Europa Stedentrips

De Reichstag in Berlijn

31 juli 2014
Reichstag Berlijn

Bij Berlijn dacht ik aan de Berlijnse muur, de Brandenburger Tor en de Fernsehturm. Aan Checkpoint Charlie en de Holocaust Memorial. De mannen begonnen al snel over een bezoek aan de Reichstag, het regeringsgebouw. Ik nam in Edinburgh een kijkje bij de regering, maar ’t staat niet standaard op mijn lijstje. Toch is de Reichstag zeker een aanrader bij je bezoek aan Berlijn. Alleen al om het adembenemende uitzicht over de stad!

Reichstag in Berlijn

Reichstag in Berlijn

De Rijksdag was de benaming voor het parlement van Duitsland in de jaren 1867-1945. Sinds 1949 heeft de Duitse Bondsdag (Duits: Bundestag) dezelfde functie in de Bondsrepubliek Duitsland, en sinds 1999 gebruikt de Bondsdag weer het oude Rijksdagsgebouw. De term “Reichstag” (Rijksdag) is een samenstelling van Reich (rijk) en tag (vergadering, vergelijk met dagen). Men zou het kunnen vertalen als ‘Rijksvergadering’. Bron: Wikipedia

De grote glazen koepel

Bij een bezoek aan de Reichstag zie je weinig van de ruimtes waar vergaderd wordt. Vanuit de centrale hal vang je er een glimp van op. Tijdens je bezoek aan de Reichstag bezoek je de grote glazen koepel bovenop het gebouw. Hier loop je langs de glazen wand omhoog naar het open plateau. Onderweg geeft Herman van Veen je in het Nederlands uitleg over wat je ziet in én buiten de koepel. Eenmaal uit gekeken loop je een rondje buiten voor een prachtig zicht over Berlijn. Je kijkt zo uit over de Brandenburger Tor en Tiergarten.

Vooraf aanmelden is handig

De toegang tot de koepel is gratis, maar de regering wil graag weten wie er een bezoek brengt aan de Reichstag en dus word je geregistreerd. Ter plekke moet je dan je legitimatie laten zien. Aanmelden kan vooraf voor een specifiek tijdstip en is zeker aan te bevelen. De rij voor het registreren bij de Reichstag kan lang zijn. Wij kozen voor ‘visit the dome’, maar je kunt ook een guided tour boeken.

We sliepen in een fijne accommodatie van B! Apartments, absoluut een aanrader!

Reichstag in Berlijn

Reichstag in Berlijn

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Wanda 31 juli 2014 at 23:08

  Berlijn is echt wel 1 van mijn favoriete steden! In het verleden kwamen we er een paar keer in het jaar vanwege het werk van vriendlief maar helaas is het nu alweer een tijdje geleden. Reichstag zijn we ook geweest, inderdaad jammer dat je niet zo heel veel te zien krijgt maar aan de andere kant, het uitzicht maakt veel goed!

 • Reply Anouk 1 augustus 2014 at 03:34

  Ik moet nog steeds, haha! Ik vergeet van te voren te boeken en elke keer was het te druk om die dag nog te kunnen gaan. Leuke foto’s en verslag! Het is zeker een must visit.

  • Reply Marcella 2 augustus 2014 at 11:24

   Toen wij er waren was het ook ergggg druk bij het aanmelden. Dit vooraf regelen is dus wel een aanrader, dan kan je zo door lopen. De Reichstag is absoluut leuk, zeker een aanrader!!

 • Reply Dionne Knooren 1 augustus 2014 at 11:07

  Berlijn is een prachtstad!

 • Reply iliveformydreams.com 3 augustus 2014 at 21:30

  Die koepel lijkt me echt indrukwekkend om in het echt te zien. Leuke foto’s!

 • Reply Michelle | Travel lifestyle.nl 4 augustus 2014 at 20:40

  Hahaha, op de een of andere manier mis ik dit dus elke keer als ik in Berlijn ben. Ziet er wel heel mooi uit dat uitzicht!

 • Reply Stéphanie | Expeditie Aardbol 18 augustus 2014 at 23:47

  Al een paar keer in Berlijn geweest, maar hier nog nooit. Leuke tip!

 • Reply Marjolein 12 augustus 2016 at 20:23

  Ik ben nog aan het twijfelen om dit te bezoeken. Er staat zoveel op mijn lijstje. Maar na het lezen van je blog toch maar even kijken of het er nog tussen past.

  • Reply Marcella 14 augustus 2016 at 21:40

   En, heb je een kaartje geboekt? Ik vond de Reichstag echt heel tof!

   • Reply Marjolein 15 augustus 2016 at 07:28

    Jaa! Heb gelijk maar voor de ochtend gekozen. Altijd lastig zoiets inplannen 🙂

    • Reply Marcella 15 augustus 2016 at 11:22

     Leuk dat je geboekt hebt Marjolein! Veel plezier in Berlijn!!

  Leave a Reply