Personal

Al die plastic zakjes

17 april 2014

Plastic zakjes zijn in ons huis nog maar amper aanwezig. Sinds een tijdje gebruiken wij een shopper en een krat als we onze boodschappen doen. Die shopper is dan ook nog eens heel milieubewust van jute.  En nu kan ik een heel verhaal ophouden over ons streven om zo groen mogelijk te leven, maar eerlijk gezegd is het gewoon zo gelopen. Ik begon me te ergeren aan de berg plastic in onze kelderkast. En toen naast de plastic shoppers een jute shopper lag met amper prijsverschil, was de keuze al snel gemaakt.

Nu was gister in het nieuws dat Europa tegen gratis plastic tasjes is:

Plastic zakjes zijn slecht voor het milieu omdat ze vaak op straat of in het water belanden. Het gaat jaarlijks om meer dan acht miljard plastic tasjes die verkeerd terechtkomen. Veel wegwerptasjes belanden in zee, met als gevolg dat er dieren sterven door plastic in hun maag. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een plan dat het aantal plastic tasjes in Europa sterk moet verminderen. Het doel is om het aantal gratis tasjes in 5 jaar tijd met 80 procent terug te dringen. Bron: NOS

Een mooi streven en ik ben het er dan ook volledig mee eens. Na een paar uurtjes shoppen kom je al snel thuis met tien plastic tasjes. Als je er dan niet eentje wilt, moet je dat snel roepen, anders zitten je spullen al verstopt in een zakje. Zelf een tas meenemen is een kleine moeite en scheelt een hoop plastic. Een beter milieu begint bij jezelf.

Nu moet ik hier trouwens wel een kanttekening bij zetten. Ik heb twee keer door Amerika rondgereisd, maar ook in Nieuw-Zeeland zijn ze werkelijk gék op plastic tasjes. Bijna ál je boodschappen krijgen een apart tasje door de medewerkster bij de kassa. Dus willen wij minderen met plastic, dan zouden het ’t beste helpen als er daar ook milieubewust wordt gedacht. Pas dan kunnen we met z’n allen echt een verschil maken.

Gebruik jij nog regelmatig plastic zakjes of neem je een eigen shopper mee?

Puma in bananendoos

You Might Also Like

19
Reageer op dit artikel

avatar
13 Reacties
6 Reacties op reacties
0 Volgers
 
Meest gereageerd
Meest bediscussieerd
14 Auteurs van reacties
Mariekeiliveformydreams.comMichelle | Travel lifestyle.nlgoyvonblauwesokken Recente reacties van
  Aanmelden  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
alllovelythingsnl
Reiziger

Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik neem altijd een cancastas mee, ik heb er zelfs een met mijn blognaam erop 😀

Kim
Reiziger

Ik probeer er wel aan te denken. Ik heb zo’n opvouwbaar tasje wat in je handtas past. Al moet ik wel zeggen dat het me niet altijd lukt om te voorkomen dat mijn gekochte dingen alsnog in plastic zakje belanden 🙂

Eva
Reiziger

Altijd eigen! Als ik ‘m vergeet, doe ik ’t dan nog wel eens maar die hergebruik ik dan ook nog minstens totdat hij uit elkaar valt .

Petra
Reiziger
Petra

Ik gebruik vaak wekenlang een en dezelfde plastic tas die dan in mijn schoudertas meegaat. Maar je hebt helemaal gelijk; ik moet nodig eens op zoek naar een linnen of canvas exemplaar.

Laura
Reiziger
Laura

Voor de boodschappen nemen we wel altijd tassen mee enzovoort. Maar voor de kleinere dingen vaak wel een tasje uit de winkel. Ik vraag me wel af hoe ze dat dan met kleding enzovoort gaan doen. Bedoel als je bijvoorbeeld in de stad bent en je koopt kleding moet je dit dan in je eigen tas doen? Nou ook niet echt fijn als je daar al bijvoorbeeld eten of iets in hebt.

Mieke
Reiziger

Wij gebruiken ook amper nog plastic tasjes. Ik heb vaak een grote handtas waar wel wat spulletjes inpassen of inderdaad een opvouwbaar tasje bij me. Het lukt niet altijd om helemaal zonder plastic tassen te shoppen, maar die gaan hier inderdaad ook als pedaalemmerzak de vuilnisbak in.

Wanda
Reiziger

In Oostenrijk hebben we bij de Interspar een paar van die mooie knalrode stoffen shoppers gekregen en die gebruik ik inmiddels alweer een paar jaar. Bevalt erg goed en inderdaad goed voor het milieu!

Willemvk
Reiziger
Willemvk

Ik heb voor mijn boodschappen altijd wel een paar van die grote shoppers in auto liggen. Dus de boodschappen zijn wel gedekt.
Kleding en dergelijke komt wel in een winkel plastic zakje

blauwesokken
Reiziger

wat goed van jullie! Ik neem ook altijd een eigen tas mee, heb leuke canvastasjes en grote shoppers. Heel af en toe komt het voor dat ik “onverwachts” even de stad in ga, uit werk bijvoorbeeld, en dat ik niet weet hoe ik gekochte spullen mee moet nemen zonder plastic tasje… heel vervelend vind ik dat, maar dan neem ik toch maar een plastic tasje mee. Die thuis meteen in de plastic container gaat!

goyvon
Reiziger

Al jaren heb ik een hekel aan tasjes en doe ik zoveel mogelijk mijn spullen in mijn eigen tas of bij elkaar in. In winkels zijn ze er niet altijd blij mee (de kleding in de tas van de concurrentie), maar dat kan me niet echt schelen.
Bij het boodschappen doen gaat de rugtas mee en een stoffen tas.
Ze zijn hier in China wel dol op tasjes & zakjes. De zakjes op de markt wil ik nog wel eens gebruiken, die zijn vooral handig voor de kattenbak.

Michelle | Travel lifestyle.nl
Reiziger

Goed bezig! En een top idee om al die plastic zakjes te bannen of in ieder geval niet meer gratis weg te geven. Ik neem ook zo vaak mogelijk een eigen tas mee. En mocht ik die vergeten dan neem ik wel een plastic tasje, maar die gebruik ik weer als vuilniszak of als tasje voor de andere plastic spullen die ik recycle 😀 In de States en in NZ wordt je inderdaad nog doodgegooid met plastic zakjes. Al moet ik zeggen dat het hergebruik in NZ wel echt een voorbeeld is. En die ban op plastic flesjes in SF… Lees verder »

iliveformydreams.com
Reiziger

Wij hebben 3 grote boodschappen tassen van de blokker die we altijd gebruiken. heel af en toe koop ik nog een tasje, als ik de auto niet heb en de tassen daarin liggen.

Marieke
Reiziger

Wij gebruiken plastic tassen ook altijd als afvalzak. Maar alsnog veel te veel, natuurlijk.