Duitsland

De Reichstag in Berlijn

31 juli 2014
Reichstag Berlijn

Bij Berlijn dacht ik aan de Berlijnse muur, de Brandenburger Tor en de Fernsehturm. Aan Checkpoint Charlie en de Holocaust Memorial. De mannen begonnen al snel over een bezoek aan de Reichstag, het regeringsgebouw. Ik nam in Edinburgh een kijkje bij de regering, maar ’t staat niet standaard op mijn lijstje. Toch is de Reichstag zeker een aanrader bij je bezoek aan Berlijn. Alleen al om het adembenemende uitzicht over de stad!

Reichstag in Berlijn

Reichstag in Berlijn

De Rijksdag was de benaming voor het parlement van Duitsland in de jaren 1867-1945. Sinds 1949 heeft de Duitse Bondsdag (Duits: Bundestag) dezelfde functie in de Bondsrepubliek Duitsland, en sinds 1999 gebruikt de Bondsdag weer het oude Rijksdagsgebouw. De term “Reichstag” (Rijksdag) is een samenstelling van Reich (rijk) en tag (vergadering, vergelijk met dagen). Men zou het kunnen vertalen als ‘Rijksvergadering’. Bron: Wikipedia

De grote glazen koepel

Bij een bezoek aan de Reichstag zie je weinig van de ruimtes waar vergaderd wordt. Vanuit de centrale hal vang je er een glimp van op. Tijdens je bezoek aan de Reichstag bezoek je de grote glazen koepel bovenop het gebouw. Hier loop je langs de glazen wand omhoog naar het open plateau. Onderweg geeft Herman van Veen je in het Nederlands uitleg over wat je ziet in én buiten de koepel. Eenmaal uit gekeken loop je een rondje buiten voor een prachtig zicht over Berlijn. Je kijkt zo uit over de Brandenburger Tor en Tiergarten.

Vooraf aanmelden is handig

De toegang tot de koepel is gratis, maar de regering wil graag weten wie er een bezoek brengt aan de Reichstag en dus word je geregistreerd. Ter plekke moet je dan je legitimatie laten zien. Aanmelden kan vooraf voor een specifiek tijdstip en is zeker aan te bevelen. De rij voor het registreren bij de Reichstag kan lang zijn. Wij kozen voor ‘visit the dome’, maar je kunt ook een guided tour boeken.

We sliepen in een fijne accommodatie van B! Apartments, absoluut een aanrader!

Reichstag in Berlijn

Reichstag in Berlijn

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

11 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Berlijn is echt wel 1 van mijn favoriete steden! In het verleden kwamen we er een paar keer in het jaar vanwege het werk van vriendlief maar helaas is het nu alweer een tijdje geleden. Reichstag zijn we ook geweest, inderdaad jammer dat je niet zo heel veel te zien krijgt maar aan de andere kant, het uitzicht maakt veel goed!

Anouk

Ik moet nog steeds, haha! Ik vergeet van te voren te boeken en elke keer was het te druk om die dag nog te kunnen gaan. Leuke foto’s en verslag! Het is zeker een must visit.

Dionne Knooren

Berlijn is een prachtstad!

iliveformydreams.com

Die koepel lijkt me echt indrukwekkend om in het echt te zien. Leuke foto’s!

Hahaha, op de een of andere manier mis ik dit dus elke keer als ik in Berlijn ben. Ziet er wel heel mooi uit dat uitzicht!

Stéphanie | Expeditie Aardbol

Al een paar keer in Berlijn geweest, maar hier nog nooit. Leuke tip!

Marjolein

Ik ben nog aan het twijfelen om dit te bezoeken. Er staat zoveel op mijn lijstje. Maar na het lezen van je blog toch maar even kijken of het er nog tussen past.

Marjolein

Jaa! Heb gelijk maar voor de ochtend gekozen. Altijd lastig zoiets inplannen 🙂

11
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x