Nationaal Park Noord-Amerika Outdoor Roadtrips

De vergeten bogen van Arches National Park in Amerika

3 maart 2014
Arches National Park, America

In september 2011 reisden we de hele maand langs de westkust van Amerika. We startten in Seattle en reden onder andere via Yellowstone, Salt Lake City, Bryce Canyon, Grand Canyon, Las Vegas, Los Angeles en Yosemite naar ons eindpunt in San Francisco. Een geweldige reis waar ik veel mooie herinneringen aan heb! Over Arches National Park hoor je nooit iemand. Hoog tijd om te vertellen over dat prachtige park!

Delicate arch in Arches National Park, Amerika

Mooie bogen en indrukwekkende balancerende rotsen

Het Arches National Park is een redelijk klein natuurpark bij Moab in het oosten van de Amerikaanse staat Utah. Het park is beroemd vanwege de vele indrukwekkende rotsformaties en balancerende rotsen zoals de Courthouse TowersWindows SectionKlondike Bluffs en de Balanced Rock. Er zijn meer dan 2000 natuurlijke bruggen (arches) in het park, waaronder de Landscape ArchDouble Arch en Delicate Arch. De kleinste bogen hebben een opening van amper één meter, terwijl de afstand tussen de steunpunten van de grootste boog – de Landscape Arch – maar liefst 88,4 meter is.

Onder invloed van natuurkrachten

De bogen zijn gevormd door een combinatie van wind- en watererosie, ijs, tektonische activiteit en een instabiele ondergrond van zout. Als je door het park loopt is het bizar om je te realiseren dat al het moois om je heen door oerkachten in miljoenen jaren is ontstaan. De geschiedenis van de bogen begint maar liefst 300 miljoen jaar geleden. Het hele gebied liep toen verschillende keren onder water. Doordat het water verdampte of het klimaat droger werd, bleef er zout achter. Dit zout hoopte zich op en op sommige plaatsen ontstonden zelfs lagen van vele honderden meters dik. Deze zoutlaag werd later bedekt met restanten van vloeden en winden. Dit zand vervormde langzaam tot gesteente van soms wel meer dan een kilometer dik. Hierin ontstonden door druk scheuren waardoor er vormen ontsprongen.

Arches National Park, Amerika

Arches National Park, Amerika

Bogen en rotsen verdwijnen

Nog steeds veranderen de vormen van de bogen en rotsen door invloed van wind, ijs en water. Het is dan ook bizar om je te realiseren dat er een moment kan komen dat deze prachtige natuurverschijnselen allemaal instorten en verdwijnen. In 2005 is de Wall Arch ingestort. Een deel van de Landscape Arch is ingestort en nu mogen toeristen er niet meer overheen of onderdoor lopen. Ik was zelf wel benieuwd hoe lang de Delicate Arch nog bestaat omdat deze boog heel smal is. Dat kan helaas niet lang meer duren.Wees er op tijd bij!
Ik ben blij dat we het bizar mooier Arches National Park hebben kunnen bewonderen. Het is erg gaaf om te zien wat de natuur op eigen kracht kan vormen door de jaren heen. En dat de rotsen en bogen nog regelmatig veranderen. Het is ontzettend jammer dat veel verschijnselen er straks niet meer zijn. Geniet er dus van nu het nog kan. Laat je verbazen door de schoonheid van de natuur, ga op de foto met een boog of de beroemde Balanced Rock (weer eens wat anders van de Eiffeltoren) en besef je hoe uniek het is waar je bent. Het is een langer rondje door het prachtige Amerika meer dan waard!

Meer over Amerika!

Ik schreef diverse artikelen over onze roadtrips door Amerika. Meer lezen? Kijk op de pagina reisbestemmingen Amerika!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Arches National Park, Amerika

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Suavemente 3 maart 2014 at 10:34

  Prachtig!

 • Reply alllovelythingsnl 3 maart 2014 at 11:23

  Ziet er geweldig mooi uit, zonde dat dit vergaat!

 • Reply Dina 3 maart 2014 at 18:37

  Wauw! En die foto in de zijspiegel vind ik echt geweldig!

  • Reply Marcella 8 maart 2014 at 09:44

   Ik hou van foto’s in zijspiegels, maar deze is ook echt supergoed gelukt!

 • Reply Antonette Spaan (@travelleranto) 3 maart 2014 at 18:54

  Ik vond arches het mooiste park van Utah, by far. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt in Moab en hoop er volgend jaar weer terug te gaan…

  • Reply Marcella 3 maart 2014 at 19:45

   Klinkt goed! Ik vind het zonde dat veel mensen Arches (en Yellowstone) overslaan. Zoooo prachtig daar!! Ik hoop er ook nog eens naar terug te gaan, misschien volgens jaar.

 • Reply Mieke 3 maart 2014 at 21:29

  Wat prachtig!

 • Reply iliveformydreams.com 9 maart 2014 at 09:05

  Oh wauw. Lijkt me echt super gaaf dit te zien!

 • Reply tessaheitmeijer 13 maart 2014 at 10:11

  Wauw wat ontzettend mooi! Ik zag de afgelopen twee weekenden ook bij 3 Op Reis hoe mooi Nieuw Zeeland is. Werd er gewoon jaloers van haha

  • Reply Marcella 13 maart 2014 at 10:17

   Wij keken gister naar één van de afleveringen. Heimwee!! Het is écht zo prachtig daar, wauw!

   • Reply tessaheitmeijer 13 maart 2014 at 10:22

    Ja kan ik me voorstellen! 🙂 Ik heb me echter teveel laten afleiden door de mooie foto’s en heb teveel de connectie Marcella-Nieuw Zeeland in mijn hoofd dat ik niet eens goed besefte dat dit park in Utah is en niet in NZ haha OEPS!

    • Reply Marcella 13 maart 2014 at 10:26

     Haha, en ik was nu weer afgeleid door jouw enthousiasme over NZ, hihi. Maar Amerika is ook zoooo gaaf! Dit park in het westen is wel een van m’n favorieten!

     • tessaheitmeijer 13 maart 2014 at 10:27

      Haha we zijn beide onder de indruk van NZ 😉
      Dit park is terecht een favoriet! Die arches zijn prachtig gevormd, elk zo uniek. Zonde dat ze aan het verdwijnen zijn..!

 • Reply Sandra (TravelbySan) 13 maart 2014 at 22:31

  Mooi om te lezen, prachtige foto’s zeg! Krijg helemaal zin in mijn bezoek straks!

 • Reply Randy - travelinq 10 mei 2014 at 20:58

  Van alle parken die ik gezien heb rond Vegas tot nog toe, raakte Zion mij het meest in het hart. Ik weet niet waarom, alle kleuren klopten in mijn ogen. Wat een gaaf National Park.

 • Leave a Reply