toch wel heel goed voelen als je boven staat.

  • Reply Marcella 18 maart 2017 at 19:42

   Het was zeker een pittige klim, al herinner ik me meer van het gevoel om boven te staan en op en top te genieten. Dat uitzicht, wauwww! Ben jij ook bij de Half Dome geweest?

 • Reply Joyce rdt 17 maart 2017 at 11:39

  Heel erg gaaf! We zijn er niet omhoog geklommen, maar ik kan me voorstellen dat het een bijzonder moment was! Liefs.x

  • Reply Marcella 18 maart 2017 at 19:43

   Dat was het zeker Joyce! Tof dat jij Half Dome wel gezien hebt. Dat is ook al erg gaaf!

 • Reply Ruurdje 18 maart 2017 at 08:22

  Leuk! Tip voor Netflix: de docu Valley Uprising, over de geschiedenis van ķlimmen in Yosemite park. Komt de Half Dome ook veel in beeld!

  • Reply Marcella 18 maart 2017 at 19:43

   Leuke tip Ruurdje, thanksss!

 • Reply Elisa 19 maart 2017 at 00:05

  Wauw schitterend! Ooit ga ik ook die kant op, lijkt mij geweldig. Maar eerst een keer naar West Canada 😉

  • Reply Marcella 19 maart 2017 at 20:31

   Beide een goeie keus Elisa! Je vindt het er vast geweldig!

 • Reply Stéphanie 27 maart 2017 at 13:10

  Een panoramisch uitzocht na een pittige klim is een echte beloning he 🙂 Gave vrolijke foto van je op de top! En tof dat jullie ondanks alles toch het geld aan het park hebben gedoneerd. Mooi gebaar!

  • Reply Marcella 27 maart 2017 at 20:47

   Een pittige klim levert altijd een fijne beloning op. Heerlijk is dat! En verslavend 🙂

  Leave a Reply