Midden-Amerika Roadtrips

De prachtige valei van Viñales in Cuba

27 maart 2016
Vinales, Cuba

Onze roadtrip Cuba startte in de leuke stad Havana. Vervolgens begon het avontuur met onze huurauto. De wegen op Cuba staan niet bekend om hun allerbeste kwaliteit, dus het was voor ons spannend wat we konden verwachten. Al binnen de eerste vijf minuten reden we bijna over een hek heen wat midden op de weg lag. Dat beloofde veel goeds…! Onze eerste bestemming was de prachtige valei van Viñales.

Vinales, Cuba

In de vallei van Viñales, rond het gelijknamig stadje Viñales, in de provincie Pinar del Río, vindt je wellicht één van de merkwaardigste landschappen van Cuba. Tussen de rechtopstaande, kalkstenen pijlers (Mogotes) wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld. De plantages in Viñales telen, fermenteren, drogen en triëren hier de tabaksbladeren die doorgaans elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren zoals Cohiba en Montecristo. De vallei werd in 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Bron: Wikipedia

Word niet ziek

Naar Viñales waren we beide ontzettend benieuwd, we wilden er vanalles zien en doen in de prachtige valei. Helaas werd Jan er ziek op de eerste volle dag dat we er waren. We hadden net een tour hadden geboekt om te wandelen door de valei, en vervolgens wilden we naar een grot en sigarenfabriek. Maar nu bleven we bij ons hotel. Gelukkig hadden we er een prachtig uitzicht over de valei. En we hebben er nog wel íets van de omgeving kunnen zien. Ik vertel je er over!

Vinales, Cuba
Vinales, Cuba
Viñales, Cuba

Bekijk het mooiste uitzicht over de valei

We verbleven in Hotel La Ermita, wat hoger ligt zodat je een goed zicht krijg over de valei. Op de foto boven zie je het uitzicht wat wij hadden vanaf ons terrasje: een geweldig uitzicht op de valei! Als we de valei beter wilden bekijken, kon dat gemakkelijk vanaf een uitkijkpunt. Vanaf daar keken we uit over de stad Viñales. We vonden het opvallend dat we vooral ’s ochtends vroeg ontzettend veel honden hoorden blaffen en hanen hoorden kraaien. Als je in de stad zelf slaapt zijn oordopjes wel handig denk ik. Een andere plek voor een mooi uitzicht krijg je bij Hotel Los Jazmines, je vindt daar een uitkijkpunt. Als je niet in één van deze hotels overnacht, dan kan je er wel tegen betaling gebruik maken van het (niet verwarmde) zwembad. En dan krijg je dat geweldige uitzicht er natuurlijk bij!

Sunset, Cuba

Geniet van een prachtige zonsondergang

En tsja, als je dat mooie uitzicht binnen handbereik hebt, dan kan je er ook bij zonsondergang de mooiste foto’s maken! Het was prachtig om de zon achter de Mogotes te zien schuiven!

Vinales, CubaVinales, Cuba

Wandel, fiets door de valei of rij er paard

Er zijn veel verschillende manieren om de valei te ontdekken. Wij wilden er wandelen, maar fietsen en paardrijden schijnt er ook ontzettend gaaf te zijn. Bij de wandeling met een gids was ook een bezoek aan een lokale boer inbegrepen. Ontzettend leuk natuurlijk! Wandelen kost je zo’n 10 CUC en paardrijden kan je er voor 5 CUC per uur. Omdat Jan ziek was, hebben we alleen een stukje met de auto door de valei gereden. Zo zie je er gelukkig ook best veel van.

Vinales, Cuba Vinales, Cuba

Bezoek de Mural de la Prehistorica

Het is een apart gezicht, tussen de groene Mogotes zie je opeens een gekleurde wand opdoemen. Hier heeft de schilder Leovigildo González tussen 1959 en 1962 de evolutie geschilderd. De muurschildering gebruikt de scheuren in de rots voor speciale licht- en kleureffecten. De schildering is gerestaureerd in 1980. Via een toegangspoortje kan je er nog dichterbij komen, wij hebben de wand vanaf een afstandje bewonderd.

Vinales, Cuba

Ontdek de stad Viñales

Als ik Viñales achteraf vergelijk met andere stadjes die we bezocht hebben, is het echt een leuke, interessante stad. Zo is er zelfs een straat waar je diverse restaurantjes met terrasjes vindt. Dat is in andere steden zeker niet altijd het geval, en dus best uniek. Het is leuk om door de kleurige straatjes te wandelen en op ontdekking te gaan!

Vinales, Cuba

Bezoek een sigarenfabriek

En ja, bij Viñales hoort een bezoek aan een sigarenfabriek! Bij ons hotel kon je zo een tour boeken, maar in de stad zelfs heb je er vast ook mogelijkheden voor. Hou er wel rekening mee dat de sigarenfabriek waarschijnlijk in het weekend dicht is. Bij ons zorgde dit ervoor dat het jammer genoeg lastig was qua timing.

Duik in een grot

Tot slot vind je in deze omgeving een aantal prachtige grotten die het bezoeken waard zijn. De Gran Caverna de Santo Tomás is het grootste grottenstelsel van heel Latijns Amerika. Je vindt er maar liefst 18km gangen verdeeld over wel vijf verschillende niveaus. De Cueva del Indio is ontdekt in 1920. Het eerste deel van de tocht gaat te voet door verlichte tunnels, en vervolgens vaar je met een motorbootje verder. In het hart van Cueva de San Miguel een indrukwekkende grot waar vroeger gevluchte Afrikaanse slaven zich schuil hielden. Nu vind je er een museum en een restaurant.

Lees meer over Cuba!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Chantal 27 maart 2016 at 20:38

  Leuk om te lezen Marcella! Paardrijden lijkt mij erg leuk daar.

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 14:28

   Paardrijden lijkt me daar ook tof! Ik heb het alleen nog nooit gedaan… Ik moet maar eens een proefles nemen, dan kan ik het in ’t buitenland ook eens doen.

 • Reply Katie | Trends 4 Travel 28 maart 2016 at 10:03

  Wat een mooie plek is dit! Jammer dat jullie er niet veel van hebben kunnen genieten. Maar toch heb je er onwijs mooie foto’s aan overgehouden 🙂 Heel apart die muurschildering inderdaad. Zoiets zie je meestal meer in een stad op gebouwen.

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 14:29

   Echt een mooie plek is het Katie! De muurschildering vond ik ook apart. Het is een gekke overgang, van al dat groen opeens naar zo’n kleurige wand.

 • Reply Narelle | wegvanhetnoorden.nl 28 maart 2016 at 10:19

  Wat een mooie omgeving! Leuk om jullie avonturen te lezen, wel jammer dat Jan ziek was.

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 14:30

   Prachtig hé Narelle! Zeker jammer dat Jan ziek was, we hadden er nog zoveel meer willen zien & doen. Maar het is niet anders.

 • Reply Liesbeth | Wacca 28 maart 2016 at 10:29

  Jammer dat Jan ziek was, gelukkig konden jullie toch nog een beetje uit de voeten om de plek met de auto te ontdekken. Ziet er heel mooi uit!

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 14:31

   Heel jammer Liesbeth, maar helaas heb je ziek zijn niet in de hand. We hebben toch nog wat kunnen zien, en vanaf onze kamer hadden we echt een geweldig uitzicht!

 • Reply Linda | travellersoftheworld 28 maart 2016 at 14:22

  Jammer dat een van jullie ziek werd, maar jullie hebben gelukkig alsnog veel moois kunnen zien! Wat een mooie foto’s

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 14:33

   Dankjewel voor je compliment Linda! Inderdaad jammer dat Jan ziek werd, maar gelukkig hebben we toch nog wat kunnen zien van de prachtige valei!

 • Reply Meilan 28 maart 2016 at 13:45

  Hoi Marcella. Ik heb me nog niet ingelezen, maar Door jouw stukjes over Cuba weet ik stilaan wat te verwachten. Ik geloof dat We ons ook in Viñales niet zullen vervelen.
  Hebben jullie ook zelf grotten bezocht? Of lukte dat niet? We willen weten of een zesjarige de wandeling ook aan kan.

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 14:32

   Je zal je zeker niet vervelen in Viñales Meilan! Wij hebben helaas de grotten niet bezocht omdat Jan zo ziek was. Dat ging niet. Ik kan je helaas dus geen advies geven.
   Leuk dat mijn artikelen je helpen met de voorbereidingen voor jullie reis door Cuba. Er komen nog veel meer artikelen aan!

 • Reply Sabine 28 maart 2016 at 15:03

  Ja echt balen van het ziek-zijn, gelukkig hadden jullie zo een waanzinnig mooi uitzicht vanaf het hotel! Wauw!! Sowieso ziet de omgeving er heel mooi uit, komt ook door die rotsen die zo uit de grond lijken op te reizen. Heel bijzonder!

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 18:38

   Die rotsen vielen direct op toen we het gebied in reisden. Ze lijken inderdaad uit de grond op te reizen, heel bijzonder!

 • Reply Carolien | Dream the World 28 maart 2016 at 16:29

  Altijd balen, ziek zijn op reis. En hoe was het hotel? Tijdje terig had ik me goed verdiept in Cuba omdat we overwogen om er heen te gaan, een aantal zaken zorgden ervoor dat andere bestemmingen ‘wonnen’, oa kwaliteit eten, hotels en hoeveelheid natuur. Benieuwd hoe jij dat ervaren hebt!

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 18:38

   Ik kan me goed voorstellen dat andere bestemmingen ‘wonnen’ in die vergelijking Carolien. De kwaliteit van het eten op Cuba is sowieso niet geweldig. Er is weinig variatie en het is zeker niet altijd lekker. De hotels zijn wisselend. We hebben een aantal heel goede gehad, maar ook accommodaties van twijfelachtige kwaliteit. De natuur op Cuba is erg mooi, maar niet super afwisselend. Op dit alles waren we overigens voorbereid, want Cuba staat er om bekend. Het is absoluut een bijzondere ervaring om door Cuba te reizen, en daar gingen wij voor.

 • Reply Jessica 28 maart 2016 at 19:41

  Wat zuur dat Jan ziek werd toen jullie in de vallei waren. 🙁 Gelukkig maakte het uitzicht veel goed. Sinds ik in Midden-Amerika min of meer heb leren paardrijden lijkt het me nog erg gaaf om per paard door de vallei te gaan…. eind mei! 😀

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 20:03

   Gelukkig was het mooie uitzicht er! 😉 En we hebben nog wel kunnen rondrijden door de valei. Wat gaaf dat je hebt leren paardrijden in Midden-Amerika. Ik heb het nog nooit gedaan, maar het lijkt me wel een heel gave ervaring. Toch eens proberen, als we weer op reis zijn! Jouw Cuba-avontuur schiet ook al op trouwens, leuk! Wat zijn je plannen daar? Ga je er rondreizen?

 • Reply Maaike 28 maart 2016 at 19:57

  Waar hebben jullie een auto gehuurd?

  • Reply Marcella 28 maart 2016 at 20:04

   Wij hebben bij een Nederlandse organisatie een pakket geboekt met vliegtickets, huurauto en accommodaties. Onze auto was van de maatschappij Rex.

 • Reply Edith | [travel.create.repeat] 29 maart 2016 at 12:14

  Oh gets Marcella, echt zo jammer dat Jan ziek was in Viñales. Vanaf het terras van La Ermita hebben jullie wel hele mooie uitzichten kunnen meepikken zie ik! Ook van het stadje en een tabaksschuur. Maar eigenlijk moet je terug hoor! 😉 Laten we wel wezen, die Mural de la Prehistoria is stiekem natuurlijk hartstikke lelijk…. (mijn neefje van vijf kan beter schilderen, haha). En je hebt gelijk, het dorp Viñales is écht heel leuk, met die dorpsstraat met terrasjes, restaurants, zelfs wat souvenirkramen tegenwoordig. Ik ben altijd heel blij om weer terug te zijn in Viñales, het voelt voor mij een beetje als thuis!

  • Reply Marcella 29 maart 2016 at 20:20

   Ja, echt balen dat Jan ziek werd 🙁 We hadden zoveel willen zien & doen in de valei van Viñales, maar helaas kwam er dus heel weinig van. Die muur konden we nog redelijk makkelijk bekijken, maar je hebt gelijk dat het wat geklieder is. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ook wel eens bij kunst van duizenden euro’s 😉 Viñales is echt leuk ja, met alle terrasjes. In andere steden zagen we dat niet terug, dus jammer dat er niet heel veel van meegekregen hebben…

 • Reply Yvonne 29 maart 2016 at 13:31

  O ja, die blaffende honden en kraaiende hanen op een belachelijk tijdstip, zo typisch voor dit soort landen. 🙂 Ontzettend jammer dat jullie allebei ziek waren en niet optimaal van jullie tijd hebben kunnen genieten, gelukkig maakten de uitzichten en zonsondergang veel goed.

  • Reply Marcella 29 maart 2016 at 20:22

   Dat ja, maar dan in zo’n enorm luid geluid dat je bijna niet meer kunt slapen als je er middenin zit. Gelukkig waren wij er wat verder vandaan 😉 Ik was overigens niet ziek in Viñales, maar zo onderneem je toch opeens een stuk minder. Gelukkig was het mooie uitzicht er!

 • Reply Wanda 29 maart 2016 at 21:41

  Ziet er inderdaad prachtig uit hoor! Jammer dat Jan ziek werd maar gelukkig hebben jullie ondanks dat toch nog veel van de omgeving kunnen zien. Die zonsondergang is prachtig joh!

  • Reply Marcella 31 maart 2016 at 11:31

   We hadden zoveeeeeel meer willen zien, maar helaas lukte dat niet. Het is niet anders! We hebben nu meer rust moeten pakken, op zich ook geen slecht idee omdat we vaak nogal veel willen zien op reis 😉

 • Reply Stéphanie 30 maart 2016 at 13:14

  Balen zeg dat jullie niet helemaal fit waren. Vinales is zo te lezen juist een plek waar veel moois te zien is en waar je eropuit wil gaan. Gelukkig hebben jullie toch veel kunnen zien van de omgeving door er rond te rijden, dat scheelt. Die zonsondergang en het uitzicht vanuit jullie hotel is sowieso al geweldig 🙂

  • Reply Marcella 31 maart 2016 at 11:33

   Ik was wel fit, maar Jan niet. Dat zorgt er toch al voor dat je minder kunt zien & doen. Met buikgriep in een grot lopen wil nou eenmaal niet zo goed… Ik ben blij dat we toch nog wat hebben kunnen zien. Maar toen we bij vertrek die boulevard met restaurantjes en terrasjes zagen vond ik het wel even extra jammer dat we alweer weg gingen!

 • Reply Reismuts 4 april 2016 at 09:49

  Wat is het er mooi! Wel vervelend dat jullie ziek zijn geworden, maar gelukkig verder veel kunnen zien en genieten. Erg fijn om over Cuba te lezen, de reis dit ik dit jaar zou maken, maar helaas niet door kon gaan. Zo reis ik toch nog een beetje met je mee. 😉

  • Reply Marcella 4 april 2016 at 20:27

   Jammer dat je reis naar Cuba dit jaar niet door kon gaan Lizette. Balen! Ik ga zeker nog veel meer schrijven over Cuba, dus er komen nog meer fijne artikelen aan!

  Leave a Reply